Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Lookout Tower

Kis-Strázsa-hegyi kilátó

· 2 reviews · Lookout Tower · Duna–Ipoly Nemzeti Park · 218 m · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Esztergom, Strázsa-hegyi kilátó
  Esztergom, Strázsa-hegyi kilátó
  Photo: József Békési, Magyar Természetjáró Szövetség
A messziről észrevehető, de csak szakvezetéssel látogatható torony a 233 méter magas, a Pilis nyugati csücskében, utolsó kiszögellésként emelkedő Kis-Strázsa-hegyre épült. A toronyból belátjuk Esztrergom tágabb környezetét, a tágas Duna-völgytől a folyósíkot körbevevő hegyekig.

A kopasz hegyen álló kilátó, klasszikus téglafalu, csúcskupolás tornyával világítótoronyra emlékeztet. Az általában lezárt, mert kizárólag szakvezetéssel látogatható kilátóból csodálatos panoráma nyílik Esztergomra és a környező hegyekre a Gerecsétől, a Pilis, a Visegrádi- és Helembai-hegység erdős tömbjéig. Jó időben a Duna túloldalán, Párkány házain túl a Kárpátok vonulata is feltűnik.

A stratégiai ponton emelt létesítmény eredetileg megfigyelő toronyként létesült a II. világháború utáni szovjet megszállás alatt. Már a középkorban is hadászati célokra használták a kopár hegytetőt, ugyanis fontos átjáró vezet itt a Duna-völgye, Esztergom és a főváros között. A Duna melletti sík területen épült meg Esztergom repülőtere, ahol már az  I. világháború előtt is pilótaoktatást, hadászati repüléseket tartottak. Az eredeti, alacsonyabb kilátót is a repülők fel és leszállását koordináló irányítótoronyként építették, illetve a közeli határvidéket tartották szemmel. Az orosz megszállás idején az elkerített katonai területet és annak tágabb környezetét tartották innen szemmel, illetve a hadgyakorlatokat irányították a toronyból. 

Az épület közelében egy 1200 m hosszúságú tanösvény vezet, melyen számos botanikai különlegesség mellett a terület múltjával is megismerkedhetünk. A honvédség által egykor lezárt és megóvott területen rengeteg orchideafélét láthatunk tavasszal, de nyáron is tarka virágszőnyeg borítja a hegyoldalt. Az évtizedekig itt állomásozó orosz hadsereg által hátrahagyott bunkereket és az I. világháborúból hátramaradt hadifogoly temetőt is megtekinthetjük.

A Kis és Nagy Strázsa-hegy fokozottan védett természeti terület, így a terület csak szakvezetéssel látogatható. A Strázsahegyi-barlang és a Sátorkőpusztai-barlang a Nagy Strázsa-hegyen található természeti látványosság, melyet hévizek vájtak a triász mészkőbe. A Sátorkőpusztai-barlang a Benedek Elek Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület szakvezetésében, rendszeresen a nyári idényben indított bejárásokon látogatható.

Opening hours

closed today

A kilátó csak szakvezetéssel látogatható, a vezetett túrákról érdeklődni a Duna-Ipoly Nemzeti Park által üzemeltetett Kökörcsin Ház Erdei Iskolában kell.

Profile picture of Silvius B. Dabis
Author
Silvius B. Dabis
Update: March 08, 2022

Public transport

 •  Busszal érkezve az Esztergom, Szalézi lakópark megállónál kell leszálniuk

 •  Vonattal az Esztergom, Kertváros állomáson kell leszállni, onnan hosszabb sétával érheő el a kilátó

Getting there

 • A kilátóba csak a nemzeti park által vezetett túrán tudunk bejutni, így az szakvezetett túra nyomvonalán, a tanösvény jelzésen juthatunk fel a kilátóhoz (850 m táv, 84 m szint)
 • Busszal érkezve az Esztergom, Szalézi lakópark megállótól tovább kell mennünk a Dorogi úton északra, Esztergom felé 100 métert, majd jobbra kanyarodva, a Strázsa utcán tovább, az autógyárba vezető utat keresztezve érkezünk a Tanösvény jelzés kezdőpontjához és a Kökörcsin Házhoz (750 m)
 •  Vonattal közlekedve, az Esztergom, Kertváros vasútállomástól a SzentMihályi utcán, a Dobó úton, a Retek útcán és az autógyárhoz vezető úton röviden érjük el a tanösvény jelzés kezdőpontját és a Kökörcsin házat (2,3 km)

Parking

 • A Duna-Ipoly Nemzeti Park épületénél, a Kökörcsin-ház mellett lehet leparkolni.

Coordinates

DD
47.750152, 18.742408
DMS
47°45'00.5"N 18°44'32.7"E
UTM
34T 330786 5290999
w3w 
///programmers.cursing.credential
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

Endurance Hike · Pilis-hegység
Drafted on September 16, 2021
recommended route Difficulty difficult
Distance 45.5 km
Duration 12:00 h
Ascent 1,681 m
Descent 1,671 m

45,5 kilométeres táv, 1600 méter szintkülönbség, 12 órás szintidő, 8 kilátópont, 5 hegycsúcs – ez a Telex teljesítménytúra, ami lényegében a ...

4
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(2)
Szilárd Szabó
July 14, 2020 · Community
A kilátó sajnos már nem látogatható, de ettől függetlenül érdemes felmenni a hegyre és közelről megtekinteni a kilátót. A 360° panoráma így élvezhető. Ahogy a fel- s lefelé vezető úton a sok szép mezei vadvirág.
Show more
2020. július 14., kedd 13:30:45
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. július 14., kedd 13:31:00
Photo: Szilárd Szabó, Közösség
2020. július 14., kedd 13:31:18
Photo: Szilárd Szabó, Közösség

Photos from others


Kis-Strázsa-hegyi kilátó

2500 Esztergom

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp