Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

Dörgicsei dörgedelem

· 1 review · Trailový beh · Balaton-felvidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Terepfutók Dörgicsén, a háttérben a Balaton
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dörgicsén a Templom térről indulunk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balázs-tető és a Szent Balázs-hegy felé emelkedni kezdünk
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Megkerüljük a tehenészet kerítését
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Présházak és a Halom-hegy a Kossuth-kilátóval
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Présházak és szőlők között a K jelzésen
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Halom-hegy tövében
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kossuth-kilátó a Vulkán tanösvény tábláival
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kossuth-kilátó teraszán
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Végigfutunk a S+ jelzés teljes hosszán
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bere-patak középkori hídja
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kű-völgy sziklái
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom
  Fotografia: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Terepfutó Dörgicsén
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 10 8 6 4 2 km Alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom Kossuth-kilátó és … Mencshely
Szőlőhegyek, présházak, templomromok, középkori híd, sziklafal, vulkán, kilátó és panorámák - mindez a Balaton-felvidék kellős közepén. A dörgedelmes dörgicsei kör minden, csak nem unalmas, és alaposan át is mozgat.
Stredná
Trasa 11,8 km
1:25 hod
257 m
257 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A 260 méternyi szintkülönbség nagy része szép egyenletesen eloszlik az első 7 km-en, így az erőnket elég a teljes távnak megfelelően beosztani.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A táv nagyjából fele erdei, árnyékos futás.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilový obrázok používateľa Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualizované: 2021-05-28
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
387 m
Najnižší bod
194 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

A Kű-völgy sziklái alatt a keskeny, gyökeres és nagyon köves ösvényen ne erőltessük a futást, inkább gyalogoljunk.

štart

Dörgicse, Templom tér (201 m)
Súradnice:
DD
46.915472, 17.722898
DMS
46°54'55.7"N 17°43'22.4"E
UTM
33T 707331 5199370
what3words 
///staffed.farmyard.statement

ciel

Dörgicse, Templom tér

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A starthelyről a PL jelzésen indulunk nyugatnak, az erdő felé.
 • Az erdőben a Z+ jelzésre váltunk.
 • Az erdőből kiérve a K jelzésen futunk tovább egészen a Halom-hegyig.
 • A Halom-hegyen a Kossuth-kilátóhoz egy jelzetlen szakasz után a KT jelzésen érkezünk föl.
 • A kilátótól a P▲ jelzésen ereszkedünk le a S+ jelzés kiindulópontjáig.
 • A S+ jelzés teljes hosszán végigfutunk annak végpontjáig, ahol a S jelzésre térünk.
 • A S jelzésről a P+ jelzésre, majd arról rögtön a P jelzésre váltunk.
 • A P jelzésen érkezünk vissza a településre, ahol a Gernyei utca-Bere köz-Zsédenyi utca-Emlékmű utca útvonalon futunk vissza a Templom téri starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A Templom térről indulva átkelünk a Fő utcán, ami egyben a főút is, és szemben a Szent Balázs utcán indulunk el, a PL jelzésen. Az utca végén az aszfalt eltűnik, és kétnyomos földúton futunk tovább. Jobbra szép látványt nyújt útvonalunk legmagasabb pontja, a Halom-hegy, rajta a Kossuth-kilátóval és az alatta elterülő szőlőheggyel. Egyenesen haladunk a Balázs-tető és a Szent Balázs-hegy erdeje felé, átvágunk a szőlőtáblák között, enyhén emelkedik, följebb egy rövid, a gépek számára lebetonozott szakasszal. Az út végén az erdőhöz érve jobbra fordulunk, és továbbra is a PL jelzésen, de már az erdőben futunk tovább, kényelmes, puha talajú erdei úton, csak néhol vannak kőfoltok. Hosszan, közepesen és egyenletesen emelkedik, majd ellaposodik és enyhén lejteni kezd. Egy kereszteződéshez érve élesen jobbra, a Z+ jelzésre fordulunk. (Ebből a kereszteződésből 270 m-t továbbmenve a PL jelzésen a környék legszebb fekvésű romjához, a Szent Balázs-templomromhoz érünk.) Viszonylag sík szakasz következik, majd lejteni kezd. Egymást gyorsan követő jobb- és balkanyar után egy nagy mező alján futunk át, majd tovább egyenesen és a villanyvezeték után egy mezőgazdasági úthoz és egy tehenészethez érkezünk. Itt jobbra, a K jelzésre fordulunk, és innentől 4 km-en át, a Halom-hegyig ezen is maradunk.

Enyhén emelkedünk, végigfutunk a tehenészet kerítése mellett és annak felső sarkánál balra fordulva továbbra is a kerítés mentén haladunk. A kerítés végén rézsút balra a tölgyesben futunk tovább, keskeny, egynyomos, köves-gyökeres ösvényen, ezért figyelmesen haladjunk. Leérünk egy mélyedésbe, ahol jobbra tartva már könnyű talajon folytatjuk. Kiérünk egy nagy mezőre, és a szemünk elé tárul a hamisítatlan Balaton-felvidéki, szőlőhegyes-présházas táj:  alattunk Balatoncsicsó és Szentantalfa terül el. Itt jobbra fordulunk, és az erdő szélét követve végigfutunk a mező szélén, miközben szemben már a Kossuth-kilátó is feltűnik. A mező végén átkelünk egy tölgyesen, és a Szent György-hegy alatti présház-sorhoz emelkedünk, ahonnan kissé följebb, jobbra a szőlők fölött áttekintve megcsillan a Balaton. Az út végén a balkanyar és az egyenes lejtő alján jobbra kiérünk az aszfaltútra.

Az úton átkelve kissé jobbra folytatódik a K jelzés. Elindulunk fölfelé a Halom-hegyi úton, majd az első utcán balra (Présház utca), a K jelzéssel együtt folyamatosan emelkedünk. A tetején vége az aszfaltnak, földút vezet a Halom-hegy alatti parkolóig. Itt jobbra tartunk, és enyhén emelkedve még 100 m-en át követjük a K és a Mencshely felől a parkolónál becsatlakozott P jelzést. Egy kereszteződéshez érünk, ahol az előbbi két jelzés balra tart, jobbra fölfelé pedig táblák jelzik a kilátó felé vezető utat és a Vulkán tanösvényt. Itt mi cselesen egy negyedik utat választunk, amely kevéssé egyértelműen a tanösvény-tábla mögött jobbra, jelzetlenül indul, följebb azonban majd becsatlakozik a KT jelzésbe. A hegyet a nyugati oldalon kerülve, szép kilátással az iménti Szent György-hegy felé, minden elágazásban jobbra tartva fölérünk a néhány éve újjáépített Kossuth-kilátóhoz és az alatta berendezett geológiai kiállításhoz. A kilátóba mindenképpen érdemes fölmenni, a csodás körpanorámának köszönhetően látjuk északon Mencshelyt hátterében a Kab-heggyel, keleten Balatonfüredet, délen Dörgicsét és Akalit a Balatonnal, nyugaton pedig a tanúhegyek jó részét. Lenézve pedig a geológiai kiállítás részeként térképszerűen látjuk a kilátó mellett bazaltból kirakott Balatont, fölötte a nagyobb bazalttömbökkel, amelyek mindegyike egy-egy Balaton-felvidéki vulkáni hegyet testesít meg.

A kilátótól a dörgicsei oldalon levezető úton lefutunk a vízmű-dombig, ahol jobbra, a Pjelzésen folytatjuk utunk. Lejjebb, a Vulkán utca elágazásánál balra tartunk, majd egy nagy jobbkanyar után leérünk a Pincesor utcai elágazáshoz, ahol balra indul a S+ jelzés (ez a felső végpontja). Mi is erre térünk rá, és maradunk is rajta az alsó végpontjáig. A néhol köves, puha talajú erdei út teljesen egyenesen és egyenletesen enyhén lejtve vezet át a tölgyesen. A legalján jobbra fordulunk, kiérünk az erdőből, és részben nyílt, részben bozótos mezőn futunk viszonylag hosszan. Amikor a bal oldalon Kisdörgicse házainak magasságába érünk, ha van kedvünk, balra 100 m kitérővel megnézhetjük a középkori Szent Miklós-templom romjait. Hamarosan kiérünk a Vászoly–Dörgicse műútra, ez egyben a S+ jelzés alsó végpontja is.

Az úton átkelve balra 50 m-re a Bere-patak középkori műemlékhídját, szemben pedig egy tisztást találunk, amelynek a végén, az asztaltól balra a S jelzés egynyomos ösvényként behatol a bozótba. Rövid ereszkedés után beérünk az erdőbe, ahol egynyomos ösvényen futunk tovább. Némi kanyargás után azonban nagyon kövessé és gyökeressé válik a talaj, fokozott figyelemmel haladjunk, jobb, ha gyalogolunk. A Kű-völgy roppant hangulatos szakasza következik, a bal oldalon a névadó sziklaformációkkal, a főfalon szépen kinittelt, fix ereszkedőstandos sziklamászó-utakkal. Továbbhaladva a helyenként középkori vár maradványaira emlékeztető sziklákkal együtt az ösvény kövei is eltűnnek: újra futhatunk, enyhén ereszkedve. Egy cserjésen átvágva útkereszteződéshez érünk, ahol számos jelzés találkozik. Mi néhány méter erejéig jobbra fordulunk, azután balra, a P+ jelzésre térünk.

Kényelmes kétnyomos úton kanyargunk bozótos és tisztás foltok között a levendulás sarkáig, ahol egyenesen futunk tovább, de már a jobbról becsatlakozó P jelzésen, mert a P+ jelzés balra leválik. Elfutunk a temetőig, amit a patak mentén részben megkerülünk, majd a patak fölött a temetőbe vezető első, régebbi kishídál balra az erdőbe fordulva, továbbra is a P jelzésen meredeken kaptatni kezdünk. Hamarosan felérünk az alsódörgicsei Boldogasszony-templomromhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a Balatonra. Átvágunk a réten, és a parkolónál továbbra is a P jelzést követve a Gernyei utcán jobbra fordulunk, lefutunk az aljáig, majd szemben a Bere közben haladunk tovább, takaros, autentikus régi házak között. A Bere köz végén balra tartunk, majd a Zsédenyi utcán kiérünk az Emlékmű utcára, amelyen jobbra fordulunk és visszafutunk a Templom téri starthelyre.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Dörgicse autóbusszal átszállás nélkül Balatonfüredről 35 perc, Veszprémből 1 óra 20 perc alatt érhető el. A Fő utcán a Dörgicse, templom megállónál kell leszállni.

Prístup

 • A Dörgicse, templom megállótól a starthely mindössze 100 m séta.

Parkovisko

 • Dörgicsén kijelölt parkoló nincsen, cserébe bárhol könnyű parkolni – például a Fő utcán a Dörgicse, templom buszmegálló után a sportpályánál.

Súradnice

DD
46.915472, 17.722898
DMS
46°54'55.7"N 17°43'22.4"E
UTM
33T 707331 5199370
what3words 
///staffed.farmyard.statement
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Základné vybavenie pre trailový beh

 • Vrstvené oblečenie odvádzajúce vlhkosť
 • Pohodlné bežecké topánky
 • Bežecké ponožky
 • Vestový batoh
 • Ochrana pred slnkom, dažďom a vetrom (čiapka, opaľovací krém, vodotesná a vetruvzdorná bunda a nohavice)
 • Dostatočný prísun pitnej vody a občerstvenia
 • Slnečné okuliare
 • Blistrová súprava
 • Ochrana pred slnkom, dažďom a vetrom (čiapka, opaľovací krém, vode a vetru odolná bunda)
 • Čelovka
 • Mobilný telefón
 • Hotovosť
 • Navigačné zariadenie / mapa a kompas
 • Na základe vybranej aktivity sa generujú zoznamy "základného" a "technického" vybavenia. Nie sú úplné a slúžia len ako návrhy, čo by si mal/a zvážiť pri balení.
 • Pre tvoju bezpečnosť by si si mal/a pozorne prečítať všetky pokyny na správne používanie a údržbu tvojho vybavenia.
 • Uisti sa, že vybavenie, ktoré si prinesieš, je v súlade s miestnymi zákonmi a neobsahuje zakázané položky.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(1)
Ákos Szigeti
2021-06-13 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-06-13

Fotografie iných


hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
11,8 km
Trvanie
1:25 hod
Stúpanie
257 m
Klesanie
257 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický Kultúrna a historická hodnota Vrcholová trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trvanie : hod.
Trasa  km
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp