Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Vízverés nyerge tűzrakó hely

Campfire site · Visegrádi-hegység · 496 m
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Tűzrakó hely a Vízverés nyerge tisztásnál
  Tűzrakó hely a Vízverés nyerge tisztásnál
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
Ha erdőimádó vagy, ez lesz a te tűzrakó helyed a Visegrádi-hegységben. A Vízverés nyerge tisztás közelében fekvő Erdőanya az örökerdő gazdálkodás bölcsője, itt lehet csak igazán mérteni, hogy mit jelent a vadregényes erdő.

Több fafaj, különböző korú egyedek, csemeték, fiatal fák, hatalmas matuzsálemek, kidőlt, korhadó, moha lepte óriások – ilyen az erdőanyai örökerdő: erős és ellenálló. Utoljára az 1850-es évek elején termelték le. 100 évvel később ismét aratóvágásra sorolták, de Madas László erdészetvezető, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság későbbi igazgatója másféle erdőgazdálkodást kezdett el itt. Érdemes megnézni az eredményét a Vízverés nyerge mellett, attól nyugatra. Tanösvény is indul itt örökerdő témában, és átvezet az Erdőanyai-rétre. A Vízverés nyerge tisztáson található tűzrakó hely tehát azoknak ajánlott, akik ebbe az „őserdő” miliőbe szeretnének bepillantani, és arról többet megtudni, esetleg főt hajtani a Madas László-emlékkőnél. 

Egy tűzfészek található a megjelölt pontnál. Mellette egy pad-asztal szett és egy fedett beülő szolgálja a kirándulók kényelmét. A közelben nincs vízvételi lehetőség, így legyen nálunk elegendő víz a tűz eloltásához. Tűzifát alkalmanként találunk bekészítve, de ha nem, az erdő könnyedén kiadja a száraz tüzelőt. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • A Vízverés nyerge tisztás hosszú vándorlással, de a lehető legjobban a Visegrád, Nagymarosi rév megállóból megközelíthető meg, ahová Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról közlekednek járatok Szentendrén keresztül (menetidő: minimum 75 perc), de ugyanide érkezhetünk Esztergom felől is (menetidő 40-50 perc).
 • Sétahajóval is érkezhetünk Visegrádra Esztergom vagy Budapest irányából.

Getting there

 • A buszmegállótól, illetve a révtől pár méterre, a Dunára merőlegesen nyílik a Rév utca, a főúti aluljáró után ezen induljunk felfelé. Haladjunk a völgy felé a Nagy Lajos utca, Mátyás király utca útvonalon. Utóbbit követve hagyjuk el Visegrádot, majd beérünk az Apát-kúti völgybe. Kövessük végig a P jelzést, majd a halastó után forduljunk balra a Kék-kúti völgybe vezető erdészeti útra, ami elvisz a Vízverés nyergére. Ez az útvonal 6 km.

Parking

 • Az autókat az Apát-kúti völgyben érdemes leparkolni (Figyelem! A völgyben 2021 május vége óta fizetős a parkolás!)

Coordinates

DD
47.757493, 19.009107
DMS
47°45'27.0"N 19°00'32.8"E
UTM
34T 350796 5291266
w3w 
///abashed.distribute.rookie
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Dobogókő - Visegrád (OKT-16.)
recommended route Difficulty moderate Stage 16 Open
Distance 24.3 km
Duration 7:10 h
Ascent 610 m
Descent 1,205 m

The 16th section of the Blue Trail explores a less frequented inner part of Visegrád Mountains and descends to the Danube skirting great lookouts ...

26
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Vízverés nyerge tűzrakó hely

Vízverés nyerge
2023 Dunabogdány

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp