Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide
Grillezőhely

Apátkúti-völgyi tűzrakó helyek

Grillezőhely · Visegrádi-hegység · 183 m
A tartalmat készítette:
Magyar Állami Erdőgazdaságok
 • Tűzrakóhely az Apátkúti-völgyben
  Tűzrakóhely az Apátkúti-völgyben
  Fénykép: Pusztai Balázs, Magyar Állami Erdőgazdaságok
Izgalmas kirándulóhely jól felszerelt tűzrakó helyekkel Visegrád közvetlen közelében.

Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye. Hangulatát az azonos nevű patak teremti meg, ami szurdokot formál vízesésekkel, zúgókkal, kisebb pisztrángos tavakkal. A völgyben található látnivalók közül kiemelendő a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Telgárthy-rét (erdei játszótér) és a Kaán-forrás. A köves, zúgós, korhadt farönkös patak medertúrára készteti a vándort. Az 1920-as években még kisvasút is működött itt, köveket és fát szállítva Visegrádra. A vonal nyomai még ma is fellelhetőek az erdőben. 1944. december 28-án a szovjet csapatok is az Apátkúti-patak völgyén keresztül érték el Visegrádot. 

Két tűzrakó helyet is találunk a megjelölt területen, de a völgyben még többet is a Telgárthy-rét felé haladva. Itt egy árnyékos kis patakparti placc várja a vándorokat, a tűzfészek mellett van egy pad-asztal szett is. Tűzifa általában van bekészítve, ha nincs, keresnünk kell az erdőben, vagy vigyünk magunkkal megfelelő tüzelőt. 

A tűz eloltásához az itt folyó Apátkúti-patak vizét használjuk. Ivóvizet 0-24 órában nagy biztonsággal a völgyben 2 km-rel mélyebben található Kaán-forrásból vételezhetünk, esetleg a közeli Magda-forrásból, de utóbbi csak időszakosan működik. A források vizét csak saját felelősségre lehet fogyasztani. Nyitvatartási időben a Telgárthy-rét melletti Ördögmalom Erdei Étteremnél engedhetünk vezetékes vizet, illetve a rétnél nyilvános WC-t is találunk. 

A tűzgyújtás általános szabályai:

 • Tűzgyújtás előtt mindenképp tájékozódjunk az erdotuz.hu honlapon, ahol mindig aktuálisan látható, hogy az ország mely részén van érvényben tűzgyújtási tilalom. Ahol tilalom van, ott az erdőkben és az erdők 200 méteres körzetében még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is figyeljük az aktuális időjárást: szeles időben nem szabad tüzet gyújtani! 
 • A tűzrakáshoz soha ne próbáljunk élő fákat vagy ágakat vágni, inkább gyűjtsük össze az erdő talaján található száraz ágakat. 
 • Távozáskor mindig győződjünk meg róla, hogy a tüzet megfelelően eloltottuk-e. 
 • A tűzrakó hely nem szemetes! Olyan rendet hagyjunk magunk után a pihenőhelyen, amilyet mi is szeretnénk találni megérkezéskor. A pikniken keletkezett szemetet vigyük haza magunkkal.
 • Az erdei tűzgyújtással kapcsolatban számos további hasznos információ található az erdotuz.hu oldalon.

Nyitvatartás

Egész évben szabadon látogatható.

Árak:

Ingyenesen látogatható terület.

Tömegközlekedéssel

 • Az Apátkúti-völgyhöz legközelebb eső, tömegközlekedéssel megközelíthető pont a Visegrád, Nagymarosi rév buszmegálló, ahová pl. Budapest, Újpest-Városkapu XIII. ker. buszpályaudvarról közlekednek járatok Szentendrén keresztül (menetidő: minimum 75 perc), de ugyanide érkezhetünk Esztergom felől is (menetidő 40-50 perc).
 • Sétahajóval is érkezhetünk Esztergom vagy Budapest irányából.

Megközelítés

 • A buszmegállótól pár méterre, délre, a Dunára merőlegesen nyílik a Rév utca, a főúti aluljáró után ezen induljunk felfelé. Közelítsünk a völgybe a Nagy Lajos utca - Mátyás király utca útvonalon. Utóbbit követve hagyjuk el Visegrádot, és tovább követve a kanyarulatokat, beérünk az Apát-kúti völgybe, és hamarosan a tűzrakó helyeket is megtaláljuk. Ez az útvonal 2,4 km hosszú a buszmegállótól, kövessük végig a P jelzést!

Parkolás

 • A tűzrakó helyek közvetlen közelében, az út szélén meg lehet állni autóval. Figyelem! Az  Apátkúti-völgyben 2021. 05. 28-tól fizetős a parkolás!

Koordináták

DD
47.773074, 18.984019
DMS
47°46'23.1"N 18°59'02.5"E
UTM
34T 348961 5293046
w3w 
///előzőleg.persely.tágas
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

Környékbeli ajánlatok

Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Kerekesszékkel az Apátkúti-völgyben
ajánlott túra Nehézség közepes
Hossz 8,9 km
Időtartam 4:00 óra
Szintemelkedés 187 m
Szintcsökkenés 187 m

Erdők ölelte, hangulatos, de szilárd burkolatú úton fedezzük fel Visegrádról indulva a környék népszerű kirándulóhelyét.

Szerző: _ MTSZ,   MTSZ - együttműködő szervezetek
Gyalogtúra · Visegrádi-hegység
Patakparton, vadászösvényen
ajánlott túra Nehézség közepes nyitva
Hossz 14,2 km
Időtartam 4:20 óra
Szintemelkedés 269 m
Szintcsökkenés 269 m

Visegrád környékének egyik slágertúráját járjuk be ezzel a vándorlással. A Bertényi Miklós Füvészkert kapujától a Spartacus ösvényen kanyarogva ...

30
Szerző: Kisida András,   Magyar Természetjáró Szövetség

Mutass mindent

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Apátkúti-völgyi tűzrakó helyek

Apátkúti-völgy
2025 Visegrád
Magyarország

Tulajdonságok

Családoknak
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Közeli túrák
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp