Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Chapel

Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

Chapel · Kemeneshát · 178 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna a magasból
  A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna a magasból
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
Az Országos Kéktúra mentén, a Káld-hidegkúti vadászház mellett áll a kis erdei kápolna. 

2017. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, azaz Szűz Mária „születésnapján” adták át és szentelték fel a Szombathelyi Erdészet által épített kápolnát. A dátumválasztás tudatos volt: ez az időpont az erdő- és vadgazdálkodásban is fontos szerepet tölt be. Hagyományosan ezen a napon kezdődik az ősz, a földeken megkezdik a termények betakarítását, a fákról pedig lerázzák a diókat. Ehhez a naphoz társítja a néphagyomány a fecskék elvándorlásának kezdetét is, és sok helyen ilyenkor szórják ki a búzát és egyéb vetőmagokat a földekre.

A hazánk egyik legnagyobb összefüggő erdőterülete, a Farkas-erdő szívében, erdő és rét határán álló kápolnát az építtetők már a tervezéskor természeti környezetben, fákkal körülvett területen képzelték el, amivel egy többletjelentést is kapott a helyszín. Ahogy az ágak az égbe nyúlnak, úgy az idelátogatók is kapcsolatba kerülhetnek Istennel. A fák stabilan kapaszkodó gyökerei pedig az erős, mélyen gyökerező hitet szimbolizálják. Az erdei templom mennyezete maga az égbolt, díszítői pedig a felhők, a napsugarak, a madarak, a Hold és a csillagok. Az erdei helyszínnel az erdők fennmaradásáért munkálkodó erdészeknek is emléket kívántak állítani.

A kápolna központi részén láthatjuk a csíksomlyói zarándokhely Madonna-szobrának pontos, kicsinyített mását. Az alkotás jelképezi a szombathelyi és a csíkszeredai erdészet jó kapcsolatát, Vas megye és Hargita megye összetartását, valamint a nemzeti összetartozást is. 

Opening hours

open today
Egész évben szabadon látogatható. 

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: February 02, 2022

Public transport

 • A legközelebbi lehetőséghez a Káld, Pusztalánci utca (régi nevén Káld, Hubertusz vendéglő) nevű buszmegállót válasszuk.
 • Ha észak felől érkezünk, akkor a Gérce, autóbusz-váróterem megállóban szálljunk le a Sárvárról és Szombathelyről induló távolsági buszról.

Getting there

 • Káldon északi irányba induljunk a K jelzések mentén, amik az első keresztutcán balra fordítanak bennünket, és kivezetnek a faluból. 6,5 km után érünk a hidegkúti vadászházhoz, ahol balra kell térni a K● jelzésre. 180 métert megtéve az út jobb oldalán találjuk a kápolnát. 
 • A gércei buszmegállótól északi irányba induljunk a főút mentén. Az első keresztutcán forduljunk balra, ahonnan a K turistajelzések vezetnek bennünket a hidegkúti vadászházhoz. Itt térjünk egyenesen a K● jelzésre, amin 180 métert kell megtennünk a kápolnáig (7,1 km). 

Parking

 • Káldot és Gércét is a 84-es út mentén találjuk, amely Sopron és a Balaton északnyugati vége között húzódik. Mindkét faluban a KRESZ szabályainak megfelelően tudunk parkolni. 

Coordinates

DD
47.161555, 16.980509
DMS
47°09'41.6"N 16°58'49.8"E
UTM
33T 650112 5225020
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Long Distance Hiking · Zalai-dombság
Sárvár - Sümeg (OKT - 02.)
recommended route Difficulty easy Stage 2 Open
Distance 72.1 km
Duration 18:40 h
Ascent 450 m
Descent 455 m

This is the second longest flat section of the Blue Trail. Practically, it winds throughout a flat area all the way except some ascent around ...

6
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp