Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Fennsíkfutás hegyi tavak közt

· 1 recenzia · Trailový beh · Balaton-medence
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A szentbékkállai Öreg-hegyen
  A szentbékkállai Öreg-hegyen
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Eötvös Károly-kilátó Velétei palotarom
Ebben a futókörben minden benne van, amiért a Balaton-felvidéket szeretjük: hangulatos falu, szőlők, középkori rom, vulkáni geológia, kilátótorony, panoráma... Igen, a bort kihagytuk, mert az csak a futás után jön.
Ľahká
Trasa 12,4 km
1:25 hod
310 m
310 m
394 m
161 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A szintgörbe klasszikus, majdnem szimmetrikus trapéz: 3 km folyamatos emelkedést 6 km plató követ, majd 3 km folyamatos ereszkedéssel zárunk.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az Öreg-hegyi szőlők után erdőbe térünk, a platón és onnan majdnem a faluig ereszkedve szintén jórészt árnyékban futunk.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • A starthelyen kék nyomóskút található
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-28
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
394 m
Najnižší bod
161 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Zobraziť nadmorskú výšku

Štart

Szentbékkálla, Zrínyi utca és a Petőfi utca kereszteződése (169 m)
Súradnice:
DD
46.887909, 17.564853
DMS
46°53'16.5"N 17°33'53.5"E
UTM
33T 695397 5195901
what3words 
///fortnight.responder.messily
Zobraziť na mape

ciel

Szentbékkálla, Zrínyi utca és a Petőfi utca kereszteződése

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A starthelyről a Petőfi utca-Háskó köz-Dózsa György út útvonalon csatlakozunk rá a K jelzésre, amelyen 4 km-en át maradunk: az Öreg-hegyi szőlőkön keresztül az Eötvös Károly-kilátóig emelkedünk, majd a lávaplatón is ezt a jelzést követjük egy darabig.
 • Egy elágazásban a Balatonhenye felé letérő K jelzésről a KT jelzésre térünk.
 • A Monostori-tó utáni elágazásban a S▲ jelzésre váltunk.
 • A Cserkás-tavi elágazásnál a balra induló jelzetlen úton futunk a PT jelzés becsatlakozásáig, ahol egyenesen, de már ezen a jelzésen haladunk tovább.
 • A következő elágazásnál jobbra, a S▲ jelzésre térünk, és ezen futunk vissza a településre, ahol a templom fölötti kis, jelzetlen szakasz végén a Velétei palotarom felé fordulva a K jelzésbe csatlakozunk.
 • A Rákóczi utcába érve a K jelzést elhagyjuk, és az utcán balra lefelé futva, a Kossuth és a Zrínyi utca érintésével érkezünk vissza a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A kiindulópontot, azaz a Zrínyi és a Petőfi utcák kereszteződését lefelé a Petőfi utcán hagyjuk el, majd rögtön balra, a keskeny Háskó közre fordulunk, amelynek végén jobbra, a Dózsa György útra térve futunk le a főútig. Itt balra fordulva csatlakozunk rá a K jelzésre, amelyen 4 km-en át, az Eötvös Károly-kilátó utáni kereszteződésig maradunk. A nagy jobbkanyarnál, a feszületnél egyenesen, egy keskenyebb aszfaltúton futunk tovább annak tetejéig, ahol a szemben lévő gyümölcsösnél balra, még mindig aszfaltra fordulunk. (Rövid kitérővel innen a KL jelzésen a töttöskáli templomrom érhető el). Utunk köves földútra vált, és enyhén emelkedni kezd. Nagyjából 300 m után jobbra fordulva a K jelzésen, ami immár a S▲ jelzéssel is kiegészül, futunk tovább az Öreg-hegyi szőlők felé. Az út folyamatosan, mérsékelten emelkedik.

A szőlők tetején egy fehér kereszthez érkezünk, itt az egynyomos ösvényen cserjésbe érkezünk. Néhol nagyon köves, óvatosan fussunk. A bozótos kanyargás tetején átlépünk egy éren, majd balra az ér mentén fölfutunk az Öreg-hegyi kútig, ahol az aszfaltúton balra fordulunk. Ezen addig haladunk, amíg enyhén lejteni nem kezd, ekkor merőlegesen jobbra elindulunk egy murvás úton az erdő felé. Ez följebb aszfaltossá válik, és egy jobbkanyar után az erdő alatti legfelső út lesz belőle. Jobbra nagyon szép kilátás nyílik az eddig megtett útvonalunkra és Szentbékkállára, távolabb a Badacsonyra és a tanúhegyekre. Folyamatosan kerüljük a hegyet, az aszfalt földúttá válik, és a Balaton is megjelenik a látóterünkben. Az út vége már az erdőben van, itt az utolsó háznál balra fordulva meredeken elindulunk fölfelé. Egynyomossá váló, később kiszélesedő vájatban haladunk fölfelé, és nemsokára meg is érkezünk az Eötvös Károly-kilátóhoz. A torony a 19. századi politikus, ügyvéd és író, az Utazás a Balaton körül c. mű alkotójának nevét viseli. Megérdemelt körpanorámánkban a Balaton-felvidék szinte minden szeglete belátható: keleten Tihany, a Hegyestű, Köveskál, szemben a Balaton felé Kővágóörs, alattunk Szentbékkálla, a túlparton a fonyódi hegy, nyugat felé pedig az összes tanúhegy beazonosítható Tapolcáig.

A kilátótól a K jelzésen, gerinc- és peremösvényen haladunk tovább, helyenként szép kilátással a Balaton felé, de köves és kitett szakaszokkal is, úgyhogy óvatosan fussunk. Leérkezünk egy T elágazáshoz, ahol balra fordulunk, és kellemes, füves, puha ösvényen futva vágunk neki a lávaplatón leírandó körünknek. Hamar megérkezünk a Bika-tóhoz, majd nagyon hangulatos, ritkásan bokros dombok között és azokon át futunk tovább. Egy ároknál elbúcsúzunk a jobbra, Balatonhenye felé induló K jelzéstől, és a innentől a KT jelzést követjük. Kétnyomos erdei úton vágunk át a tölgyesen, majd balra egy hosszú rét legvégén megérkezünk a Monostori-tóhoz, amelyet jobbról kerülünk.

A Monostori-tó után a KT jelzés jobbra leválik, mi a S▲ jelzésen futunk tovább. A Cserkás-tó következik, azután a S▲ jelzés is jobbra tart, mi pedig élesen balra fordulunk a jelzetlen, kétnyomos erdei útra. Ezen nagyjából 1 km-t futunk, és majdnem pontosan az útvonal legmagasabb pontján (394 m) jobbról becsatlakozik a PT jelzés, azaz a Tűz útja tanösvény, így innentől 2 km-en át ez a jelünk. Az út folyamatosan lejt, előbb enyhén, majd egy éles jobbkanyar után meredekebben: egy kis völgyben kanyargunk lefelé. Újabb elágazáshoz érkezünk, ahol a PT balra fölfelé tér, de mi egyenesen, jobbra tartva haladunk tovább, immár a S▲ jelzésen. A fákon keresztül hamarosan megpillantjuk az első házakat, majd egy sorompó után aszfaltútra érünk, amelyen 1 km után megérkezünk a szentbékkállai Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomhoz.

A templom előtt jobbra, a táblán jelölt Velétei palotarom felé fordulunk. A temető mellett az út egynyomos ösvénnyé és a balról becsatlakozó K jelzéssé válik, és már meg is érkezünk a hajdani, gótikus stílusban épült püspöki lakótorony romjához. Továbbfutva egy hirtelen ereszkedés után földútra érünk, amin balra, a falu felé fordulunk. Hamar aszfalttá és Rákóczi utcává válik, amin a jobbra térő K jelzést elhagyva balra végigfutunk, majd az alján előbb balra, a Kossuth utcára, azután arról jobbra, a Zrínyi utcára fordulva visszaérkezünk a futás kiindulópontjára.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Szentbékkállára autóbusszal, Balatonfüredről és Tapolcáról jutunk el, a Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegállóban kell leszállni.
 • A legközelebbi vasúti megálló a Zánka-Köveskál vasútállomás, innen óránként-másfél óránként indulnak buszok Szentbékkállára, 25 perces menetidővel. 

Prístup

 • A Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegállótól a starthely mindössze 200 m séta a Petőfi utcán.

Parkovisko

 • A starthelyhez legközelebb eső lehetőség a Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom alatti ingyenes, de csupán 5-6 gépkocsi befogadóképességű parkoló. A faluból Mindszentkálla felé kivezető Kossuth utca végén tágas, ingyenes parkoló található.

Súradnice

DD
46.887909, 17.564853
DMS
46°53'16.5"N 17°33'53.5"E
UTM
33T 695397 5195901
what3words 
///fortnight.responder.messily
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1/2 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(1)
Ákos Szigeti
2021-09-19 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-09-05

Fotografie iných


hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
12,4 km
Trvanie
1:25 hod
Stúpanie
310 m
Klesanie
310 m
Najvyšší bod
394 m
Najnižší bod
161 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Scénický Okružná trasa Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 4 waypointy
 • 4 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp