Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Erdőlátogatási korlátozás

Erdőlátogatási tilalom és korlátozás

Az erdészetek az év több kiemelt időszakában erdőlátogatási tilalmat, részleges tilalmat vagy korlátozásokat szoktak bevezetni, illetve figyelmeztetéseket kiadni. Ennek oka az intenzív vadásztatáson keresztül a fakitermelésen át a különleges természeti jelenségig terjed, de minden esetben érinti az erdőlátogatókat.

Ezért összeszedtük az aktuális, érvényben lévő erdőlátogatási tilalmakat és korlátozásokat Magyarország területén, hogy a természetjárók felkészülten induljanak neki az erdőknek.

Nyilvános válogatás
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 

Nézet
Lezárások · Északi-Bakony
Sziklaomlás a Törkő-lik barlangnál
Térkép / Sziklaomlás a Törkő-lik barlangnál
2022-03-18
A Magas-Bakony (Öreg-Bakony) déli részén, a Középső-Hajag csúcsától keletre, a Rend-kő déli lankáján található Törkő-lik barlangnál hatalmas szikladarab szakadt le. A területet elkerítették, az odavezető ösvényt pedig lezárták, mivel a sziklapárkány egy része még fent maradt, így veszélyes lehet. A környékbeli útvonalakat karbantartó Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület arra kérik a túrázókat, hogy kerüljék a veszélyes omlásterületet!
2022-03-18 – 2022-05-31
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Figyelmeztetések · Pilis-hegység
Lebontott hidak a Dera-szurdokban
6
2020-01-01 · Gyalogtúra · Rozália téglagyár - Dobogókő (OKT-15)

A népszerű kirándulóhelyen, Pilisszentkereszttől délre elbontották a balesetveszélyessé vált fahidak egy részét, ezért érdemes fokozott óvatossággal közlekedni.

A Dera-szurdokon az Országos Kéktúra K jelzése is átvezet. A hidakat várhatóan 2021 végére újítják fel, addig a szurdok - különösen csapadékos időben, illetve fagy esetén - nehezen járható lesz. Kerülni a gerincen vezető K▲ jelzésen lehet. Mindenkit megkérünk, hogy legyen körültekintő!

2020-01-01 – 2022-06-30
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Figyelmeztetések · Bükk-hegység
Járhatatlan ösvény a Zsófia-kilátónál
1
2021-04-29 · Gyalogtúra · Vasverő hámorok egykor és most

A Hámori-tó fölött, a Dolha-hegy oldalában futó P jelzésről egy jelzetlen ösvény vezet az egykori Zsófia-kilátóhoz. Várhatóan 2021-2022 folyamán elkészül a kilátóhely rekonstrukciója, de addig az innen Felsőhámorba levezető, szerpentines ösvény járhatatlan. Ezért a túrát úgy tudjuk módosítani, hogy innen visszatérünk a P jelzésre, majd azon továbbmegyünk PΩ jelzés leágazásáig (Szinva tanösvény), és jobbra fordulunk. A Szeleta-barlangnál a KΩ jelzésre váltunk, ez vezet le az aszfaltútig, ahonnan már visszacsatlakozunk a túra útvonalába.

2021-04-29 – 2022-06-30
Szerző: Lévai Zsuzsa,   Magyar Természetjáró Szövetség
Figyelmeztetések · Visegrádi-hegység
Nyomvonalváltozás - K▲ - Mogyoró-hegy, Visegrád
Térkép / Nyomvonalváltozás - K▲ - Mogyoró-hegy, Visegrád
2021-09-03

A Pilisi Parkerdő Visegrádi Erdészete tájékoztatja az erdőjárókat, hogy a visegrádi Mogyoró-hegy és 11-es főút között futó K▲ jelzésű turistaúton található függőhíd műszaki okok miatt lezárásra. Emiatt a függőhíd és a Boglárka-forrás között új nyomvonalat alakítottak ki, a tájékozódást a helyszínen jelölések segítik. A lezárás ideje bizonytalan, de várhatóan hosszabb ideig érvényben lesz. A Parkerdő kéri a természetjárók megértését és türelmét.

Érvényes 2021-09-03 óta
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Figyelmeztetések · Külső-Somogy
Deseda Arborétum hídjának ideiglenes lezárása
2
2022-01-24 · Gyalogtúra · A Deseda tó körül

 A Deseda arborétumba vezető un. Szúnyog-hidat június 30-ig felújítás miatt lezárták. A Deseda-forrástól tehát nem lehet bemenni az arborétumba, amíg fel nem épül az új híd. Az arborétum Magyaregres felől a mellékelt térképen zölddel jelzett útvonalon elérhető és bejárható: https://sefag.hu/tarsasag/hirek/deseda-arboretum-hidjanak-ideiglenes-lezarasa_707.html

2022-01-24 – 2022-06-30
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Balesetveszélyes a Kékes-Észak Erdőrezervátum S+ útja
2022-03-01

Továbbra is balesetveszélyes a Kékes-Észak Erdőrezervátum sárga+ útja

Már több éve figyelmezteti az EGERERDŐ Zrt. a kirándulókat, hogy balesetveszélyes a túrázás a Kékes-Észak Erdőrezervátumban futó sárga kereszt ösvényen. A kalandvágyó túrázók közül - a figyelmeztetés ellenére - mégis sokan nekivágnak a kidőlt fákkal „nehezített” kirándulásnak.

A jól járható turistaúthoz szokott kirándulók fejében biztos megfogalmazódott már a kérdés, hogy: Miért nem tesz rendet az útvonalon az erdőgazdálkodó?

Erre a válasz pont az erdőrezervátum szóban keresendő! Az erdőrezervátum olyan, jellemzően vegyes korú, változatos fafajú erdő, melyben ökológus kutatókvizsgálják a természetes erdődinamikai folyamatokat. Az erdőgazdálkodó semmilyen tevékenységetnem végez a rezervátumban, a kutatók viszont évről évre felmérik az erdő természetes életét, a fajoktermészetes változását. A több száz éves, esetleg korhadt belsejű fák kidőlése a természeteserdődinamikai folyamat része, melyet olykor a szélviharok hatása felgyorsít. Ezután is fontos szerepükvan a földre hullott faóriásoknak, hiszen a kidőlt fák holtfaként szolgálják tovább az erdeiéletközösséget. Erdei szervesanyagként többek között számos korhadéklakó fajnak, gombának ésrovarnak kínálnak táplálékot és élőhelyet.

Az EGERERDŐ Zrt. területén összesen 8 db erdőrezervátum található. Az itt zajló vizsgálatokeredményei segítik az erdőgazdálkodót, hogy egyre természetközelibb erdőkezelési módokatalkalmazzon erdeibe.

A változatos erdőkép, a több száz éves fák, a mohos sziklák és kőfolyások valóban csodás látványtnyújthatnak. A pazar erdőkép csalogató szava mellett viszont óvatosságra int a balesetveszély.

 A fákkal bedőlt útszakasz az idősebb korosztály számára nehéz akadályt jelenthet. A jól felkészülttúrázóknak viszont kalandokkal és élményekkel teli túrázást ígér a sárga kereszt turistaút.

Az EGERERDŐ Zrt. balesetveszélyre figyelmeztető tájékoztatása a magterület két szélén találhatók. Asárga kereszt útvonal kiváltására a piros kereszt vagy a sárga vagy kék sáv jelzést ajánljuk.Balesetmentes túrázást kívánunk!

EGERERDŐ Zrt.

Érvényes 2022-03-01 óta
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Figyelmeztetések · Cserhátalja
Medveészlelés Acsa határában
Térkép / Medveészlelés Acsa határában
Az utóbbi 2 napon

Május 25-én Acsa és Püspökhatvan között egy magányosan kóborló barnamedvéről érkezettlakossági bejelentés az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalhoz. Az Önkormányzat értesítette a Pilisi Parkerdőt a történtekről, a vizsgálat pedig igazolta, hogy valóban medve járt a térségben. A medvemozgásának nyomon követése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. – egyeztetve a Duna-Ipoly NemzetiPark Igazgatóságával – vadkamerákat helyez ki. A területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta, rendszeresen ellenőrzik az érintett körzetet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a lakosság számára fontos információkat közzéteszihonlapján.

Miközben a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszenelősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember-természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvetőfontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete. A Gödöllői Erdészet területéntelepített vadkamerák folyamatos, 24 órás megfigyelési adatai, valamint a hivatásos vadászok éstermészetvédelmi őrök rendszeres ellenőrzései is ezt a célt szolgálják.

A vadon élő állatok az erdő természetes részei. Ám ha túrájuk, sétájuk során mégis találkoznánakmedvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasoljuk:

- A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrelvaló konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú azállat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magávalvonja).

- Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk ela helyszínről.

- Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban ésbeszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben valósátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük azerős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság - Pilisi Parkerdő Zrt.

Budapest, 2022. 05. 25.

 

 

Érvényes 2022-05-26 óta
Szerző: Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp