Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen
Burg

Drégelyvár

· 15 Bewertungen · Burg · Pilsengebirge · 422 m
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Drégely vára
  Drégely vára
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
A Börzsöny északi részén, a Nógrád megyei Drégelypalánk községtől délre, a magyar–szlovák határ közelében egy magányos sziklacsúcson emelkedik Drégely vára. Az erdőségekkel körülvett 444 méteres magaslaton található várromért és a pompás kilátásért megéri felkapaszkodni.

A vár első fennmaradt okleveles említése 1285-ből származik. 1311–21-ig Csák Máté birtokolta, majd halála után tulajdonjoga a királyra szállt. 1438-ban Pálóci György esztergomi érsekhez került örökbirtokként, hogy aztán Várday Pál érsek az 1540-es években a közrendű családból származó Szondi Györgyöt tegye meg a drégelyi uradalom intézőjévé és a vár parancsnokává.

A korábban az érsekség által vadászkastélyként használt drégelyi vár hadászati jelentősége a török időkben nőtt meg. Amikor 1544-ben Visegrád, Vác és Esztergom mellett már Nógrád vára is török kézre került, Drégely lett az egyetlen erődítmény, amely a gazdag felvidéki bányavárosokat megvédhette a török támadásoktól. Szondi György vára azonban vékony falaival, magas tornyaival, törékeny „vadászkastély” jellegével akkori állapotában alkalmatlan volt e szerepre. Maga Szondi is tudta ezt, ezért kérelmezte a vár megerősítését és megfelelő felszerelését. Az uralkodói szándék I. Ferdinánd részéről ugyan megvolt, az országgyűlés 1546-ban el is rendelte az erőd fejlesztését, de a munkálatok végül elmaradtak.

Így 1552. július 6-án Hádim („a herélt”) Ali budai pasa és 10–12 ezer fős serege egy meglehetősen elhanyagolt, rosszul felszerelt várat talált, mindössze 146 katonával. A hatalmas török túlerő már eleve eldöntötte a küzdelem végkimenetelét. Innen nem lehetett csatát nyerni, jól látta ezt Szondi kapitány is. Az ostrom három napig tartott. A védők hősiesen tartották magukat, többször is visszaverték a támadásokat, de végül az oszmán tüzérség ágyúi módszeresen szétlőtték a vár falait.

Ali a végső roham előtt felszólította Szondit a megadásra, de ő visszautasította a pasa ajánlatát. Válaszul az ellenség táborába küldte két hadapródját és velük együtt két előkelő török foglyot azzal az üzenettel, hogy a két fogoly életéért cserébe a pasa nevelje fel az apródokat, illetve Szondit temettesse el tisztességesen a csata után. Ezt követően július 9-én a vár védői kitörtek, élükön Szondival, s mindannyian hősi halált haltak a közelharcban.

Az ütközet után Ali állta a szavát, és tiszteletteljes temetést rendezett ellenfele számára, aki bátorságával az oszmánok megbecsülését is kiérdemelte. A török elhagyta a romhalmazzá lőtt Drégely várát, s helyette 1575-ben az Ipolyhoz közel, a völgyben fekvő községben 2000 lovas befogadására alkalmas palánkvárat építtetett. Drégelypalánk innen kapta a nevét.

A sziklaormon megmaradt romot 1593-ban, a tizenöt éves háború alatt felgyújtották, majd 1605-ben Bocskai foglalta el. 1644-ben Rákóczi Györgyé lett, 1649-ben pedig rövid időre ismét török kézre került; végül 1663-ban az oszmán had végleg elhagyta. Innentől kezdve főként az enyészet uralkodott Drégely romjain, köveit a helyiek nagyrészt elhordták, és az 1980-as évek végére úgy tűnt, hogy lassan csak hűlt helye marad a várnak.

1990-ben hivatalosan nemzeti örökségnek nyilvánították. 1991-ben létrejött a Drégelyvár Alapítvány, melynek segítségével megkezdődött a vár feltárása, a falmaradványok állagmegóvó helyreállítása, és ennek köszönhetően mára több száz köbméternyi falat húztak fel a régi romokra. 2012-től történelmi emlékhely, ahol minden év júliusában Szondi-várjátékokkal emlékeznek a végvári vitézekre. Drégely vára jelenleg a magyar állam tulajdona.

Öffnungszeiten

A romok egész évben szabadon látogathatók. 

A kiállítótér nyitva tartása:

 • hétfő–péntek: 10:00-16:00
 • szombat–vasárnap: 11:00-16:00

Preise:

A romok ingyenesen látogathatók.

A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ árai (2646 Drégelypalánk, Fő út 22.):

 • Felnőtt jegy: 800 Ft
 • Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 600 Ft
 • Szondi filmmel +200 Ft
 • Tárlatvezetés (csoportos): 6000 Ft

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2022 februári állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von Lánczi Péter
Autor
Lánczi Péter
Aktualisierung: 02.03.2022

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A várhoz a legközelebb a Sáferkút vasútmegálló esik, Vácról a menetidő átszállás nélkül kb. 70 perc.
 • Leszállhatunk előbb, a Drégelyvár vasútmegállónál is.
 • Ha busszal érkezünk Vác vagy Rétság felől, a Nagyoroszi, pataki elágazás megállónál szálljunk le!
 • Vagy buszozzunk Balassagyarmatról a Drégelypalánk, bejárati út megállóig!

Anfahrt

 • A Sáferkút vasútmegállótól a P+ jelzésen induljunk el délnyugati irányba! Ez közvetlenül a várhoz vezet (1,9 km, 247 m szintemelkedés).
 • A Drégelyvár vasútmegállótól a P jelzést kövessük északkelet felé! Az utolsó pár száz méteren a PL jelzésre váltva a romnál találjuk magunkat (4,3 km, 212 m szintemelkedés).
 • A Nagyoroszi, pataki elágazás buszmegállótól induljunk el dél felé, majd a Kossuth Lajos utcán a Z jelzést követve forduljunk jobbra! A Drégelyvár vasútállomásnál, miután kereszteztük a síneket, térjünk át a P jelzésre jobbra, azaz északkeleti irányban! Ez már a várhoz vezet, csak a végén kell a PL jelzést követnünk (5,4 km, 228 m szintemelkedés).
 • A Drégelypalánk, bejárati út buszmegállótól először sétáljunk dél felé a főút mentén, majd a P+ jelzésen forduljunk jobbra! Ez közvetlenül a várhoz vezet (4,5 km, 292 m szintemelkedés).

Parken

 • Nagyorosziban a Kossuth Lajos úton, majd a Mártírok úton haladva, a Drégelyvár vasútmegálló mellett érdemes leparkolnunk az autót.
 • Drégelypalánk közelében a Sáferkút vasútmegálló környékén célszerű letenni az autót. A falu szélén kanyarodjunk le nyugat felé a 2-es útról a sínek mentén vezető útra! Az odavisz.

Koordinaten

DD
48.016661, 19.036068
GMS
48°01'00.0"N 19°02'09.8"E
UTM
34U 353549 5320018
w3w 
///nächste.torjäger.höherem
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Empfehlungen in der Nähe

Wanderung · Nógrádi-medence
Múltidéző körtúra Drégely várához
empfohlene Tour Schwierigkeit mittel geöffnet
Strecke 14,1 km
Dauer 4:50 h
Aufstieg 355 hm
Abstieg 355 hm

Könnyű terepen, de változatos tájakon vezető, közepes hosszúságú körtúra kora újkori történelmünk egyik leghősiesebb epizódjának csodálatos ...

22
von Péter Farkas,   Magyar Természetjáró Szövetség
Wanderung · Börzsönyvidék
Zarándoklat Drégely várába
empfohlene Tour Schwierigkeit leicht geöffnet
Strecke 11,6 km
Dauer 3:30 h
Aufstieg 358 hm
Abstieg 358 hm

Múltidéző túraútvonalat járunk be a Börzsöny északkeleti szegletében az egykor nagy tettek helyszíneként szolgáló Drégely váránál és az alatta ...

5
von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Alle auf der Karte anzeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(15)
Gyöngyi Csilla Szondiné
18.04.2021 · Community
Sokat időztünk a várromon, egyszerűen nem kívánkoztunk eljönni onnan. A hely szelleme, a kisugárzása, a hősök emléke magávalragadó volt.
mehr zeigen
Renáta Hidvégi
25.03.2021 · Community
2021. március 25., csütörtök 23:01:57
Foto: Renáta Hidvégi, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 5

Drégelyvár

2646 Drégelypalánk

Eigenschaften

Ausflugsziel
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 8 Touren in der Umgebung
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp