Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Zoo / Wildlife Park

Pusztai Állatpark

Zoo / Wildlife Park · Közép-Tisza-vidék · 85 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Pusztai Állatpark
  Pusztai Állatpark
  Photo: Pusztai Állatpark

A hortobágyi állatparkban a puszta őshonos magyar háziállatait, tartásuk különböző módjait és tárgyi eszközeit ismerhetjük meg, autentikus környezetben. Kisgyermekes családok, óvodás és iskolai csoportok számára egyaránt tartalmas kikapcsolódást ígér.

A Pusztai Állatpark is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

Az állatparkban a hagyományos jószágtartó épületek között járva erdélyi kopasznyakú tyúkot, parlagi kecskét, szamarat, cikta-, cigája-, gyimesi racka- és hortobágyi racka juhot, mangalicát és magyar óriás nyulat láthatunk. A karámok mellett hucul lovakkal, magyar szürkemarhával és a dagonyázó házi bivallyal is ismerkedhetünk. A gyerekeket, ha elfáradtak, a park területén kicsi szekerekkel húzhatjuk magunk után. Az állatsimogatóba minden tavasszal megérkeznek az újszülött állatok, ezeket a kicsik nem csak simogathatják, de a büfében kapható zoo csemegével etethetik is.

A körkarám és a bivalydagonyázó között kilátó magasodik, a kiállítóteremben pedig archív fotók segítségével kerülhetünk közelebb a pásztorok életéhez. A játszótéren a tájba illeszkedő, gémeskutat és hortobágyi állatokat imitáló játékokat találnak a gyerekek. A „Lábon álló kerti tető” nevet viselő, 40 férőhelyes épület alatt nagyobb társaságok, iskolás csoportok is kényelmesen elférnek. A séta és az állatok megismerése után a puszta konyhájában, a vasalóban bográcsos főzésre is lehetőség van, vagy a csárdával egyeztetve készételeket is fogyaszthatnak a látogatók (mindkét esetben előzetes bejelentkezés és minimum 10 fő esetén). Igény esetén további programok (kézműves foglalkozások, gyógynövények felismerése) is elérhetőek.

Jeles ünnepnapok a Pusztai Állatparkban az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó vagy a Magyar Szürke Bikák Vására, de farsangkor, húsvétkor, adventkor és Szent Mihály-nap alkalmából is tartanak külön programokat. A pusztai virtusokból összeállított kalandnap felnőttek és gyerekek körében is nagy siker.

A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. egyrészt azért hozta létre, hogy bemutassa régi magyar háziállatainkat, másrészt azért, hogy elősegítse ezen fajták fenntartását hazánkban. A belépő megvásárlásával az érdekes programok mellett az említettek tenyésztéséhez is hozzájárulunk.

Látnivalók a környéken:

Opening hours

télen: minden nap: 10:00 - 16:00

nyáron (májustól): minden nap: 09:00 – 18:00

Price:

 • Felnőtt: 1000 Ft
 • Nyugdíjas, diák, gyermek: 800 Ft
 • Család (2 felnőtt + 2 gyerek): 3000 Ft
 • Család (2 felnőtt és 3 gyermek): 3500 Ft - minden további gyerek ingyenes
 • 3 éves kor alatt ingyenes

A belépő árából 10% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2022 januári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profile picture of Katalin Sarkadi
Author
Katalin Sarkadi
Update: February 10, 2022

Public transport

 • Hortobágy vasúton a Debrecen–Füzesabony vonalon közelíthető meg.
 • Egerben, Füzesabonyban (esetleg Debrecenben) buszra is szállhatunk, Hortobágy, csárda végállomásig kell utazni.

Getting there

 • A vasútállomástól a Kossuth utcán induljunk el, az utca végén, a körforgalomnál, forduljunk jobbra a 33-as útra. A híd után balra kell fordulni (tábla is jelzi az állatparkot), ez az út már a célunkig visz. Összesen 1,9 km gyalog.
 • A buszmegállótól induljunk nyugat felé a 33-as úton, át a körforgalmon és a hídon. A híd után forduljunk balra (tábla is jelzi az állatparkot), ez az út már a célunkig visz. Összesen 1,5 km gyalog.

Parking

 • Debrecen irányából a 33-as főúton Hortobágy településen keresztül, a Kilenclyukú hídon áthaladva az első letérő balra.
 • Tiszafüred irányából a 33-as főúton közvetlen Hortobágy település előtt, a Kilenclyukú híd előtt az első letérő jobbra.
 • A bejárat előtt lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.573602, 21.143907
DMS
47°34'25.0"N 21°08'38.1"E
UTM
34T 510822 5268919
w3w 
///similes.twisty.concessions
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Forest train · Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágy-halastavi kisvasút
recommended route Difficulty easy
Distance 4.9 km
Duration 0:25 h
Ascent 2 m
Descent 1 m

A hortobágyi „halvasút” eredetileg a környező halastavak közötti forgalom biztosítására épült, 2007 óta azonban halak helyett a környékre látogató ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Pusztai Állatpark

Tornyi domb 1.
4071 Hortobágy
Phone +36 30 621 2160

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp