Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Tour DeSeda

· 3 értékelés · Kerékpártúra · Dél-Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az arborétumba vezető híd
  Az arborétumba vezető híd
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 25 20 15 10 5 km Fekete István Látogatóközpont, Deseda-tó Deseda-kilátó
A versenyre utaló elnevezés ezúttal családi túrát takar: a Kaposvár melletti mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a rövid bringatúrára vágyó családok ideális célpontja lehet sok játszótérrel, egy látogatóközponttal és jórészt forgalomtól elzárt kerékpárutakkal.
nyitva
könnyű
Hossz 29,1 km
2:30 óra
356 m
356 m
166 m
127 m
A tó akár a városközpontból is elérhető alacsony forgalmú, kerékpáros közlekedésre kifejezetten alkalmas kis utcákon. A jégcsarnoktól induló bicikliút – bár rögtön az elején le kell küzdeni egy kis szintet – lehetőséget ad arra, hogy a család legfiatalabb tagjai is teljes biztonságban tekerhessenek. A tavat körbeölelő kerékpárút kiváló minőségű, és lépten-nyomon akad valami érdekesség, ami miatt érdemes megállni. Bringás pihenők, stégek, játszóterek, arborétum és látogatóközpont szolgálják a tó köré látogatók kényelmét.

A szerző tippje

 • Ha teljesen szeretnéd elkerülni az autóforgalmat, a városi sportcsarnoktól érdemes indulnod.
 • Ha gyerekekkel tekersz, készülj arra, hogy sok időt fogtok a játszótereken tölteni :)
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2020-08-19
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
166 m
Legalacsonyabb pont
127 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Kaposvár, Kossuth Lajos tér (142 m)
Koordináták:
DD
46.356490, 17.788830
DMS
46°21'23.4"N 17°47'19.8"E
UTM
33T 714550 5137437
w3w 
///menet.talp.erősít

Végpont

Kaposvár, Kossuth Lajos tér

Útleírás

Itiner

 • A Kossuth Lajos térről a Fő utcán egy saroknyit tekerjünk keleti irányba, majd rögtön forduljunk balra a Kossuth Lajos utcára – innen egészen a Berzsenyi parkig egyenesen kell menni.
 • A Berzsenyi parkot elérve kanyarodjunk jobbra (Damjanich utca), majd a második lehetőségnél balra, a Hunyadi János utcára. Az út egyenesen elvezet a jégcsarnokig.
 • A jégcsarnoknál az Y-elágazásban térjünk jobbra; innen indul a tóhoz vezető kerékpárút, nem is lehet eltéveszteni. A tó előtti lejtőn nem kell végiggurulni, ahol lankásabbá válik az út, térjünk balra, és egészen a 67-es útig a tó vonalát követő bringaúton tekerjünk.
 • A tó a 67-es úton túl is folytatódik; az arborétum is errefelé van, érdemes továbbmenni – az arborétumba a hídon lehet átjutni.
 • Visszafelé a 67-es utat keresztezve a kerékpáros pihenőnél  forduljunk balra, a hídon átérve pedig jobbra, majd kövessük a bringautat egészen a tó déli végéig! A gáton túl jobbra térve érhető el a már ismert, Kaposvár felé vezető kerékpárút.

A túra részletes leírása

Kaposvár gondosan felújított főteréről, a Kossuth Lajos térről indul túránk – ha családdal tekerünk, a legnagyobb sikert a lépten-nyomon felbukkanó játékos szobrok fogják aratni. Rippl-Rónai József egy csacsifogaton korzózik a sétálóutcán; kicsit lejjebb, Ady Endre és az előbb említett művész egy bronzkutya által figyelt beszélgető párosát elhagyva a Játszó gyerekek mellé lehet beállni egy fotóra; a Vármegyeháza tekintélyt parancsoló épületét Weeber Klára Tótágas című játékos szobra ellenpontozza egy hatalmas platán alatt. Kaposvár a szökőkutak városa is, szinte minden sarkon az utunkba kerül egy. Persze az épített örökség is erősen jelen van az utcákon. A szecesszió jellegzetességei a belváros egyes épületein – például a Szivárvány Kulturális Központon – is megfigyelhetők, de tekintsünk fel a neoreneszánsz stílusú Városháza vagy a neoromán Nagyboldogasszony-templom homlokzatára is.

A Deseda-tó felé a Kossuth Lajos utcán keresztül javasolt elhagyni a belvárost – a Bercsényi parkhoz érve mind az épített környezetet, mind a kerékpáros infrastruktúrát tekintve úgy érezhetjük kicsit, mintha Hollandiába csöppentünk volna. A kerékpárosbarát megoldások egészen a városi jégcsarnokig kitartanak, ahol egy elágazásban jobbra fordulva térhetünk rá a tóhoz vezető kerékpárútra. A komoly kerékpáros forgalom mutatja, hogy a helyiek által felettébb kedvelt célponthoz igyekszünk, amely egyébként Magyarország leghosszabb mesterséges tava. Az állóvíz a Deseda-patak felduzzasztásával jött létre, amit 1974-ben egy völgyzáró gát építésével értek el, egy árvíztározót létrehozva.

A tavat teljesen körbeöleli a kerékpárút, mintegy 15 km hosszan, bármelyik oldalon kezdhetjük hát a kerülést – a cikkben a nyugati oldalról indulva mutatjuk be a lehetőségeket. Szemmel láthatóan egy horgászparadicsomba csöppenünk, de úgy tűnik, békésen megférnek egymás mellett a tó partján üldögélő, kerekező, vagy éppen futó népek. A hangulatos, jól kiépített bringautat kerékpáros pihenők, kicsiny napozóhelyek, stégek, játszóterek szegélyezik.  A legmenőbb játszótér közepén egy hatalmas kalózhajó van, mellette pedig egy kilátót lehet megmászni, ahonnan szép nagy szeletét belátni a környéknek. Csupa izgalom, ha gyerkőcökkel indulunk bringatúrára.

Körülbelül 7 kilométer megtételét követően érjük el a 67-es utat – innen vissza is lehet fordulni a másik partra a kerékpáros pihenő melletti hídon keresztül, de ajánlott előtte meglátogatni a tó északi, csöndesebb részét. Pár száz métert megtéve az erdőszélen egy csúszda, egy kilátó és egy lombkorona-ösvény első ránézésre furcsa keverékét pillantjuk meg, amit azonnal birtokba is veszünk megállás után – a Deseda kalanderdő kapujában vagyunk. A név alapján az ember erdei kalandparkra gyanakodna, már fel is készülünk lélekben a lombkoronaszintben való függeszkedésre, itt azonban valami egészen más várja a látogatót a fák között. Az érzékszervek és a tudás, a kaland, a múlt, illetve a csend erdeje mind felfedezésre vár. A talányos elnevezések más-más funkciót jelölnek, sorrendben: érzékszerveinket próbára tevő kalandkunyhókat és interaktív tanösvényeket, kalandjátszóteret, egy talajszelvényt, amelyen tökéletesen látható az erdő talajszerkezete és az egyes rétegek jellemzői, illetve egy madármegfigyelőt. A tóba benyúló félszigeten – ahova egy fahídon juthatunk át – egy arborétum kapott helyet (és persze egy kis játszótér is a hídnál, hogy a legkisebbek se unatkozzanak). A 26 hektáros növénygyűjtemény helyén korábban egy akácos volt; ma szinte minden hazai fafaj megtalálható, 73 lombos és 38 tűlevelű fajta.

A Fekete István Látogatóközpontban a tó és környezetének élővilágát lehet megismerni, és nemcsak a vitrinekből, hanem egy hatalmas akváriumban is.  Ennél csak az izgalmasabb, ami a tó partján, a látogatóközpont épülete előtt van: a madárles, a szitakötőház, a béka- és teknősles aktív megfigyelésre ösztönöz. Mindemellett csónakot és kerékpárt is lehet bérelni, nyáron pedig egy elektromos meghajtású kirándulóhajóval is ki lehet futni a nyílt vízre. Innen már csak a visszaút van hátra Kaposvár belvárosába, élményekkel telve, esetleg rákészülésnek egy hosszabb zselici túrához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A vonatról Kaposvár vasútállomásán szálljunk le!

Megközelítés

 • A vasútállomásról nyugati irányba induljunk a sínekkel párhuzamosan futó Budai Nagy Antal utcán, majd a körforgalom első kihajtójánál térjünk jobbra, észak felé a Noszlopy Gáspár utcára, ami a Kossuth térre vezet (75 m). Választhatjuk akár az Irányi Dániel utca - Fő utca útvonalat is (850 m).

Parkolás

 • A Kossuth teret sétálóutca jellege miatt nem tudjuk autóval megközelíteni. 
 • Kaposváron sok helyen fizetős a parkolás, de a vasútállomáson ingyenesen letehetjük az autónkat. 

Koordináták

DD
46.356490, 17.788830
DMS
46°21'23.4"N 17°47'19.8"E
UTM
33T 714550 5137437
w3w 
///menet.talp.erősít
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A túra (bár rövid szakaszokon stabilizált földúton vezet) bármilyen kerékpárral teljesíthető.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(3)
Zsuzsanna Ugrainé Nagy
2021-05-07 · Közösség
Zoltán Hevesi
2020-01-17 · Közösség
Jó, hogy a Deseda is bekerült a gyűjteménybe. Egy kis pontosítás az un. láblógató stégek a desedai elektromos kishajó kikötő helyei. http://deseda.smmi.hu/szolgaltatasaink/kirandulohajomukodesirendje
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-01-17

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
29,1 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
356 m
Szintcsökkenés
356 m
Legmagasabb pont
166 m
Legalacsonyabb pont
127 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp