Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Architecture

Világóra

Architecture · Dél-Alföld · 88 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Világóra üveggömbje 3,2 tonnát nyom
  A Világóra üveggömbje 3,2 tonnát nyom
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Az egész világmindenséget szimbolizálja Gyula városának központjában a Bozó András tervei alapján készült világóra. 2007 óta találjuk meg a Hétvezér és a Városház utca találkozásánál lévő terecske közepén ezt a modern alkotást, amely a belsejében precíz technológiát rejt.

A gömb

A világóra felső része egy gigantikus, rétegezett, másfél méter átmérőjű üveggömb, amely több szimbólumot is magában hordoz. Formájával egyrészt a bolygónkat idézi, és annak forgását szemlélteti. Másrészt azáltal, hogy sok különféle rétegből áll össze az egységes egész, arra is felhívja a figyelmet, hogy a Földön élő emberek, bármilyen különbözőek is, mégiscsak ugyanahhoz a világhoz tartozik, egy egészet, szoros, összetartozó egységet alkotva. A gömbön megjelenő színek és a zene tovább színesítik a képet, sugallva, hogy a művészetek is nagyban hozzájárulnak az emberi értékekhez.

A talapzat

Az alkotás talapzata is összetett, több jelképet hordoz.

A gömbhöz közelebbi, felső gránittömbök segítségével a helyi időt, illetve az adott időzónákban mért pontos időt olvashatjuk le – minden zónánál egy-egy jellegzetes nagyvárost is feltüntettek a bolygónk két ellentétes pontjáról. A településnevek alatt olyan, Gyulához köthető személyek nevei szerepelnek, akik az adott időzónához kötődnek. Ezek a kiemelkedő történelmi alakok sokat tettek nemcsak a városért és az országért, de általában a fejlődésért is.

A talapzat alsó felén helyi művészek által készített domborműveket láthatunk, ezeken szintén a Gyulához kötődő történelmi események és személyek jelennek meg.

Fény, mozgás és zene

Az emlékmű belsejében egy görgősor rejtőzik, amellyel számtalan fogaskerék és egy precíziós motor segítségével az üveggömb mozgásba hozható. Ahogy a Föld forog, óránként 30 fokos fordulat mellett felcsendül egy, az épp aktuális időzónára jellemző dallam. A muzsika ütemére fényjátékot is láthatunk, ezért a világóra az esti órákban nyújtja a legmaradandóbb látványt. Nem csoda, hogy ez a hangulatos helyszín igen népszerű találkozási pont a városban.

Opening hours

Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: February 17, 2022

Public transport

 • A legközelebb eső buszmegállók a Gyula, Kossuth tér, valamint a Gyula, Jókai utca (a gyulai autóbusz-állomás is a közelben van, ha más irányból érkezünk).

Getting there

 • A Kossuth térről északi irányba induljunk a látványos Eszperantó-teret átszelve, majd a hídon át, a Városház utcára térve (250 m).
 • A Jókai utcai megállóból déli irányban kövessük a Béke sugárutat, majd Hétvezér utcán forduljunk balra, ami a világórához vezet (300 m).

Parking

 • Az Eszperantó tér északnyugati sarkában találunk parkolót.

Coordinates

DD
46.645223, 21.273512
DMS
46°38'42.8"N 21°16'24.6"E
UTM
34T 520931 5165776
w3w 
///taker.concerts.stable
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Bicycle Rides · Körös-Maros köze
Thermal tour, Kisiratos - Gyula
recommended route Difficulty moderate Stage 13
Distance 45.8 km
Duration 3:05 h
Ascent 3 m
Descent 14 m

On one of the bicycles, you can cycle in a natural environment.

from Márton Leitold,   Outdooractive Editors

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Világóra

Városház utca és Hétvezér utca találkozása
5700 Gyula

Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Route nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp