Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Valley

Szelce-völgy

Valley · Aggteleki-karszt · 339 m · open today
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Szelce-völgyben
  A Szelce-völgyben
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
Az Aggteleki-karszt fennsíkjai között mélyülő, száraz, széles folyosó zártságot biztosító hegykeretével és kanyargó rajzolatával szokatlan élménnyel kecsegteti még a sokat látott túrázókat is.

Festői, füves aljú pászta mélyül az Aggteleki-karszt terepén: egyik irányból meredek, a másikról lankás lejtők erdői vonnak zöld paravánt a Szelce-völgy köré. Mivel mindentől távol esik, e kissé kietlen, mégis barátságos természeti környezetet kevesen látogatják. A Szelce-völgy szerkezeti vonalat követ, ennek mélyedésébe fűrészelhette magát az a kis vízhozamú patak, mely aztán a mélybe szivárgott, végleges eltűnésével pedig a völgy bevágódása befejeződött. A szomszédos platók is emelkedtek, az eredmény pedig ez a páratlan hangulatú, széles talpú, élesen kanyargó hegyi folyosó. Nyáron kérlelhetetlen forróság ülhet a völgyre, ráadásul mélységi helyzetéből következik, hogy frissítő szellőre sem nagyon számíthatunk. A vörösagyagos talajon vezető keréknyomot (P jelzés) villanyvezeték kíséri, de ez szerencsére nem ront a látványon.

A völgy S alakban hajlik, oldalában helyenként vadászlesek és vadetető is állnak az erdő szegélyén. Pesty Frigyes 19. századi történész szerint a mai Jósvafő elődje a völgyben lehetett - állítólag edénytöredékek és házalapok is előkerültek időnként, az egyik kiemelkedés a templomdomb maradványa lehetett. A közösség a vízhiány miatt azonban inkább a ma is használt katlanba költözött. Nem tűnik valószínűnek, hogy itt tényleg falu állt volna, és ezt alátámasztó kutatás sem készült.

A Szelce-völgy már csak megközelíthetősége révén, de hangulatában sem értelmezhető két, szintén emlékezetes végpontja nélkül: keleti vége, Szelcepuszta a karszthegység belső területére nyit kaput, területétől kilométerekre fekszik a legközelebbi falu is. Szelcepuszta elsősorban vadászterületként hasznosult a korábbi évszázadokban, és lankáin szinte egyfolyátban látni legelésző patásokat az erdőt határoló vadföldeken; továbbá egy turistaszállónak (a Borz-Alom Erdészeti Erdei Iskolának), vadászkastélynak és erdészháznak is otthont ad. A völgy nyugati végén a Jósvafői-fennsík (avagy a Gergés-lápa) töbröktől göröngyös felszíne hullámzik markáns hegykeret szorításában, nyílt gyepén a hucul ménes legel. Tőle nyugatra, a völgyben találjuk Jósvafőt, ahonnan a legegyszerűbb megközelíteni a Szelce-völgyet.

Jósvafő felől érkezve az erdő által részben visszahódított, bokros szakasszal indul a völgy, de aztán itt tör a legmagasabbra a hegykeret, bal felől a Nagy-oldal sziklás letörése és a karrmezőn alulnézetből alig érzékelhető Oltár-kő mészkőkiszögellése tűnik fel. A középső szakaszra mindkét oldal erdőssé válik, itt a legelszigeteltebb a völgy hangulata. Szelcepuszta felől nagyszabású a látvány: a Fertős-tető erdős letörése kanyarja miatt látszólag lezárja a völgyet, és sötét paravánként hajol a derűsen világos fűpásztára. Amely egyébként gyomosodó mivolta miatt természetvédelmi szempontból nem kifejezetten értékes, a beerdősüléstől pedig a kaszálás menti meg.

Opening hours

open today
Sunday00:00–24:00
Monday00:00–24:00
Tuesday00:00–24:00
Wednesday00:00–24:00
Thursday00:00–24:00
Friday00:00–24:00
Saturday00:00–24:00
Egész évben szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: April 26, 2022

Public transport

 • A legcélszerűbb a Jósvafő, autóbusz-váróterem buszmegállóig utazni.
 • A másik irányból a Szinpetri, autóbusz-váróterem buszmegálló a völgy megközelítésének kapuja.

Getting there

 • Jósvafőről a buszmegálló melletti sarkon észak felé térve, a P jelzést követve juthatunk el a Szelce-völgybe a Gergés-lápán keresztül (2,6 km, 98 m szintemelkedés).
 • Szinpetriból a S jelzést kell követnünk észak felé, majd Szelcepusztán balra térni a P jelzésre, amely azonnal belép a völgybe (4,8 km, 248 m szintemelkedés).

Parking

 • Jósvafőn a faluközpontban, a buszmegálló közelében találunk parkolóhelyet.
 • Szinpetriben a faluközpontban, a dohánybolt mellett lehet parkolni.

Coordinates

DD
48.511486, 20.583973
DMS
48°30'41.4"N 20°35'02.3"E
UTM
34U 469274 5373235
w3w 
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
Egy páratlan útvonal: túra a Szelce-völgyben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.9 km
Duration 5:00 h
Ascent 377 m
Descent 377 m

Jósvafő mellékén a magyar tájhoz szokott szemnek váratlan, egészen meglepő látványvilág nyílik meg az Aggteleki-karszton. A töbörgöröngyös felszínű ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Aggteleki Nemzeti Park
A Szelce-völgy, a karszt ékköve
recommended route Difficulty easy Open
Distance 15.8 km
Duration 4:15 h
Ascent 204 m
Descent 204 m

Jósvafő természeti értékekben gazdag környékének legszebb túraútvonala a Szelce-völgyön vezet keresztül. Tartalmas körtúránk ezt felfűzve az ...

2
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Sajó-Hernád-medence
Putnok - Bódvaszilas (OKT-24.)
recommended route Difficulty moderate Stage 24
Distance 63.1 km
Duration 18:50 h
Ascent 1,760 m
Descent 1,745 m

The 24th section of the Blue Trail takes you to region of a unique character. After traversing grassy rolling hills the trail enters a karst ...

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp