Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Železnica odporúčaný výlet

Felsőtárkányi Erdei Vasút

Železnica · Bükkvidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Felsőtárkányi Erdei Vasút
  Felsőtárkányi Erdei Vasút
  Fotografia: Tamás Abelovszky, Magyar Természetjáró Szövetség
m 340 320 300 280 260 240 220 200 5 4 3 2 1 km

A Felsőtárkányi Erdei Vasút a Bükk kitermelt faanyagának szállítására jött létre több mint száz évvel ezelőtt. Sok másik erdei vasúthoz hasonlóan sokáig újabb és újabb szárnyvonalak létesültek (ez esetben nem is csak a fa fuvarozása végett), majd a hatvanas évek végén elkezdődött a leépülés, aminek következtében a korábbi hálózathoz képest ma már csak egy nyúlfarknyi vonalon közlekednek a kis szerelvények. 

Figyelem! A menetrend szerinti forgalom 2022-ben a teljes szakaszon szünetel!

Ľahká
Trasa 5,3 km
0:25 hod
96 m
0 m
326 m
230 m

A kisvasút története 1915-ben kezdődött, ekkor épült meg az első, Felsőtárkánytól a Hidegkúti-völgy felé vezető vonal, majd hamarosan a Stimecz-ház felé vezető pályát is lefektették a Vöröskő-völgyben. (Részben ma is ezeken a vonalakon lehet utazni: Varróházig az elsőként, onnan a Stimecz-házig a másodikként megépült sínpáron járnak a vonatok). Ekkor még lovak adták a vonóerőt, és Felsőtárkánytól szekéren vitték tovább a faanyagot. Az első világháborút követően felértékelődött a Bükk szerepe is a fakitermelésben, és ezzel párhuzamosan a kisvasút is rohamos fejlődésnek indult: előbb Eger-Felnémetig, majd Eger-Faraktárig hosszabbították meg a pályát, ezzel megteremtve a nagyvasúti kapcsolatot is, majd egyre-másra épültek ki a szárnyvonalak a Bükk völgyeiben.

A kezdetekkor a négy gőzös mellett úgynevezett motormozdonyok is dolgoztak Felsőtárkányban, de csak hegymenetben: lefelé görpályás üzemként működött a vasút, azaz a gravitációt kihasználva gurultak le a rakott szerelvények az erdei völgyekből. Ekkor még Felsőtárkány főutcáján vezettek a sínek, így ez számtalan konfliktust eredményezett a helyi lakossággal. Kezdetben a fékezők egy kolomppal jelezték a szerelvény közeledését, majd egy ideig – a vasút hőskorát idézve – egy kürtös lovas nyargalt a vonatok előtt. Ezzel együtt azonban bekövetkezett a katasztrófa, amikor is tehéncsordát gázolt egy szerelvény 1923-ban, mire a feldühödött helyi lakosság – modern ludditák módjára – az éj leple alatt felszaggatta a síneket. Ekkor rohammunkában – néhány hét alatt – új, a falut elkerülő vasútvonalat építettek (ennek helyén ma kerékpárút vezet, így végig lehet járni).

A következő nagy lépés a kisvasút életében a kőszállítás beindulása volt: 1938-ra megépült a Berva-völgyi kőbányához vezető szárnyvonal – egyre több követ, ugyanakkor egyre kevesebb fát szállítottak a szerelvények, így 1946-ban elkezdett rövidülni az akkor 46 kilométeres hálózat.

Elsőként az Eger-Felnémet és Eger-Fatelep között szűnt meg a forgalom, ugyanakkor 1954-ben megindult a személyszállítás előbb Felnémet és a Stimecz-ház, majd Felnémet és a Berva kőbánya között, 1961-ben pedig megérkezett a kisvasútra az első dízelmozdony, amit hamarosan még három C50-es követett. Az utolsó nagy fejlesztés 1969-ben történt, amikor is a Felsőtárkány melletti Várhegyen nyitott dolomitbányához épült egy 2,5 kilométeres szárnyvonal. Ezzel egy időben elkezdődött az erdei völgyekben a sínek felszedése, a lassú leépülés leglátványosabb szakasza talán ez lehetett, amikor a Felnémet-Felsőtárkány közötti pályát elbontották.

Szerencsére Felsőtárkány és a Stimecz-ház között megmaradtak a sínek, így a két C50-es dízelmozdony valamelyike hétvégenként rója köreit a körülbelül 5 kilométer hosszúságú vonalon, évszaktól és időjárástól függően nyitott vagy zárt, négytengelyes személykocsikat vontatva, a kirándulók legnagyobb örömére.

Állomások:

Árak:

 • Felnőtt jegy: 700 Ft/fő/út (menettérti: 1200 Ft/fő)
 • Gyermek (14 éves korig vagy nappali tagozatos diákigazolvány): 400 Ft/fő/út (menettérti: 700 Ft/fő)
 • Gyermekeknek 3 éves kor alatt ingyenes
 • Kutya: 400 Ft
 • Kerékpár (az utasok zavarása nélkül szállítható): 400 Ft

Menetrend:

A vonatok március közepétől november elejéig közlekednek, a menetrend a kisvasút honlapján érhető el.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020. júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 

Autorov tip

 • Stimecz-ház felől a kisvasúttal párhuzamosan egy kényelmes kirándulás keretében gyalogosan is vissza lehet térni Felsőtárkányba, menet közben egy kicsit elidőzve a vadasparknál.
 • A Stimecz-ház és a Felsőtárkányi-tó környéke is kiválóan alkalmas piknikezésre.
 • Magyarországi kisvasutak listája a Természetjáró.hu-n

Profilový obrázok používateľa Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualizované: 2022-02-17
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
326 m
Najnižší bod
230 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 •  A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó menet bármikor érkezhet, az erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj sínek közt, a váltókon és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a talpfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amelyek különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Štart

Felsőtárkány Fűtőház (229 m)
Súradnice:
DD
47.979729, 20.431942
DMS
47°58'47.0"N 20°25'55.0"E
UTM
34T 457608 5314203
what3words 
///revive.wittiest.beggar

ciel

Stimecz-ház

Podrobný popis cesty

A Fő utcán közeledve a kisvasúthoz a sínpár szinte a semmiből tűnik fel, a kis állomás egy hatalmas fenyőfa alatt húzódik meg. Aki időben érkezik, megfigyelheti a tolatási mozgásokat is, melyek egy részét a gravitáció segítségével oldják meg, azaz a kocsik a lejtős pályán a fékezők segítségével gurulnak a megfelelő helyre. Miután mindenki elfoglalta a helyét, a kis C50-es mozdony pöfögni kezd, a szerelvény átgurul a piciny vontatási telepen, majd szinte rögtön megérkezik Felsőtárkány Szikla-forrás megállóhelyre, ami tulajdonképpen egy csonkavágány vége a Felsőtárkányi-tó tőszomszédságában. Egykor a barát-völgyi vonal folytatódott innen tovább a Sziklaszurdokon keresztül a Határ-lápáig.

A kis szerelvény innen visszatolat a vontatási telep kapujáig, majd váltóállítást követően folytatja útját a Bocskai István utca házai előtt, helyenként egészen meredek részeket is leküzdve. Az utolsó házak elmaradása után a menetirány szerinti bal oldalon kinyílik a táj egy rétnek köszönhetően, és hosszan lehet gyönyörködni a Bükk magas csúcsaiban.

Egeresvölgy-Varróház megállóhelyet elhagyva jobb oldalon érdemes figyelni, egy kis vadaskertből muflonok és őzek tekintgetnek a zötyögő vonat felé, majd kezdődik az igazi erdei vasúti élmény a Vöröskő-völgybe érve. A patakkal párhuzamosan kanyargó sínpár egyre mélyebb völgyben kapaszkodik felfelé rendületlenül, miközben évszázados fák borulnak fölé, természetes alagutat képezve – az utasok legnagyobb örömére.

A Stimecz-házhoz közeledve egyszer csak egy kaszálóra ér a vonat, egy kitérőn áthaladva (itt tud körüljárni a mozdony, mielőtt visszaindulna Felsőtárkányba) már csak egy kanyar van hátra a felső végállomásig, ahol egy hangulatos kis megállóhelyen lehet leszállni. Pihenőhely, tűzrakóhelyek, jelzett turistautak várják a vándorokat, akik akár a kisvasút régi nyomvonalát is követhetik innen gyalogosan továbbhaladva.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A helyközi autóbuszjáratokról Felsőtárkány, fűtőház megállóhelyen célszerű leszállni.

Prístup

 • Felsőtárkány, fűtőház megállóhely közvetlenül a kisvasút állomása mellett található.

Parkovisko

 • A kisvasútnak saját (korlátozott kapacitású) parkolója van – amennyiben ez megtelik, a közeli faluház parkolójában érdemes megállni.

Súradnice

DD
47.979729, 20.431942
DMS
47°58'47.0"N 20°25'55.0"E
UTM
34T 457608 5314203
what3words 
///revive.wittiest.beggar
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Vybavenie

 • Ahhoz, hogy végigutazz a kisvasúton, nincs szükséged semmiféle különleges eszközre.
 • Ha a vasúti sínek mentén tett séta a terv, a zúzottkő ágyazat miatt mindenképpen egy erős, zárt cipőre lesz szükség.

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
5,3 km
Trvanie
0:25 hod
Stúpanie
96 m
Najvyšší bod
326 m
Najnižší bod
230 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Scénický Vhodné pre rodiny s deťmi

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 4 waypointy
 • 4 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp