Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Soltvadkerti kilátó

Lookout Tower · Duna-Tisza közi síkvidék · 109 m· open today
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • /
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadkerti-tó
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Soltvadkerti kilátóból a Vadkerti-tóra
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Soltvadkerti kilátó
  Photo: Edit Martin, Magyar Természetjáró Szövetség
Madártávlatból pillanthatunk rá a népszerű alföldi tavacskára, aminek partja akár az élővilág felfedezéséhez, akár strandoláshoz, akár a vízfelület körüli sétához vagy egy horgászathoz kellemes kikapcsolódást ígér.

A kilátó és a panoráma fő eleme, a vízfelület

Soltvadkert északi peremén, a Vadkerti-tó partjától nem messze, a tanösvény mentén található a kétszintes, 2021-ben felújított kilátó. A fatorony felső szintjére felkapaszkodva a panoráma központi eleme a Vadkerti-tó vízfelülete, partjának növényvilága, de a fák lombkoronaszintjének magasságában több irányban is szétkémlelhetünk az Alföld síkjába nyúló, környező vidéken.

A 74 hektárnyi, 1200 méter hosszú, 1000 méter széles Vadkerti-tavat két csatorna vize táplálja, átlagos mélysége kb. 1,3 méter. Régen kender áztatására használták, majd a fejlesztéseknek (pl. halrács beépítése) köszönhetően halászatra és kikapcsolódásra is alkalmassá vált. A pecások sok kisebb hal mellett ponty, csuka és amur fogásában reménykedhetnek. Idővel üdülőövezet épült ki a part mentén csúszdás stranddal, zuhanyzós mosdóval, öltözővel, büfével, csónak- és vízibicikli kölcsönzővel, kempinggel, panzióval, étteremmel, élményparkkal. A sekély, gyorsan felmelegedő vízfelület napjainkban igen népszerű kikapcsolódási célpont a nyári időszakban, kisgyerekes családok körében is. A hajdan Büdös-tónak nevezett szikes vízfelület vizsgálata során már az 1800-as években kimutatták, hogy vizének gyógyhatás is tulajdonítható.

A tanösvény

A meder peremén tekergő tanösvény útvonalán közelebbről is megismerkedhetünk a tó élővilágával. A tájékoztató táblák olyan érzetet adnak, mintha a kilátó átfogó képe után belenagyítanánk, rázoomolnánk a részletekre, hogy egyre mélyebben megismerjük a tájban megbújó csodákat. Színes fotók és rövid, ám érdekes leírások ismertetik az itt élő növények és állatok közösségét. Érdemes minden évszakban visszatérni, hogy jobban megismerhessük a táj ezernyi arcát. A tavat kellemes sétával kerülhetjük meg a kialakított útvonalon, ahol a kényelmet helyenként asztalok, padok is biztosítják.

A Vadkerti tavat a helyiek Büdös-tónak is nevezik. Utóbbi nevét nem tudni honnan kapta, mert egyáltalán nem büdös. Vize gyógyhatású.

A kilátó kiépített úton, tanösvényen közelíthető meg, bár a Büdöstói-csatornán átvezető első híd túlpartján kicsit mocsaras volt a terület. (2017. június) De lehetett volna kerülni is másik híd felé, arra jobbnak nézett ki az út. A tavat megkerülni kb 4 km-es sétával lehet.

A kilátó maga egy kétszintes fa építmény. A kilátást jórészt takarják a fák, egyedül a tó felé lehet kilátni kb 90-110 fokban. 

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Edit Martin
Author
Edit Martin
Update: March 22, 2022

Public transport

 • A távolsági buszról a Soltvadkert, autóbusz-váróterem megállóban érdemes leszállni. 

Getting there

 • A buszmegállóból a Kossuth Lajos úton jobbra, keleti irányba indulunk, majd a körforgalomnál balra, észak felé megyünk tovább a Dr. Gratzer István utcán. A Bajcsy-Zsilinszky úton balra térünk, aminek folytatása, a Vadkerti-tó út már a helyszínre vezet. A kilátóhoz a Tavirózsa utca végén tovább folytatódó, balra tartó, jelzetlen ösvényen jutunk (összesen 5,4 km).
 • A parkolótól a kempinggel párhuzamosan haladó Tavirózsa utcán, majd az utca végén tovább folytatódó, balra tartó, jelzetlen ösvényen tudjuk a kilátót megközelíteni (1,9 km).

Parking

 • A tó partjához közel, a Kemping utcában érdemes leparkolni az autót.

Coordinates

DD
46.618105, 19.394164
DMS
46°37'05.2"N 19°23'39.0"E
UTM
34T 377049 5163979
w3w 
///commuted.mountains.presets
Arrival by train, car, foot or bike
Sorry, no results found.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp