Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Ruin

Árpád-kori templomrom (Budakalász)

Ruin · Dunazug-hegyvidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Árpád-kori templomrom (Budakalász)
  / Árpád-kori templomrom (Budakalász)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Árpád-kori templomrom (Budakalász)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Árpád-kori templomrom (Budakalász)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Árpád-kori templomrom (Budakalász)
  Photo: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egykori kalászi templom a falu közelében magasodó löszdombon épült fel. Ma már csak térdmagasságig érő romjai láthatóak, a korábban állított golgota „társaságában”, azonban a Kálvária-dombnak ma is különleges hangulata van, ráadásul kiváló kilátópont is.

A budakalászi Kálvária-dombon 1977-ben, faültetés közben fordult ki a földből néhány csont, pénzérme, és egy rakott kőfalazat. A falazatot egy egyszerű ház maradványának vélték, így egy gyors leletmentő ásatást követően visszatemették. Egyeseket azonban nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy értékesebb kincseket is rejthet a föld, ezért 2011-ben megkezdődött a terület teljes feltárása. Így bukkantak napvilágra a középkori templom maradványai.

A romok egy legkésőbb a 12. század közepén épült templom emlékezetét őrzik, amelyet minden bizonnyal a Kalászi család építtetett. Az első építmény valószínűleg egy kisebb méretű, legfeljebb 10 méter hosszú, keletelt, félköríves szentélyzáródású, torony nélküli templom lehetett, amit később jelentősen kibővítettek. A Kalászi család egyik tagja ugyanis a 13. század második felében a királyi udvarban szolgált,  és bár a szolgálatáért kapott uradalmi javadalom minden bizonnyal tisztes bevételi forrás volt, arra azonban nem volt elegendő, hogy saját monostort tudjon alapítani. A család lelki üdvét így a templom átépítésével gondolta biztosítani, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy az eredeti épületből csak az északi fal és egy korábban hozzátapasztott kis kápolna maradt meg.

Az új templom 23,5 méter hosszú és 11,5 méter széles volt, négyzetes alaprajzú torony tartozott hozzá, boltozott karzata a nyugati falon minden bizonnyal a kegyúr számára épült, aki valószínűleg ide is temetkezett családjával. Téglapadlója és hódfarkas cseréptetője arra utal, hogy bőséges forrás állt rendelkezésre az építkezéshez. Az évszázadok viharait a templom nem tudta kiállni, pusztulása már a 16. század első felében megindulhatott. Az erősen romos épületet a Kalászra a 17. században érkező rác népesség is használatba vette, míg meg nem épült saját templomuk. A megmaradt leletanyagból említésre érdemes a harang nyelve, a keresztelőmedence töredékei és egy kripta maradványai.

A feltárást követően csinos közteret hoztak létre az egykori istenházával a középpontban. A falak mellett áll három kőkereszt, és távolabb egy kis játszótér is helyet kapott a csodálatos panorámával bíró kis löszdombon, így igazi közösségi tér alakult ki, amely a helyiek mellett az idelátogató turistáknak is kedvelt célpontja lehet.

Open from

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00

Price:

Ingyenesen látogatható
Profile picture of Tamás Abelovszky
Author
Tamás Abelovszky
Updated: March 30, 2021

Public transport

 • A szentendrei (H5 jelzésű) HÉV-ről Budakalász, Lenfonó megállóhelyen érdemes leszállni.

Getting there

 • Budakalász, Lenfonó megállóhelyről nyugati irányba kell elindulni a Szentendrei úton, majd kb. 30 méter megtételét követően balra kell térni, a Budai útra. A második patakot elérve térj jobbra az Y elágazásban, a Kálvária utcára, majd a bal kéz felé eső pincék előtt válaszd a lépcsőt, amely a Kálvária-dombra vezet (kb. 600 méter séta összesen).

Parking

 • A Golgota utcán lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.617497, 19.047546
DMS
47°37'03.0"N 19°02'51.2"E
UTM
34T 353284 5275634
w3w 
///timidly.speech.forks
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Árpád-kori templomrom (Budakalász)

Kálvária-domb
2011 Budakalász

Special features

Place to visit Families
 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
Features
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp