Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

János-hegyi Libegő-kerülő

Trailový beh · Dunazug-hegyvidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A buszmegállótól a Csiga úti lépcsőn indulunk fölfelé
  A buszmegállótól a Csiga úti lépcsőn indulunk fölfelé
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 7 6 5 4 3 2 1 km Tündér-szikla
A Libegő alsó és felső állomását is érintő, tehát az ezek közötti számottevő szintkülönbséget magába foglaló futókör, amely klasszikus „csak föl, aztán csak le” görbével bír. Ideális olyan alkalmakra, amikor rövidebb távon és idő alatt szeretnénk intenzívebb futást. Nem mellesleg számos kilátóponttal is megajándékoz bennünket.
Stredná
Trasa 7,7 km
1:00 hod
264 m
264 m
488 m
224 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonal hosszának kétharmada a kezdéstől változó meredekséggel, de folyamatosan emelkedik, így érdemes alaposan bemelegíteni és lassan kezdeni.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyobb része árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • Az útvonal néhány száz méter kivételével árnyékos, így nagy nyári melegben is jó választás.
 • Az útvonal legmagasabb pontján, a Libegő felső állomásával szembeni játszótérnél van kék nyomóskút, ami felérkezéskor hasznos lehet. Ne felejtsd azonban, hogy csak késő tavasztól őszig működik.
 • Amennyiben van kedved és erőd, a Libegő felső állomásától induló rekortán futócsíkon fölfuthatsz a János-hegy csúcsán található Erzsébet-kilátóig is, ez oda-vissza plusz 740 m, 30 m intenzív emelkedéssel.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-04
Obtiažnosť
Stredná
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
488 m
Najnižší bod
224 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Asfalt 3,91%Štrk 8,64%Lesná cesta 1,28%Chodník 80,62%Cesta 5,51%
Asfalt
0,3 km
Štrk
0,7 km
Lesná cesta
0,1 km
Chodník
6,2 km
Cesta
0,4 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • A Libegő felső állomása utáni ereszkedés során többször keresztezzük az aszfaltutat, ahol kerékpárosok, de akár engedéllyel behajtó gépjárművek is közlekednek, legyünk figyelmesek.
 • Ugyanezen ereszkedés erdei szakaszain pedig a fentről induló downhill-bringások által használt ösvényeket is keresztezzük. Mivel ők nagy sebességgel haladnak, ha futás közben zenét hallgatsz, a könnyebb és gyorsabb észlelés érdekében itt azt mindenképp érdemes kikapcsolni.
 • Az ereszkedés erdei szakaszain a meredek, néhány helyen köves talaj miatt is fokozott óvatossággal fussunk, főleg nedves időben, illetve őszi avarral vagy hóval fedett időszakban.

Štart

Zugliget, Libegő buszmegálló (224 m)
Súradnice:
DD
47.516563, 18.976255
DMS
47°30'59.6"N 18°58'34.5"E
UTM
34T 347635 5264555
what3words 
///forms.busters.upholds
Zobraziť na mape

ciel

Zugliget, Libegő buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A buszmegállótól a Csiga úti lépcsőn indulunk fölfelé, végig a drótkötélpálya alatt haladva. Ennek tetején a Z és Z↺ útra térünk át, majd ezek elágazásánál balra a Z↺ jelzésen futunk tovább.
 • Z↺ és a Z+ jelzés találkozásánál egyenesen, a Z+-on futunk tovább, följebb ugyanez a P és S jelzésekkel is kiegészül, innentől a S jelzést követjük.
 • A S és a S+ közös szakasza után a S+ jelzésen futunk a Libegő fölső állomásával szemben lévő játszótérig, ahol balra egy nyúfarknyi szakaszon a P jelzést követjük az állomás melletti kilátóteraszig.
 • A panorámaterasztól a K▲ jelzésen kezdünk ereszkedni: az aszfaltutat többször keresztezve, majd a Tündérhegyi kőfejtő és a Tündér-szikla mellett elfutva leérkezünk a Zugligeti út aszfaltjára, és azon érkezünk vissza a Libegő alsó állomásához.

A futás részletes leírása

A buszmegállótól és a Libegő épületétől a Csiga úti lépcső alja még nem látszik, ezért nem is egyértelmű rálelni. A kemping bejárata felé kell elindulnunk, és mielőtt a villamoskocsihoz érünk, jobbra fordulva tudunk rácsatlakozni. Rögtön meredeken kezdünk, végig a Libegő alatt haladva. A lépcső tetején az aszfaltos T-elágazásban balra tartunk és még 50 méteren a Libegő alatt futunk fölfelé, ekkor jobbra a Z és Z↺ jelzésű földúton betérünk az erdőbe.

Tovább emelkedünk, majd amikor elérjük a Jánoshegyi út aszfaltját, azon átkelve balra a Z↺ jelzésen futunk tovább, ami nem sokkal utána balra vissza is fordul, mi pedig egyenesen haladva az immár Z+ jelzésen folytatjuk. Még följebb ez kiegészül a P és S jelzésekkel. E szakasz végén egyenesen a S jelzésen futunk tovább, az elején egy keményebb emelkedővel, ami után lágyabban emelkedő szakaszok következnek néhány sík betéttel.

Följebb a S jelzésbe becsatlakozik a S+, innentől megint erősebb emelkedő következik, amely a Libegő felső állomásával szemben lévő játszótérnél ér véget. Itt balra a P jelzést követve átkelünk az aszfaltúton és áthaladunk a Libegő felső állomásától balra található, a városra nagyon szép kilátást nyújtó teraszon.

A panorámaterasztól a Z▲ jelzésen meredeken ereszkedni kezdünk. Többször is keresztezzük az aszfaltutat, majd leérünk az alsőbb, vízszintes szakaszra, amelyen előbb újra keresztezzük a Libegőt, majd elfutunk a Tündérhegyi kőfejtő mellett.

A kőfejtő utáni kanyarban a sorompónál balra tartva és a lépcsőn tovább ereszkedve elérkezünk a Tündér-szikla fölötti sziklás kilátóhoz, itt a T-elágazásban jobbra tartva, majd lejjebb balra futva kerüljük meg a Tündér-sziklát. A háznál jobbra a kerítést követve futunk le a Zugligeti út aszfaltjára, amin néhány száz méter múlva visszaérkezünk a Libegő alsó állomásához.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Zugliget, Libegő megálló a Nyugati pályaudvartól induló 291-es busz végállomása. Ez a futás kezdő- és végpontja is.

Prístup

 •  Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parkovisko

A Zugligeti úton a Libegő alsó állomásával szembeni oldalon, kissé lejjebb lehet parkolni, ne feledjük azonban, hogy a Libegő népszerűsége miatt hétvégenként, üzemidőben ez nehézkes lehet.

Súradnice

DD
47.516563, 18.976255
DMS
47°30'59.6"N 18°58'34.5"E
UTM
34T 347635 5264555
what3words 
///forms.busters.upholds
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 0,5 liter víz (a Libegő felső állomásánál lévő játszótérnél van kék nyomóskút)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
7,7 km
Trvanie
1:00 hod
Stúpanie
264 m
Klesanie
264 m
Najvyšší bod
488 m
Najnižší bod
224 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 1 waypointy
 • 1 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp