Erdőlátogatási korlátozás

Erdőlátogatási tilalom és korlátozás

Az erdészetek az év több kiemelt időszakában erdőlátogatási tilalmat, részleges tilalmat vagy korlátozásokat szoktak bevezetni, illetve figyelmeztetéseket kiadni. Ennek oka az intenzív vadásztatáson keresztül a fakitermelésen át a különleges természeti jelenségig terjed, de minden esetben érinti az erdőlátogatókat.

Ezért összeszedtük az aktuális, érvényben lévő erdőlátogatási tilalmakat és korlátozásokat Magyarország területén, hogy a természetjárók felkészülten induljanak neki az erdőknek.

Public list
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 

Presentation
2
April 05, 2020
Észak-Alföldi-hordalékkúpsíkság

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén még a kijelölt tűzrakó helyeken is  tilos tüzet gyújtani a kataszrófavédelem visszavonásig érvényes rendelkezése szerint.

A tilalom által nem érintett területeken is a máskor is érvényes gondosság mellett, csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az erdőben kirándulók:

- a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre

- a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem, az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, a hamura földet szórni

- amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);

 

since April 05, 2020
by Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
March 10, 2020
Mecsek-hegység

A Mecsekerdő kezelési területén Árpádtetőn, a Pécs 132 A és a Komló 121 B erdőrészletekben fakitermelési munkálatok kezdődtek, ami kb. 250 m hosszan érinti a Kéktúra útvonalát is, mellékelt térkép szerint.

Az érintett szakaszon ezt figyelmeztető táblákon jeleztük, ami fokozott óvatosságra hívja fel az arra járó erdőlátogatók figyelmét. Azokon a napokon, amikor a munkálatok közvetlenül érintik a turista útvonalat, további fakitermelési munkát jelző, átjárást tiltó táblák is kikerülnek – ilyenkor tilos és veszélyes áthaladni ezen a szakaszon (és elhelyezkedéséből adódóan kerülő útvonal is csak jelentős kitérővel érető el.) A munkálatok előreláthatóan (az időjárási viszonyok függvényében) március végéig, április közepéig tartanak. 

Kérjük, a hír megosztásával segítsék a természetjárók tájékoztatását, hogy nagyobb körben hívhassuk fel a figyelmet a lehetséges időszaki korlátozásra, amellett hogy kérjük a túrázók türelmét és megértését

March 10, 2020 – April 15, 2020
by Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
March 05, 2020
Gödölloi-dombság

A Valkói Erdészet tájékoztatja az erdőjárókat, hogy a jelzett időszakban a térképen jelölt területen a jelzett turistautak kivételével az erdő nem látogatható a vadállomány védelme érdekében, a gímszarvasok agancs hullatásának idejére. A vadállomány általános kondíciója a téli időszakban legyengül, az erdőterületen pedig az agancs utáni hajsza megzavarja a vad pihenését. A vad a zaklatás következtében nem talál sehol nyugalmat, nem meri felkeresni a táplálkozó helyeket. Az űzött, riadt vad az erdőfelújítást védő kerítéseken fennakadva megsérülhet, elpusztulhat, illetve ilyen esetekben több kárt okoz a mezőgazdasági területeken és az erdőfelújításokban. Ez nemcsak a vadállomány, hanem az erdő számára is hátrányos. Az erdészet kéri a kirándulók együttműködését.

since March 05, 2020
by Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
1
November 13, 2019
Gödölloi-dombság

 A késő őszi és téli vaddisznó hajtóvadászatok a legalkalmasabbak a vadállomány szinten tartására, szabályozására. Február végéig rendszeresen folynak a vadászatok, melyre az előkészületeket már hónapokkal korábban megtették az erdészetek. Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy lehetőleg a kirándulni vágyók által leginkább kedvelt turista utakat ne zavarja a vadászat. Természetesen egyes esetekben egy-egy út és terület rövidebb-hosszabb ideig történő lezárása elkerülhetetlen.

Fontos, hogy a kirándulók a szakembereink útmutatását elfogadják, és kellő türelmet tanúsítsanak, ellenkező esetben veszélyeztetik a hosszas és bonyolult szervezést, előkészítést igényelő feladat végrehajtását.

 

Gödöllői Erdészet (tel: 06-28-515-730)

Tervezett időpontok:

 

Valkói Erdészet (tel.: 06-28-572-020)

Tervezett időpontok:

2020. január 24., 25., 26.

 

Bajnai Erdészet (tel: 06-33-447-144)

Tervezett időpontok:

2020. január 30.

November 13, 2019
by Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség