Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Gorge

Alsó-Cuha-szurdok

Gorge · Bakonyvidék · 247 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Alsó-Cuha-szurdok legvadabb része
  Az Alsó-Cuha-szurdok legvadabb része
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
A Cuha-völgy legszűkebb szakasza drámai formáival a Bakony északi peremének sziklakapujaként hívogat a hegyvidék mélyére.

Hatalmas, moha lepte, sötét dolomittömbök vetnek árnyékot a Cuha-patak görgetegeket kerülgető vizére Bakonyszentlászló közelében. A hegyvidék központja felől érkező vízfolyás egy utolsó, nagy nekiveselkedéssel tör utat magának a lankásabb, majd síkvidéki térszín felé. A víz roppant omladékhalmok között tekereg, a turistaút ösvénye pedig a kőzet simára csiszolt hátán, méterekkel a víztükör fölött talál utat. Egy ponton aztán aláereszkedik (ez a rész magas vízállásnál járhatatlan); előrébb keresztben heverő törzsek vadítják a terepet. A túloldali szurdokfal függőleges tömbbé áll össze, szűk párkányait zöld lomb takarja, tövébe mélyen belemar a patak.

A víz kis csobogókkal, zúgókkal surran át a kőtorlaszokon, esős időszakban viszont dühös robajjal vágtat keresztül a szűkületen. A szorost a kiemelkedő kőzetpásztába belevéső patak ereje ilyenkor hozzásegíthet annak megértéséhez, hogy miként kerültek az egyébként lankás terepre ezek az impozáns sziklafalak. (A Cuha-völgy futását egy szerkezeti mélyedés határozta meg, amelyben utat talált magának az egyre mélyebbre fűrészelődő patak.)

A vadregényes sziklaszoros mindössze néhány méter, de följebb sem szelídül meg teljesen a látvány. A víz folyását nehezítő görgetegek egy gázlóátkelés után újra megszaporodnak, jelezvén, hogy újabb sziklakapu közeleg. És valóban: még egy áttörést tartogat a völgy. Itt már szelídebb arcát mutatja a patak, mélysége okán pedig egyes időszakokban kifejezetten nehézzé válik az átkelés a szoroson.

Egy nagy kanyart követően széles, mélán hömpölygő patak mentén, homokos, fehér fövenyt taposva marad el a szurdok (amennyiben nyugat felé haladunk). A keleti bejáratot az Ördög-rét pihenőhellyel kiépített, hűs tisztása jelenti.

Kitérő jelzésen közelíthető meg a Remete-barlang 7 méter hosszú, cseppkőkérges járata. A dolomitba fúródó folyosó kis teremben ér véget, amely kap egy kevés fényt is két (omlással keletkezett) kürtőjének köszönhetően. A túloldali falban pedig a Zsivány-barlang kőfülkéje ásít, a hagyomány szerint persze Savanyó Jóska (betyár) is rejtekének használta.

A szurdok végigjárása magas vízállás idején nehéz lehet, akár meg is hiúsulhat, de a szoros két végét az elkerülő P▲ jelzés közbeiktatásával ekkor is megtekinthetjük.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: May 09, 2022

Public transport

 • A szurdokot legegyszerűbben a Vinye vasúti megállóhelyről lehet megközelíteni (itt található a Vinye, vasútállomás buszmegálló is).
 • Érkezhetünk Bakonyszentlászló vasútállomásáról is.
 • A Bakonyszentlászló, felső buszmegálló esik a legközelebb a szurdokhoz a falu megállóhelyei közül.
 • A Bakonyszentkirály, bejárati út buszmegálló is egy lehetséges startpont.

Getting there

 • Vinye vasútállomásáról kövessük a P jelzést kelet (Vinye házai) felé, majd váltstunk az abból egyenesen kiágazó P+ jelzésre, amely a szurdokba irányít (2,9 km, 27 m szintemelkedés).
 • Bakonyszentlászló vasútállomásáról a P◼ jelzést kell követnünk, majd a faluban balra térni a P jelzésre. Erről az Ördög-réten a jobbra kiágazó P+ jelekre kell váltanunk, ez vezet végig a szurdokon (5,6 km, 82 m szintemelkedés).
 • A Bakonyszentlászló, felső buszmegállóból a S+ jelzés vezet a szurdok felé. Ezt a P+ jelzés kétszer is keresztezi, amire a második elágazásban kell balra áttérnünk (2,9 km, 33 m szintemelkedés).
 • Bakonyszentkirályról a P jelzés vezet a szurdokhoz, amelyet végül az Ördög-réten a P+ jelzésre váltva (egyenes irányt tartva) érünk el (3,8 km, 20 m szintemelkedés).

Parking

 • Parkolni Vinyén, a vasúti megállóhely mellett lehet a legközelebb.

Coordinates

DD
47.378977, 17.835256
DMS
47°22'44.3"N 17°50'06.9"E
UTM
33T 714016 5251177
w3w 
///placements.sweetness.absorbent
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.4 km
Duration 2:40 h
Ascent 179 m
Descent 179 m

Bakonyszentlászlóról a szelíd hegyalja vad patakáttörésébe, az Alsó-Cuha-szurdokba látogatunk, és egy jégkorszak utáni maradványerdő, a Fenyőfői ...

16
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 21 km
Duration 5:50 h
Ascent 330 m
Descent 503 m

Egy igazi kalandpark a kacskaringós Cuha-szurdok. A műemléki védettséget élvező vasút majdnem végigkísér bennünket olyan látványelemekkel, mint ...

5
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Question from Krisztina Móricz · May 21, 2022 · Community
Helló! Mostanában fotóztatok ott, most van ilyen állapotban (vagy ez őszi kép)? Vagy ott mindig ilyen a terep? :D - 2022.05.
Show more
Szia! A képek ősziek, de most valószínűleg kb. ugyanilyen a terep, vízből kicsit több lehet.

Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp