Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Zoo / Wildlife Park

Körösvölgyi Állatpark (Szarvas)

· 2 reviews · Zoo / Wildlife Park · Körös-Maros köze · 83 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Európai bölények a Körösvölgyi Állatparkban
  Európai bölények a Körösvölgyi Állatparkban
  Photo: Babák Zoltán, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2014-ben nyitotta meg kapuit a szarvasi Anna-ligetben található állatpark, melynek célja a Kárpát-medence jelenlegi és egykor volt állatvilágának bemutatása.

Az állatparkban közel 40 féle madár-, emlős-, illetve halfaj egyedeit láthatják az érdeklődők. Az Anna-ligeti tanösvény mentén a madárvolierek és kifutók mellett egy lekerített vizes élőhelyet is kialakítottak, a látogatóközpont épületében pedig egy 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a bemutatott halfajoknak. Az állatpark lakói között védettek és nem védettek egyaránt vannak.

Az itt megtalálható állatok részben különböző fajvédelmi programokban résztvevő állatfajok példányai, részben pedig a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek. Találkozhatunk a jól ismert rókával, a gím- és dámszarvassal, őzzel vagy a vaddisznóval, de olyan rejtett életmódú állatokat is megfigyelhetünk, mint a borz, a nyuszt vagy az aranysakál.

A park egyik legismertebb lakói az európai bölények. A kontinens ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse hajdan az európai lombhullató erdőkben gyakori volt, még Mátyás király korában is vadásztak rá, aztán az évszázadok alatt élőhelye annyira megfogyatkozott, hogy 1925-re a vadon élő állomány kihalt. Az állatkerti példányoknak köszönhető, hogy a fajjal ez végül nem történt meg, és a sikeres visszatelepítéseknek köszönhetően ma már újra léteznek vadon élő bölények, például a Lengyelországban, Romániában vagy Szlovákiában is.

2017 tavaszán ritka látványossággal, a ma élő legnagyobb testű szarvasfajjal gazdagodott az állatpark. A kifejlett jávorszarvasok marmagassága a két métert, súlyuk pedig a fél tonnát is elérheti. A régészeti leletek tanulsága szerint a kora holocén időszakban a jávorszarvasok a Kápát-medencében is éltek, az utolsó eljegesedés után azonban elterjedési területük észak felé húzódott vissza.

Az állatok jobb megismerése érdekében az állatparkban a látogatók túravezetést is igényelhetnek és látványetetésen is részt vehetnek, de kínálnak zoopedagógia programot nemcsak gyerekek, de játékos kedvű felnőttek számára is. Az Anna-ligetben nemrégiben egy fotós lest is kialakítottak, mely napidíj ellenében bárki számára bérbe vehető.

Szolgáltatások:

 • kenukölcsönzés
 • kerékpárkölcsönzés
 • fotós les bérlés
 • autoguide használat
 • terembérlet

Opening hours

Nyitva minden nap, kivéve január február és november.

 • január, február: hétvégén: 9:00-16:00
 • március: 9:00-17:00
 • április, május: 9:00 - 18:00
 • június - augusztus: 9:00 - 19:00
 • szeptember: 9:00 - 18:00
 • október: 9:00 - 17:00
 • november 6-ig:  09:00 - 16:00, november 7-től minden hétvégén: 9:00-16:00
 • december: minden hétvégén: 9:00-16:00

Price:

A belépőjegy ára a kiállítások, a tanösvény és az állatpark látogatását tartalmazza.

 • Felnőtt: 2000 Ft
 • Kedvezményes felnőtt: 1600 Ft
 • Diák/nyugdíjas: 1500 Ft
 • Kedvezményes diák/nyugdíjas: 1200 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek): 4500 Ft

Az előre egyeztetett túravezetések és szolgáltatások árait itt találod.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 áprilisi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk! 

Profile picture of Tóth Judit
Author
Tóth Judit
Update: April 27, 2022

Public transport

 • A távolsági buszról Szarvas határán kívül a Mezőtúri elágazás nevű megállóban kell leszállni. 
 • Szarvas vonattal is megközelíthető, fél órányi sétára van az állatparktól. A vasútállomásról érdemes busszal továbbutazni a fenti buszmegállóig. Szezonban elektromos kisbusz is közlekedik a város főbb látnivalói között (lásd a linkajánlót).

Getting there

 • A buszmegállóból déli irányba induljunk a benzinkút melletti bekötőúton. 400 m múlva balról csatlakoznak hozzánk az Alföldi Kéktúra K jelzései (egyenesen haladunk tovább), amik az Állatparkig kísérnek bennünket (összesen 1,1 km). 
 • A vasútállomásról induljunk déli irányba az Állomás utcán, majd az első kereszteződésben forduljunk jobbra a Szabadság útra. 2 km után már látjuk az utat keresztező K jelzéseket, amit balra kell követnünk az állatparkig (összesen (4,1 km). 

Parking

 • Autóval a 44-es főúton közelíthetjük meg Szarvast. Ha nyugati irányból érkezünk az állatparkba, még  a város határa előtt, a táblával jelzett kereszteződésben jobbra kell kanyarodnunk.
 • A Körösvölgyi Látogatóközpont előtt kialakított parkolóban díjmentesen letehetjük az autót. 

Coordinates

DD
46.857488, 20.526727
DMS
46°51'27.0"N 20°31'36.2"E
UTM
34T 463923 5189436
w3w 
///medleys.sharp.districts
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Berettyó-Körös-vidék
Három folyó túra Szarvas környékén
recommended route Difficulty moderate
Distance 82.5 km
Duration 5:32 h
Ascent 13 m
Descent 13 m

Három folyó, három alföldi kisváros – mindez egy túrába sűrítve. Bár a címben szereplő három folyó inkább csak kettő (a Hortobágy-Berettyót és a ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Alsó-Tisza-vidék
Mindszent vá. – Szarvas (AK-05)
recommended route Difficulty moderate Stage 5
Distance 77.2 km
Duration 19:30 h
Ascent 50 m
Descent 45 m

A Tisza-parti Mindszentről egy többnapos túra keretében Szarvas határáig gyaloglunk. Végre teljes valójában megismerkedünk az Alföld igazi arcával.

from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

3.0
(2)
Ferenc Mészáros
September 24, 2020 · Community
Szép, rendezett és tiszta. A csapás szépen térkövezett végig. Az park egész területén számos érdekes, építő jellegű játék és informácios tábla talalható. Az állatok is gondozottak. Szívesen ajánlom ahelyet akár kisgyerekes családoknak, babakocsival is. Sajnos pár látogató rongálja a berendezéseket de ezeket is probálják javitani folyamatosan. Az előttem szóló sajnos nem a helyet értékelte hanem fogságban tartást (ami nem megvetendő), viszont ezt a véleményt nem ide kell kifejteni.
Show more
p p
June 20, 2020 · Community
Az àllatok iszonyù soványak -többek között a ròkák, szarvasok, bölènyek- ès depressziòsok. Sokkolò volt látni. A helyet be kellene zàrni ès hagyni az àllatokat szabadon èlni az erdökben. Ez àllatkínzás. Olyan mintha a gyerekedet egy nagy kertben játèkok, pajtások nèlkül tartanád èvekig, etetnèd de sehova nem mehetne ès semmi önállòsàga nem lehetne semmiben. Ez törtènik a vadasparkokban az àllatokkal, ugyanaz mint az állatkert csak a vadaspark szòval pròbálják feljavítani az àllatbántalmazást ami mögött profit van. Szomorù. This place has extremly skinny animals they are clearly starving, and also are depressed. It is like you put your kids in a garden for years you feed them but dont give them toys neither friends to play with. You would be in prison in no time. While when humans are doing the same thing with animals is totally legal and on top, ignorant silly people are paying for to see abused animals. It is insane. Zoos, animals parks should be all banned worldwide. They are basically the same as dolphinariums..
Show more

Photos from others


Körösvölgyi Állatpark (Szarvas)

Anna-liget 1.
5540 Szarvas
Phone +36 30 475 1789 Fax +36 66 311 658

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp