Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Bicycle Rides Top

Tour DeSeda

· 1 review · Bicycle Rides · Dél-Dunántúl · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az arborétumba vezető híd
  / Az arborétumba vezető híd
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ideális hely pózoláshoz
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Deseda-tó partján végigvezet a kerékpárút
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Stég, híd, bringás pihenő
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tó keleti partja teljesen más képet mutat, mint a nyugati
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ennél menőbb játszóteret elképzelni is nehéz...
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ...már csak azért is, mert kilátó is tartozik hozzá
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kaposvár csinos belvárosából indul a túra
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az ország (talán) legcukibb köztéri műalkotása
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fekete István Látogatóközpontban megismerkedhetünk a tó és környezete élővilágával
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Madárles a Fekete István Látogatóközpont mellett
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Talán Hollandiában járunk?
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenőhely és láblógatásra alkalmas stég a parton
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az arborétum 73 lombos fafajnak és 38 tűlevelű fajtának ad otthont
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 25 20 15 10 5 km Fekete István Látogatóközpont, Deseda-tó Deseda-kilátó
A versenyre utaló elnevezés ezúttal családi túrát takar: a Kaposvár melletti mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a rövid bringatúrára vágyó családok ideális célpontja lehet sok játszótérrel, egy látogatóközponttal és jórészt forgalomtól elzárt kerékpárutakkal.
open
easy
29.1 km
2:30 h
356 m
356 m
A tó akár a városközpontból is elérhető alacsony forgalmú, kerékpáros közlekedésre kifejezetten alkalmas kis utcákon. A jégcsarnoktól induló bicikliút – bár rögtön az elején le kell küzdeni egy kis szintet – lehetőséget ad arra, hogy a család legfiatalabb tagjai is teljes biztonságban tekerhessenek. A tavat körbeölelő kerékpárút kiváló minőségű, és lépten-nyomon akad valami érdekesség, ami miatt érdemes megállni. Bringás pihenők, stégek, játszóterek, arborétum és látogatóközpont szolgálják a tó köré látogatók kényelmét.

Author’s recommendation

 • Ha teljesen szeretnéd elkerülni az autóforgalmat, a városi sportcsarnoktól érdemes indulnod.
 • Ha gyerekekkel tekersz, készülj arra, hogy sok időt fogtok a játszótereken tölteni :)
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: August 19, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
166 m
Lowest point
127 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Kaposvár, Kossuth Lajos tér (142 m)
Coordinates:
DD
46.356490, 17.788830
DMS
46°21'23.4"N 17°47'19.8"E
UTM
33T 714550 5137437
w3w 
///gravel.region.shutting

Destination

Kaposvár, Kossuth Lajos tér

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A Kossuth Lajos térről a Fő utcán egy saroknyit tekerjünk keleti irányba, majd rögtön forduljunk balra a Kossuth Lajos utcára – innen egészen a Berzsenyi parkig egyenesen kell menni.
 • A Berzsenyi parkot elérve kanyarodjunk jobbra (Damjanich utca), majd a második lehetőségnél balra, a Hunyadi János utcára. Az út egyenesen elvezet a jégcsarnokig.
 • A jégcsarnoknál az Y-elágazásban térjünk jobbra; innen indul a tóhoz vezető kerékpárút, nem is lehet eltéveszteni. A tó előtti lejtőn nem kell végiggurulni, ahol lankásabbá válik az út, térjünk balra, és egészen a 67-es útig a tó vonalát követő bringaúton tekerjünk.
 • A tó a 67-es úton túl is folytatódik; az arborétum is errefelé van, érdemes továbbmenni – az arborétumba a hídon lehet átjutni.
 • Visszafelé a 67-es utat keresztezve a kerékpáros pihenőnél  forduljunk balra, a hídon átérve pedig jobbra, majd kövessük a bringautat egészen a tó déli végéig! A gáton túl jobbra térve érhető el a már ismert, Kaposvár felé vezető kerékpárút.

A túra részletes leírása

Kaposvár gondosan felújított főteréről, a Kossuth Lajos térről indul túránk – ha családdal tekerünk, a legnagyobb sikert a lépten-nyomon felbukkanó játékos szobrok fogják aratni. Rippl-Rónai József egy csacsifogaton korzózik a sétálóutcán; kicsit lejjebb, Ady Endre és az előbb említett művész egy bronzkutya által figyelt beszélgető párosát elhagyva a Játszó gyerekek mellé lehet beállni egy fotóra; a Vármegyeháza tekintélyt parancsoló épületét Weeber Klára Tótágas című játékos szobra ellenpontozza egy hatalmas platán alatt. Kaposvár a szökőkutak városa is, szinte minden sarkon az utunkba kerül egy. Persze az épített örökség is erősen jelen van az utcákon. A szecesszió jellegzetességei a belváros egyes épületein – például a Szivárvány Kulturális Központon – is megfigyelhetők, de tekintsünk fel a neoreneszánsz stílusú Városháza vagy a neoromán Nagyboldogasszony-templom homlokzatára is.

A Deseda-tó felé a Kossuth Lajos utcán keresztül javasolt elhagyni a belvárost – a Bercsényi parkhoz érve mind az épített környezetet, mind a kerékpáros infrastruktúrát tekintve úgy érezhetjük kicsit, mintha Hollandiába csöppentünk volna. A kerékpárosbarát megoldások egészen a városi jégcsarnokig kitartanak, ahol egy elágazásban jobbra fordulva térhetünk rá a tóhoz vezető kerékpárútra. A komoly kerékpáros forgalom mutatja, hogy a helyiek által felettébb kedvelt célponthoz igyekszünk, amely egyébként Magyarország leghosszabb mesterséges tava. Az állóvíz a Deseda-patak felduzzasztásával jött létre, amit 1974-ben egy völgyzáró gát építésével értek el, egy árvíztározót létrehozva.

A tavat teljesen körbeöleli a kerékpárút, mintegy 15 km hosszan, bármelyik oldalon kezdhetjük hát a kerülést – a cikkben a nyugati oldalról indulva mutatjuk be a lehetőségeket. Szemmel láthatóan egy horgászparadicsomba csöppenünk, de úgy tűnik, békésen megférnek egymás mellett a tó partján üldögélő, kerekező, vagy éppen futó népek. A hangulatos, jól kiépített bringautat kerékpáros pihenők, kicsiny napozóhelyek, stégek, játszóterek szegélyezik.  A legmenőbb játszótér közepén egy hatalmas kalózhajó van, mellette pedig egy kilátót lehet megmászni, ahonnan szép nagy szeletét belátni a környéknek. Csupa izgalom, ha gyerkőcökkel indulunk bringatúrára.

Körülbelül 7 kilométer megtételét követően érjük el a 67-es utat – innen vissza is lehet fordulni a másik partra a kerékpáros pihenő melletti hídon keresztül, de ajánlott előtte meglátogatni a tó északi, csöndesebb részét. Pár száz métert megtéve az erdőszélen egy csúszda, egy kilátó és egy lombkorona-ösvény első ránézésre furcsa keverékét pillantjuk meg, amit azonnal birtokba is veszünk megállás után – a Deseda kalanderdő kapujában vagyunk. A név alapján az ember erdei kalandparkra gyanakodna, már fel is készülünk lélekben a lombkoronaszintben való függeszkedésre, itt azonban valami egészen más várja a látogatót a fák között. Az érzékszervek és a tudás, a kaland, a múlt, illetve a csend erdeje mind felfedezésre vár. A talányos elnevezések más-más funkciót jelölnek, sorrendben: érzékszerveinket próbára tevő kalandkunyhókat és interaktív tanösvényeket, kalandjátszóteret, egy talajszelvényt, amelyen tökéletesen látható az erdő talajszerkezete és az egyes rétegek jellemzői, illetve egy madármegfigyelőt. A tóba benyúló félszigeten – ahova egy fahídon juthatunk át – egy arborétum kapott helyet (és persze egy kis játszótér is a hídnál, hogy a legkisebbek se unatkozzanak). A 26 hektáros növénygyűjtemény helyén korábban egy akácos volt; ma szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos és 38 tűlevelű fajta.

A Fekete István Látogatóközpontban a tó és környezetének élővilágát lehet megismerni, és nemcsak a vitrinekből, hanem egy hatalmas akváriumban is.  Ennél csak az izgalmasabb, ami a tó partján, a látogatóközpont épülete előtt van: a madárles, a szitakötőház, a béka- és teknősles aktív megfigyelésre ösztönöz. Mindemellett csónakot és kerékpárt is lehet bérelni, nyáron pedig egy elektromos meghajtású kirándulóhajóval is ki lehet futni a nyílt vízre. Innen már csak a visszaút van hátra Kaposvár belvárosába, élményekkel telve, esetleg rákészülésnek egy hosszabb zselici túrához.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • A vonatról Kaposvár vasútállomásán szálljunk le!

Getting there

 • A vasútállomásról nyugati irányba induljunk a sínekkel párhuzamosan futó Budai Nagy Antal utcán, majd a körforgalom első kihajtójánál térjünk jobbra, észak felé a Noszlopy Gáspár utcára, ami a Kossuth térre vezet (75 m). Választhatjuk akár az Irányi Dániel utca - Fő utca útvonalat is (850 m).

Parking

 • A Kossuth teret sétálóutca jellege miatt nem tudjuk autóval megközelíteni. 
 • Kaposváron sok helyen fizetős a parkolás, de a vasútállomáson ingyenesen letehetjük az autónkat. 

Coordinates

DD
46.356490, 17.788830
DMS
46°21'23.4"N 17°47'19.8"E
UTM
33T 714550 5137437
w3w 
///gravel.region.shutting
Arrival by train, car, foot or bike

Recommended maps for this region:

show more

Equipment

 • A túra (bár rövid szakaszokon stabilizált földúton vezet) bármilyen kerékpárral teljesíthető.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

5.0
(1)
Hevesi Zoltán
January 17, 2020 · Community
Jó, hogy a Deseda is bekerült a gyűjteménybe. Egy kis pontosítás az un. láblógató stégek a desedai elektromos kishajó kikötő helyei. http://deseda.smmi.hu/szolgaltatasaink/kirandulohajomukodesirendje
show more
Completed this Route on January 17, 2020

Photos from others


Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
29.1 km
Duration
2:30h
Ascent
356 m
Descent
356 m
Public transport friendly Loop Family friendly

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp