Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Chapel

Szent Donát-kápolna (Zalaszántó)

Chapel · Lake Balaton · 250 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szent Donát-kápolna Zalaszántón
  A Szent Donát-kápolna Zalaszántón
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
A neobarokk kápolna kecses tornya több mint száz éve vigyázza a derékhegyi szőlőket. A borvidékek védőszentjének tiszteletére emelt épület elől gyönyörű a kilátás.   

Donát, a 4. században élt arezzoi püspök nevéhez több legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint 1652-ben, amikor a szent ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifelbe szállították, az egyik kísérő papba villám csapott, de nem történt baja. Ezt a csodát Szent Donát közbenjárásának tulajdonították, így vált a nép körében Donát az elemi károk, főként a villámcsapás és jégverés ellen védő szentté. Szőlőműveléssel foglalkozó hegyvidékeken gyakran láthatunk róla elnevezett szőlőhegyi kápolnákat, templomokat, és borvidékek védőszentjeként is találkozhatunk nevével.

A Zalaszántó határában fekvő Derékhegyen, ahol évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, szintén Szent Donátot tartották a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjének - ebben feltehetően a korábban betelepített német ajkú telepesek leszármazottai is szerepet játszhattak. Így amikor a „hegyiek” elhatározták a kápolna építését, nem csoda, hogy Szent Donát nevére szentelték. Az építkezés azonban lassan haladt: 1860-tól a hívek által évenként adományozott must árából, a vadászatibér- és büntetéspénzek kamatoztatásából csak 1914 őszére készült el a kápolna. A következő években berendezték a belsejét, és a toronyba felkerült a közel 60 kg-os harang is. A kápolna előtti kőkeresztet 1918-ban állították. A hajó és a szentély mennyezetén bibliai témájú freskókat láthatunk.

Zalaszántóról Sümeg felé erre vezet az Országos Kéktúra útvonala, így a kéktúrázóknak is érdemes megállni egy kis időre, hiszen a kápolna előtti kis füves terecskéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegység déli dolomittömbjére. Beazonosíthatjuk a rezi várat és a Láz-hegyi-kilátót, a távolban pedig a Badacsony és a Balaton víztükre is feltűnik. Kelet felé a szintén bazaltból felépülő Kis- és Nagy-Láz-hegy zárja a kilátást.

Price:

Ingyenes

Public transport

 • A buszokról a Zalaszántó, Ádám u. megállónál szálljunk le.

Getting there

 • A zalaszántói buszmegállóból a főútról az Ádám utcán induljunk el, majd az Országos Kéktúra K jelzésre csatlakozva balra fordulva hamarosan elérünk a kápolnához (1 km).

Parking

 • Autóval is megközelíthető Zalaszántóról a Faképi úton.

Coordinates

DD
46.893403, 17.216660
DMS
46°53'36.2"N 17°13'00.0"E
UTM
33T 668855 5195703
w3w 
///mislaid.profile.rolling
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Keszthelyi-hegység
Barangolás a Keszthelyi-hegységben
recommended route Difficulty moderate
Distance 63.1 km
Duration 4:35 h
Ascent 841 m
Descent 841 m

A balatoni bringakört érdemes néha elhagyni egy kis plusz kaland kedvéért: a Keszthelyi-hegység számos kisebb-nagyobb felfedezést kínál ezen a ...

from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Szent Donát-kápolna (Zalaszántó)

Faképi út
 Zalaszántó

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp