Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Long Distance Hiking recommended route Stage 13

Kisvárda – Sátoraljaújhely (AK-13)

· 1 review · Long Distance Hiking · Nyírség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 60 50 40 30 20 10 km Honfoglalás Kori Látogatóközpont (Karos) Kisvárda (AKPH_62_1) Nagy-nyugodó (OKTPH_142) Cigándi gátőrház (AKPH_64) Felsőberecki (AKPH_67) Rétközberencs (AKPH_62_B) Karcsa (AKPH_66) Tiszakanyár (AKPH_63) Pácin (AKPH_65) Karos (AKPH_66_B)

Az Alföldi Kéktúra utolsó szakaszán Kisvárdáról indulva keresztezzük a Tiszát, így magunk mögött hagyjuk a Tiszántúlt, és a Bodrogközön átvágva igyekszünk úti célunk felé. Végül a Bodrogon is átkelünk, s megérkezünk a Sátoros-hegyek lábainál fekvő Sátoraljaújhelyre.

moderate
Distance 65.4 km
17:00 h
170 m
175 m
118 m
92 m

Kisvárdártól Rétközberencs és Tiszakanyár érintésével érkezünk meg a Tiszához. A folyó feletti hídon átkelve a Bodrogköz síkjára jutunk. Cigándon keresztül túrázunk Pácinba, ahol felkeressük a Mágócsy-kastélyt. A Bodrogot is keresztezve érkezünk meg Sátoraljaújhelyre, ahol a vasútállomásnál fejezzük be síkvidéki vándorlásunkat. Ezzel az Alföldi Kéktúra végéhez értünk - azonban a Kékkör bezárásához még fel kell kapaszkodnunk a Sátoros-hegyek közé az Országos Kéktúra útvonalára.

Author’s recommendation

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben) :

Kisvárda  5,8  Rétközberencs  5,5  Tiszakanyár  17,7  Cigándi gátőrház  6,4  Pácin  5,4  Karcsa  7  Karos  6,3  Felsőberecki  11,5  Sátoraljaújhely

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén:

 • Tiszakanyár (AKPH_63): Tiszakanyár, autóbusz-váróterem (Kisvárda felé)
 • Cigánd: Cigánd, szabadidőközpont buszmegálló (Sárospatak, Sátoraljaújhely, illetve Kisvárda, Nyíregyháza felé)

 • Pácin (AKPH_65): Pácin, Várkastély buszmegálló (Sárospatak, Sátoraljaújhely felé)

 • Karcsa (AKPH_66): Karcsa, községháza buszmegálló (Sárospatak, Sátoraljaújhely felé)

 • Felsőberecki (AKPH_67): Felsőberecki, községháza buszmegálló (Sátoraljaújhely felé)

Látnivalók:

 • Kisvárda, vár
 • Pácin, Mágócsy-kastély
 • Karcsa, Árpád-kori templom
 • Karos, Honfoglalás Kori Látogatóközpont és temető
 • Sátoraljaújhely, Zemplén Kalandpark
 • Sátoraljaújhely, Magyar Kálvária
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
118 m
Lowest point
92 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Mivel sokszor több órát is gyalogolunk két lakott hely között, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ételt és italt. Nem árt gondoskodni a nap elleni védelemről sem, mert helyenként nem találunk árnyékot.

Start

Kisvárda, Várfürdő (97 m)
Coordinates:
DD
48.230238, 22.069207
DMS
48°13'48.9"N 22°04'09.1"E
UTM
34U 579402 5342443
w3w 
///doormat.casual.buddy
Show on Map

Destination

Sátoraljaújhely, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Kisvárdán a várfürdőtől indítjuk az Alföldi Kéktúra utolsó szakaszát. A strand sarkánál pecsételünk, majd elindulunk Városmajor utcán, végiggyalogolunk a fürdő hosszú autóparkolóján, aztán megérkezünk a Belfőcsatornán átvezető hídhoz. Az úttal együtt keresztezzük azt, utána a K sáv jelzések iránymutatása szerint balra letérünk az aszfaltról, s egy kitaposott ösvényen vágunk át a füves mezőn a benzinkút és a Tesco áruház épülete felé. Habár errefelé nem látunk felfestett jelzéseket, ballagjunk el a benzinkút mellett, és célozzuk meg az áruház épületének bal sarkát. A gazdasági bejárat előtt érjük el a kerítéssarkot, aztán a kerítés és a Belfőcsatorna közötti keréknyomokon folytatjuk a gyaloglást.

Néhány száz lépés után kiérünk a forgalmas 4-es főúthoz, körültekintően keresztezzük, majd továbbindulunk a csatornaparton folytatódó keréknyomokon. Lassan elmarad mögöttünk a város és a főút zaja: zavartalanul élvezhetjük a sással, náddal benőtt árok peremén a madárfüttyös csendet. Sokáig, több mint egy órán keresztül megyünk a Belfőcsatorna partján vezető úton, mire elérjük a következő települést, Rétközberencset. A falu nagyobbik része a csatorna túlsó partján fekszik, mi éppen csak a szélét érintjük.

Keskeny aszfaltút érkezik alánk a csatornát keresztező hídon keresztül. Jobbra fordulva rátérünk erre, s az utolsó házakat is magunk mögött hagyva kiérünk a mezők közé. Balra, a vízügyi telephely kerítésén találjuk a kéktúra bélyegzőt, ne felejtsünk el pecsételni! Jó húszperces menettel érkezünk meg egy baromfi feldolgozó telephelyhez. Az aszfaltcsík megkerüli a bekerített telket, és véget ér a XV-ös csatorna szivattyútelepének épületei előtt. Elhaladunk a szivattyúház mellett, aztán felkaptatunk a csatorna nyugati oldalának gátjára. Észak felé indulunk tovább a töltés koronáján futó keréknyomokon, majd körülbelül 500 lépés után balra letérünk róla a mezők és erdőfoltok között kanyargó keréknyomokra.

Ezen a szakaszon nem látunk sok felfestett jelzést, még az utunkat eddig kísérő útjelző oszlopok is kikopnak mellőlünk errefelé. Az útelágazásokban csak annyit tehetünk, hogy mindig a nyugat-északnyugat felé továbbinduló keréknyomokat választjuk. Egy-egy elágazás után figyelmesen keressük a jelzéseket a fákon: ritkásan, de látunk egyet-egyet közülük a fatörzseken! Helyes navigáció esetén nagyjából egyórás menet végén Tiszakanyár házainak kell feltűnni előttünk. A Damjanich utcán indulunk a faluközpont felé, ennek a jobb oldalán áll az Anita büfé szerény épülete. Előtte, a kerítésre szerelve találjuk a kéktúra bélyegző dobozkáját.

A büfétől továbbindulva rátérünk a községen végigvezető Fő utcára, már ezen keresztezzük a falun átvágó 3834-es utat. A hosszú, egyenes Fő utcán végigballagva mintegy 25 perc alatt érjük el az utolsó házakat és pillantjuk meg magunk előtt a Tisza gátjának füves oldalát. Felkaptatunk rá a keréknyomokon és jobbra, északkelet felé indulunk tovább a koronáján. Pár perces sétával érkezünk meg a folyón átvezető hídhoz. A keréknyomok egy omega-kanyarral torkollanak bele az aszfaltútba; mi is rátérünk, s elindulunk a padkáján az acélszerkezetes II. Rákóczi Ferenc híd felé.

A hídon áthaladva ismét keresztezzük a Tiszát, így magunk mögött hagyjuk a Tiszántúlt, amin eddigi utunk nagy részét megtettük, és a Bodrogközbe érkezünk. A híd után az országút keresztezi az ártéri erdőt, a túlsó szélén pedig balra térünk a folyót követő gát tetején végigfutó keskeny, kopottas aszfaltútra. Egy meglehetősen egyhangú útszakasz kezdődik itt: balra tekintve a folyóból nem látunk semmit az erdő miatt, jobbra az erdősáv mögött megművelt földek húzódnak a távoli messzeségig. Nagyjából 20 perc után kikopik a lábunk alól az aszfalt, de jól járható keréknyomok vezetnek tovább a gáton. Ezeken folytava az utat nagyjából egy óra múlva pillantjuk meg a töltés védett oldalán Cigánd házait. Az első adandó alkalommal le is térünk a településre a töltésen vezető útból kiágazó keréknyomokon.

Cigándon nem kell bélyegezni, elég csak végigballagni a településen kanyargósan átvezető Fő úton. A faluközpontban magunk mögött hagyjuk a díszes toronysipkájú református templomot. Innen már negyed óra alatt elérjük a széles Vasút utcát. Balra indulunk el rajta, s pár perc alatt elérjük a falu szélét. A települések közötti összekötő útként folytatódik a Vasút utca; a bal oldali padkáján végigballagunk egy bekerített, az út jobb oldalán elterülő almáskert mellett, majd annak a túlsó kerítéssarkánál jobbra térve nekiindulunk az ott kezdődő kátyús, jól kitaposott földútnak.

Ez a megművelt földeken átvezető gerincút idővel a jobbra és balra letérő keréknyomok miatt egyre kevésbé kijárttá válik, végül már csak egy alig járt füves sáv maradnak alattunk. Egy órányit megyünk ezen a szinte nyílegyenesen észak-északnyugat felé tartó, és fokozatosan elvékonyodó úton, mire elérjük a Tiszakarádi-főcsatorna mély árkát. A keréknyomok itt véget érnek, belecsatlakoznak a csatornaparton futó földútba. Erre balra rátérve baktatunk vagy félórányit, mire elérjük a csatorna felett átvezető öreg, boltozatos nyílású kőhidat. Mielőtt átkelünk rajta, a Kelemen-tanya mellett, a csatorna partján lévő OKK útjelző oszlopon találjuk a kéktúra bélyegzőt. Pecsételünk, aztán a gátőrház előtt továbbindulunk a csatorna túloldalán, párhuzamosan az eddigi utunkkal.

Nagyjából egy km múlva balra egy mezőgazdasági útra fordulunk, ezen az úton fogunk egyenesen beérkezni majd Pácinba. Szinte pontosan észak felé indulunk el a köves úton, amin jó tempóban tudunk haladni vagy két kilométert. A Pácin-csatorna mély árkát elérve ez a príma makadámút jobbra tér és a csatornaparton indul tovább, nekünk azonban egyenesen kell továbbmennünk a csatornán átvezető hídon keresztül. Kátyús, alaposan kijárt földút kezdődik az áteresz túlsó oldalán; ezen bukdácsolunk a dagonyákat kerülgetve még bő félórát, mire elérjük Pácin legszélső házait. Itt a kátyús földcsík végre aszfaltburkolatot kap, és utunk a Nagy utcán vezet tovább a település központja felé.

Az óvoda és egy kis vegyesbolt mellett elhaladva érjük el a keresztező Fő utcát. Az utak találkozásánál egy kis háromszög alakú térségen a Turul nemzetség faragott faszobra áll. Az Alföldi Kéktúra a balra szemben induló murvás sétányon folytatódik, pecsételni az itt álló információs táblán lévő bélyegzővel tudunk. Elsétálunk a Mágócsy-kastély mellett, vagy, ha már itt járunk, ne rohanjunk tovább, fedezzük fel a kastélyt!

A Bodrogköz egyik legszebb műemlékeként nyilvántartott kastélyt Mágócsy András építtette Alaghy Judittal kötött házassága után 1581-ben. A tágas, de jól kifűthető épület külső falai sgrafittós díszítésűek; hasonló az oromdíszes pártázat is. A kastélyt külső fallal is körbekerítették, így az kisebb, könnyűfegyverzetű rablóbandák ellen megfelelő védelmet nyújthatott akkoriban. Mágócsy Andrást a kastély felépítése után pár évvel megmérgezték. Ezután az építmény többször gazdát cserélt, a kuruc-labanc csatározások során pedig megrongálódott. A romokat a környék lakossága itt is elkezdte széthordani. Később Sennyei István az elhagyatott romokat rendbehozatta, amit a 19. században romantikus stílusban átépítettek. Jelenleg a Bodrogközi Múzeum kiállítása tekinthető meg a falak között.

Az útkereszteződésbe visszatérve a focipálya mellett elhaladó murvás sétányra kell rátérnünk. Elballagunk a turistapihenő esővédő házikója mellett, majd a sétányokon átvágunk a kastélyparkon. Az épületet kerítő fal mellett sétálva jutunk ki a temetőhöz vezető keskeny aszfaltútra. Erre ráfordulva hagyjuk magunk mögött a szép parkot, aztán pár perc alatt elérjük a temetőt. A ravatalozó mellett elhaladva pillantjuk meg a sírokat. Itt az aszfaltozás véget ér; keréknyomokon ballagunk el a sírkert végéig, ahol jobbra fordulva és a sírkert keleti oldalán is végigbaktatva érkezünk a mezőszéli földútra. Észak felé tekintve a távolban feltűnik Nagykövesd várromja.

Ráfordulunk erre a széles, jól kitaposott földútra, nyugat felé indulva megkerüljük a szántóföld délnyugati sarkát, aztán az úttal együtt északnyugatnak fordulunk, s körülbelül kilométernyit poroszkálunk még rajta, közben feltűnik a Felsőberecki-főcsatorna mély árka az úttól jobbra. Ezen a szakaszon a kanyargós csatorna vonalában húzódik a magyar-szlovák határ, utunk azonban egyenesen folytatódik, míg az árok és a határ egy jobbkanyarral eltávolodik tőlünk.

A földút hosszú egyenesének végén érjük el a Karcsa-csatorna hídját ott, ahol az beletorkollik az ismét mellénk kanyarodó Felsőberecki-főcsatornába. A hídon átballagva az út balra törik, s nyugat felé indul tovább. Talán erről az útszakaszról a legszebb a már szlovák területen álló nagykövesdi várrom - ekkor alig több, mint másfél kilométerre lehetünk tőle. Nagyjából ezer lépést teszünk meg ezen az útszakaszon, majd az elágazásban balra, szinte pontosan déli irányba ráfordulunk egy szűk fasorban haladó keréknyomokra.

Hajdan, még Trianon előtt szebb napokat is megérhetett ez az útszakasz, mert ez volt a Karcsát Kiskövesddel összekötő kövesút. Mivel itt nincs határátkelőhely, ma már csak ritkán használják, ezért lassan begazosodik, a fasor is egyre jobban benövi, de azért még jól járható. Az utat kísérő allé egy idő után véget ér. Kitekinthetünk a mezőkre, aztán erdőfoltokon vágunk át, egyre kényelmesebb terepen talpalva. Húsz perc után pillantjuk meg magunk előtt Karcsát onnan, ahol már egy jól kijárt makadámút húzódik a bakancsunk alatt; ezen érjük el a falut pár perccel később.

A mezei út folytatásán, az Alkotmány utcán indulunk tovább. 500-600 lépés után jutunk el rajta az Árpád-kori templomocskához. A román stílusú építmény két részből áll. A régebbi a 11-12. században épült körtemplom (rotunda), melynek hatkaréjos a szerkezete. Ehhez toldották hozzá a 12-13. században a nyugati hosszanti hajót, melynek bejárati oszlopfőit faragványok díszítik. A templomot jól faragható kőből építették, melynek forráshelye a közeli Zempléni-hegység. A kapuzat felett két faragott oroszlán látható. Különlegesség, hogy a templomot fazsindely fedi. A kéktúra bélyegző dobozkáját a kertkapun keresztül a templomudvarra belépve a hirdetőtáblán találjuk.

A templom előtti útelágazásban balra térünk a Táncsics utcára. Ezen érjük el pár száz lépéssel a falun átvezető Karcsa-csatorna felduzzasztott vizű szakaszát. Érdemes leülni pár percre a tavacskát övező kis rétre pihenni egyet. A Táncsics utca beletorkollik a jóval szélesebb Petőfi Sándor utcába. Jobbra, nyugat felé teszünk meg ezen 300 lépést, majd az ABC áruház után fordulunk le róla balra. A focipálya előtt jobbra indulva érjük el a település szélét; itt megint balra térünk a szélső házak mentén. Egy-két perc alatt jutunk el a mezőkön átvágó kátyúkkal tűzdelt földútra, amin nyugat felé indulunk tovább, s több mint fél órát ballagunk rajta.

Nagyjából utunk harmadánál keresztezzük a térképünkön Becskedi nagy útnak jelölt betoncsíkot. Egy mezei útelágazást elérve jobbra, észak felé fordulunk, és gyalogolunk vagy 20-25 percet, mire a szántóföldeken nyílegyenesen átvezető földúton elérjük a faluk között vezető keskeny, de azért nagy forgalmú országutat. Átkelünk rajta, szántóföldeken keresztül érkezünk meg Karosra. Elhaladunk a Honfoglalás Kori Látogatóközpont mellett: a magyar íj lenyomatú kéktúra bélyegzőt az épület kerítésén találjuk.  A honfoglaló magyarok íjaira emlékeztető formájú épületben megtekinthetjük a falu melletti temetkezési helyen feltárt leletek egy részét, de interaktív eszközökkel, makettekkel széles bepillantást kaphatunk több mint ezer éve élt elődeink életébe is.

------

Figyelem, az útvonal 2019 novemberében megváltozott, azóta az AK elkerüli Alsóbereckit, és másik útvonalon érkezik meg Sátoraljaújhelyre!

------

Folytatva utunkat átvágunk Karos északi részén, majd egy balkanyar után letérünk az utcáról, és jobbra, továbbra is észak felé tartunk. Előtte azonban innen tehetünk egy rövid kitérőt akát a honfoglalás kori temető felé, ahonnan a látogatóközpontban bemutatott a leletek is származnak. A közvetlenül az út mellett található temetőhalmon 1986-1990 között 73 sírhelyet tártak fel. Itt került elő a Kárpát-medence eddigi leggazdagabb, ebből a korból származó leletegyüttese. A díszes szablyák, övveretek, tarsolylemezek mellett találtak bizánci és nyugat-európai eredetű ékszereket is. Feltételezések szerint a hely az itt letelepedett törzs temetője volt pár évtizeden keresztül. A sírokat kopjafák jelölik, sok mellett eligazító táblákat is találunk: vajon ki feküdhet itt a föld alatt? A halom tetején obeliszket állítottak; mellőle kitűnő a rálátás a Sátor-hegyekre.

Az útra visszatérve egyre többször pillantjuk meg az előbb említett Sátor-hegyeket, utunk végcélját. Először csak a csúcsokat vesszük észre a fasorok, erdőfoltok fái felett, de ahogy közeledünk feléjük, egyre szebben kibontakoznak a részleteik is. Régen láttunk már magasba nyúló erdős hegyhátakat a tájban: az utolsók a Mecsek csúcsai voltak, melyeket a Gemenci-erdő gátjáról pillanthattunk meg - ha nem számítjuk az erdélyi Bihar-hegység vonulatát, amit csakis szép idő esetén vehetünk észre az Alföldről. A Sátor-hegyek jó iránytűként mutatják, merre és mennyit kell még mennünk, hiszen Sátoraljaújhely pontosan a tövükben fekszik.

Karosról egészen a szlovák határig megyünk, majd a határt jelentő Felsőberecki-főcsatorna töltése mentén érünk be Felsőbereckibe, ahol a református templommal szemközti bolt kerítésén találjuk a pecsétet.

A bolt és az önkormányzat épülete közti utcán, majd onnan balra továbbindulva rátérünk a Bodrog töltésére. Megpillantjuk magunk előtt a Bodrog felett átívelő betonhidat, amin átballagva először látjuk meg a mind közelebb kerülő Sátoraljaújhelyet.

Az országút azonban nem egyenesen a város felé vezet tovább, hanem egy kis kitérőt tesz kelet felé. Először az úttal párhuzamosan megyünk, majd a Bodrog kanyargós vonalát követve érjük el az országhatárt ismét. Innen a Ronyva partján haladunk tovább, mire elérjük a Ronyván átvezető hidat. Nem kelünk át rajta, hanem egyenesen rátérünk a folyó gátján futó keréknyomokra. Nagyjából 1000 lépést megtéve, a patak nagy jobbkanyarja után érkezünk meg a Ronyván átvezető vasúti hídhoz. Keresztezzük a rozsdás, gazzal benőtt síneket, utána még egy rövid ideig a töltésen megyünk tovább. 

A gátról leszaladva ráfordulunk a telephelyek között átvezető utcácskára, majd annak a végén keresztezzük a Szlovákiába tartó vasúti síneket és a 37-es főút belvárost elkerülő szakaszát. A főút bal oldalán lévő járdán már 10 perc alatt megérkezünk Sátoraljaújhely központjába, a Hősök terére. Balra térünk az útkereszteződésben, végigsétálunk a Kossuth Lajos utca árnyas járdáján. Nagyjából 300 lépés után érjük el a Fejes István utca kiágazását, amelyen a K+ jelzések indulnak fel a hegyek közé, hogy aztán a Nagy-nyugodó nyergében találkozzanak az Országos Kéktúra K sáv jelzéseivel.

Innen már tíz perc alatt elérjük a Kossuth Lajos utcán, majd balra térve a Fasor utcán a vasútállomás előtti kis terecskét. Az Alföldi Kéktúra utolsó kék sáv jelzését itt találjuk a bal oldali járda melletti utolsó fa törzsére festve. Az útvonal ennél a pontnál ér véget - de egy dolgot még feltétlenül el kell végeznünk: be kell ütnünk az utolsó pecsétet az igazoló füzetünkbe! A bélyegző megszokott kis dobozkáját a váróteremben találjuk a pénztárak mellett a falra szerelve. Csak a pecsételés után mondhatjuk el, hogy ténylegesen befejeztük az Alföldi Kéktúrát!

 

A Kékkör bezárása

Habár a Magyar Természetjáró Szövetség az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra végigjárása után kiadja a teljesítőnek a Kékkör jelvényt, a valóságban azonban ezzel a három nagy túramozgalommal nem járjuk körbe teljesen az országot. Az Alföldi Kéktúra északkeleti végpontja ugyanis Sátoraljaújhelyen egy „zsákutca”: nem találkozik a tőle pár kilométerre, a Sátor-hegyek között haladó Országos Kéktúra útvonalával. Hogy a Kékkört ténylegesen is bezárhassuk, meg kell tennünk ezt rövid szakaszt is. A következőkben ennek a leírása következik.

Sátoraljaújhelyről több jelzett útvonalon is felmehetünk a hegyek közé. A legegyszerűbb, ha a K+ jelzést választjuk. Már említettük a leírásban, hogy a Kossuth Lajos utcán találjuk a legelsőt; innen indul az Alföldi Kéktúrából kiágazva meredeken a hegyek felé a Fejes István utcán. A szűk utcácskán előretekintve pontosan előttünk emelkedik a Sátoros-hegy erdős oldala. A Trefort Ágoston Szakképző Iskola épülete előtt elhaladva a kapaszkodó kissé megenyhül, mi pedig az útkereszteződés után már a Fejes István utca folytatásán, a Májuskút utcán kaptatunk tovább. A családi házak közé érve kissé kinyílik előttünk a panoráma: feltűnik balra a Várhegy erdős halma is.

A monoton emelkedést kis lejtő töri meg, ahogy a Májuskút utca egy „S” kanyarral befordul a völgybe, de aztán újra szuszogtató emelkedő következik, ami aztán sokáig kitart alattunk. Később az utca aszfaltburkolata egyre kopottabbá válik, egyre több helyen bukkan fel alóla az alapját képező macskakő burkolat. Ezen a szakaszon jobbra tekingetve már jól látszik a Szár-hegy, tetején a Magyar Kálváriával, mellette pedig feltűnik a Magas-hegy, csúcsán a kilátó tornyával. Lassan megérkezünk az utca hajtűkanyarjához, ahol a völgyet elhagyva ráfordul a Sátor-hegy oldalára, a kanyar után pedig nagyjából 200 lépéssel érjük el a letérést.

A jelzések útmutatása szerint jobbra fordulunk a macskaköves utcáról, megkerüljük a fémsorompót, és már az erdőben folytatjuk a kaptatót a szélesre taposott gyalogúton. Az emelkedés továbbra is kitart alattunk; végül a városból indulva nagyjából egyórás kemény kapaszkodás után érünk fel a Nagy-nyugodó nyergébe. Szemből megérkeznek az Országos Kéktúra K jelzései, melyek az útelágazásban jobbra térnek, hogy tovább kapaszkodjanak a Kecske-hát oldalában. Ezen a ponton záródik tehát be a Kékkör.

Azt, hogy itt jártunk, igazolhatjuk az útelágazás mellett felállított kéktúra tájékoztató tábla oldalára szerelt kéktúra bélyegzővel - de ez már egy extra pecsét, nem kötelező az Alföldi Kéktúra igazolófüzetébe beleütnünk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Kisvárda:

 • Vonattal a Kisvárda állomásig utazzunk. 
 • Távolsági vagy helyközi buszokkal a Kisvárda, autóbusz-állomás megállóig kell utazni, ami a vasútállomás mellett található.
 • A vasút,- illetve buszállomástól induló busszal a Kisvárda, fürdő megállóig utazzunk.

Sátoraljaújhely:

 • Vonattal érkezve a Sátoraljaújhely állomásnál szálljunk le.
 • A távolsági buszok az állomás mellet, a Sátoraljaújhely, vasútállomás megállóban tesznek le.

Getting there

Kisvárda:

 • A Kisvárda, fürdő buszmegálló már a K jelzésen található. A bélyegzőt a fürdő épületének sarkánál, az útjelző oszlopon találjuk.

Sátoraljaújhely:

 • A bélyegzőt a vasútállomáson a pénztár melletti falon találjuk. Az Alföldi Kéktúra egyenesen ide vezet, illetve innen indul.

Parking

 • Kisvárdán a fürdő parkolójával szemben lévő parkolóban állíthatjuk le autónkat.
 • A sátoraljaújhelyi vasútállomás előtt találunk parkolót.

Coordinates

DD
48.230238, 22.069207
DMS
48°13'48.9"N 22°04'09.1"E
UTM
34U 579402 5342443
w3w 
///doormat.casual.buddy
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: túracipő vagy bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Szarka Istvan
September 20, 2021 · Community
Illö bucsú az alfoldtöl és beköszönés a Zemplénbe.
Show more
When did you do this route? September 20, 2021
Photo: Szarka Istvan, Community
Photo: Szarka Istvan, Community
Photo: Szarka Istvan, Community

Photos from others

+ 18

Reviews
Difficulty
moderate
Distance
65.4 km
Duration
17:00 h
Ascent
170 m
Descent
175 m
Highest point
118 m
Lowest point
92 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 17 Waypoints
 • 17 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp