Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Castle

Serédi-kastély

Castle · Gerecsei Tájvédelmi Körzet · 508 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Serédi-kastély: az egykori hercegprímási üdülő
  Serédi-kastély: az egykori hercegprímási üdülő
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
Gyönyörű, impozáns épület áll a Gerecse erdőinek rejtekében. A romantikus hangulatú kastélyt Serédi Jusztinián egykori esztergomi érsek építtette, ma diákok táborozhatnak benne.

A Kéktúrán járva, a Nagy-Gerecse északi lábánál egy kerítés mögötti tisztáson tornyos, kúriaszerű épület látványán akad meg a szemünk. A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek építtette 1935-ben, azóta is az ő nevét viseli. A Gerecsének ez a környéke évszázadokon át érseki birtok volt, a háborítatlan erdőrész jó helyet biztosított a pihenéshez, elvonuláshoz, átszellemüléshez.

Talán elsőre furcsán tájidegennek hathat egy ilyen díszes épület az erdő közepén, de a –stílusosan – süttői „vörös márvánnyal” burkolt, ízlésesen harmonikus külsejű ház mégis illeszkedik környezetéhez. A szimmetrikus felépítés, a kis torony a tetején, az árkádos bejárat és fölötte a terasz mind nagyon hívogatóak, de az épület sajnos nem látogatható szabadon.

Tervezője, Dr. Fábián Gáspár építész 1940-es önéletrajzi könyvében így ír az építkezésről: „A lábazat mintegy 1 méter magasságban a hatalmas márványtömbökből készült, a földszinti fal réteges vörös márvány burkolatot kapott. Faragott oszlopokkal és pillérekkel tettük monumentálissá az épületet. Az emeleti falalzatnál az ablakok körül és az oromzat kiképzésénél használtuk fel a vörös márványt, a többi falfelület falazva, vakolva készült, így nagyszerű kontraszt alakult ki a vörös márvány és a fehér falmezők között.”

(A Tardos környékén bányászott „márvány” valójában vörös mészkő, amely színét a benne lévő vasoxidnak köszönheti. Fényezés után megtévesztésig hasonlít a márványra, ezért is kapta ezt a nevet.)

Bár az érsek végakaratában pontosan kikötötte, hogy a magánvagyonából épült nyaralót halála után szegény magyar katolikus diákok támogatására kívánja hagyni, az impozáns építmény 1950-ben az állam tulajdonába került, és gyermeküdülőként funkcionált egészen 1990-ig. Egy évtizedig teljesen zárva volt a kastély, majd az egyház visszakapta, és felújította kívül-belül. Azóta az esztergomi ferences gimnázium működteti táboroztatás, üdültetés céljából, ahol egyéb szabadidős, környezetvédelmi és erdei iskolai táborokat is szerveznek.

A kastély mellett található egy 34 férőhelyes turistaszálló, amihez egy jól felszerelt konyha és ebédlő tartozik. Október 1-től február 28-ig minimum 15 fős csoportokat tudnak fogadni.

Opening hours

Előzetes egyeztetéssel látogatható.

Public transport

 • Tömegközlekedéssel közvetlenül nem elérhető. 
 • Bár a kastély közigazgatásilag Süttőhöz tartozik, a legközelebbi település Tardos. Ha busszal érkezünk, a Tardos, süttői elágazás megállóig utazzunk.

 

 

Getting there

 • Tardosról a K+ jelzésen becsatlakozunk a K jelzésbe, majd a K▲ vezet tovább a Jusztinián-pihenőhöz, ahonnan jelzetlen úton jutunk el a kastélyig  (5 km).

Parking

 • Tardoson a Bányahegyi úti parkolóban hagyhatjuk az autót.

Coordinates

DD
47.684198, 18.492226
DMS
47°41'03.1"N 18°29'32.0"E
UTM
34T 311797 5284247
w3w 
///defending.phenomenal.recaptured
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
A Nagy-Gerecse vonzásában
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 11.9 km
Duration 3:40 h
Ascent 395 m
Descent 395 m

Közepes hosszúságú, fél napos körtúránkon végig a Nagy-Gerecse árnyékában, a 634 méter magas főcsúcs környéki utakon vándorlunk, és mivel a ...

19
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Dunazug-hegyvidék
A vörösmárvány és az őskrokodil nyomában
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.4 km
Duration 5:40 h
Ascent 670 m
Descent 670 m

A Központi-Gerecse a hegység legmagasabb térszíneivel büszkélkedhet. Fő csúcsa a 634 méteres Nagy-Gerecse markánsan kiemelkedő mészkőröge, amely ...

16
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Dunazug-hegyvidék
Szárliget - Dorog (OKT-11)
recommended route Difficulty moderate Stage 11 Open
Distance 66.7 km
Duration 20:20 h
Ascent 2,130 m
Descent 2,235 m

The 11th section of the Blue Trail guides you through Gerecse Mountains abundant in lookouts. Rocky paths, dense forests, cliff lookouts and ...

7
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Serédi-kastély

 Süttő, külterület

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp