Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Campfire site

Apátkúti-völgyi tűzrakó helyek

Campfire site · Visegrádi-hegység · 183 m
LogoÁllami erdészetek
Responsible for this content
Állami erdészetek
 • Tűzrakóhely az Apátkúti-völgyben
  / Tűzrakóhely az Apátkúti-völgyben
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
 • / Kényelmes pad-asztal garnitúra a tűzrakóhely mellett az Apátkúti-völgyben
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
 • / Apátkúti-patak
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
 • / Apátkúti-völgy
  Photo: Balázs Pusztai, Állami erdészetek
Izgalmas kirándulóhely jól felszerelt tűzrakó helyekkel Visegrád közvetlen közelében.

Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye. Hangulatát az azonos nevű patak teremti meg, ami szurdokot formál vízesésekkel, zúgókkal, kisebb pisztrángos tavakkal. A völgyben található látnivalók közül kiemelendő a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Telgárthy-rét (erdei játszótér) és a Kaán-forrás. A köves, zúgós, korhadt farönkös patak medertúrára készteti a vándort. Az 1920-as években még kisvasút is működött itt, köveket és fát szállítva Visegrádra. A vonal nyomai még ma is fellelhetőek az erdőben. 1944. december 28-án a szovjet csapatok is az Apátkúti-patak völgyén keresztül érték el Visegrádot. 

Két tűzrakó helyet is találunk a megjelölt területen, de a völgyben még többet is a Telgárthy-rét felé haladva. Itt egy árnyékos kis patakparti placc várja a vándorokat, a tűzfészek mellett van egy pad-asztal szett is. Tűzifa általában van bekészítve, ha nincs, keresnünk kell az erdőben, vagy vigyünk magunkkal megfelelő tüzelőt. 

A tűz eloltásához az itt folyó Apátkúti-patak vizét használjuk. Ivóvizet 0-24 órában nagy biztonsággal a völgyben 2 km-rel mélyebben található Kaán-forrásból vételezhetünk, esetleg a közeli Magda-forrásból, de utóbbi csak időszakosan működik. A források vizét csak saját felelősségre lehet fogyasztani. Nyitvatartási időben a Telgárthy-rét melletti Ördögmalom Erdei Étteremnél engedhetünk vezetékes vizet, illetve a rétnél nyilvános WC-t is találunk. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.
 • Az erdei tűzgyújtással kapcsolatban számos további hasznos információ található az erdotuz.hu oldalon.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenesen látogatható terület.

Public transport

 • Az Apátkúti-völgyhöz legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Visegrád, Nagymarosi rév buszmegálló, ahová pl. Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról közlekednek járatok Szentendrén keresztül (menetidő: minimum 75 perc), de ugyanide érkezhetünk Esztergom felől is (menetidő 40-50 perc).
 • Sétahajóval is érkezhetünk Esztergom vagy Budapest irányából.

Getting there

 • A buszmegállótól pár méterre, délre, a Dunára merőlegesen nyílik a Rév utca, a főúti aluljáró után ezen induljunk felfelé. Közelítsünk a völgybe a Nagy Lajos utca - Mátyás király utca útvonalon. Utóbbit követve hagyjuk el Visegrádot, és tovább követve a kanyarulatokat, beérünk az Apát-kúti völgybe, és hamarosan a tűzrakó helyeket is megtaláljuk. Ez az útvonal 2,4 km hosszú a buszmegállótól, kövessük végig a P jelzést!

Parking

 • A tűzrakó helyek közvetlen közelében, az út szélén meg lehet állni autóval. Figyelem! Az  Apátkúti-völgyben 2021. 05. 28-tól fizetős a parkolás!

Coordinates

DD
47.773074, 18.984019
DMS
47°46'23.1"N 18°59'02.5"E
UTM
34T 348961 5293046
w3w 
///shimmered.reviewing.yachts
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Visegrádi-hegység
Patakparton, vadászösvényen
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 14.2 km
Duration 4:20 h
Ascent 269 m
Descent 269 m

Visegrád környékének egyik slágertúráját járjuk be ezzel a vándorlással. A Bertényi Miklós Füvészkert kapujától a Spartacus ösvényen kanyarogva ...

30
from András Kisida,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Apátkúti-völgyi tűzrakó helyek

Apátkúti-völgy
2025 Visegrád
Magyarország

Special features

Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp