Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Kopár-nyerges kopasz tízes

Trailový beh · Pilis-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Fotografia: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 10 8 6 4 2 km Dévényi Antal-kilátó … „Jenga-torony"
Könnyed, de roppant hangulatos futás csárdától kilátóig és vissza. Talaj és növényzet szempontjából is rendkívül változatos a viszonylag rövid táv ellenére. 
Otvorené
Stredná
Trasa 11,2 km
2:00 hod
355 m
355 m
444 m
263 m

Úttípusok  

 • főleg egynyomos ösvény
 • és normál földút
 • néhány száz méter aszfalt

  Az erő beosztása

A táv első felében van a szint nagyobb része, hiszen ezen mászunk fel a kilátóhoz, de a visszaútra is kell tartogatni energiát egy-két komolyabb emelkedő miatt.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyobb része árnyékos, és egy része a mészköves talajból adódóan akár nedvesebb időben is könnyen járható. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 •  Az útvonal néhány száz méter kivételével árnyékos, így nagy nyári melegben is jó választás.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
 • Ez a futás nyolcast formázó alakjából adódóan alkalmas akár családi programra is olyan módon, hogy amíg a futók a teljes távot teszik meg, addig a kisebbek vagy lassabbak csak a 8-as forma alsó felét teljesítik. Nagyjából egyszerre fogtok végezni. 
 • A kiindulási pontnál található Kopár Csárda nyitvatartási időben ideális helyszín az elégetett kalóriák visszapótlására.
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2021-05-13
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
444 m
Najnižší bod
263 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • Az útvonal első néhány kilométerében olykor kifejezetten szűk, oldalról kitett ösvényeken haladunk. Ezek a szakasok fokozott figyelmet követelnek. 
 • A hétvégente meglehetősen forgalmas parkolóban - ha autóval érkezünk - semmilyen értéket ne hagyjunk látható helyen! A legjobb, ha mindent a csomagtartóba zárunk el. 

Štart

Pilisvörösvár, a Kopár Csárda parkolója (272 m)
Súradnice:
DD
47.621974, 18.866298
DMS
47°37'19.1"N 18°51'58.7"E
UTM
34T 339679 5276491
what3words 
///drain.book.tilting

ciel

Pilisvörösvár, a Kopár Csárda parkolója

Podrobný popis cesty

Itiner  

 • A parkoló végéből a P jelzésen indítjuk a futást.
 • A Gyula pihenő után bő 500 méterrel balra térünk le egy jelöletlen ösvényre.
 • A kiépített pihenőnél csatlakozunk bele a K+ és K↺ jelzésbe. Egy ideig mindkettőt követjük, majd a szétválásunknál a K↺ mutatja a további irányt.
 • A kilátó lábától nem sokkal jobbra fordulunk a K▲ jel mentén, aztán a kilátótól ugyanezen az ösvényen futunk vissza eddig a pontig. 
 • Ismét a K↺ jelzés lesz az irányadó néhány száz méter erejéig, mielőtt a S↺ jelzésre váltunk, és egészen Piliscsaba széléig azt követjük. 
 • Az Erdősor utcában haladunk, követve annak jobbra forduló szakaszát. 
 • Az utca végétől a S◼ jelzés mentén futunk, majd egy rövid, P, S jelzésű szakasz elvezet a Gyula pihenőig. 
 • Innen a P↺ jelet követve jutunk vissza a kiindulási pontra. 

A futás részletes leírása

A parkolót elhagyva egy kis hídon keresztül vetjük be magunkat az erdőbe. Szűk, kanyargós, szinte vállszélességű övényen haladunk. A környerző tájat uraló fenyves és a mészköves talaj egyedi hangulatot kölcsönöz a környetetnek. A jól futható talaj csak néhol igényel komolyabb odafigyelést, hiszen az ösvényt szegélyező fák gyökerei itt-ott kibukkannak a talajszint fölé.  A lankás emelkedők csak ritkán kényszerítenek minket rövidebb gyaloglós szakaszokra, ezektől eltekintve roppant élvezetes nyomvonalon suhanunk.  

A minőségét tekintve már-már városi ligeteket idéző, murvás, felszórt ösvényeken haladva elérünk a Gyula-pihenőig. Ezután eltűnnek az eddig domináns fenyők, s a talaj is kevésbé kövessé, sárosodásra hajlamosabbá válik. Jobbra tekintve látványos kilátásban lehet részünk a Zajnát-hegyekre. A pihenő után bő 500 méterrel, egy négyirányú elágazásban balra vesszük az irányt, és jelöletlen ösvényen haladunk tovább. Innen egy darabig pihentető, könnyeden kocogható lejtő következik. Közben az eddig megszokott, kissé egzotikus hangulatú táj szép lassan felveszi az ebben a régióban jobban megszokott képét. A kiépített pihenőhöz érve érezhető, hogy egyre közelebb kerülünk a körünk fordulójaként szereplő Dévényi Antal-kilátóhoz, amiről méretes irányító tábla informálja az erre járót.

Kilátóhoz képest szokatlanul enyhe emelkedőn érünk el a "Jenga-toronyként" is gyakran emlegetett épülethez, amely a Nagy-Kopasz 447 m magas tetején áll, és 2015-ben adták át. Tiszta időben gyönyörű kilátásban lehet részünk a Budai-hegység és a Pilis irányába, de akár a Gerecse is megpillantható. 

Ha kifújtuk magunkat, és a tájat is alaposan szemügyre vettük, megkezdjük az ereszkedést a K▲ jelzésen. Ezután egy hangulatos, egynyomtávos, kalandos ösvényen vezet tovább az utunk, ahol egy szűk, vályúszerű mélyedésben kocoghatunk. A tisztásra kiérve ismét jelzetlen úton haladunk. Előbb a K↺ jelzést keresztezzük, majd jobbra fordulunk a S↺ jelzésre, amely óvatos lejtésével bevezet minket Piliscsaba szélére. A szomszédos vasútállomás zaja melett a település utolsó utcájában haladunk. A földút kanyarodását követve mi is jobbra tartunk, majd az utca végén rátérünk a S◼ jelzésre. 

Pár száz méteres kaptató után egy esőbeállónál érünk vissza a már korábban megismert ösvényekhez. A P jelzésen érünk vissza a Gyula-pihenőhöz, majd itt jobbra tartva a P↺ jelzést követjük. Egy ideig a Pilisvörösvár-Százhalombatta gázvezetékkel párhuzamosan kocogunk a mészköves talajon, mielőtt a 10-es út egyre hangosodó moraja mellett balra vesszük az irányt, és a bozótos növényzetben kacskaringózó single-trailen haladunk. Sajnos egyre gyakrabban felbukkanó sitt és háztartási hulladék jelzi, hogy hamarosan visszaérkezünk a kiindulási pontra. 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A túra kiindulási pontja előtt közvetlen található a Pilisvörösvár, Kopár Csárda buszmegálló, így menetrend szerinti buszjáratokkal kényelmesen és könnyedén megközelíthető. 

Prístup

 •  Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parkovisko

 • A túra kiindulási pontjának helyet adó parkoló jó minőségű murvás borítással és hatalmas kapacitással rendelkezik. 

Súradnice

DD
47.621974, 18.866298
DMS
47°37'19.1"N 18°51'58.7"E
UTM
34T 339679 5276491
what3words 
///drain.book.tilting
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 0,5 liter víz (a visszaúton az Erdősor utcában van kék nyomóskút)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
11,2 km
Trvanie
2:00 hod
Stúpanie
355 m
Klesanie
355 m
Najvyšší bod
444 m
Najnižší bod
263 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 1 waypointy
 • 1 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp