Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here
Embed
Fitness
Bicycle Rides

Tour DeSeda

Bicycle Rides · Dél-Dunántúl · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az arborétumba vezető híd
  / Az arborétumba vezető híd
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Ideális hely pózoláshoz
  / Ideális hely pózoláshoz
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Deseda-tó partján végigvezet a kerékpárút
  / A Deseda-tó partján végigvezet a kerékpárút
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Stég, híd, bringás pihenő
  / Stég, híd, bringás pihenő
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A tó keleti partja teljesen más képet mutat, mint a nyugati
  / A tó keleti partja teljesen más képet mutat, mint a nyugati
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Ennél menőbb játszóteret elképzelni is nehéz...
  / Ennél menőbb játszóteret elképzelni is nehéz...
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ...már csak azért is, mert kilátó is tartozik hozzá
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaposvár csinos belvárosából indul a túra
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ország (talán) legcukibb köztéri műalkotása
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fekete István Látogatóközpontban megismerkedhetünk a tó és környezete élővilágával
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Madárles a Fekete István Látogatóközpont mellett
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Talán Hollandiában járunk?
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenőhely és láblógatásra alkalmas stég a parton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az arborétum 73 lombos fafajnak és 38 tűlevelű fajtának ad otthont
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 5 10 15 20 25

A versenyre utaló elnevezés ezúttal családi túrát takar: a Kaposvár melletti mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a rövid bringatúrára vágyó családok ideális célpontja lehet sok játszótérrel, egy látogatóközponttal és jórészt forgalomtól elzárt kerékpárutakkal.

open
easy
29.1 km
2:30 h
54 m
54 m

A tó akár a városközpontból is elérhető alacsony forgalmú, kerékpáros közlekedésre kifejezetten alkalmas kis utcákon. A jégcsarnoktól induló bicikliút – bár rögtön az elején le kell küzdeni egy kis szintet – lehetőséget ad arra, hogy a család legfiatalabb tagjai is teljes biztonságban tekerhessenek. A tavat körbeölelő kerékpárút kiváló minőségű, és lépten-nyomon akad valami érdekesség, ami miatt érdemes megállni. Bringás pihenők, stégek, játszóterek, arborétum és látogatóközpont szolgálják a tó köré látogatók kényelmét.

Author’s recommendation

 • Ha teljesen szeretnéd elkerülni az autóforgalmat, a városi sportcsarnoktól (46.369558 N, 17.796003 E) érdemes indulnod.
 • Ha gyerekekkel tekersz, készülj arra, hogy sok időt fogtok a játszótereken tölteni. :)
outdooractive.com User
Author
Tamás Abelovszky
Updated: January 14, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
166 m
Lowest point
127 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Equipment

 • A túra (bár rövid szakaszokon stabilizált földúton vezet,) bármilyen kerékpárral teljesíthető.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Start

Kaposvár, Kossuth Lajos tér (142 m)
Coordinates:
Geographic
46.356490, 17.788830
UTM
33T 714550 5137437

Destination

Kaposvár, Kossuth Lajos tér

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Kossuth Lajos térről a Fő utcán egy saroknyit tekerjünk keleti irányba, majd rögtön forduljunk balra a Kossuth Lajos utcára – innen egészen a Berzsenyi parkig egyenesen kell menni.
 • A Berzsenyi parkot elérve kanyarodjunk jobbra (Damjanich utca), majd a második lehetőségnél balra, a Hunyadi János utcára. Az út egyenesen elvezet a jégcsarnokig.
 • A jégcsarnoknál az Y-elágazásban térjünk jobbra; innen indul a tóhoz vezető kerékpárút, nem is lehet eltéveszteni. A tó előtti lejtőn nem kell végiggurulni, ahol lankásabbá válik az út, térjünk balra, és egészen a 67-es útig a tó vonalát követő bringaúton tekerjünk.
 • A tó a 67-es úton túl is folytatódik; az arborétum is errefelé van, érdemes továbbmenni – az arborétumba a hídon lehet átjutni.
 • Visszafelé a 67-es utat keresztezve a kerékpáros pihenőnél  forduljunk balra, a hídon átérve pedig jobbra, majd kövessük a bringautat egészen a tó déli végéig! A gáton túl jobbra térve érhető el a már ismert, Kaposvár felé vezető kerékpárút.

A túra részletes leírása

Kaposvár gondosan felújított főteréről, a Kossuth Lajos térről indul túránk – ha családdal tekerünk, a legnagyobb sikert a lépten-nyomon felbukkanó játékos szobrok fogják aratni. Rippl-Rónai József egy csacsifogaton korzózik a sétálóutcán; kicsit lejjebb, Ady Endre és az előbb említett művész egy bronzkutya által figyelt beszélgető párosát elhagyva a Játszó gyerekek mellé lehet beállni egy fotóra; a Vármegyeháza tekintélyt parancsoló épületét Weeber Klára Tótágas című játékos szobra ellenpontozza egy hatalmas platán alatt. Kaposvár a szökőkutak városa is, szinte minden sarkon az utunkba kerül egy. Persze az épített örökség is erősen jelen van az utcákon. A szecesszió jellegzetességei a belváros egyes épületein – például a Szivárvány Kulturális Központon – is megfigyelhetők, de tekintsünk fel a neoreneszánsz stílusú Városháza vagy a neoromán Nagyboldogasszony-templom homlokzatára is.

A Deseda-tó felé a Kossuth Lajos utcán keresztül javasolt elhagyni a belvárost – a Bercsényi parkhoz érve mind az épített környezetet, mind a kerékpáros infrastruktúrát tekintve úgy érezhetjük kicsit, mintha Hollandiába csöppentünk volna. A kerékpárosbarát megoldások egészen a városi jégcsarnokig kitartanak, ahol egy elágazásban jobbra fordulva térhetünk rá a tóhoz vezető kerékpárútra. A komoly kerékpáros forgalom mutatja, hogy a helyiek által felettébb kedvelt célponthoz igyekszünk, amely egyébként Magyarország leghosszabb mesterséges tava. Az állóvíz a Deseda-patak felduzzasztásával jött létre, amit 1974-ben egy völgyzáró gát építésével értek el, egy árvíztározót létrehozva.

A tavat teljesen körbeöleli a kerékpárút, mintegy 15 km hosszan, bármelyik oldalon kezdhetjük hát a kerülést – a cikkben a nyugati oldalról indulva mutatjuk be a lehetőségeket. Szemmel láthatóan egy horgászparadicsomba csöppenünk, de úgy tűnik, békésen megférnek egymás mellett a tó partján üldögélő, kerekező, vagy éppen futó népek. A hangulatos, jól kiépített bringautat kerékpáros pihenők, kicsiny napozóhelyek, stégek, játszóterek szegélyezik.  A legmenőbb játszótér közepén egy hatalmas kalózhajó van, mellette pedig egy kilátót lehet megmászni, ahonnan szép nagy szeletét belátni a környéknek. Csupa izgalom, ha gyerkőcökkel indulunk bringatúrára.

Körülbelül 7 kilométer megtételét követően érjük el a 67-es utat – innen vissza is lehet fordulni a másik partra a kerékpáros pihenő melletti hídon keresztül, de ajánlott előtte meglátogatni a tó északi, csöndesebb részét. Pár száz métert megtéve az erdőszélen egy csúszda, egy kilátó és egy lombkorona-ösvény első ránézésre furcsa keverékét pillantjuk meg, amit azonnal birtokba is veszünk megállás után – a Deseda kalanderdő kapujában vagyunk. A név alapján az ember erdei kalandparkra gyanakodna, már fel is készülünk lélekben a lombkoronaszintben való függeszkedésre, itt azonban valami egészen más várja a látogatót a fák között. Az érzékszervek és a tudás, a kaland, a múlt, illetve a csend erdeje mind felfedezésre vár. A talányos elnevezések más-más funkciót jelölnek, sorrendben: érzékszerveinket próbára tevő kalandkunyhókat és interaktív tanösvényeket, kalandjátszóteret, egy talajszelvényt, amelyen tökéletesen látható az erdő talajszerkezete és az egyes rétegek jellemzői, illetve egy madármegfigyelőt. A tóba benyúló félszigeten – ahova egy fahídon juthatunk át – egy arborétum kapott helyet (és persze egy kis játszótér is a hídnál, hogy a legkisebbek se unatkozzanak). A 26 hektáros növénygyűjtemény helyén korábban egy akácos volt; ma szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos és 38 tűlevelű fajta.

A Fekete István Látogatóközpontban a tó és környezetének élővilágát lehet megismerni, és nemcsak a vitrinekből, hanem egy hatalmas akváriumban is.  Ennél csak az izgalmasabb, ami a tó partján, a látogatóközpont épülete előtt van: a madárles, a szitakötőház, a béka- és teknősles aktív megfigyelésre ösztönöz. Mindemellett csónakot és kerékpárt is lehet bérelni, nyáron pedig egy elektromos meghajtású kirándulóhajóval is ki lehet futni a nyílt vízre. Innen már csak a visszaút van hátra Kaposvár belvárosába, élményekkel telve, esetleg rákészülésnek egy hosszabb zselici túrához.

Public transport

Public transport friendly

 • A vonatról Kaposvár vasútállomásán szálljunk le!

Getting there

 • A vasútállomásról nyugati irányba induljunk a sínekkel párhuzamosan futó Budai Nagy Antal utcán, majd a körforgalom első kihajtójánál térjünk jobbra, észak felé a Noszlopy Gáspár utcára, ami a Kossuth térre vezet (75 m). Választhatjuk akár az Irányi Dániel utca - Fő utca útvonalat is (850 m).

Parking

 • A Kossuth teret sétálóutca jellege miatt nem tudjuk autóval megközelíteni. 
 • Kaposváron sok helyen fizetős a parkolás, de a vasútállomáson ingyenesen letehetjük az autónkat. 
Arrival by train, car, foot or bike

Similar tours nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions & answers

Pose the first question

You have a question concerning this content? Here is the right place to ask it.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
29.1 km
Duration
2:30 h
Ascent
54 m
Descent
54 m
Public transport friendly Loop Family friendly

Statistics

: h
 km
 m
 m
Highest point
 m
Lowest point
 m
Show elevation profile Hide elevation profile
For changing the range of view, push the arrows together.