Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Bivouac

Fári-kúti táborozóhely

Bivouac · Visegrádi-hegység · 206 m
LogoÁllami erdészetek
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • /
  Photo: Állami erdészetek
 • /
  Photo: Állami erdészetek
 • /
  Photo: Állami erdészetek
 • /
  Photo: Állami erdészetek
 • /
  Photo: Állami erdészetek

A vadkempingezés próbálható ki legálisan az Esztergomhoz közeli Fári-kútnál. A Pilisi Parkerdő itteni táborozóhelyén ne keressünk gazdag infrastruktúrát, nomád módban töltekezhetünk, ha itt verünk sátrat. Egy-egy éjszakára jó helyszín, autóval is megközelíthető

 

Ha nyugatról szeretném bevenni a Visegrádi-hegységet reggel 6-os indulással, Fári-kúton aludnék rá a túrára. Hűs táborhelyet ad a forrás melletti placc. Körülbelül 30 fő sátorozásához van hely. Asztal és pad korlátozott számban áll rendelkezésre, fedett beülő nincs, tüzet rakhatunk, ha éppen nincs tiltva. Vizet a Fári-forrásból vételezhetünk, ami a Vaskapu-hegy tövében fakad. Félkör alakú támfallal körbevett foglalata fölött régi tábla emlékezik feltáróiról. A vascsövön kifolyó víz kellemes, és sokszor még a nyári szárazságok idején is csordogál.  Nem, ez nem Fári vére, határozottan vizet kapunk a kútból. A legenda azonban felidézhető, ha már itt járunk: a Vaskapu-kastély urának lányát hívták Fárinak, aki ennél a kútnál szerelmeskedett egy pásztorlegénnyel, míg az apja rajta nem kapta. A dühös atya hirtelen felindulásból megölte lányát. Amikor eltemette Fárit, a sírból forrás fakadt, ez lett a Fári-kút. És ha ez nem csak legenda lenne, Fári halálának minden évfordulóján véres hab folyna a csövön. Szerencsére ilyet még senki nem tapasztalt.

Mint ahogy minden Pilisi Parkerdőhöz tartozó táborozóhely, ez is természetvédelmi területen van, így csak előre egyeztetett és engedélyezett időpontban vehető igénybe. Bejelentkezés után viszont mindenképpen legálisan pihenhetünk, az itteni sátrazást ugyanis a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az ÁNTSZ is engedélyezte.

Adottságok:

 • fogyasztható forrásvíz
 • pad-asztal garnitúra
 • tűzrakóhely

Látnivalók a közelben:

Opening hours

A táborhely évente május 1-től augusztus 31-ig vehető igénybe.

Sleeping berths

none

Features

Pets permitted

Prices

Ingyenes

Address

Fári-kúti táborozóhely
külterület
2500 Esztergom

Accessibility

by car

Public transport

 • A Budapest Árpád hídi buszpályaudvarról induló, Dorogon át Esztergom buszpályaudvarig közlekedő 800-as járatszámú busz 70 perc alatt teszi meg az utat, reggel 6 és este 23 óra között 30 percenként indul.
 • A másik buszos lehetőség a Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról induló, Szentendrén és Visegrádon át közlekedő 880-as járatszámú busz, amivel Esztergom-Búbánatvölgy megállóhelyig 105 perc a menetidő. Nagyjából óránként indul 6:35 és 19:45 között.
 • Vonattal Budapest-Nyugati pályaudvarról 30 percenként indulnak járatok, 65-74 perc menetidővel. Leszállás a végállomáson, Esztergomban.

Getting there

 • Esztergomban az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás közvetlenül egymás mellett található. Az esztergomi vasútállomásról a Bem térre lépünk ki, amin alig 150 métert teszünk meg észak felé, és rákanyarodunk az Áchim András utcára, jobbra. Itt még együtt halad a P és az S jelzés, de a Tesco-Shell párosnál szétválik. A körforgalomnál jobbra az S jelzést követjük, ami hamarosan balra betér a házak közé. Ez már a Galagonyás út, amely kivezet Esztergomból. A városon túl elhagyjuk a Csurgó-kutat, majd balra fordulunk az S▲  jelzésre. Rövidesen (kb. 600 m) kereszteződéshez érkezünk, ahonnan a Kᵯ jelzésen folytatjuk a sétát a Mély-völgy mellett. Ez a szakasz már közvetlenül a Fári-kúthoz vezet. A mögöttünk hagyott táv bő 4,5 km.
 • Esztergom, Búbánatvölgy megállótól Budapest felé indulunk a 11-es út mellett, majd jobbra fordulunk a Fárikúti útra. Az első keresztutca jobbra az Őrtorony utca. Ebből nyílik balra a Szarvaskői út, ahonnan a P+ jelzéseit követhetjük. A tavakat elhagyva jobbra tartva térünk rá a P jelzésre. Kb. 4,1 km után a P jelzés élesen balra kanyarodik, mi itt térünk le róla egyenesen folytatva az utunk, még kb. 100 métert.

Parking

 • Autóval a 11-es főúton hajthatunk, majd az 59-es kilométerkőnél forduljunk déli irányba, a Búbánatvölgy felé. A jobboldalon kisebb horgásztavak, majd a baloldalon egy nagyobb tó mellett vezet utunk. Utóbbit elhagyva kövessük a P+, majd egy jobbra kanyarodó ívvel, az újabb kanyarokkal bőven tűzdelt P jelzést, ami egyben a Fárikúti út. A „40-teherautó-zsákutca” táblahármasnál jobbra fordulva, továbbra is a P jelzést követve érjük el a zen templomot, ahonnan 150 méterre jobbra lesz a Fári-kúthoz vezető bekötőút. Ez az útvonal a 11-estől több mint 4 km hosszú.
 • Autóval egészen a kútig hajthatunk a földúton, a behajtásért nem kell fizetni. Az út az utolsó szakaszon göröngyössé válik; érdemes lejjebb, a lovastanya sarkánál hagyni járgányunkat.

Coordinates

DD
47.785195, 18.789946
DMS
47°47'06.7"N 18°47'23.8"E
UTM
34T 334460 5294791
w3w 
///distances.sufficiently.these

Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Börzsönyvidék
Bánatos partokon a folyópatkó kapujában
recommended route Difficulty easy Open
Distance 9.9 km
Duration 3:00 h
Ascent 321 m
Descent 277 m

Búbánat, hideglelés, törökvész, pestis - a terephez tartozó nevek és a mögöttük felsejlő történetek sötét képet festenek a Visegrádi-hegység ...

17
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Komárom-Esztergomi-síkság
Keresztül az esztergomi Vaskapun
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 13.4 km
Duration 4:00 h
Ascent 466 m
Descent 466 m

Az esztergomi természetjárás ikonikus helyszínét, a Vaskapu hegy tömbjét látogatjuk meg. Felkeressük az ország egyetlen, klasszikus panorámaterassza ...

4
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Water trails · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
Vízitúra a Dunakanyarban
recommended route Difficulty easy
Distance 23.8 km
Duration 5:00 h
Ascent 0 m
Descent 0 m

Kedvcsinálónak vajon kell-e, lehet-e többet mondanunk annál, mint hogy ez Magyarország egyértelműen legszebb Duna-szakasza?

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Water trails · Komárom-Esztergomi-síkság
Esztergom-Budapest vízitúra
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 61.3 km
Duration 12:00 h
Ascent 1 m
Descent 3 m

Élménydús lapátolós program hétvégére: evezz le Esztergomból Budapestig!

from Attila Malárik,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
A Burdától a Visegrádi-hegységig (Bazilika-Burda tt 40)
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 38.1 km
Duration 10:00 h
Ascent 890 m
Descent 890 m

Ezen a túrán átszeljük a Dunát, bebarangoljuk a szlovák oldalon emelkedő vonulatok egy részét, majd hazatérve a Visegrádi-hegység erdőiben rejtőző ...

2
from Regina Hegedűs,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 14.3 km
Duration 4:17 h
Ascent 413 m
Descent 413 m

A Kétágú-hegy nyugatra néző fehér bérceit még a sziklamászók és a siklóernyősök is megbecsülik. Erre és az Öreg-szirtre vezet ez a 14 km-es, ...

from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Duna–Ipoly Nemzeti Park
Kerekesszékes „autópálya” az Ipoly mentén
recommended route Difficulty easy
Distance 10.5 km
Duration 4:00 h
Ascent 93 m
Descent 93 m

A Szobot Ipolydamásddal összekötő kerékpárút kiváló túrázási lehetőséget biztosít a kerekesszékeseknek is.

from Zsuzsa Lévai,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Mountain Bike · Pilis-hegység
Sármentesen a Pilis tetejére
recommended route Difficulty difficult Open
Distance 43.7 km
Duration 4:51 h
Ascent 826 m
Descent 826 m

Bringáznál egy jót az erdőben, az autóktól távol? Esetleg sokat esett, de nincs kedved a sárhoz, a nap végén pedig a bringapucoláshoz?

1
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Pets permitted by car

Fári-kúti táborozóhely

külterület
2500 Esztergom
Phone +36 26 347 528
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp