Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cave

Öreg-lyuk barlang (Bajna)

· 1 review · Cave · Gerecsei kismedencék
Responsible for this content
Együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A bajnai Öreg-lyuk
  / A bajnai Öreg-lyuk
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A bajnai Öreg-lyuk bejárata
  Photo: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
A Gerecse központibb elhelyezkedésű, Tardos, Vértestolna és Tatabánya körül húzódó, látványos sasbércei mellett méltatlanul kevés figyelmet kapnak a hegység kissé félreesőbb, kissé laposabb, de azért sok rejtélyt tartogató kőszálai. Az egyik ilyen a festői Bajna fölötti Őr-hegy, amely a látványos Öreg-lyuk barlangot és a Gerecse ezen - ismeretlen - részének egyetlen turistaútját rejti.

Ha ránézünk a terület turistatérképére, rögtön szembetűnik, hogy Bajna tágabb környezetében, Héregtől Bajnán át Zsámbékig igazából nincs egyetlen turistaút sem az Őr-hegy 347 m magas bércére Epöl határából felvezető Z▲ kivételével. Már csak ezért is megérné eljönni ide! Különösen, hogy a turistaút elején, mindössze 500 méterre a falutól találjuk a Gerecse híres barlangjai mellett (a Bajót melletti Jankovich-barlang, a Tatabánya feletti Szelim-barlang) talán kevésbé látványos, de mindenképpen méltatlanul háttérbe szorult Öreg-lyuk tátongó üregét.

Az Öreg-lyuk széles szájú bejáratához pár méteres, egyértelműen jelzett kitérő vezet a turistaútról. A tekintélyes méretű barlangnyílás mögött egyenletes lejtéssel vezet a mélybe a tágas folyosó, ahova könnyedén besétálhatunk. Először kicsit, majd egyre jobban le kell hajolnunk, de a járat mintegy háromnegyedénél egy hatalmas gömbfülkét találunk a fejünk felett, ahol újra kényelmesen felegyesedhetünk.

Mivel a barlangnak csak egy bejárata van, és a folyosó lejt, ezért a hideg levegő látványosan beszorul a járatba, nyáron a hőmérsékletkülönbség ezen a pár tíz méteren is jelentős lehet. Természetesen itt is találtak őskori és római kori cserépmaradványokat, még ha nem is olyan jelentős emlékeket, mint a fent említett barlangokban. A barlang mennyezetén több helyütt megfigyelhető ún. gömbüstöket az egykoron itt buzgó meleg víz oldotta ki.

Ha már itt járunk, érdemes felkapaszkodni az Őr-hegy csúcsára is, ahonnan szép panoráma tárul elénk a Gerecse központi tömbjére meg a környező, kevésbé ismert sasbércekre, bár a kilátást egyre jobban takarja az ég felé nyújtózkodó vegetáció. A közúttól 1,3 km alatt, 172 m emelkedéssel érünk fel a csúcsra.

Open from

 • A barlang egész évben látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Ferenc Szigeti
Author
Ferenc Szigeti
Updated: March 30, 2020

Public transport

 • Az Epölön megálló távolsági buszokról az Epöl, faluszéle elnevezésű megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A buszmegállótól Bajna felé induljunk el a főúton, a megállótól 450 méterre találjuk a fali legszélső házát, amely mellett indul a Z▲ turistaút. 

Parking

 • Autóval a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni a faluban. Az Epöl táblánál találunk parkolót, ahol a Z▲ indul.

Coordinates

DD
47.647913, 18.625216
DMS
47°38'52.5"N 18°37'30.8"E
UTM
34T 321654 5279900
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(1)

Photos from others


Öreg-lyuk barlang (Bajna)

 Bajna

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
 • 1 Routes nearby
Bicycle Rides · Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Gerecse nagy kör, avagy ami a Turul mögött van
Top difficult
77.3 km
6:00 h
963 m
1,004 m

Ezen a páratlanul sokszínű kerékpártúrán először a tájegység szelídebb, kevésbé ismert dombjai között kerekezünk, majd a Gerecse szívén, Tardoson ...

from Ferenc Szigeti,   Együttműködő szervezetek
 • 1 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp