Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Spring

Kánya-forrás

Spring · Mecsek · 335 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A bővizű Kánya-forrás
  A bővizű Kánya-forrás
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
A Kánya-forrás nem csupán víznyerő helyként fontos pontja a mecseki túráknak, hanem önmagában is figyelemre méltó jelenség: három vaskos csövéből a szemünk láttára születik patak.

A Kánya-forrás és vize

A Nagy-Mély-völgy a karsztvizes formák természetes múzeuma: barlangok, mésztufagátak, zúgók és vízesések tarkítják a völgyet, továbbá a mészkő gyomrának járatrendszereit megcsapoló források sorakoznak benne. Legfontosabb közülük a Kánya-forrás, amely folyamatos csobogásával vonja magára a figyelmet, hiszen belőle nem forráság, hanem rögvest egy patak születik. Elkél a három vaskos kifolyócső, hóolvadás után ugyanis percenként 500 l vizet is onthat magából, de még a legszárazabb hónapokban is 20 l/perc a hozama. Vize a mögötte nyíló barlang járataiból táplálkozik, akárcsak a közeli Mariska-forrás. Utóbbi a Kánya-forrás elődje lehetett, mára viszont alig csordogál, ugyanis a völgy mélyülésével a karsztvíz lejjebb (a Kánya-forrásban) talált kifolyót. Csermelyének elvezetésére mesterséges árkot ástak, így megalkotva azt a kis szigetet, amelyen egy elaggott pihenőhely foglal helyet.

A Mánfa és Pécs közötti karsztterület forrásai a Mecsek bonyolult felépítésének köszönhetően a hegység legnagyobb hozamú vízfakadásai: a barlangokat rejtő mészkő testébe vízzáró kőzetek pikkelyei ékelődnek, helyenként gátakat képezve a mélyben vándorló karsztvíz útjában. A torlaszok mögött felgyűlik a víz, a források pedig e gátak túlfolyóiként működnek (pl. Kánya-, Gyula-, Vízfő-forrás stb.).

A völgy képe

A völgy ezen a ponton kitágul, mivel a felszínre törő karsztvizek kimélyítették, és széles pásztában elegyengették. (A helyszín meghatározó hangulati eleme, hogy az öbölszerű, magas peremekkel határolt mélyedés enyhén visszhangozza is a forrás zubogását.) A környező települések (pl. Komló) ellátására kinyert karsztvíz miatt a Nagy-Mély-völgy fontos szerepet tölt(ött) be a térség életében, így a vízbázis védelmében megkímélt erdősége feltűnően természetes, hosszú ideje háborítatlan képet fest. Az évszázados bükköket is rejtő, buja rengeteg elkendőzi a Mély-völgyi-kőfülke impozáns falait, mégis érdemes meglátogatni a barlangot, hiszen a látványosan rétegzett, áthajló mészkőkaréjban 61 méter hosszú járat indul. A leletek tanúsága szerint a kalandos hangulatú, védett zugban az ősember is megtelepedett.

A forrásból születő patak széles, köves mederben indul útjára, és a benne megjelenő karsztos formakincs innentől meghatározza a völgy képét. A vízből kiváló édesvízi mészkő az erdő természetes viszonyai és az összezáródó lejtők miatt temérdek lehullott növényi akadályt tud bekérgezni, ezzel lépcsőket, apró gátakat (tetaratákat) alkot, rajtuk pedig a patak zúgókkal és kisebb vízesésekkel bucskázik át.

A forrást 1974-ben Csokonay Sándor, „a mecseki források atyja" foglalta. A fakadás mellett tűzrakó hely is található; a lejtőket tavasszal valóságos medvehagymatenger lepi el.

Opening hours

Egész évben működik, és szabadon látogatható.

Price:

Ingyenes
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: February 26, 2022

Public transport

 • A Mánfa, Kőlyuk buszmegálló található legközelebb a helyszínhez, innen az országutat kell röviden követni az étteremig, ahol a turistaút indul.

Getting there

 • A Kőlyuki Betérő étteremtől végig a P jelzést kell követni a forrásig a Nagy-Mély-völgyben (3,3 km, 158 m szintemelkedés).
 • Mánfa széléről a P+, majd a P◼ jelzés vezet el a Nagy-Mély-völgybe. Onnan a P jelzést kell követni a forrásig (4,8 km, 184 m szintemelkedés).
 • Autóval érkezve beereszkedhetünk a völgybe a Melegmányi útról is, innen a P jelzés vezet a forráshoz (1,4 km szintemelkedés nélkül, visszafelé 125 m szintemelkedéssel).

Parking

 • Az autót a Kőlyuki Betérő étterem melletti parkolóban tehetjük le.

 • Parkolhatunk a Mecsek hátán, a Melegmányi út mellett is.

Coordinates

DD
46.134598, 18.212695
DMS
46°08'04.6"N 18°12'45.7"E
UTM
34T 284699 5112779
w3w 
///outscore.theatrics.ballerina
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 7.2 km
Duration 2:30 h
Ascent 229 m
Descent 229 m

Vízi sziklaformáktól tündöklő karsztbirodalmat rejtenek a Mecsek középső szakaszának lejtői. A kicsiny zúgóktól hatalmas mésztufalépcsőkön át ...

11
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 10.3 km
Duration 3:00 h
Ascent 374 m
Descent 376 m

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a ...

39
from Nándor Müller,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 12.9 km
Duration 3:55 h
Ascent 455 m
Descent 455 m

A Mecsek központi részének árnyas szurdokaiban, öreg bükkerdők gótikus templomában járunk be három markáns hangulatú völgyet, s közben ...

1
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 16.2 km
Duration 6:30 h
Ascent 583 m
Descent 551 m

Az északi oldal sejtelmes patakvölgyeinek vízbőségét a déli lejtők napsütötte parkerdőire cseréljük ezen a túrán. Átkelünk a Mecsek középső ...

from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 18.4 km
Duration 5:45 h
Ascent 687 m
Descent 687 m

Ez a hosszan tekergő útvonal átfogó képet nyújt a Pécs fölé magasodó hegyek színes, szilánkos világáról, ahol a Mecsek minden arcát megvillantja.

1
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 15.2 km
Duration 4:30 h
Ascent 416 m
Descent 416 m

Az Orfűi-patak körül, a barlangokkal lyuggatott Szuadó-völgyben, illetve a Balázs-hegyi kilátó panorámáját érintve sétálunk az Orfűi-tóhoz.

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 5.2 km
Duration 1:25 h
Ascent 91 m
Descent 104 m

Kellemes hegytetői séta a Nyugati-Mecsek legmagasabb csúcsára, kilátójába, tornyába. Tanösvényen ismerkedhetünk meg a természet értékeivel; ...

from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty easy
Distance 8.1 km
Duration 2:30 h
Ascent 273 m
Descent 273 m

A mecseki szénbányászat kezdeteit, a kibontakozó pécsi turistaélet XX. századi emlékeit és a Kanta-vár legendáját megismerve teszünk erdei sétát a ...

2
from Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Special features

Place to visit
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp