Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Somlai söndörgő

Trailový beh · Somló Tájvédelmi Körzet
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A S+ jelzésen, füves földúton emelkedünk a Kőkeresztig
  A S+ jelzésen, füves földúton emelkedünk a Kőkeresztig
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Szent Margit-kápolna, Somlóvásárhely Taposó-kút, Somlóvásárhely Szent István-kilátó (Somló hegy) Somló hegyi várrom
Klasszikus föl-le görbéjű futás, számottevő szintkülönbséggel, de nem kifejezetten technikás terepen. Ehhez kapjuk ráadásként a szőlőhegyi hangulatot, csodaszép panorámákkal.
Stredná
Trasa 10,7 km
1:15 hod
484 m
484 m
426 m
150 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A szintgörbe egyszerű képletet mutat: a csúcsig végig föl, utána már (szinte) csak le. A csúcs nagyjából az útvonal felére esik, de két komolyabb kaptató még a második félidőben is vár ránk.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. A felső, erdei szakaszok árnyékosak ugyan, ezek azonban a teljes távnak kevesebb, mint a felét teszik ki – ezt nyári napsütésben vegyük figyelembe.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-06-17
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
426 m
Najnižší bod
150 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Lesná cesta 70,62%Chodník 29,36%
Lesná cesta
7,5 km
Chodník
3,1 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Štart

Somlóvásárhely vasútállomás melletti buszforduló (150 m)
Súradnice:
DD
47.125140, 17.369684
DMS
47°07'30.5"N 17°22'10.9"E
UTM
33T 679731 5221795
what3words 
///voicemail.distillation.defying

ciel

Somlóvásárhely vasútállomás melletti buszforduló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A starthelyről a S jelzésen indulunk, majd jelzetlen utakon futunk a S+ jelzésig, amelyen balra, fölfelé fordulva annak végéig maradunk.
 • A S+ jelzés végén jobbra, a P és S jelzésre térve fölfutunk a hegy platójára.
 • Fölérkezve balra, a ST jelzésre térünk és ezen futunk a P és S jelzésig, ezen jobbra fordulva följutunk a kilátóhoz.
 • A kilátótól a ST jelzést követjük addig a pontig, ahol jobbra, jelzetlen útra térve a Somlói várhoz érkezünk.
 • A várnál újra a ST jelzést választjuk és elfutunk odáig, ahol jobbra, a S+ jelzésen kezdünk ereszkedni, majd érkezünk vissza a településre és ezt a jelzést követve futunk egészen a település központi útján haladó P és S jelzésig.
 • A P és S jelzésen jobbra fordulva a már ismert útvonalon futunk vissza a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A starthelyről a S jelzésen indulunk. A 8-as úton átkelve murvás földútra térünk, elfutunk a Vásártéri kút mellett, ahol vizet is vételezhetünk. A S jelzés kissé odébb jobbra fordul, mi egyenesen futunk tovább a széles földúton. Elfutunk a Kreinbacher Pincészet kerítése mentén annak sarkáig, ahol jobbra fordulunk, és a murvás úton elfutunk a kereszteződésig, amelyen átkelünk és szemben egyenesen futunk tovább az enyhén emelkedő földutas utcán, amelynek a végén balra fordulunk. A szőlők oldalában, jelzetlen földúton fölfutunk a második, jobbra induló földútig, amelyen kijutunk a S+ jelzésre.

Balra, aszfaltra fordulva emelkedünk tovább. Kb. 150 m múlva, a szép, régi, zöld tornyos ház előtt a S+ jelzés jobbra leválik az aszfaltról, és füves földúton, immár meredekebben emelkedünk egészen a Kőkeresztig, ahol esőházat is találunk. Jobbra, a betonútra fordulunk, és a romos épület felé futunk tovább. Egy balkanyar után a legfelső úthoz érkezünk, ahol a S+ jelzés véget ér: itt jobbra, a P és S jelzésen folytatjuk. Hamarosan megérkezünk egy 300 éves hársfához és a mellette álló Szent Margit-kápolnához. Balra fordulunk, és előbb murvás úton, majd egynyomos ösvényen kezdünk meredeken emelkedni. Előbb csak kövessé válik az út, majd a végén bazaltlépcsőn lépkedünk fölfelé, mígnem kiérünk az erdőből, és felérkezünk a plató délkeleti tisztására.

Az elágazásnál balra indulva, a Kitaibel Pál tanösvény ST jelzésén kezdjük kerülni a hegytető peremét. Közben több irányba is csodaszép kilátást kapunk: madártávlatból végigkövethetjük az eddig megtett útvonalunkat, de a távolban felismerhetjük a Szent György-hegyet, a Csobáncot és a Badacsonyt is. A tisztás és a hegy pereme mentén jobbra leírunk egy félkört, majd továbbra is a ST jelzésen maradva balra fordulunk, és a rompincék mentén keresztülfutunk a bokroserdőn. Utána egy rétre érünk, ahonnan szépen látszik a környező síkságból kiemelkedő Kis-Somlyó, fölötte pedig nyugat felé ellátni egészen a Kőszegi-hegységig és a Pinka-síkig. Újra beváltunk az erdőbe, majd egy ponton jobbra, a P és S jelzésre fordulva meredeken emelkedni kezdünk egy kényelmes, egynyomos, néhol lépcsős úton. Felérkezünk a Szent István-kilátóhoz és az alatta kialakított pihenőhöz.

A kilátótól az épület jobb oldalán újra a ST jelzésen, keskeny, egynyomos, de viszonylag kényelmes ösvényen kezdünk el ereszkedni. Gyökerek és köves foltok azért előfordulnak, ráadásul ez a hűvösebb, északi oldali ösvény, azaz eső után hosszabban csúszós lehet, így óvatos iramban és figyelmesen fussunk lefelé. A betonútra leérkezve balra, a P, S és ST jelzésre fordulunk, és intenzíven emelkedni kezdünk. Ez mintegy 500 m-en át tart, amelynek végén egy kereszteződésnél jobbra, a jelzetlen útra fordulunk. Ezen mindössze 200 m a Somlói vár, amely előtt balra térve a SL és ST jelzésen a hurkot bezárva visszajutunk az előbbi kereszteződéshez.

Innen egyenesen, a P, S és ST jelzéseken futunk tovább, de csak mintegy 100 m-t, mert ott jobbra fordulva a S+ jelzésen kezdünk el ereszkedni. Kényelmes egynyomosként kezdünk, de lejjebb, a hegy pereménél kövessé válik a talaj. Leérkezünk egy házhoz, ahol jobbra fordulunk, és már kétnyomos földúton futunk az elágazásig, ahol élesen balra fordulva, a S és S+ jelzésen, betontáblás úton futunk vissza a település felé. Egy ponton a S jelzés jobbra letér a Sédfő-forrás felé, de mi maradunk a S+ jelzésen. A Szent Ilona-kápolna (200 m-es kitérő az útról) után az elágazásban továbbra is a S+ jelzésen balra fölfelé futunk tovább, majd némi hullámvasutazás és néhány kanyar után megérkezünk a műemlék Taposó-kúthoz. Jobbra fordulva, a P és S jelzéseket követve kezdünk ereszkedni az út két oldalán emelt bazaltkő-támfalak között. A kereszteződéstől a már megismert útvonalon futunk vissza a starthelyre.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Somlóvásárhelyre vasúton a Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonalon lehet eljutni, a Somlóvásárhely vasútállomás megállónál kell leszállni. 
 • Autóbusszal átszállás nélkül Devecserből 18 perc, Ajkáról 18 perc menetidővel érhetünk Somlóvásárhelyre, a Somlóvásárhely, vasútállomás bejárati út megállónál kell leszállni.

Prístup

 • A starthely közvetlenül a Somlóvásárhely vasútállomás megállóhely mellett található.

Parkovisko

 • A vasútállomásnál parkolhatunk.

Súradnice

DD
47.125140, 17.369684
DMS
47°07'30.5"N 17°22'10.9"E
UTM
33T 679731 5221795
what3words 
///voicemail.distillation.defying
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódáshoz és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
10,7 km
Trvanie
1:15 hod
Stúpanie
484 m
Klesanie
484 m
Najvyšší bod
426 m
Najnižší bod
150 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Vrcholová trasa Scénický Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 5 waypointy
 • 5 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp