Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Fauna

Ürgerét (Solymár)

Fauna · Pilis-hegység · 161 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ürgerét bekerített, védett területe és a fogadóépület
  Az Ürgerét bekerített, védett területe és a fogadóépület
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség

A solymári Auchan áruház szomszédságában apró rágcsálók találtak otthonra. A terület tulajdonosa a természetvédőkkel egyetértésben úgy döntött, hogy ürgerezervátumot alakít ki a területen – így az állatok biztonságban vannak, mi pedig szinte páholyból figyelhetjük őket.

A bevásárlóközpont és az ürge

A régi időkben az ürge kártevőnek számított - elég Petőfi Sándor Arany Lacinak című versére gondolni, ami az ürgeöntést idézi. A faj egyedeinek száma azonban igencsak megcsappant, így 1982-ben védett, 2012-ben pedig fokozottan védett állat lett; 2015-ben az év emlősévé választották.

Ha visszautaznánk az időben, a solymári Auchan áruház területén régebben hosszan elnyúló szőlőlugasokat, majd némileg később szántóföldeket találnánk. A mezőgazdasági terület egy darabját vásárolta fel a nagyáruház, mielőtt 2005-ben megnyitott. Eredetileg a parkolótól északkeletre fekvő, füves lejtőre is építkezést terveztek, ám az addig folyamatos kaszálással karbantartott területen megjelentek az ürgék – bár elsőre talán furcsán hangzik, hogy egy ilyen forgalmas helyet választottak, otthonosnak találták, és belakták a domboldalt, a nyüzsgés ellenére a lejtős, nyílt, karbantartott terepen jól érzik magukat ezek az állatok. A tápláléklánc alsóbb részén található ürgék ugyanis a veszélyt jelentő róka, kóbor kutya vagy a hirtelen lecsapó ragadozó madarak (pl. kerecsensólyom, parlagi sas, egerészölyv) elől csak úgy menekülhetnek el, ha időben észreveszik az ellenség közeledét – ehhez pedig elengedhetetlen a jó kilátást biztosító, alacsony fű. Ha becserjésedik egy terület,  onnan odébbállnak.

2018-ban hívták fel először a terület tulajdonosának figyelmét a ritka és védett állatok igen népes csoportjára. Szakértők véleménye alapján az a döntés született, hogy az építési terveket módosítják, az állatok lakhelyét magában foglaló, 16 ezer négyzetméternyi területet védetté nyilvánítják, és életteret biztosítanak az ürgék számára. Így jött létre az ürgerezervátum, aminek számos haszna van. Egyrészt segít megőrizni, szaporítani a veszélyeztetett, védett fajt, a szaporulat új helyre telepítésével a fennmaradásához is nagymértékben hozzájárulva. Másrészt lehetővé teszi, hogy az érdeklődők alaposan, szinte testközelből megfigyelhessék, megismerhessék az állatokat.

Többfunkciós faházikó

2022-ben kerítéssel vették körül a területet – ezzel megakadályozva, hogy a környező, igen forgalmas 10-es főúton a gázolások megcsappantsák az állatok létszámát. A kerítés mentén, a domboldalban egy faépületet is emeltek, amely számos funkciót tölt be. A padokkal, asztallal, távcsövekkel felszerelt, egyik oldalán nyitott házikóból kényelmesen megfigyelhetjük az ürgéket és viselkedésüket, a hátsó falon pedig néhány lencsevégre kapott ürgeportré mellett az Ürgerét „születéséről” és a faj jellegzetes jegyeiről is olvashatunk.

Az oktatóközpontban szívesen fogadják a természetbarátokat, a környéken túrázókat – sőt mivel a technikának köszönhetően akár prezentációt is lehet tartani itt, előadásokhoz, csoportfoglalkozásokhoz is ideális helyszín felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. (Az épület mögött mosdó is üzemel.)

A fürge ürge

Magyarország mondhatni „ürgenagyhatalom”, hiszen a faj egyedei Európa keleti és délkeleti részének rövid füvű pusztáin érzik igazán otthon magukat, tőlünk északabbra és nyugatabbra alig fordulnak elő. A jelenlétük igencsak hasznos: amellett, hogy a terület számtalan ragadozójának szolgálnak táplálékul, élőhelyet teremtenek más állatoknak, sőt a talajt is átalakítják, forgatják, levegőztetik, így a növények számára is ideális körülményeket teremtenek.

A helyszín lejtős, de jól belátható területén tavasztól őszig napközben könnyen megfigyelhetők az ürgék. A felnőtt példányok augusztus közepén már elbújnak, és téli álomba merülnek a földbe vájt járatok mélyén, majd március-áprilisig pihennek, nem jönnek a felszínre. Tavasszal a hímek bújnak elő először, hogy elfoglalják a legjobb területeket, mire a nőstények megjelennek. A megfigyelésükre a reggeli időszak a legalkalmasabb, amikor a harmatot már felszárította a nap (ekkor tömegesen merészkednek elő). A rekkenő hőségben, déli órákban az árnyékba, a föld alá bújnak, de délutánonként is találkozhatunk velük, ahogy járataikat tisztogatják, vagy éppen falatoznak. Általában magvakat és növényi részeket fogyasztanak, de nem vetik meg az ízeltlábúakat (például a tücsköt, a cserebogarat) sem. Időnként két hátsó lábukra állva szétnéznek a környéken, és ha veszélyt észlelnek, jellegzetes füttyel jelzik társaiknak, hogy a kolónia minden tagja a lehető leghamarabb visszamenekülhessen a biztonságot adó lukba.

Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy nem közösködnek: minden egyes példánynak saját járatrendszere van a föld alatt. Ezek az alagutak több méter hosszúak, számos kijárattal rendelkeznek, és akár egy méternyi mélyre is lenyúlnak, hiszen telente a fagyhatár alatt alusszák az ürgék téli álmukat. A fajt vizsgáló kutatók a járatrendszer ismeretében tudják megszámlálni a területen élő példányokat.

Sokféle oka van, hogy világszerte évről évre megcsappan az állomány, például a legeltetés felhagyása, a terület elgyomosodása vagy szántóvá alakítása, beépítése, a klímaváltozás miatt hirtelen megjelenő belvíz stb. Jelenleg kicsi foltokban élnek ürgék, de a területek között nincs átjárás, így a kolóniák nem tudnak egymással vegyülni - többek között ezért is volt szükség természetvédelmi beavatkozásra a kihalás szélére került fajnál.

Akár mi is tehetünk a saját környezetünkben azért, hogy a kutatókat segítve hozzájáruljunk az ürgék fennmaradáshoz. Ha nyitott szemmel járunk, és észlelünk egy példányt, a vadonleső programban bejelenthetjük a fajelőfordulást, segítve a természetvédők munkáját. Érdekesség, hogy éppen ennek a programnak köszönhetően figyeltek fel a területen lakó ürgékre, így ez is hozzájárult a bemutatóközpont és ürgerezervátum létesítéséhez. 

Az Ürgerét a felmérés szerint 2022 őszén 250 példánynak adott otthont. A rezervátum egyik célja a fajvédelem; ehhez a (föld alatt is kialakított) elkerítés is nagyban hozzájárul, mert az állatok nem tudnak szétszéledni. A másik a fajmegőrzés, amelynek keretében a szaporulatot más helyekre is átvihetik, génbankként használva az állományt.

Az ürge Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Opening hours

Az Ürgerét fogadóépülete tavasztól őszig látogatható előzetes bejelentkezés alapján.

Price:

Ingyenes

Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: October 06, 2022

Public transport

 • A többségében Budapest és Esztergom/Pilisszántó között közlekedő távolsági buszról a Solymári elágazás (Auchan áruház) megállóban érdemes leszállni.
 • A 830-as (Budapestről, Pilisvörösvárról és Pilisszántóról induló) távolsági busz közvetlenül a parkolóban áll meg; a buszról az Auchan áruház nevű megállóban kell leszállni.
 • A Budapestről induló 64-es és 218-as BKK járatokról a Solymár, Auchan áruház megállóban szálljunk le.

Getting there

 • A 10-es úton közlekedő busz megállójából keleti irányba (az Auchan áruház felé) indulunk az út mentén, majd a sövénnyel szegélyezett zöld kerítésnél, az Ürgerét sarkán jobbra fordulunk. Innen már látjuk az épületet (összesen 450 m).
 • Az Auchan parkolóba érkező járatoktól nyugati irányba induljunk a parkolóban az Ürgerétig (300 m).

Parking

 • Az Auchan áruház nagy, ingyenes parkolójában közvetlenül a bejárat mellett tudjuk letenni az autót.

Coordinates

DD
47.599622, 18.957657
DMS
47°35'58.6"N 18°57'27.6"E
UTM
34T 346478 5273822
w3w 
///sweeten.chop.icicles
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 14.1 km
Duration 3:55 h
Ascent 438 m
Descent 397 m

Zegzugos úton, tartalmas túrán fedezzük fel a Solymár körüli hegyek látványosságait, az alapjaitól újjáépített solymári várat, a játékos Paprikás ...

6
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mountain Bike · Dunazug-hegyvidék
Erdei ösvényeken a Pilis lábánál
recommended route Difficulty S2 moderate Open
Distance 41.5 km
Duration 4:30 h
Ascent 676 m
Descent 676 m

Előbb alaposan bemelegítünk az aszfalton, hogy aztán nekivághassunk a kalandos terepnek a Pilis mészköves útjain. A fölénk magasodó hegyek peremén ...

5
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Endurance Hike · Dunazug-hegyvidék
Szénás Kör (Kis kör)
recommended route Difficulty moderate
Distance 31.1 km
Duration 8:48 h
Ascent 937 m
Descent 937 m

Ha a Budapest környékén keresel egyénileg, bármikor teljesíthető teljesítménytúrát, ne gondolkozz sokáig, irány Solymár!

5
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 11.3 km
Duration 1:20 h
Ascent 357 m
Descent 357 m

Levendulamező, Kálvária-hegy, Jenői-torony, Mackó-barlang, Kevély-nyereg, Egri vár, Teve-szikla – ez tereptárgyak tekintetében az egyik ...

1
from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Pilis-hegység
Tevelesen a Pilisben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.2 km
Duration 2:00 h
Ascent 88 m
Descent 88 m

Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát.

30
from MTSZ _,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Hiking Trail · Pilis-hegység
Kövér kör a Kevélyek vidékén
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 16.3 km
Duration 5:00 h
Ascent 678 m
Descent 678 m

Budapestről észak felé tekintve egy sziklás letöréssel színesített, markáns hegycsúcs tűnik szembe. Érdemes közelről is megismerni, hiszen a Nagy ...

9
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty difficult
Distance 4.2 km
Duration 2:00 h
Ascent 94 m
Descent 94 m

Aktív kikapcsolódás és meghitt táj felemelő panorámával: ez várja a Pilisborosjenőről a Teve-sziklához kirándulókat. Budapest agglomerációjától ...

MTSZ - együttműködő szervezetek
Hiking Trail · Pilis-hegység
A Kevélyeken át Budapestre
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 10 km
Duration 3:30 h
Ascent 393 m
Descent 485 m

Ha észak felé nézünk a Margit-hídról, magára vonzza tekintetünket egy háromszög alakú, környezetéből élesen kiemelkedő, sziklás csúcsú hegy.

11
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Ürgerét (Solymár)

Szent Flórián utca 4.
2083 Solymár

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp