Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cave

Öreg-lyuk barlang (Bajna)

· 1 review · Cave · Gerecsei kismedencék
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A bajnai Öreg-lyuk
  / A bajnai Öreg-lyuk
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A bajnai Öreg-lyuk bejárata
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
A Gerecse központibb elhelyezkedésű, Tardos, Vértestolna és Tatabánya körül húzódó, látványos sasbércei mellett méltatlanul kevés figyelmet kapnak a hegység kissé félreesőbb, kissé laposabb, de azért sok rejtélyt tartogató kőszálai. Az egyik ilyen a festői Bajna fölötti Őr-hegy, amely a látványos Öreg-lyuk barlangot és a Gerecse ezen - ismeretlen - részének egyetlen turistaútját rejti.

Ha ránézünk a terület turistatérképére, rögtön szembetűnik, hogy Bajna tágabb környezetében, Héregtől Bajnán át Zsámbékig igazából nincs egyetlen turistaút sem az Őr-hegy 347 m magas bércére Epöl határából felvezető Z▲ kivételével. Már csak ezért is megérné eljönni ide! Különösen, hogy a turistaút elején, mindössze 500 méterre a falutól találjuk a Gerecse híres barlangjai mellett (a Bajót melletti Jankovich-barlang, a Tatabánya feletti Szelim-barlang) talán kevésbé látványos, de mindenképpen méltatlanul háttérbe szorult Öreg-lyuk tátongó üregét.

Az Öreg-lyuk széles szájú bejáratához pár méteres, egyértelműen jelzett kitérő vezet a turistaútról. A tekintélyes méretű barlangnyílás mögött egyenletes lejtéssel vezet a mélybe a tágas folyosó, ahova könnyedén besétálhatunk. Először kicsit, majd egyre jobban le kell hajolnunk, de a járat mintegy háromnegyedénél egy hatalmas gömbfülkét találunk a fejünk felett, ahol újra kényelmesen felegyesedhetünk.

Mivel a barlangnak csak egy bejárata van, és a folyosó lejt, ezért a hideg levegő látványosan beszorul a járatba, nyáron a hőmérsékletkülönbség ezen a pár tíz méteren is jelentős lehet. Természetesen itt is találtak őskori és római kori cserépmaradványokat, még ha nem is olyan jelentős emlékeket, mint a fent említett barlangokban. A barlang mennyezetén több helyütt megfigyelhető ún. gömbüstöket az egykoron itt buzgó meleg víz oldotta ki.

Ha már itt járunk, érdemes felkapaszkodni az Őr-hegy csúcsára is, ahonnan szép panoráma tárul elénk a Gerecse központi tömbjére meg a környező, kevésbé ismert sasbércekre, bár a kilátást egyre jobban takarja az ég felé nyújtózkodó vegetáció. A közúttól 1,3 km alatt, 172 m emelkedéssel érünk fel a csúcsra.

Open from

 • A barlang egész évben látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Updated: March 30, 2020

Public transport

 • Az Epölön megálló távolsági buszokról az Epöl, faluszéle elnevezésű megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól Bajna felé induljunk el a főúton, a megállótól 450 méterre találjuk a fali legszélső házát, amely mellett indul a Z▲ turistaút. 

Parking

 • Autóval a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni a faluban. Az Epöl táblánál találunk parkolót, ahol a Z▲ indul.

Coordinates

DD
47.647913, 18.625216
DMS
47°38'52.5"N 18°37'30.8"E
UTM
34T 321654 5279900
w3w 
///scuffled.moping.modifies
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Reviews

5.0
(1)

Photos from others


Öreg-lyuk barlang (Bajna)

 Bajna

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
 • 1 Routes nearby
Bicycle Rides · Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Gerecse nagy kör, avagy ami a Turul mögött van
Top difficult
77.3 km
6:00 h
963 m
1,004 m

Ezen a páratlanul sokszínű kerékpártúrán először a tájegység szelídebb, kevésbé ismert dombjai között kerekezünk, majd a Gerecse szívén, Tardoson ...

from Ferenc Szigeti,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp