Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Egynyomosok a Kopároson – a Zajnát-hegyek gerincei és sziklái

Trailový beh · Budai-hegység
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Fotografia: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 380 360 340 320 300 280 260 240 6 5 4 3 2 1 km
Szépséges gerincszakaszok, lélegzetelállító panorámák és mediterrán hangulat, mindez csupán 6 kilométeren, de számottevő szintkülönbséggel: dinamikus örömfutás a Budai-hegység és a Pilis találkozásánál.
Stredná
Trasa 6,1 km
1:10 hod
192 m
192 m
368 m
270 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút 

Az erő beosztása

Az útvonal szintgörbéje M-betűt rajzol: az indulás utáni folyamatos, kb. 90 méternyi emelkedés után pihentető gerincszakasz következik, majd egy nagy ereszkedés után még egyszer ugyanez vár ránk.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A Kopáros a múlt század eleji ún. kopárfásításnak köszönhetően mára már nem kopár: a futás nagyrészt árnyas útvonalon halad, a két komolyabb emelkedő is erdős szakaszra esik. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-13
Obtiažnosť
Stredná
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
368 m
Najnižší bod
270 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

Néhány szakaszon az egynyomos ösvény kifejezetten meredek hegyoldalban vezet, ilyenkor – főleg nedves talaj esetén – figyelmesen haladjunk.

Štart

A Kopár Csárda előtti parkoló (277 m)
Súradnice:
DD
47.622381, 18.865271
DMS
47°37'20.6"N 18°51'55.0"E
UTM
34T 339603 5276538
what3words 

ciel

A Kopár Csárda előtti parkoló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A Kopár Csárda parkolójából a P jelzésen indulunk, és ezen futunk 2 km-t, a Gyula-pihenő utáni nyiladékig.
 • A nyiladék után a S jelzést követjük mintegy 800 m-en, ekkor a balra induló jelzetlen ösvényre térünk, és további jelzetlen ösvényeken maradunk kb. másfél km-en át.
 • A főgerincre visszaérve a P és S jelzésen balra fordulunk, és visszafutunk a Gyula-pihenőhöz.
 • A pihenőnél a P↺ jelzésre térünk, és ezen is érkezünk vissza a parkolóhoz.

Az útvonal részletes leírása

A Kopár Csárda előtti parkoló legvégén, balra egy kis fahidat találunk, ezen átkelve indulunk jobbra a P jelzésen. Kényelmes erdei talajon futunk, az út az első nagy balkanyar után, a völgy bal oldalán emelkedni kezd. Áthaladunk egy hangulatos fenyőligeten, majd tölgyes és újra fenyves következik. A Zajnát-hegyek erdei- és feketefenyői az 1927-ben megkezdett, több évtizedes, máig az ország egyik legismertebb kopárfásítási műveletének köszönhetők. A legfelső szakaszon az ösvény már meredek hegyoldalban vezet, itt a kitettség és a gyökerek miatt figyelmesen fussunk! Jobbra több helyen is fantasztikus kilátás nyílik a Pilisvörösvári-medencére, mögötte pedig a Kevélyektől a Pilis-tetőig pásztázhatjuk a hegyeket. Egy ponton jobbra jelzetlen ösvény indul, ezen kifutunk 50 métert, és egy olyan kilátópontra érkezünk, ahonnan nyugatra látunk: a Kevélyek és a Hármashatárhegy között Budapest csillog.

A panoráma után visszatérünk a P jelzésre és már meg is érkezünk egy másik kilátóponthoz, a Gyula-pihenőhöz. Innen továbbfutva meredek lejtő következik, melynek alján keresztezzük a nyiladékot. Egyenesen továbbfutunk, és a közeli kereszteződésben jobbra, a S jelzésre térünk át. Az erdőből hamar kiérve a hosszú, széles, egyenes, lejtős nyiladékon futunk lefelé. Nagyjából féltávnál balra egy jelzetlen egynyomos ösvény indul meredeken fölfelé, erre térünk rá. Fölérve egy T-elágazáshoz jutunk, itt - bár a térkép nem jelöli, ezért az útvonalunkon sincs rajta – érdemes a jobbra induló ösvényre fordulnunk. Így mindössze 60 m leküzdése árán följutunk a Sólyom-sziklához, ahonnan azt a gerincet láthatjuk, amelyen eddig futottunk, illetve jobb felé futásunk következő látványossága, a Sas-szikla is kiemelkedik a zöldből.

A Sólyom-szikláról visszaereszkedve egyenesen futunk tovább. Rövid, de igazi, látványos gerincszakasz következik, amely mindkét oldalra szép kilátást nyújt. A végén az elágazásban a jobbra ereszkedő, továbbra is jelzetlen ösvényre térünk, erről néhány kanyar után jobbra, 50 métert ereszkedve jutunk a Sas-szikla látványos tömbjéhez. Az ösvényre visszatérve tovább kanyargunk a fenyvesben, majd felérkezünk a főgerincre, a P és S jelzésre.

Balra fordulunk, majd egy esőház mellett is elhaladva visszafutunk a Gyula-pihenőhöz. Közvetlenül utána az elágazásban jobbra, a P↺ jelzésre térünk rá. Ereszkedni kezdünk, a felső szakaszon az egynyomos ösvény helyenként kifejezetten meredek és gyökeres, itt óvatosan fussunk. Az alsó szakaszon ellaposodik, és már normál erdei úttá válik, majd a hegyoldalban újra egynyomos lesz. Ezen térünk vissza a kis fahídhoz, és onnan a parkolóhoz.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Budapest, Árpád híd autóbusz-állomásról induló 800 és 815 számú járatok megállnak a Pilisvörösvár, Kopár Csárda megállónál, a menetidő 35 perc. Ezek mellett a gyorsjáratok kivételével az összes, a 10-es úton közlekedő buszjárat megáll itt.

Prístup

 • Pilisvörösvár, Kopár Csárda megállótól csak be kell sétálni a parkolóba.

Parkovisko

 • A Kopár Csárda parkolója a 10-es úton, Pilisvörösvár és Piliscsaba között található. Tágas és ingyenes.

Súradnice

DD
47.622381, 18.865271
DMS
47°37'20.6"N 18°51'55.0"E
UTM
34T 339603 5276538
what3words 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő

 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet

 • Nyáron, melegben minimum 1/2 liter víz

 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon

 • A navigációhoz Természetjáró app


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Stredná
Trasa
6,1 km
Trvanie
1:10 hod
Stúpanie
192 m
Klesanie
192 m
Najvyšší bod
368 m
Najnižší bod
270 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp