Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Trailový beh odporúčaný výlet

A kihagyhatatlan Spartacus kör

· 2 recenzie · Trailový beh · Visegrádi-hegység · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Fotografia: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Bertényi Miklós Füvészkert Kilátóhely a Spartacuson Jenő-kunyhó
A környék bővelkedik a mesés fekvésű településekben. Pilisszentlászló mindenképpen dobogós ilyen szempontból, innen bármerre elindulva garantált az élmény. Ha az Apátkúti-völgy kalandos patakátkeléseit kombináljuk a sokáig csak egy szűk kör számára elérhető, turistaösvényként 2015 ősze óta nyitott Spartacus-ösvénnyel, talán a Visegrádi-hegység egyik legélvezetesebb útvonalát kapjuk eredményül. 
Otvorené
Ťažká
Trasa 14,2 km
2:35 hod
252 m
252 m
376 m
187 m

Úttípusok 

 • túlnyomóan egynyomos ösvény
 • kisebb részben normál földút
 • az útvonal eleje, vége, valamint a Telgárthy-rét környéke aszfalt

Az erő beosztása

A táv első felében könnyeden csorgunk lefelé a patak mentén. A Telgárthy-rét után van egy erősebb emelkedő, valamint a Spartacus-ösvény végén, az egynyomos ösvény megszűnése után kifejezetten erős kaptató vár ránk. 

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyobb része árnyékos, ezért, és a patak menti friss levegő miatt akár nyári hőségben is kellemes lehet a futás. Fagyos időben viszont a jeges kövek és a kitettség miatt csak igazán tapasztaltak számára ajánlott. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorov tip

 • Huzamosabb ideig az Apátkúti-völgyben és a Spartacus-ösvényen is egynyomtávos úton haladunk. Ha futni tervezünk, a tavaszi- és őszi túraszezonban hétvégente érdemes a korai órákban indulni, különben a számtalan előzés és kerülgetés mindkét fél számára zavaró lehet. 
Profilový obrázok používateľa Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualizované: 2021-05-31
Obtiažnosť
Ťažká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
376 m
Najnižší bod
187 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Asfalt 17,95%Štrk 35,17%Lesná cesta 21,37%Chodník 25,48%
Asfalt
2,5 km
Štrk
5 km
Lesná cesta
3 km
Chodník
3,6 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Bezpečnostné opatrenia

 • Az Apátkúti-völgy több szakaszán is szűk, olykor váll- vagy akár talpszélességű ösvényen kell haladnunk, mely mellett meredek patakpart tátong. Máshol a vizes köveken egyensúlyozva kell átkelni a patakon. Nem veszélytelen helyzetek ezek, ezért folyamatos és fokozott figyelmet igényelnek. 
 • A Spartacus-ösvény középső szakaszán vállszélességű ösvény mellett meredek, több tíz méter mélységű fal vezet a völgybe. Itt egy esetleges rossz lépés, megbotlás nagyon komoly következményekkel jár. Habár a táj sokszor lefoglalja a figyelmünket, mégis mindig folyamatosan koncentráljunk a következő lépésre, hogy baleset nélkül térhessünk vissza a kiindulási pontra. 
 • Az útvonal jelentős részén nincs, vagy nagyon gyenge a térerő. Ez egy esetleges segélyhívás esetén komoly gondot okozhat. Emiatt még inkább figyeljünk a fent említett veszélyhelyzetekre. 

Štart

Pilisszentlászló, Községháza (359 m)
Súradnice:
DD
47.723273, 18.988845
DMS
47°43'23.8"N 18°59'19.8"E
UTM
34T 349179 5287502
what3words 
Zobraziť na mape

ciel

Pilisszentlászló, Községháza

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Pilisszentlászló központjából a P jelzésen indulunk északra a Honvéd utcán, majd az Apátkúti-patak mentén egészen a Telgárthy-rétig maradunk ezen.
 • A kis híd és a vízlépcső magassábában élesen balra kanyarodunk a Z+ jelzést követve. 
 • Kb. kétszáz méter után a balra letérünk a Z jelzésre, és egészen a kiindulási pontig ezt követjük.  

A futás részletes leírása

A Szűz Mária bemutatása kápolna elől indulva a P jelzést követjük, majd a Honvéd utcába fordulunk. Az aszfaltúton kocogva intünk búcsút a településnek. Földútra érünk, és a házak is ritkulni kezdenek, majd elhaladunk a ‘Dharma Kincse’ Zen templom mellett. Ezután nem sokkal megpillantjuk az Apátkúti-patak kanyargó vonalát, melyet hamarosan egy kis fa hídon keresztezünk. Innen kezdődik hosszan elnyúló táncunk a patakkal, hiszen tucatnyi alkalommal keresztezzük a vonalát ezután. A patak által vájt meredek oldal peremén haladunk, csobogó víz és szép kilátás társaságában. 

A köves, gyökeres talaj, a patakátkelések és néhol a szűk, kitett peremen való haladás miatt szinte állandó koncentrációt igényel a terep. Emiatt nem érdemes futás közben elbambulni - időnként inkább álljunk meg kiélvezni a vadregényes tájat! A patak vízállásától függően kis ügyességgel akár száraz cipővel is megúszhatjuk a tucatnyi átkelést. Idővel egyre nedvesebb talaj jelzi, hogy előbb az Alpár-forráshoz közeledünk, majd nem sokkal később a népszerű és jól kiépített Kaán-forráshoz érkezünk, amely ideális pont a megpihenéshez, frissítéshez. 

Ezután a Pap-rétre vezető erdei aszfaltútra csatlakozunk be. Egy felhagyott kőfejtő, majd az Apátkúti-vadászház és a pisztrángos tavak után feltűnik a Telgárthy-rét alkalomtól függően nyugodt vagy éppen zsibongó tisztása is. Az esőbeállók után nem sokkal balra hagyjuk el a szilárd burkolatot, és rögtön meredek kaptatón találjuk magunkat. (Z+) 200 méter után a kétnyomtávos földútról balra letérve, a Z jelzést követve egynyomtávos úton, single-trail-en folytathatjuk a futást. Folyamatos szintgyűjtés közben emelkedünk a völgy fölé, élvezve az egyre jobb kilátást. Habár késő ősszel vagy télen nem olyan buja a természet, mint egy szép tavaszi vagy nyári napon, ilyenkor cserébe el lehet csípni olyan távoli, ismert pontokat is a lombkorona hiányában, amelyeket máskor nem. Megpillanthatjuk akár a Visegrádi várat vagy a Zsitvay-kilátot is. 

A szűk, de kiváló állapotban lévő vadászösvényen felfelé kapaszkodva idővel elérjük a Jenő-kunyhót, ahonnan igazán megmutatja a Spartacus-ösvény azt az oldalát is, amiért az utóbbi évtized egyik legnépszerűbb útvonalává vált. A hegyoldal vonalát követve kacskaringózunk, majd az egyre kitettebbé váló ösvényről szép lassan feltűnik a környező hegyek lenyűgöző látványa, és a Duna is kibukkan időről-időre. Ha megtehetjük, érdemes keresni itt egy megfelelő helyet, és kifújni magunkat a csodálatos kilátást élvezve. 

Továbbhaladva még egy darabig élvezhetjük a szűk, technikás, kitett ösvények izgalmát és varázsát, mielőtt szelidül a táj. Az egynyomtávos útról a földútra kanyarodva szuszogós, gyaloglós rész következik. Hamarosan a lankásodó földúton visszatérhetünk a futómozgáshoz és a hétvégi házak, telkek között ismét köszönhetjük Pilisszentlászlót. Lovastanyák és mezőgazdasági területek után a balról kontrasztosan kitűnő, fehéren világító kálvária táblák jelzik, hogy visszaértünk a községbe. Innen a Béke utca vonalát követve már csak be kell kocognunk kiindulási pontunkra, a Petőfi térre.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Szentendre, autóbusz-állomásról a 870-es számú Volánbusz járattal a Pilisszentlászló, községháza buszmegállóig utazva közvetlenül a futás kezdőpontjába juthatunk. 

Prístup

 • A buszról a túra kezdőpontjában szállhatunk le. 

Parkovisko

 • A település központjában több kisebb parkolóban is megállhatunk, vagy találhatunk helyet akár a környező utcákban is. Mindezt természetesen a KRESZ-szabályokat betartva, a helyi lakosokat nem zavarva tegyük!

Súradnice

DD
47.723273, 18.988845
DMS
47°43'23.8"N 18°59'19.8"E
UTM
34T 349179 5287502
what3words 
///bedbug.numeral.drops
Zobraziť na mape
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Vybavenie

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 0,5 liter víz (Kaán-forrásnál és több nyomós kútnál van vízvételi lehetőség)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon (térerő sok helyen nincs!)
 • A navigációhoz Természetjáró app.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

5,0
(2)
László Dr Sebesztha
2021-06-26 · Community
romantikus bevezetés és élvezetes folytatás végig futható nagyon szép útvonal köszönöm
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-06-26
Fotografia: László Dr Sebesztha, Community
Fotografia: László Dr Sebesztha, Community
Fotografia: László Dr Sebesztha, Community

Fotografie iných


Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
14,2 km
Trvanie
2:35 hod
Stúpanie
252 m
Klesanie
252 m
Najvyšší bod
376 m
Najnižší bod
187 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 4 waypointy
 • 4 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp