Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here
Cemetery

Fiumei úti sírkert

Cemetery · Duna menti síkság · 113 m
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Fiumei úti sírkert
  A Fiumei úti sírkert
  Photo: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
A Kerepesi úti temető néven is ismert sírkert ma hazánk egyik legrangosabb kegyeleti helye. Az 56 hektáros, gyönyörű parkban a magyar történelem és kultúra nagy alakjai nyugszanak. Vezetett bejárások során magunk is felfedezhetjük a művészettörténeti értékekben gazdag temetőt, ahol neves építészek és szobrászok alkotásai díszlenek a sírok felett.

A főváros betonrengetegében csendes, zöld szigetként bújik meg a házak, zsúfolt utak és sínpárok közé ékelődve a sírkert, ahol történelmünk kiemelkedő alakjai találtak végső nyugvóhelyre. Akár csendes sétára vágyunk egy különleges, szép természeti környezetben, növényritkaságok között, akár időutazásra indulunk a múlt hírességeit megismerve, megéri betérni a magas falak mögött megbújó területre – a rendszeresen szervezett tematikus séták keretében is. A könnyebb tájékozódáshoz a főbejárat információs irodájánál kérhetünk térképet.

Köztemetőből sírkert

A helyszín egyik érdekes adottsága első hallásra furcsának tűnhet: az itt található sírkövek egy része régebbi, mint maga a temető, amit még a 19. század közepén, a város határaitól messze eső köztemetőként jelöltek ki a mostaninál jóval nagyobb, 230 holdas területen. Ennek az a magyarázata, hogy idővel a túlzsúfolt, város határain belüli sírkerteket felszámolták, a síremlékeket és a földi maradványokat pedig ide, az új területre szállították. A fővárosi lakosság kezdetben nem tulajdonított nagy jelentőséget a nehezen megközelíthető helyszínnek, de a város terjeszkedésével egyre népszerűbb lett. Némi idő elteltével szükségessé vált a tereprendezés, a terület felparcellázása, díszfák ültetése, valamint a terület bekerítése is.

A nemzet nagyjai számára létrehozott sírkert gondolata először Széchenyi Istvánban merült fel 1843-ban. A Kerepesi úton lévő temetőt 1847-ben nyitották meg, akkor még köztemetőként. Az első ide temetett hírességek egyike Vörösmarty Mihály volt, akinek 1855-ös temetése felért egy önkényuralom elleni tömegtüntetéssel. A kiegyezés után is emblematikus színhellyé vált a köztemető, hiszen itt temették újra kilenc pesti vértanú feltételezett hamvait 1868-ban, majd Batthyány Lajost 1870-ben. Néhány évvel később, Deák Ferencnek, a magyar történelem egyik legjelentősebb politikusának 1876-os búcsúztatása olyan, hatalmas tömeget megmozgató rendezvénnyé vált, ami szinte az egész nemzetet megmozgatta.

Hosszas előkészítés után, 1885-ben nyilvánította a főváros dísztemetővé a területet, aminek távlati terveiben több mauzóleum is szerepelt – ezek később meg is épültek. 1894-ben itt zajlott le minden idők egyik legnagyobb magyarországi temetése, amikor a közel fél évszázados emigráció után Torinóban elhunyt Kossuth Lajos nem kaphatott állami temetést, ezért a nagyszabású gyászszertartást a főváros szervezte. 

Ebben az időben vált az egykori pesti köztemető nemzeti panteonná. A 20. században is folytatódott ez a tendencia, Ady Endre 1919-es temetése is hatalmas tömegeket vonzott. A két világháború között alakították ki a máig leglátogatottabb részt, az ún. művészparcellát, ahol a hazai kulturális élet legnagyobbjai nyugszanak. A '30-as évektől kezdve pedig egyre több politikust is ide temettek. 

Nagyjaink emlékezete

Magyarország legrangosabb kegyeleti helyén a magyar kultúra és történelem nagy alakjai pihennek – sokszor művészi igényű síremlékek között, amelyek neves építészek, szobrászok alkotásai. A történelmi személyek közül megtaláljuk Görgey Artúr, az 1849-es világosi fegyverletétel egyik fő alakjának nyughelyét. A politikai életből például Károlyi Mihály, hazánk első köztársasági elnöke, Kádár János, valamint Antall József és Horn Gyula miniszterelnökök is itt nyugszanak.

Vásárhelyi Pál síremlékénél felidézhetjük munkásságát: a Duna, a Tisza és a Kőrösök szabályozásával megregulázta a sík területeket gyakran elöntő árvizeket. Híres orvosaink közül elsétálhatunk Korányi Frigyes, a magyar orvostudomány megalapítója és Hőgyes Endre bakteriológus emlékkövéhez.

Az irodalom neves képviselői közül József Attilát, Arany Jánost, Jókai Mórt és Ady Endrét találjuk meg - utóbbi szerelmes verseinek egyik múzsája, Léda, azaz Diósy Ödönné Brüll Adél is a temető falai között pihen. A Petőfi család síremléke csak a családtagokat rejti– a költő holttestét ugyanis sosem találták meg. Hogy az elmúlt évekből is hozzunk példát, ide temették FaludyiGyörgyöt és Kertész Imrét is.

Színészeink közül Blaha Lujza és Laborfalvi Róza, festőink közül Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar és Ferenczy Károly pihen a temető falai között. A zeneszerző Weiner Leó és az építész Ybl Miklós sírját is felkereshetjük sétánk során sok egyéb itt nyugvó híres ember sírja között.

Kripták és múzeum

Legelőször a Batthyány-mauzóleum készült el, amit közadakozásból építettek az első magyar miniszterelnöknek, Batthyány Lajosnak. Innen rövid sétával jutunk Kossuth Lajos kriptájához, ami jelenleg hazánk legnagyobb mauzóleuma. Tiszta időben, ha fellépcsőzünk az oldalába, szép kilátást kapunk a Budai-hegységre. A magyar nehézipar megteremtője, Ganz Ábrahám mauzóleumába, Deák Ferenc mauzóleumába vagy a Munkásmozgalmi Pantheonba is ellátogathatunk, ahol domborművek mutatják be a munkásmozgalmak főbb mozzanatait.

Ha belülről is szeretnénk megnézni a síremlékeket, előzetesen egyeztetni kell a temetőt üzemeltető és fenntartó Nemzeti Örökség Intézete munkatársaival, akik körbevezetnek bennünket az egyes helyszíneken.

A sírkert főbejáratának közelében találjuk az Európában ritkaságnak számító Kegyeleti Múzeumot. A gazdag történeti anyaggal rendelkező tárlaton hajdan létező temetők síremlékeit, régi koporsókat, nagyjaink temetésének kellékeit és számtalan dokumentarista fotót találunk.

Opening hours

 • január: 7:30 - 17:00
 • február: 7:30 - 17:00
 • március: 7:00 - 17:30
 • április: 7:00 - 19:00
 • május: 7:00 - 20:00
 • június: 7:00 - 20:00
 • július: 7:00 - 20:00
 • augusztus: 7:00 - 19:00
 • szeptember: 7:00 - 18:00
 • október: 7:00 - 17:00
 • november: 7:30 - 17:00
 • december: 7:30 - 17:00

A mauzóleumok csak előzetes egyeztetéssel látogathatók!

Price:

Ingyenes.
Profile picture of Eszter Szabó
Author
Eszter Szabó
Update: August 05, 2021

Public transport

 • A temető főbájáratához a 24-es villamos Dologház utca megállója esik a legközelebb.
 • A Magdolna utca megállótól kicsit többet kell ugyan sétálni, de itt az 1-es, 4-es, 24-es, 28-as, 37-es, 41-es és 62-es villamos is megáll. 

Getting there

 • A Dologház utcai megállótól 100 méternyit kell délkeleti irányban sétálnunk. A temető főbejárata az út túloldalán lesz. 
 • A Magdolna utcai megállótól északnyugat felé induljunk a Fiumei úton! A temető bejáratát jobb kéz felől találjuk meg a kerítés mentén.

Parking

 • A környező utcákban hétköznaponként 8:00 és 18:00 között fizetős a parkolás. 
 • A temetőbe behajtva is parkolási díjat kell fizetni (ennek díjairól a megadott elérhetőségeken tájékozódhatunk).

Coordinates

DD
47.495950, 19.084392
DMS
47°29'45.4"N 19°05'03.8"E
UTM
34T 355720 5262058
w3w 
///sued.corner.basket
Arrival by train, car, foot or bike

Recommendations nearby

recommended route Difficulty easy Open
Distance 11.9 km
Duration 3:37 h
Ascent 448 m
Descent 96 m

Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből ...

9
from Brigitta Hidvégi,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate Open
Distance 21.8 km
Duration 2:00 h
Ascent 322 m
Descent 83 m

Budapesten sokszor nehéz megtalálni azokat a kerékpárral biztonságosan bejárható utakat, amelyeken keresztül el lehet hagyni a város forgatagát – ...

4
from Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
recommended route Difficulty moderate
Distance 57.6 km
Duration 4:10 h
Ascent 149 m
Descent 214 m

Látványos szakaszokkal és kihívásokkal teli kerékpáros túraútvonal a Duna mellett a Clark Ádám téri 0 kilométerkőtől Százhalombatta Óvárosáig és ...

from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
Mountain Bike · Budai-hegység
Menekülés a városból az erdőbe
recommended route Difficulty S1 moderate
Distance 21.3 km
Duration 2:16 h
Ascent 272 m
Descent 258 m

Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük ...

2
from Ádám Németh,   Magyar Természetjáró Szövetség
Hiking Trail · Duna menti síkság
Szép kilátás: a Zöldmáli delta
recommended route Difficulty easy
Distance 7.1 km
Duration 2:06 h
Ascent 240 m
Descent 179 m

Ki se megy Budapestről ez a könnyű délutáni túraút, de így is tele van kilátókkal, meredek sziklákkal, barlangokkal, sőt egy élő remetével is ...

20
from Gábor Tenczer,   Magyar Természetjáró Szövetség
Thematic Trail · Dunazug-hegyvidék
Zöld és kék barlang jelzés a Budai-hegységben
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.4 km
Duration 0:59 h
Ascent 77 m
Descent 81 m

A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang.

1
from Zoltán Szabó,   Magyar Természetjáró Szövetség
Bicycle Rides · Duna menti síkság
Aquincumból a rácok városába
recommended route Difficulty easy
Distance 18 km
Duration 1:30 h
Ascent 85 m
Descent 87 m

Budapest és környéke egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala Szentendrére vezet. A könnyed bringázás egyben számos kultúr- és ipartörténeti ...

1
from Tamás Abelovszky,   Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
recommended route Difficulty easy Open
Distance 3.6 km
Duration 1:30 h
Ascent 194 m
Descent 141 m

A Hármashatár-hegy csoportjának peremén vezető séta kilátást kínál egy kőfejtő pereméről, erdei környezetben található barlangnyílást keres föl, ...

12
from Áron Dömsödi,   Magyar Természetjáró Szövetség

Show all on map

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Fiumei úti sírkert

Fiumei út 16-18.
1086 Budapest
Phone +36 1 896 3889

Special features

Place to visit Families
 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 8 Routes nearby
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp