Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Hármashatár-hegyi futókör a siklóernyők és az oroszlán árnyékában

· 3 recenzie · Trailový beh · Dunazug-hegyvidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Fotografia: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 8 7 6 5 4 3 2 1 km Kecske-sziklák Árpád-kilátó Oroszlán-szikla Mátyás király vadaskertje
Jellemzően puha, végig jól futható talajviszonyok mentén, belátható terepen vezető terepfutó kör. A változatos növényzet mellett a hangulatot a klasszikus „ajtódból a terepre” stílus adja, de a szép panorámát adó kilátópontok tovább fokozzák.
Ľahká
Trasa 8,6 km
1:30 hod
226 m
226 m
371 m
259 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út

Az erő beosztása

Az útvonal közepén le kell küzdeni egy 450 m hosszú, egyenletes emelkedőt 75 m szintemelkedéssel, majd a végén, az Árpád-kilátó előtt vár ránk egy egyenletesen emelkedő szakasz, 500 méter hosszan 30 m szintemelkedéssel.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Erős szélben a reptér környéke is szeles, ugyanakkor nagy melegben, erős napsugárzásnál kifejezetten forró lehet az útvonal nyílt, füves-bokros szakasza.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • Ha a futás elején szeretnéd megtölteni a kulacsodat, gondolj arra, hogy a nyomókút csak késő tavasztól őszig működik.
 • A Hangár után az Újlaki-hegy tövében egy darabig egymástól pár méter távolságra két ösvény is vezet párhuzamosan. Érdemes a felsőn futni, mert az alsó nagyon keskeny, belógó csipkebokrokkal, ráadásul gyakran nedves-sáros is.
 • Aki nem a buszvégállomástól, hanem az erdei autóparkolóból indul, annak a végén még el kell futnia az autójáig, de a teljes táv ugyanaz lesz.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-12
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
371 m
Najnižší bod
259 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A vitorlázóreptéren és körülötte gyakori az akár lábfej méretű lyuk, ezért itt érdemes figyelmesen futni, különösen, ha hó takarja a mezőt. Akkor is legyünk óvatosak, ha a repteret épp használják, azaz föl- vagy leszállnak a vitorlázógépek, ezért kint van a csörlőkábel vagy a vontatógép. Ilyenkor a repteret keresztezni tilos.
 • A Vörös-kővár és a Hangár közé gyakran települnek ki siklóernyőzést oktató iskolák, ami színes látvány, de tartsunk a gyakorlóktól illő és biztonságos távolságot.

Štart

Nagybányai út buszmegálló (277 m)
Súradnice:
DD
47.533808, 18.993326
DMS
47°32'01.7"N 18°59'36.0"E
UTM
34T 348970 5266438
what3words 
///wording.clubs.doted

ciel

Nagybányai út buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A buszvégállomástól egyenesen be az erdőbe és a Z↺ jelzést követve, az erdei játszóteret érintve a Határnyereg elágazásig jutunk.
 • A Határnyeregnél balra tartva röviden a K és az S jelzést követjük, majd kb. 100 m után a jobbra nyíló, jelzetlen egynyomos ösvényen futunk fel a Homok-hegyre.
 • A Homok-hegyről balra tartva leereszkedve végigfutunk a vitorlázó-repülőtér nyugati oldalán, majd a legvégén a túlsó oldalára átfutva visszafelé indulunk.
 • A keleti oldal közepén balra a merőleges, széles és egyenes földúton futunk föl a Vörös-kővárhoz.
 • A Vörös-kővártól átfutunk a Hangár épületéhez, onnan tovább a Határ-nyeregig.
 • A Határ-nyeregtől a K jelzésen egyenesen az Árpád-kilátóig futunk.
 • Az Árpád-kilátótól a Látó-hegyi úton a Z↺ körút jelzésen futunk vissza a buszvégállomásra.

A futás részletes leírása

A buszvégállomás után az erdőben enyhén, egyenletesen emelkedő, kellemes erdei talajú szakasz jön a parkoló-játszótér-piknikezőhely együttesig (km 1). A bal oldalon van egy kék nyomókút, az útvonalon az egyetlen. Innen továbbra is enyhén, egyenletesen emelkedve, széles erdei úton jutunk el a Határ-nyereghez. Ez egy sok utas kereszteződés, de balra fölfelé könnyen megtalálható a KS és P↺ jelzésű út.

Kb. 100 m után a jobbra nyíló jelöletlen, meredek, domborúan emelkedő, rövid ösvényen följutunk a Homok-hegy csúcsán lévő tisztásra. Itt egy időre búcsúzzunk el a fák árnyékától: a következő néhány kilométeren nyílt terepen futunk majd. A Homok-hegyről széles kilátás nyílik a vitorlázó-repülőtérre és a Hármashatárhegyre.

A bal oldali ösvényen meredeken leereszkedünk a reptérig (km 2) és ugyanezen az oldalon, immár síkon elfutunk a végéig (km 3), azt megkerüljük, és a túloldalon elindulunk visszafelé. Nagyjából a hossz felénél széles, jól látható út indul merőlegesen fölfelé a Vörös-kővárhoz. Ez egy 4-500 méter hosszú, egyenletes emelkedő, amely ezen a szakaszon 70-80 métert emelkedik – főleg melegben és napsütésben ez futásunk egyik nehezebb szakasza. Maga a csúcs egy kicsit beljebb, balra a bokrok szélén van, tőle nem messze egy rúdon mindig ott a szélzsák. Innen szépen látszik következő célpontunk, az Újlaki-hegy tövében lévő, kőből épült Hangár, fölötte a hegyen a sárkányrepülők és siklóernyősök használta indítórámpa, de a reptér túloldalán a korábban érintett Homok-hegy is látványos.

A Hangár mellett (km 5) jobbra elhaladva és jobbra fordulva könnyen megtaláljuk azt a jelöletlen, de széles földutat, amely az Újlaki-hegy tövében visszavezet bennünket a Határnyereghez. Itt balra (km 6) a Glück Frigyes sétaúton az Országos Kéktúra K jelzését és részben murvás útvonalát követjük egészen az Árpád-kilátóig. Útközben elfutunk az Oroszlán-szikla mellett, a jobb oldalon pedig számos alkalommal nyílik szép kilátás a János-hegyre.

E panorámaút végén (km 7) az erdőben az út egyenletesen emelkedni kezd, kövesebbé válik, és ez így is marad majdnem az Árpád-kilátóig. Innen az Országház, a Várhegy, a Gellérthegy és a belvárosi Duna-hidak díszítette kép lesz a jutalmunk. Közvetlenül a kilátó mellett a Közvetlenül a kilátó a Z↺ jelzésű úton futunk tovább, amely visszavisz bennünket a buszvégállomáshoz (km 9). 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Batthyány térről induló 11-es autóbusszal érhetjük el a kezdő- és egyben végpontot, melyről a Nagybányai út végállomáson kell leszállni.

Prístup

 • Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parkovisko

 • A Nagybányai út végénél nem nehéz parkolni, de bent az erdőben is van egy parkoló (hétvégén zsúfolt lehet, illetve ha nem muszáj, ne a zöldben parkoljunk).

Súradnice

DD
47.533808, 18.993326
DMS
47°32'01.7"N 18°59'36.0"E
UTM
34T 348970 5266438
what3words 
///wording.clubs.doted
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk

 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum fél liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,7
(3)
Anikó Bódizs
2021-08-31 · Community
Köszönöm, nagyon tetszett az útvonal! Ha van rá mód, még ilyen könnyű budapesti terepfutó körök megosztására, nagy örömmel venném.
Zobraziť viac
Fotografia: Anikó Bódizs, Community
Péter Vakhal
2021-07-18 · Community
Valóban nem nehéz terep, de a megadott 1,5 óra az a futókörre értendő, vagyis futva lehet ennyi idő alatt teljesíteni. nekünk majdnem kétszer annyi ideig tartott. Megérte...
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-07-18
Fotografia: Péter Vakhal, Community
Fotografia: Péter Vakhal, Community
Fotografia: Péter Vakhal, Community
Fotografia: Péter Vakhal, Community
Fotografia: Péter Vakhal, Community
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 7

hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,6 km
Trvanie
1:30 hod
Stúpanie
226 m
Klesanie
226 m
Najvyšší bod
371 m
Najnižší bod
259 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 4 waypointy
 • 4 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp