Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový behodporúčaný výlet

A Kis-Rigótól a Prédikálószékre, a Sikáros érintésével

Trailový beh · Visegrádi-hegység· Otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • /
  Fotografia: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fotografia: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zákruta Dunaja v tvare podkovy z Prédikálószék
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sikáros után, aszfaltúthoz érés előtt
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Terepfutónak való vidék.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyökeres, technikás kaptató nem sokkal a kilátó előtt.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rozhľadňa na Prédikálószék
  Fotografia: Garancsi Kata, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Futó, túrázó, kerékpáros. Mindenki megtalálja itt azt, amiért jött.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Átkelési pont a Sikárosi erdészház szomszédságában.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró vízesés a Bükkös-patak vonalán.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ez is a terepfutás szépségének része, meg kell bizony küzdeni néhol a talajjal.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Előbb aszfaltutat, aztán a patakot keresztezzük.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szinte lehetetlen erre úgy járni, hogy ne találkozzunk senkivel. Bármilyen napon, bármilyen napszakban népszerű ez a környék.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei autópálya a kör első kilométerében.
  Fotografia: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Prédikálószék
Talán kevesen szállnak vitába azzal, hogy Prédikálószék az ország legszebb kilátást nyújtó helyei közé tartozik. Az amúgy is népszerű célpont ismertsége és forgalma csak tovább emelkedett a 2016-ban átadott kilátó révén. A Visegrádi-hegység 639 méter magasra törő pontját jellemzően két irányból szokás megközelíteni - a kalandosabb, jóval nehezebb irány Dömös felől a Vadálló-köveken keresztül vezet. Mi ezúttal a másik, könnyebb útvonalat futjuk meg a Pilisszentlászló szélén található Kis Rigó vendéglő mellől indulva. 
Otvorené
Ťažká
Trasa 16,4 km
2:45 hod
333 m
333 m
637 m
304 m

Úttípusok 

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • néhány száz méter aszfalt

Az erő beosztása

A táv első felében van a szint nagyobb része, hiszen ezen mászunk fel a kilátóhoz, de a visszaútra is kell tartogatni energiát egy-két rövidebb emelkedő miatt.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban és évszakban teljesíthető. Esős időszakban több szakaszon is számítanunk kell sárra. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • Ha a futás napján esetleg nem érzünk magunkban elég erőt, értelemszerűen rövidíthetünk a visszaúton, ha az odafelé bejárt útvonalon jutunk vissza a Kis Rigó vendéglőhöz. 
 • Az elégetett kalóriák visszapótlásának nincs jobb módja, mint egy jó palacsinta a célban. Itt találod a Kis Rigó Vendéglő nyitvatartását és étlapját. 
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2021-05-31
Obtiažnosť
Ťažká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
637 m
Najnižší bod
304 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Király-kúti-völgytől majdnem egészen a végpontig nincs vagy nagyon gyenge a térerő. Ha telefonon lévő alkalmazással navigálnál, akkor érdemes indulás előtt offline használatra lementened a szükséges térképadatokat. 

Tipy a rady

Štart

Pilisszentlászló, Kis Rigó vendéglő (398 m)
Súradnice:
DD
47.720793, 18.986114
DMS
47°43'14.9"N 18°59'10.0"E
UTM
34T 348967 5287232
what3words 
///catching.shadows.scrambled

ciel

Pilisszentlászló, Kis Rigó vendéglő

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A kiindulási ponttól a P+ jelzést követjük öt kilométeren át. 
 • A korábban balról becsatlakozó, majd egy ideig velünk együtt haladó P▲ jelen maradunk aztuán, hogy a P+ jobbra leválik Dömös irányába. A kilátó után megfordulva maradunk a P▲ jelzésen egészen a Király-kúti-völgy medréig. 
 • A Király-kúti-nyeregtől a Sikárosi-rét széléig követjük a P jelzést. 
 • Innen a K+ az irányadó a Sikárosi erdészházig. 
 • Ezt követően pedig az Országos Kéktúra K jelzése mentén haladunk a végcélig. 

A futás részletes leírása

A parkoló hátuljából induló ösvény mentén találjuk a P+ jelzéseket, itt kezdünk neki futásunknak.  Széles, jó minőségű földúton haladunk 600 métert, majd jobbra a fák között betérünk egy szűkebb ösvényre. A fiatal fák között kanyargó, kb. 2 méter széles út néhol köves, és csapadék esetén saras is lehet. Idővel elérjük a Tüskés-hegy csúcsát, amit az egyre sziklásabb talaj és a jobbra felbukkanó panoráma jelez.

Innen egy gyors "downhill" után folytatjuk a csúcstámadó hegymászást. Változó meredekségű, de folyamatos emelkedés vár ránk. Esős időben kifejezetten nagy sárra készüljünk! Erről árulkodnak az ösvény mentén, a fák között kialakult "alternatív ösvények" is.  A balról becsatlakozó P▲ jelzi, hogy már túl vagyunk a kilátóhoz vezető út felén. Jól figyeljünk meg ezt a kereszteződést, hiszen a visszaúton itt kell majd letérnünk Király-kút felé!

Tovább haladva jobbról folyamatosan ki-ki bukkan a Duna menti táj a lombok takarásából. Megpillantható a Visegrádi-vár és a Visegrád környéki öblök is. Murvával leszórt, jó minőségű úton mondunk búcsút a Dömösre tartó P+ jelzésnek, s a P▲ jelzést követve egy perc múlva a Hubertusz-kunyhói elágazásnál találjuk magunkat. Innen egy fokkal gyökeresebb, kövesebb, technikásabb talajon haladunk tovább. Egy rövid, de meredek, jobbra tartó kaptató után már a célegyenesben érezhetjük magunkat. Pár percnyi kocogás után feltűnik a kilátó körvonala, majd az alatta elterülő varázslatos táj. 

Ha kipihentük magunkat, és kellő mennyiségű fotó is készült, a már bejárt utat megismerhetjük az ellenkező irányból is. Egy hosszabb egyenes végén kell figyelni, ahol balkézfelől kerítés is fut velünk párhuzamosan. Az elágazásban a kerítés balra fordul (P+), mi viszont jobbra (P▲). Szűkebb és meredekebb ösvényen folytatjuk utunkat. Ez már nem a kellemesen pihentető lejtő, a lefele haladás alaposan megdolgoztatja a combunkat. Idővel keresztezzük a Dömör-kaputól a Király-kúti-nyereg felé tartó aszfalutat, majd a kanyargó ösvény egy kitett szakaszon ér a Király-völgybe, ahol a Király-patak is csörgedezik. Meredek lépcsősoron jutunk le a patakhoz, és mászunk is ki a medréből. Az elágazáshoz érve szemben találjuk a Király-kúti-forrást, balra pedig a P jelzés mentén folytathatjuk a futást. 

Ezt a szakaszt nehéz száraz zoknival megúszni. Völgyes jellege és a közeli forrás miatt még száraz időben is gyakori errefelé a sár és pocsolya. Két kilométeres egyenes haladás után, a Sikárosi-rét előtt balra kanyarodunk a K+ jelzés mentén, majd nem sokkal később a korábban már keresztezett aszfaltútra érünk ki. Pár száz méter után figyelmesen haladjunk, mert egy gyengén jelzett letérésnél jobbra el is hagyjuk az aszfaltot. Kerítés és a kanyargó Bükkös-patak partja között futunk, mielőtt hamarosan elérünk a Sikárosi erdészházig. A ház előtt jelzést váltunk, mostantól az Országos Kéktúra vonalán futhatunk. 

Innen lassabb haladásra készüljünk fel egy jó darabig! Nem azért, mert túl sok szint vagy durva terep várna ránk... Egyszerűen csak folyton meg fogunk állni rácsodálkozva a tájra. Mesébe illő, kanyargós kis patak, mohás kövek, vadregényes patakátkelések, miniatűr vízesések követik egymást.  A "Dömör-kapu - Kis Rigó - Király-kút" aszfaltos elágazás magasságában mi is északra fordulunk, és Pilisszentlászló felé vesszük az irányt. Előbb köves ösvényen, majd egy patakmeder olykor kitett partján haladunk. Idővel egy rövid szakasz erejéig kiérünk az aszfaltútra, ahonnan balra letérve fahídon kelünk át. A híd túloldalán rövid, meredek kaptató után kanyarog utunk, miközben jobbról feltűnnek a település első házainak tetői. Egy utolsó, meredek szakaszon felküzdve magunkat ismét a vendéglő előtti parkolóba érünk.  

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Szentendre, autóbusz-állomásról a 870-es számú Volánbusz járattal a Pilisszentlászló, Felszabadulás u. buszmegállóig kell utaznunk, majd onnan egy rövid séta, és már ott is vagyunk a kezdőpontban. 

Prístup

 • Sétáljunk tovább a főúton még néhány száz métert, és balra bekanyarodva az étteremhez vezet a kis erdei út. (A faluba jobbra vezető út magasságában balra egy meredek és szűk ösvényen akár le is vághatunk, rövidíthetünk.)

Parkovisko

 • A vendéglő előtt lévő parkolóban és az oda vezető út mentén van lehetőség parkolni korlátozott számban. Egy forgalmas hétvégi napon akár az is előfordulhat, hogy itt nem marad hely. Ez esetben a község utcáiban érdemes parkolóhely után nézni. 

Súradnice

DD
47.720793, 18.986114
DMS
47°43'14.9"N 18°59'10.0"E
UTM
34T 348967 5287232
what3words 
///catching.shadows.scrambled
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz (az útvonal mentén nincs vízvételi lehetőség)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
16,4 km
Trvanie
2:45 hod
Stúpanie
333 m
Klesanie
333 m
Najvyšší bod
637 m
Najnižší bod
304 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Vrcholová trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp