Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový behodporúčaný výlet

Gerecse kóstoló

· 1 recenzia · Trailový beh · Vértes és vidéke
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Terepfutók
  / Terepfutók
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Socha Turula - ochranca mesta Tatabánya
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A starthelyről a P jelzésen, kényelmes talajon indulunk el
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Végigfutunk a Malom-dűlő mentén
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Bundschu-kút felé
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bundschu-kút
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bundschu-kútnál átkelünk a patakon
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vértestolnai 4 Tonó kilátó
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kattints a képre a teljes panorámáért!
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vértestolna után a P jelzésen folyamatosan emelkedni kezdünk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A teljes körön nagyrészt kényelmes talajon futhatunk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hangulatos vízmosásvölgyben ereszkedünk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csúcsos-hegyért meg kell küzdenünk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ranzinger-kilátó a Csúcsos-hegyen
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A Gerecse Kapuja Látogatóközpont
  Fotografia: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Ranzinger-kilátó Vértestolnai kilátó
Hegy, völgy, erdő, mező, patak, falu, kilátó – a gerecsei hangulat sokszínűségéből kapunk egy csokorral ezen a futáson. Ugyanakkor a kör sportértéke is magas: a táv számottevő, és a komoly kihívások az út végére esnek.
Stredná
Trasa 15,6 km
1:50 hod
522 m
522 m
462 m
234 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A szintgörbe szépen mutatja, hogy ezen az útvonalon érdemes tartalékolni az energiát, ugyanis a komoly dolgok az utolsó harmadon várnak ránk. Előbb a tortára habként egy 1000 méteren 135 méteres emelkedőt kapunk, majd a habra cseresznyeként még egy, ezúttal 140 méteres kaptató jön, de minössze 715 méter hosszon. Minden más gyerekjáték – vagy legalábbis majdnem!

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal komoly hányada árnyékos. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • Ha a futást hétvégére tervezzük, akkor igyekezzünk már reggel 8-ra odaérni, különben nemhogy a parkolóban nem lesz már hely, de akár kilométernyi autósor végén tudunk csak az út szélén megállni. Esetleg válasszuk a tömegközlekedéses megközelítést.
 • Családi programba is illeszthető: amíg mi futunk, a többiek a Turul-emlékműtől elsétálhatnak a Csúcsos-hegyig és a Ranzinger Vince-kilátóig, a parkoló infrastruktúrája pedig mindenféle kényelmet garantál.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz is.

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-28
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
462 m
Najnižší bod
234 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Štart

Tatabánya, Turul-parkoló (309 m)
Súradnice:
DD
47.588061, 18.408950
DMS
47°35'17.0"N 18°24'32.2"E
UTM
34T 305191 5273769
what3words 
///confuse.suppertime.spite

ciel

Tatabánya, Turul-parkoló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A parkolóból a P jelzésen indulunk, majd 1 km után jobbra a P+ jelzésre váltunk, és elfutunk rajta a végéig, ahol jobbra a S jelzésre térünk.

 • A S jelzést addig követjük, amíg meg nem érkezünk a balra induló S● jelzéshez, innen ezen futunk tovább.

 • A S● jelzés jobb oldali kitérőjét balra tartva egy jelzetlen úton vágjuk le, majd újra a S● jelzésen érkezünk a Bundschu-kúthoz.

 • A kútnál a patakon átkelve jelzetlen úton futunk a 4 Tonó kilátóig, majd onnan Vértestolnáig.
 • A településre érve balra, a Kert utcára fordulva a P+ jelzésen futunk a P jelzésig, amelyen balra indulunk és 5 km hosszan követjük.
 • A P jelzésről újra a P+ jelzésre térünk, majd erről a P▲ jelzésre váltva jutunk föl a Csúcsos-hegyre és a Ranzinger-kilátóhoz.
 • A kilátótól jelzetlen úton futunk tovább, amelynek végén a közös és P▲ jelzésbe csatlakozva érkezünk vissza a parkolóhoz.

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból a P jelzésen indulunk, kényelmes, murvás sétaúton, ami utána hasonlóan könnyű erdei útra vált. 1 km-t futunk az erdőben a bal oldalon felbukkanó Nagy-rétig, ahol jobbra, a P+ jelzésre váltunk. Ezután az út összeszűkül, nagyon kövessé válik, és erősen emelkedni kezd. Ez kb. 350 m-en át tart, majd ugyanennyi sík szakasz után lejteni kezd. Amikor a P+ jelzés véget ér, jobbra térve a S jelzésen futunk tovább, elhaladunk az évszázados tölgyfa és az alatta található faragott pad, majd rögtön utána a Kisréti vadászház romjai mellett - az út továbbra is lejt. Egy jobbkanyarban egy erdészeti úthoz érkezünk, itt balra, a S● jelzésre térünk – ahogy az útjelzőtábla is mutatja, a Malom-patak és a Bundschu-kút felé. Ezután figyeljünk a jelzésekre és a navigációra, a S● jelzés ugyanis jobbra kitérőt tesz, de mi ezt balra, egy háromszög bal befogójaként levágjuk, majd 500 m-t megtéve újra becsatlakozunk ugyanebbe a jelzésbe. Egy hatalmas rét széléhez érkezünk, amelynek jobb oldalán, az azt szegélyező kerítés belső, tehát bal felén halad az utunk, amelyen nemsokára megérkezünk a Bundschu-kúthoz és az ott kiépített pihenőhöz.

A forrásnál frissíthetünk is, majd a patakon átkelve és a vadkerítésen átmászva balra, a patakkal párhuzamosan, immár jelzetlen úton indulunk tovább. Ahol a patak elhagyja az erdőt, mi jobbra, az erdő szélét követve futunk a vértestolnai 4 Tonó kilátóig, amelyről szép kilátás nyílik a völgyre, Vértestolnára és szemben a nemsokára általunk is meghódítandó magaslatra. A kilátótól továbbra is jelzetlen úton átvágunk a falu irányába, a gazdaságnál jobbra fordulunk, beérkezünk a településre, majd rögtön az első, Kert utcán balra, egyben a P+ jelzésre térünk. Ezen végigfutunk, majd a fölső végén a sportpályánál és a présházaknál balra, a P jelzésre fordulunk, amelyen 5 km-t fogunk megtenni.

Folyamatosan emelkedni kezdünk, de kényelmes talajú, kétnyomos erdei úton. A kaptató előbb meredekebb, majd enyhébb, majd újra meredekebb lesz, végül felérünk egy síkabb szakaszra, ahol a P jelzés egy ponton jobbra letér az erdészeti útról. Lejtős, kényelmes erdei úton vágunk át az erdőn, és kiérkezünk a hangulatos Halyagos rétre, amelynek bal szélén futunk keresztül. A rét után az út lejteni kezd, és egynyomossá szűkül. Több, a területre jellemző víznyelő-barlang bejárata mellett futunk el, majd leérünk egy kereszteződéshez, ahol átváltunk a P+ jelzésre, és továbbra is ereszkedve futunk tovább ugyanabban a vízmosás-völgyben, de még hangulatosabb szakaszon.

Az út egynyomossá szűkül és kövessé válik, óvatosan fussunk. A völgy alján egy elágazáshoz érünk, itt balra a P▲ jelzést választjuk, és elkezdünk emelkedni. Tábla is jelzi, hogy a Ranzinger-kilátóig hátralévő távolság még 700 méter – de milyen 700 méter! Figyeljünk, mert 200 m megtétele után a P▲ jelzés az útról merőlegesen jobbra fordul, ez azonban az útra részben belógó öreg, kidőlt fa miatt ott nem eléggé egyértelmű, és könnyen továbbfuthatunk egyenesen. Egyre meredekebb lesz az út, megjelennek a kövek és a gyökerek, egy balkanyar után pedig már futhatatlanul meredekké válik, a talaj is morzsalékos lesz, elég, ha óvatosan lépkedünk. A tetején enyhül a meredek, és a somos-hársas tölgyerdőben felérkezünk a Csúcsos-hegyre. Hamarosan megpillantjuk a hajdani bányászati aknatoronyból átalakított Ranzinger Vince-kilátót. Hétvégén számítsunk arra, hogy várakozni kell a följutáshoz – már amennyiben az iménti küzdelmes emelkedés után még lenne erőnk és kedvünk hozzá.

A kilátó után nem a balra induló P▲ jelzésen, hanem egyenesen, jelzetlen úton futunk tovább, majd egy elágazásnál - ahol jobbra a barlangokhoz lehet lejutni - balra tartva maradunk is ezen, amíg a végén a közös P és P▲ jelzésbe visszacsatlakozva visszaérkezünk a parkolóhoz.

 

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Turul-parkolóhoz a tatabányai autóbusz-állomásról induló 70-es járattal lehet följutni, amelyre öt közbülső állomáson is föl lehet szállni. A teljes menetidő 12 perc. A végállomás a Turul-parkolóban van, hivatalos neve Gerecse Kapuja megálló.

Prístup

 • A futás közvetlenül a parkolóban található Gerecse Kapuja megállóból indul.

Parkovisko

 • A Turul-parkoló nagy és tágas, ha ott nincs már hely, akkor a Panoráma úton gyakorlatilag bármilyen hosszan lehet parkolni. Hétvégente nagyon nagy a látogatottság, ilyenkor igyekezzünk korán odaérni.

Súradnice

DD
47.588061, 18.408950
DMS
47°35'17.0"N 18°24'32.2"E
UTM
34T 305191 5273769
what3words 
///confuse.suppertime.spite
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Otázka od Kinga Shalaby · 2022-03-23 · Community
Sziasztok! Van már szedhető minőségű medvehagyma a Gerecse lábánál? Tavaly ilyenkor voltunk és akkor már szedtünk, de most annyira száraz idő volt, hogy kissé kétkedünk. Köszi a válaszokat előre is! K
Zobraziť viac

Recenzie

5,0
(1)
Gyöngyi Tóth
2021-10-19 · Community
Mi nem futva, hanem túrázva tettük meg ezt az útvonalat. Csodás időnk volt és nagyon szép és változatos az útvonal. Nekünk azonban hosszabb lett a táv, majdnem 19km. Nézelődtünk ugyan a Turulnál és a Szelim barlangnál is, de akkor is lényegesen többet mértünk. Volt néhány szakasz, ahol jelöletlen útvonalak voltak, ha nem lett volna segítségünkre az innen letöltött gpx file, bizony bajban lettünk volna néhány helyen. Összességében nagyon szép útvonal, kellemesen elfáradtunk. A futóknak gratulálunk!!!
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-10-19
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community
Fotografia: Gyöngyi Tóth, Community

Fotografie iných

+ 6

hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
15,6 km
Trvanie
1:50 hod
Stúpanie
522 m
Klesanie
522 m
Najvyšší bod
462 m
Najnižší bod
234 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp