Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Bicycle Rides

Tour DeSeda

· 1 review · Bicycle Rides · Dél-Dunántúl · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az arborétumba vezető híd
  / Az arborétumba vezető híd
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ideális hely pózoláshoz
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Deseda-tó partján végigvezet a kerékpárút
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Stég, híd, bringás pihenő
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tó keleti partja teljesen más képet mutat, mint a nyugati
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ennél menőbb játszóteret elképzelni is nehéz...
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ...már csak azért is, mert kilátó is tartozik hozzá
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaposvár csinos belvárosából indul a túra
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ország (talán) legcukibb köztéri műalkotása
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fekete István Látogatóközpontban megismerkedhetünk a tó és környezete élővilágával
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Madárles a Fekete István Látogatóközpont mellett
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Talán Hollandiában járunk?
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenőhely és láblógatásra alkalmas stég a parton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az arborétum 73 lombos fafajnak és 38 tűlevelű fajtának ad otthont
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 25 20 15 10 5 km

A versenyre utaló elnevezés ezúttal családi túrát takar: a Kaposvár melletti mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a rövid bringatúrára vágyó családok ideális célpontja lehet sok játszótérrel, egy látogatóközponttal és jórészt forgalomtól elzárt kerékpárutakkal.

open
easy
29.1 km
2:30 h
54 m
54 m

A tó akár a városközpontból is elérhető alacsony forgalmú, kerékpáros közlekedésre kifejezetten alkalmas kis utcákon. A jégcsarnoktól induló bicikliút – bár rögtön az elején le kell küzdeni egy kis szintet – lehetőséget ad arra, hogy a család legfiatalabb tagjai is teljes biztonságban tekerhessenek. A tavat körbeölelő kerékpárút kiváló minőségű, és lépten-nyomon akad valami érdekesség, ami miatt érdemes megállni. Bringás pihenők, stégek, játszóterek, arborétum és látogatóközpont szolgálják a tó köré látogatók kényelmét.

Author’s recommendation

 • Ha teljesen szeretnéd elkerülni az autóforgalmat, a városi sportcsarnoktól (46.369558 N, 17.796003 E) érdemes indulnod.
 • Ha gyerekekkel tekersz, készülj arra, hogy sok időt fogtok a játszótereken tölteni. :)
outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: January 14, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
166 m
Lowest point
127 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Equipment

 • A túra (bár rövid szakaszokon stabilizált földúton vezet,) bármilyen kerékpárral teljesíthető.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Start

Kaposvár, Kossuth Lajos tér (142 m)
Coordinates:
Geographic
46.356490, 17.788830
UTM
33T 714550 5137437

Destination

Kaposvár, Kossuth Lajos tér

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Kossuth Lajos térről a Fő utcán egy saroknyit tekerjünk keleti irányba, majd rögtön forduljunk balra a Kossuth Lajos utcára – innen egészen a Berzsenyi parkig egyenesen kell menni.
 • A Berzsenyi parkot elérve kanyarodjunk jobbra (Damjanich utca), majd a második lehetőségnél balra, a Hunyadi János utcára. Az út egyenesen elvezet a jégcsarnokig.
 • A jégcsarnoknál az Y-elágazásban térjünk jobbra; innen indul a tóhoz vezető kerékpárút, nem is lehet eltéveszteni. A tó előtti lejtőn nem kell végiggurulni, ahol lankásabbá válik az út, térjünk balra, és egészen a 67-es útig a tó vonalát követő bringaúton tekerjünk.
 • A tó a 67-es úton túl is folytatódik; az arborétum is errefelé van, érdemes továbbmenni – az arborétumba a hídon lehet átjutni.
 • Visszafelé a 67-es utat keresztezve a kerékpáros pihenőnél  forduljunk balra, a hídon átérve pedig jobbra, majd kövessük a bringautat egészen a tó déli végéig! A gáton túl jobbra térve érhető el a már ismert, Kaposvár felé vezető kerékpárút.

A túra részletes leírása

Kaposvár gondosan felújított főteréről, a Kossuth Lajos térről indul túránk – ha családdal tekerünk, a legnagyobb sikert a lépten-nyomon felbukkanó játékos szobrok fogják aratni. Rippl-Rónai József egy csacsifogaton korzózik a sétálóutcán; kicsit lejjebb, Ady Endre és az előbb említett művész egy bronzkutya által figyelt beszélgető párosát elhagyva a Játszó gyerekek mellé lehet beállni egy fotóra; a Vármegyeháza tekintélyt parancsoló épületét Weeber Klára Tótágas című játékos szobra ellenpontozza egy hatalmas platán alatt. Kaposvár a szökőkutak városa is, szinte minden sarkon az utunkba kerül egy. Persze az épített örökség is erősen jelen van az utcákon. A szecesszió jellegzetességei a belváros egyes épületein – például a Szivárvány Kulturális Központon – is megfigyelhetők, de tekintsünk fel a neoreneszánsz stílusú Városháza vagy a neoromán Nagyboldogasszony-templom homlokzatára is.

A Deseda-tó felé a Kossuth Lajos utcán keresztül javasolt elhagyni a belvárost – a Bercsényi parkhoz érve mind az épített környezetet, mind a kerékpáros infrastruktúrát tekintve úgy érezhetjük kicsit, mintha Hollandiába csöppentünk volna. A kerékpárosbarát megoldások egészen a városi jégcsarnokig kitartanak, ahol egy elágazásban jobbra fordulva térhetünk rá a tóhoz vezető kerékpárútra. A komoly kerékpáros forgalom mutatja, hogy a helyiek által felettébb kedvelt célponthoz igyekszünk, amely egyébként Magyarország leghosszabb mesterséges tava. Az állóvíz a Deseda-patak felduzzasztásával jött létre, amit 1974-ben egy völgyzáró gát építésével értek el, egy árvíztározót létrehozva.

A tavat teljesen körbeöleli a kerékpárút, mintegy 15 km hosszan, bármelyik oldalon kezdhetjük hát a kerülést – a cikkben a nyugati oldalról indulva mutatjuk be a lehetőségeket. Szemmel láthatóan egy horgászparadicsomba csöppenünk, de úgy tűnik, békésen megférnek egymás mellett a tó partján üldögélő, kerekező, vagy éppen futó népek. A hangulatos, jól kiépített bringautat kerékpáros pihenők, kicsiny napozóhelyek, stégek, játszóterek szegélyezik.  A legmenőbb játszótér közepén egy hatalmas kalózhajó van, mellette pedig egy kilátót lehet megmászni, ahonnan szép nagy szeletét belátni a környéknek. Csupa izgalom, ha gyerkőcökkel indulunk bringatúrára.

Körülbelül 7 kilométer megtételét követően érjük el a 67-es utat – innen vissza is lehet fordulni a másik partra a kerékpáros pihenő melletti hídon keresztül, de ajánlott előtte meglátogatni a tó északi, csöndesebb részét. Pár száz métert megtéve az erdőszélen egy csúszda, egy kilátó és egy lombkorona-ösvény első ránézésre furcsa keverékét pillantjuk meg, amit azonnal birtokba is veszünk megállás után – a Deseda kalanderdő kapujában vagyunk. A név alapján az ember erdei kalandparkra gyanakodna, már fel is készülünk lélekben a lombkoronaszintben való függeszkedésre, itt azonban valami egészen más várja a látogatót a fák között. Az érzékszervek és a tudás, a kaland, a múlt, illetve a csend erdeje mind felfedezésre vár. A talányos elnevezések más-más funkciót jelölnek, sorrendben: érzékszerveinket próbára tevő kalandkunyhókat és interaktív tanösvényeket, kalandjátszóteret, egy talajszelvényt, amelyen tökéletesen látható az erdő talajszerkezete és az egyes rétegek jellemzői, illetve egy madármegfigyelőt. A tóba benyúló félszigeten – ahova egy fahídon juthatunk át – egy arborétum kapott helyet (és persze egy kis játszótér is a hídnál, hogy a legkisebbek se unatkozzanak). A 26 hektáros növénygyűjtemény helyén korábban egy akácos volt; ma szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos és 38 tűlevelű fajta.

A Fekete István Látogatóközpontban a tó és környezetének élővilágát lehet megismerni, és nemcsak a vitrinekből, hanem egy hatalmas akváriumban is.  Ennél csak az izgalmasabb, ami a tó partján, a látogatóközpont épülete előtt van: a madárles, a szitakötőház, a béka- és teknősles aktív megfigyelésre ösztönöz. Mindemellett csónakot és kerékpárt is lehet bérelni, nyáron pedig egy elektromos meghajtású kirándulóhajóval is ki lehet futni a nyílt vízre. Innen már csak a visszaút van hátra Kaposvár belvárosába, élményekkel telve, esetleg rákészülésnek egy hosszabb zselici túrához.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A vonatról Kaposvár vasútállomásán szálljunk le!

Getting there

 • A vasútállomásról nyugati irányba induljunk a sínekkel párhuzamosan futó Budai Nagy Antal utcán, majd a körforgalom első kihajtójánál térjünk jobbra, észak felé a Noszlopy Gáspár utcára, ami a Kossuth térre vezet (75 m). Választhatjuk akár az Irányi Dániel utca - Fő utca útvonalat is (850 m).

Parking

 • A Kossuth teret sétálóutca jellege miatt nem tudjuk autóval megközelíteni. 
 • Kaposváron sok helyen fizetős a parkolás, de a vasútállomáson ingyenesen letehetjük az autónkat. 
Arrival by train, car, foot or bike

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

5.0
(1)
Hevesi Zoltán
January 17, 2020 · Community
Jó, hogy a Deseda is bekerült a gyűjteménybe. Egy kis pontosítás az un. láblógató stégek a desedai elektromos kishajó kikötő helyei. http://deseda.smmi.hu/szolgaltatasaink/kirandulohajomukodesirendje
show more
Done at January 17, 2020

Photos of others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
29.1 km
Duration
2:30h
Ascent
54 m
Descent
54 m
Public transport friendly Loop Family friendly

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.