Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Železnica Top

Kemencei Erdei Múzeumvasút

· 1 review · Železnica · Börzsönyi-peremhegység
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Kemencei Erdei Múzeumvasút
  / Kemencei Erdei Múzeumvasút
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pályafenntartó szerelvény a Kemencei Erdei Múzeumvasút vonalán Csarnapuszta közelében
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Godóvár állomás felett kanyarog a munkavonat (Kemencei Erdei Múzeumvasút)
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kemencei Erdei Múzeumvasút csinos fogadóépülete Kemencén
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A halyagosi kulcsosháznál sem jár már vonat
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kemencei Erdei Múzeumvasút múzeumában mindenféle fura szerzettel lehet találkozni
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lelkes vasútbarátok tartják karban a pályát és a járműveket
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nehéz elképzelni, hogy a csendes Csarna-patak ilyen masszív hidakat is elsodort
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Járható vágányút vége Feketevölgy állomáson: valaha itt is híd volt a patak felett
  Fotografia: Tamás Abelovszky, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Kemencei Erdei … állomás) Kemencei Erdei … megállóhely) Kemencei Erdei … állomás) Kemencei Erdei … állomás)

A Börzsöny kivételes hegység hazánkban a kisvasutak szempontjából, hiszen három sínpáron zakatolnak vonatok az erdőben. A Kemencei Erdei Múzeumvasút különlegességét 600 milliméteres nyomtávja mellett az adja, hogy lelkes vasútbarátok üzemeltetik.

Figyelem! 2020. augusztus 23. után felújítás miatt a kisvasút nem üzemel!

Ľahká
4 km
0:25 hod
95 m
0 m

A kemencei kisvasút – mint annyi másik is hazánkban – az erdőben kitermelt faanyag szállításának köszönheti létét. Az Ipoly menti földek mellett mindig is inkább az erdőgazdálkodás jelentette a megélhetési lehetőséget a környékbelieknek, így nem csoda, hogy az 1910-es években megkezdődött a kisvasút építése, mégpedig a Kemence-Királyháza-Királykút vonallal. Az első 11 kilométert hamar további több tucat kilométernyi pálya kiépítése követte. Sokáig nem volt rendszeres személyszállítás a vonalon, az első „rendes” személykocsit az esztergomi érsek látogatására készítették (az „érseki kocsi” ma is megvan Kemencén).

A 600 milliméteres nyomtávú kisvasút görpályaként épült meg, azaz a felső végállomásokról Kemence felé csak fékezésre volt szükség, a kocsik mozgatását a gravitáció oldotta meg – a másik irányban pedig nagyon sokáig lóvontatással jutottak fel a kocsik rendeltetési helyükre. A kisvasút fénykorát a 1960-70-es években élte, ekkor már javarészt dízelüzemként. Az 1990-es évek elejére leromlott állapotú pályát két nagy árvíz rombolta tovább, szinte teljesen felemésztve azt. Szerencsére a Kisvasutak Baráti Köre nevű egyesület az Ipolyerdő Zrt. támogatásával kezébe vette a kisvasút ügyét, és 2000-ben újraindulhatott a vasútüzem, ráadásul egy kis múzeumot is létrehoztak a kemencei végállomáson. A gondos kezeknek köszönhetően mind a múzeum, mind a vasútüzem folyamatosan bővült az elmúlt két évtizedben.

Állomások:

Árak: 

 • Teljes árú
  • Egy útra
   • 5 km: 800 Ft
   • 2 km: 400 Ft
  • Oda-vissza
   • 5 km: 1200 Ft
 • Kedvezményes
  • Egy útra
   • 5 km: 600 Ft
   • 2 km: 300 Ft
  • Oda-vissza
   • 5 km: 900 Ft

Látogatójegy :

 • Teljes árú: 300 Ft
 • Kedvezményes: 150 Ft

A látogatójeggyel megtekinthető az erdészeti, vasút- és helytörténeti kiállítás, kültéri járműkiállítás, használható a hajtánypálya, a piknikező rét és a játszótér, valamint a látogatóközpont szociális helyiségei (wc, pelenkázó). A vonatjegyet váltó utasok számára a Kemencei vasúti múzeum és járműkiállítás megtekintése díjmentes, a megváltott vonatjegy tartalmazza a látogatójegy díját is.

Menetrend:

A vonatok áprilistól októberig csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, egyéb időpontokban különvonat igényelhető előzetes egyeztetés alapján.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Figyelem! 2020. augusztus 23. után felújítás miatt a kisvasút nem üzemel!

Autorov tip

 • A kemencei kisvasúti múzeumra mindenképp hagyj időt – a különféle járművek megtekintése mellett elsősorban a börzsönyi kisvasutak történetéről tájékozódhatsz.
 • Feketevölgy állomásról indulva a Csóványosra vezető K, majd K+ turistaúton túrázva megfigyelheted a kisvasút régi nyomvonalának maradványait.
 • Magyarországi kisvasutak listája a Természetjáró.hu-n

Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2020-09-28
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
304 m
Najnižší bod
208 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó menet bármikor érkezhet, az erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj a sínek közt, a váltókon, és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a talpfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amelyek különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Dalšie informácie/odkazy

štart

Kemence állomás (208 m)
Súradnice:
DD
48.013320, 18.894160
DMS
48°00'48.0"N 18°53'39.0"E
UTM
34U 342957 5319926
what3words 
///bullion.conductor.furred

ciel

Feketevölgy állomás

Podrobný popis cesty

A Kemencei Erdei Múzeumvasút végállomását a névadó falu déli végén, a Csarnavölgyi utcában találjuk. A csinos kis fogadóépület pénztár és amolyan múzeumbolt is egyben, a kocsiszínek, műhelyek felé haladva pedig egy kis játszótér csalogatja a kisebbeket. Valószínű azonban, hogy a gyerekek is inkább a kiállított vontató- és vontatott járműveket fogják előbb szemügyre venni. A legnépesebb flottát az 1950-es években gyártott MD-40-es mozdonyok alkotják, de két BM-50-es bányamozdony és számos „kuli” is megcsodálható a kis kiállításon. Az egykori műhelyben ma egy kis tárlaton ismerkedhetünk a kemencei kisvasút történetével – szóval érdemes legalább jó fél órával a vonat indulása előtt megérkezni.

A vonatok a múzeum melletti peron mellől indulnak, a teljes személyzetet lelkes vasútbarátok adják (akik egyébként két kezük munkájával javítják, alakítgatják, csinosítgatják a járműveket, illetve tartják karban a pályát). A telepről kicsattogva az útátjáró után Csarnapuszta rendben tartott kertjei, hétvégi házai előtt, a Királyháza-Diósjenő felé tartó aszfaltúttal párhuzamosan haladnak a játékvasútra hasonlító szerelvények. Szédítő sebességre senki ne számítson, de a kisvasutazás nem is erről szól.

A szemrevaló dácsákat magunk mögött hagyva érjük el Kőrózsa megállóhelyet, ahol egy panzió és étterem található az egyik oldalon, a másikon pedig – a patakon túl – egy egykori sípálya nyomai vehetők ki a domboldalban. A pálya aljában lévő kis felvonóházban talán még ma is megvannak a szebb napokat látott tárcsás vagy csákányos eszközök. Hamarosan Godóvár állomásra érünk – amikor 2000-ben újraindult a kisvasút, idáig jártak a szerelvények. Miután elhagyjuk a kétvágányos állomást, ami mellett nyáron a Nagyvölgyi strand kínál felfrissülést, először keresztezzük a Csarna-patakot. Nehéz elképzelni a békésen csörgedező vízfolyásról, hogy mekkora pusztítást tud végezni egy-egy áradáskor. (Aki a felső végállomáson a szerelvényről leszállva akár csak egy rövidebb túrára indul az egykori nyomvonalon, maga is láthatja azonban, mire képes a természet ereje.)

Godóvártól igazi erdei környezetben, fák alkotta alagút belsejében vezetnek tovább a sínpárok. Valaha itt ágazott el a királyházi és csarna-völgyi vonal. Ha itt leszállnánk, a közelben találnánk a börzsönyi szintezési főalappontot, amely egy, az Adriai-tenger feletti magasságot jelző térképészeti fixpont. A folyamatosan emelkedő vaspálya ismét az erdészeti aszfaltúttal párhuzamosan vezet a jelenlegi végállomásig, Feketevölgyig. Itt egy étteremmel is rendelkező panzió várja a vendégeket, továbbá számos turistaút, amelyen tovább lehet indulni, akár az egykori nyomvonalak felfedezésére – de persze a Börzsöny vad rengetegében számos jelzett útvonalon lehet elindulni hosszabb-rövidebb túrákra.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Busszal Szob vagy Drégelypalánk irányából érkezve a Kemence, községháza megállónál kell leszállni, ahonnan a faluban a K, S és Z turistajelzés vezet a Kemencei Erdei Vasút végállomásához.

Prístup

 • Kemence, községháza buszmegállótól a K, S és Z turistajelzés vezet a Kemencei Erdei Vasút végállomásához; körülbelül 1 kilométeres sétát kell tenni a faluban.

Parkovisko

 • A kemencei múzeum előtt a Csarnavölgyi utcán lehet parkolni, a vasútüzem többi megállóhelye, állomása pedig a kisvasúttal párhuzamosan futó aszfaltúton érhető el.

Súradnice

DD
48.013320, 18.894160
DMS
48°00'48.0"N 18°53'39.0"E
UTM
34U 342957 5319926
what3words 
///bullion.conductor.furred
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

 • A Börzsöny térképe

Vybavenie

 • Ahhoz, hogy végigutazz a kisvasúton, nincs szükséged semmiféle különleges eszközre.
 • Ha a vasúti sínek mentén tett séta a terv, a zúzottkő ágyazat miatt mindenképpen egy erős, zárt cipőre lesz szükség.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(1)
Beniczki Balázs
2019-10-26 · Community
A legjobb hely a világon, kiváló emberekkel ☺️
Zobraziť viac
2019. október 26., szombat 15:24:32
Fotografia: Beniczki Balázs, Közösség

Fotografie iných

2019. október 26., szombat 15:24:32

hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
4 km
Trvanie
0:25hod
Stúpanie
95 m
Klesanie
0 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Kultúrna a historická hodnota

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp