Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Kastély

Serédi-kastély

Kastély · Gerecsei Tájvédelmi Körzet
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Serédi-kastély: az egykori hercegprímási üdülő
  / Serédi-kastély: az egykori hercegprímási üdülő
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
Gyönyörű, impozáns épület áll a Gerecse erdőinek rejtekében. A romantikus hangulatú kastélyt Serédi Jusztinián egykori esztergomi érsek építtette, ma diákok táborozhatnak benne.

A Kéktúrán járva, a Nagy-Gerecse északi lábánál egy kerítés mögötti tisztáson tornyos, kúriaszerű épület látványán akad meg a szemünk. A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek építtette 1935-ben, azóta is az ő nevét viseli. A Gerecsének ez a környéke évszázadokon át érseki birtok volt, a háborítatlan erdőrész jó helyet biztosított a pihenéshez, elvonuláshoz, átszellemüléshez.

Talán elsőre furcsán tájidegennek hathat egy ilyen díszes épület az erdő közepén, de a –stílusosan – süttői „vörös márvánnyal” burkolt, ízlésesen harmonikus külsejű ház mégis illeszkedik környezetéhez. A szimmetrikus felépítés, a kis torony a tetején, az árkádos bejárat és fölötte a terasz mind nagyon hívogatóak, de az épület sajnos nem látogatható szabadon.

Tervezője, Dr. Fábián Gáspár építész 1940-es önéletrajzi könyvében így ír az építkezésről: „A lábazat mintegy 1 méter magasságban a hatalmas márványtömbökből készült, a földszinti fal réteges vörös márvány burkolatot kapott. Faragott oszlopokkal és pillérekkel tettük monumentálissá az épületet. Az emeleti falalzatnál az ablakok körül és az oromzat kiképzésénél használtuk fel a vörös márványt, a többi falfelület falazva, vakolva készült, így nagyszerű kontraszt alakult ki a vörös márvány és a fehér falmezők között.”

(A Tardos környékén bányászott „márvány” valójában vörös mészkő, amely színét a benne lévő vasoxidnak köszönheti. Fényezés után megtévesztésig hasonlít a márványra, ezért is kapta ezt a nevet.)

Bár az érsek végakaratában pontosan kikötötte, hogy a magánvagyonából épült nyaralót halála után szegény magyar katolikus diákok támogatására kívánja hagyni, az impozáns építmény 1950-ben az állam tulajdonába került, és gyermeküdülőként funkcionált egészen 1990-ig. Egy évtizedig teljesen zárva volt a kastély, majd az egyház visszakapta, és felújította kívül-belül. Azóta az esztergomi ferences gimnázium működteti táboroztatás, üdültetés céljából, ahol egyéb szabadidős, környezetvédelmi és erdei iskolai táborokat is szerveznek.

A kastély mellett található egy 34 férőhelyes turistaszálló, amihez egy jól felszerelt konyha és ebédlő tartozik. Október 1-től február 28-ig minimum 15 fős csoportokat tudnak fogadni.

Nyitvatartás

Előzetes egyeztetéssel látogatható.

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedéssel közvetlenül nem elérhető. 
 • Bár a kastély közigazgatásilag Süttőhöz tartozik, a legközelebbi település Tardos. Ha busszal érkezünk, a Tardos, süttői elágazás megállóig utazzunk.

 

 

Megközelítés

 • Tardosról a K+ jelzésen becsatlakozunk a K jelzésbe, majd a K▲ vezet tovább a Jusztinián-pihenőhöz, ahonnan jelzetlen úton jutunk el a kastélyig  (5 km).

Parkolás

 • Tardoson a Bányahegyi úti parkolóban hagyhatjuk az autót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.684198, 18.492226
DMS
47°41'03.1"N 18°29'32.0"E
UTM
34T 311797 5284247
w3w (what3words) 
///címzett.műtárgy.tyúkok
Navigáció Google Térképpel

Túrák ide:

Típus
Név
Hossz
Időtartam
Szintemelkedés
Szintcsökkenés
11,9 km
3:40 óra
395 m
395 m
18,4 km
5:40 óra
670 m
670 m
66,7 km
20:20 óra
2 130 m
2 235 m
Mutasd a térképen!

Közeli látnivalók

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Serédi-kastély

 Süttő, külterület

Tulajdonságok

Ajánlott látnivaló
 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
 • 3 Közeli túrák
Gyalogtúra · Központi-Gerecse
A Nagy-Gerecse vonzásában
Top közepes nyitva
11,9 km
3:40 óra
395 m
395 m

Közepes hosszúságú, fél napos körtúránkon végig a Nagy-Gerecse árnyékában, a 634 méter magas főcsúcs környéki utakon vándorlunk, és mivel a ...

15
szerző Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Gyalogtúra · Központi-Gerecse
A vörösmárvány és az őskrokodil nyomában
Top közepes nyitva
18,4 km
5:40 óra
670 m
670 m

A Központi-Gerecse a hegység legmagasabb térszíneivel büszkélkedhet. Fő csúcsa a 634 méteres Nagy-Gerecse markánsan kiemelkedő mészkőröge, amely ...

8
szerző Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség
Többnapos gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
Szárliget - Dorog (OKT-11)
Top közepes Szakasz 11 nyitva
66,7 km
20:20 óra
2 130 m
2 235 m

A Gerecse kilátópontokban bővelkedő, igen változatos vidékén kalauzol végig az Országos Kéktúra 11. szakasza. Mészkőgöröngyös ösvények, vadban ...

4
szerző Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 3 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp