Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Vadlán nyolcas

Trailový beh · Balaton-medence
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Futók a Nagy-mezőnél
  / Futók a Nagy-mezőnél
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Futók a Nagy-mezőnél
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Érkezés a Nagymező erdei pihenőhöz
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagymező erdei pihenő
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Futók a Nagy-mezőnél
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagymező után tovább emelkedünk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban Büdöskút felé
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az igényesen kialakított Büdöskúti pihenő
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nekünk a sárga kell!
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a Berzsenyi-kilátó!
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Berzsenyi-kilátó a Pető-hegy csúcsán
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Keszthely látképe a Berzsenyi-kilátóból
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pető-hegyről irány a Vadlán-lik
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gyenesdiási kőbánya a magasból
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tériszonyosok húzódjanak a hegy felé!
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gyenesdiási Vadlány-barlang (Vadlán-lik)
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tücsökdombról a sárga jelzésen érünk le és ezen is futunk vissza a starthelyre
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Büdöskúti pihenő Berzsenyi-kilátó
Világos, egyszerű szintgörbéjének köszönhetően meglepetések nélküli, kezdőknek is jól tervezhető erőbeosztású futás. Hangulatos völgyeket, csúcskilátót, a végén pedig lélegzetelállító kilátást is kapunk.
Stredná
Trasa 13,3 km
1:35 hod
402 m
402 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A szintgörbe szép, klasszikus dombot formáz. A 400 méteres szintkülönbség 95%-a a futás első 7 km-ére esik, azaz hosszú, folyamatos, nem túl meredek emelkedés.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal nagy része erdei, árnyékos. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • Figyelem! A bányaterület ideiglenes lezására miatt 2021. május 30-ig a K jelzést elterelik ezen a szakaszon, ezért a kezdőponttól a Gödörházi utca-Szőlőhegyi út útvonalon érjük el a Nagymezőt. A visszaúton a S jelzés kerüli a bányát.
 • A futást családi programmal is összeköthetjük: a többiek fölmehetnek (akár autóval is, mert mellette nagy parkoló van) a Nagymező erdei pihenőhöz, ahonnan felsétálhatnak a Festetics-kilátóhoz.
 • A teljes útvonalon nagyon sok az útjelzőtábla, ezek igényesek, sok információval, de alaposabb helyismeret nélkül sokszor nem lehet eldönteni, hogy a rajtuk szereplő vadregényes nevek közül mi az adott hely neve és mi az útirány, ezért fejtörés és térképnézegetés helyett koncentráljunk egyszerűen a jelzésekre és az itinerünkre.
 • Ha tavasszal és hátizsákkal futsz, legyen nálad zacskó, amibe a Büdöskút felé tartó völgyben szedhetsz némi medvehagymát az esti rántottához!
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-28
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
385 m
Najnižší bod
129 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

A kőbánya felső peremén vezető ösvény helyenként nagyon kitett, óvatosan haladjunk. Erősebben tériszonyosok maradhatnak végig a S jelzésen.

štart

Gyenesdiás, Hunyadi utca - Jókai utca sarka (130 m)
Súradnice:
DD
46.774438, 17.284654
DMS
46°46'28.0"N 17°17'04.8"E
UTM
33T 674419 5182633
what3words 
///wagers.double.bothered

ciel

Gyenesdiás, Hunyadi utca - Jókai utca sarka

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A Hunyadi és a Jókai utca sarkától a K jelzésen indulunk, és ezen futunk 5 km-en át.
 • A Büdöskút alatti elágazásnál jobbra, a P jelzésre térünk, ezen futunk föl a Büdöskúti pihenőhöz.
 • A Büdöskúti elágazásnál a jobbra induló S jelzést választjuk, és az alábbi két megszakítással a gyenesdiási célpontig ezen is maradunk.
 • Az első megszakítás a Berzsenyi-kilátó, itt a Vadlán trail jelzésén megyünk föl, és a S▲ jelzésen térünk vissza a S jelzésre, ez kb. 250 m-nyi kitérő.
 • A második megszakítás egy jelzetlen út a kőbánya felé, amely a panorámaösvény és a kilátópontok után szintén visszatér a S jelzésre.

Az útvonal részletes leírása

A starthelyről a Hunyadi utcán, a K jelzésen indulunk el, enyhén, egyenletesen emelkedő aszfalton, az utca végén már látszik az erdő. Ideérkezve balra, murvás úton futunk tovább. Jobb oldalon feltűnik az egykori gyenesdiási murvabánya, amelynek felső peremén ereszkedünk majd vissza. Betérünk egy fenyőligetbe, az útról a murva eltűnik, és erdeivé  válik. 

Megérkezünk a tágas, játszóelemekkel és büfével is felszerelt Nagymező erdei pihenőhöz, ahonnan a Varsás-hegyen álló Festetics-kilátóhoz lehet fölsétálni. A K jelzés  a rét felső végén, az erdei tornapálya startpontjánál folytatódik: erdei úton, továbbra is enyhén emelkedve, a fenyvesben futunk tovább. Felérkezünk a nyolcasunk hurkainak kereszteződéséhez, itt jobbra fordulunk, maradva a K jelzésen. Kissé tovább az út lejteni kezd és egynyomossá szűkül, egy T elágazásnál jobbra fordulunk. Széles, kényelmes, gyors erdei utas völgyi szakasz következik, elfutunk a bal oldalon található Hatlábú pajta nevű esőház és a vele szemben álló Ferenc József fája között. Utóbbit egy kopjafa is jelöli, ez volt az ország egyik legnagyobb bükkfája, 1996-ban villám csapott az akkor kb. 250 éves famatuzsálembe. Továbbra is nagyon enyhén emelkedünk, a völgy kiszélesedik, jobbra fölöttünk az Öreg-Szék-tető magasodik. Egy ponton a völgy és az út is kettéágazik, ekkor mi jobbra, a P jelzésen, a Büdöskúti-völgyben folytatjuk futásunk.

Valamivel feljebb a kényelmes erdei utat elhagyva a P jelzés balra fordul, és egynyomos ösvényként egy kis, szűk völgyben folytatódik. A nagyon köves völgyvájúban haladunk, legyünk figyelmesek. Egy kissé könnyebb szakasz után még meredekebb, nehezebb és szűkebb rész jön, futni sem tudunk, csap lépkedni, de végül feljutunk az emelkedő tetejére, ahol jobbra fordulva már épületek látszanak. Egy gazdasági kőépületet mellőzve a Büdöskúti Turistaház előtt futunk el murvás úton. Egy enyhe emelkedő végén az igényesen kialakított, esőházas Büdöskúti pihenőhöz érkezünk, ami egyben turistautak csomópontja is – az itt keresztülhaladó Medvehagyma tanösvénnyel is találkozunk –, mi a S jelzésen jobbra futunk tovább.

Széles, kényelmes erdei út következik, enyhe emelkedés és 500 m után szinte észrevétlenül érjük el útvonalunk legmagasabb pontját (385 m), közben minden elágazásnál maradunk a S jelzésen. Néhol lejtős, néhol emelkedő platón haladunk, majd megérkezünk a Pető-hegy csúcsán álló Berzsenyi-kilátó alá, ahol érdemes egy kitérőt tennünk. A Vadlán Trail futó emberkés jelzésére kell jobbra merőlegesen fordulnunk, mert a S jelzés nem megy föl. Mindössze 150 m, és már a kilátónál is vagyunk. Bár futásunk legmagasabb pontján már túl vagyunk, itt kapunk igazi csúcs-élményt és vele körpanorámát. Alattunk, Gyenesdiás felé látszik a Varsás-hegy a Festetics-kilátóval, kissé jobbra a Balaton nyugati vége és Keszthely, mögötte szépen kivehető a Fenyves allé fasora, a Festetics-kastély, Hévíz, távolabb pedig a Zalai-dombság. Északon magasodik a környék legmagasabb hegye, a Köves-tető (444 m), keleten pedig a Badacsonyt látjuk.

A kilátótól a S▲ jelzésen indulunk lefelé, nagyon köves és keskeny az út, inkább lépkedjünk ezen a rövid szakaszon. Hamarosan visszatérünk a S jelzésre, és ezen jobbra, ereszkedve futunk tovább. Egy T kereszteződéshez érve jobbra fordulva újra egy meredek, törmelékes szakasz következik, figyelmesen fussunk. Leérkezünk az útvonal két hurka közötti közös szakaszra, ezen ereszkedünk tovább addig a pontig, ahol a S jelzés balra, enyhén emelkedve elfordul, és maradunk rajta. Kényelmes erdei út vár ránk odáig, hogy jobbra, egy jelzetlen egynyomos úton elkezdünk emelkedni a felhagyott köbánya felé. Az ösvény tetején átbukva egy rövidebb, törmelékes, elég meredek lejtőn érünk le egy kis völgybe, ahol balra fordulunk, a fenyőligetbe. Marad az egynyomos ösvény, és hamarosan kiérünk a kőbánya peremére, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a fenyők mély zöldjével különös kontrasztot képző hófehér, mély katlanra. A panorámaösvényen több kilátóhely is lesz, az út helyenként elég kitett, óvatosan haladjunk, enyhén tériszonyosok húzódjanak balra. Az utolsó kilátópont után a ligetbe térve hamar visszajutunk a S jelzésre.

Ha van hozzá kedvünk és erőnk, itt balra, visszafelé induljunk el a S jelzésen és mindössze 200 m megtételével eljutunk a Vadlánlikhoz, azaz a Vadlány-barlanghoz. A PΩ jelzésen kell felmenni a Tücsök-domb csúcsára, annak túloldalán vezet le az út a barlang bejáratához. Fiúk, férfiak, vigyázat: a legenda szerint errefelé félmeztelen, hosszú, szőke hajú vadlányok kószáltak és csábították el az ellenkező nemet.

A barlangtól a S jelzésre visszatérve gyorsan leérkezünk a településre, ahol rögtön a Jókai utcán találjuk magunkat, ami visszavezet a kiindulópontunkra.

 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

 • A futás kezdőpontjához legközelebb eső vasúti megálló a Gyenesdiás vasútállomás, a legközelebbi buszmegálló a Gyenesdiás, községháza megálló.

Prístup

 • Gyenesdiás, községháza buszmegállótól a parkoló mögötti allén átsétálunk a Hunyadi János utcára, ahonnan indul a kör (200 m).
 • A Gyenesdiás vasútállomásról a Madách utcán felmegyünk a főútig, átmegyünk a túloldalra. Elhagyjuk az éttermeket és szolgáltatóházakat, majd jobbra a Jókai közbe fordulunk. A végén balra fordulunk a Jókai utcán, a következő kereszteződéstől indul a kör (1,6 km).

 

Parkovisko

 • A starthely közelében nem nehéz parkolni. A Jókai utcában 50 méterre található az orvosi rendelők ingyenes, de szűkebb kapacitású (10-12 autó) parkolója. A starthelytől 400 m-re lévő körforgalom körül több áruház parkolója is rendelkezésre áll.

Súradnice

DD
46.774438, 17.284654
DMS
46°46'28.0"N 17°17'04.8"E
UTM
33T 674419 5182633
what3words 
///wagers.double.bothered
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Podobné výlety v okolí

 Tieto návrhy boli vytvorené automaticky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
13,3 km
Trvanie
1:35 hod
Stúpanie
402 m
Klesanie
402 m
Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Vrcholová trasa Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trvanie : hod.
Trasa  km
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp