Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Tűzrakó hely a Jenő-kunyhónál

Campfire site · Visegrádi-hegység · 349 m
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Tűzrakó hely a Jenő kunyhónál
  Tűzrakó hely a Jenő kunyhónál
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
Erdei vadromantikához ideális pont a Jenő-kunyhó melletti tűzrakó hely. Előnye a felszereltsége és a relatív rejtettsége a közeli, forgalmas célpontokhoz képest.

A kunyhó mellett jelölt, de névtelen hegytető (341 m) az egyik az Apát-kúti-patak völgye és a Lepence-patak völgye közötti kiemelkedések közül. Nagy térformákat nem rejt ez a terület, nincsenek sziklaoszlopok, falak, kitüremkedések, viszont csodaszép itt az erdő. Szürke törzseket számolgathat, aki itt mélázik szabadidejében, hiszen az állományalkotó fafaj a bükk. Nem véletlen ajánlott program itt a mélázás: ez egy nyugodtabb szeglet, elvonulásra, elcsendesedésre kiválóan alkalmas, így értendő az erdei vadromantika.

A Jenő-kunyhónál erdészeti utak futnak össze, és a vadregényes Spartacus-ösvény is a ház mellett halad el. Ezen dél felé indulva szép dunakanyari panorámához érhetünk.

A tűzrakással itt könnyű dolgunk lesz, az épülethez tartozó kamrában szinte mindig van felhalmozva száraz tüzelő, de ha mégsem, egyszerű lesz találni. A kövekkel kirakott tűzrakó hely mellett lelünk egy pad-asztal garnitúrát, és távolabb még egy szóló padot. Esőbeállónak a menedékházat használhatjuk, ha nincs nyitva, a fedett előtere is megteszi. WC is található néhány méterrel odébb, a fák között. A közvetlen közelben nincs vízvételi lehetőség, így legyünk nálunk elegendő víz a tűz eloltásához. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

A Jenő-kunyhó melletti tűzrakó hely közvetlenül nem elérhető tömegközlekedéssel.

 • A legközelebbi, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Visegrád, Nagymarosi rév buszmegálló, ahová pl. Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról közlekednek járatok Szentendrén keresztül (menetidő: minimum 75 perc), de ugyanide érkezhetünk Esztergom felől is (menetidő 40-50 perc).
 • Sétahajóval is érkezhetünk Esztergom vagy Budapest irányából.

Getting there

 • A buszmegállótól pár méterre, délre, a Dunára merőlegesen nyílik a Rév utca, a főúti aluljáró után ezen induljunk felfelé. Az első kereszteződésnél (a templomnál) egyenesen haladjunk tovább, ez már a Nagy Lajos utca. A következő, Széchenyi utcán forduljunk jobbra, itt kezdődik a Z jelzés, ami elvezet a Jenő kunyhóhoz (kb. 5 km).
 • Ha az autónkat a Bertényi Miklós Füvészkertnél vagy a Telgárthy-réten hagytuk, az arborétummal szemben lévő oldalon a hegynek nekivágó Z+ jelzést kell keresnünk. Ez csatlakozik a Z jelzésbe, amelyen balra fordulva a Jenő-kunyhóhoz érünk (kb. 2,5 km).

Parking

 • A közelben a Telgárthy-rétnél vagy a Bertényi Miklós Füvészkertnél van parkoló, ami azonban a forgalmas főszezonban fizetős, a díj 1000 Ft/gépkocsi.

Coordinates

DD
47.756525, 18.974354
DMS
47°45'23.5"N 18°58'27.7"E
UTM
34T 348189 5291226
w3w 
///magnificent.adopted.circuits
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty moderate
Distance 12.2 km
Duration 1:22 h
Ascent 426 m
Descent 426 m

A Visegrád és Pap-rét között kanyargó erdészeti útról bátran mondható, hogy a Visegrádi-hegység esszenciája. Meredek kőfalak, buja növényzet, szűk ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 22.9 km
Duration 2:15 h
Ascent 743 m
Descent 743 m

Ideális aszfatos túra azok számára, akik szeretik elkerülni a túlságosan népes célpontokat kirándulás közben, de nem vetnek meg egy-két finom ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 25.2 km
Duration 2:56 h
Ascent 788 m
Descent 788 m

Visegrádi-hegység oda és vissza. Első hallásra teljesíthetetlen távolságnak tűnik, pedig mennyire nem az. Ilyen környezetben szinte észrevétlenül ...

from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Patakparton, vadászösvényen
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.2 km
Duration 4:20 h
Ascent 269 m
Descent 269 m

Visegrád környékének egyik slágertúráját járjuk be ezzel a vándorlással. A Bertényi Miklós Füvészkert kapujától a Spartacus ösvényen kanyarogva ...

30
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség
Water trails · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
Családi vízitúra a Szentendrei-Duna-ágon
recommended route Difficulty moderate
Distance 26 km
Duration 6:00 h
Ascent 0 m
Descent 0 m

Remek időtöltést kínáló vízitúra azoknak, akik kedvelik a nyugodt mozgású vizeket és a gazdag infrastruktúrát kínáló kikötési pontokat.

from Edvárd Rózsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Dunakanyar, Visegrádi-szoros
Panorámatúra Nagymarosról
recommended route Difficulty moderate closed
Distance 11.4 km
Duration 4:00 h
Ascent 700 m
Descent 703 m

Nagymarosról induló, a Szent Mihály-hegy, a Hegyes-tető és a Köves-mező környékének legszebb kilátópontjait, köztük a Remete-barlangot végigjáró ...

23
from Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty S2 moderate Open
Distance 23.4 km
Duration 3:30 h
Ascent 557 m
Descent 557 m

Kevés kilométert számláló, de annál élvezetesebb kör, ahol a történelmi emlékektől a természeti szépségeken át a sportos suhanásig mindenben lehet ...

1
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Kerekesszékkel az Apátkúti-völgyben
recommended route Difficulty moderate
Distance 8.9 km
Duration 4:00 h
Ascent 187 m
Descent 187 m

Erdők ölelte, hangulatos, de szilárd burkolatú úton fedezzük fel Visegrádról indulva a környék népszerű kirándulóhelyét.

from Zsuzsa Lévai,   MTSZ - együttműködő szervezetek

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Tűzrakó hely a Jenő-kunyhónál

külterület
2025 Visegrád

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp