Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Zirc körüli hegyeken

· 6 recenzie · Peší výlet · Bakonyvidék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Szépalmapuszta idilli ménesbirtokán
  Szépalmapuszta idilli ménesbirtokán
  Fotografia: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 450 400 350 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Zirci Arborétum Álomvölgy Borzavár BENU Gyógyszertár … Zirc) Szépalmapuszta Zirci Arborétum
Zircről induló, kényelmesen járható terepen vezető körtúra. Az útvonal érinti a környék lakott helyeit: Borzavárat, Szépalmapusztát, Pálihálást és Tündérmajort, amelyek között erdőkben és tágas réteken sétálunk, helyenként kilátópontokat érintve.
Otvorené
Stredná
Trasa 18,9 km
5:35 hod
514 m
514 m
540 m
378 m
Hosszú, ám többnyire könnyed túránkat a Cuha-völgy és a Kőris-hegy közötti térszínen tesszük meg. A Bakony fővárosának is tartott Zircről kiindulva elmerülünk a 4-500 méter magas, szelíd mészkőcsúcsok világában. Az emberi megtelepedés egyik jellemző színtere a hegységben ez a táj, amit az is jelez, hogy öt lakott helyet is keresztezünk jártunkban - ebből három nagy múltú, mezőgazdasági funkciót betöltő külterület. Az évszázadok óta tartó jelentős környezetátalakítás eredménye az a mozaikos tájszerkezet, amit tapasztalunk túránk során. A kisebb-nagyobb erdővel borított részek között legelőket, kaszálókat, kerteket, gyümölcsösöket, szántókat találunk, mint a napjainkban is tartó intenzív területhasznosítás tanúit.

Autorov tip

 • Zirci vagy más környékbeli szállással kétnapossá tehetjük kiruccanásunkat, s így az útvonal kényelmesebben bejárható, valamint lesz időnk a Bakony fővárosaként is hívott Zirc méltán híres nevezettességeit is felkeresni. 
Profilový obrázok používateľa András Kisida
Autor
András Kisida
Aktualizované: 2022-05-04
Obtiažnosť
Stredná
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
540 m
Najnižší bod
378 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Asfalt 20,33%Poľná cesta 2,04%Lesná cesta 24,85%Chodník 19,51%Cesta 22,41%Neznáme 10,84%
Asfalt
3,8 km
Poľná cesta
0,4 km
Lesná cesta
4,7 km
Chodník
3,7 km
Cesta
4,2 km
Neznáme
2 km
Zobraziť nadmorskú výšku

Štart

Zirc, Rákóczi tér (395 m)
Súradnice:
DD
47.263566, 17.871662
DMS
47°15'48.8"N 17°52'18.0"E
UTM
33T 717236 5238454
what3words 
///ridge.shuffle.gashes

ciel

Zirc, Rákóczi tér

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • Zirc főteréről a K jelzésen Szépalmapusztáig túrázunk.
 • A S jelzésű úton keresztezzük a hegyi telepet.
 • A P◼ jelzésen a Generál-erdő elágazásáig menetelünk.
 • Balra a P+ jelzésére váltva Páliháláson és Tündérmajoron át visszatérünk Zircre.

A túráról részletesen:

A Bakony fővárosa

Kirándulásunk startpontja a zirci Rákóczi tér. A parkosított főtéren egyedülálló szobor áll: a bakonyi turisták 0. kilométerköve. A kis oszlop tetején lévő kőbakancs 1938 óta jelzi a Zircről kiinduló turistautak kezdőpontját.

A városka legfontosabb nevezetessége a ciszterci apátság épületegyüttese, amit a főtér keleti oldalán találunk meg. A 12. század végi alapítású klastrom néhány évszázados virágzást követően a török időkben elpusztult – akárcsak az egész település. Az újratelepítés a 18. században németekkel történt, amikor a ma látható templomot és a monostor egy részét felépítették. A hatalmas épületben kapott helyet a Bakonyi Természettudományi Múzeum és a Reguly Antal Műemlékkönyvtár. A Rákóczi téren találjuk a nyelvtudós és etnográfus Reguly szülőházát is, ami ma múzeum és népművészeti alkotóház; szintén érdemes a megtekintésre. Az apátság mögötti területen, a Cuha-patak mentén pedig a zirci arborétumban tehetünk látogatást. A barátok által alapított 18 hektáros kert nemzetközi hírű; számos különlegességet nézhetünk meg a közel 600 fa- és cserjefaj között, miközben vízesést és filagóriát is megcsodálhatunk.

A 2010-es években jelentős fejlesztési és felújítási projekt zajlott az apátság és a főtér környékén. Ennek eredményeképp Zirc vonzereje és a Bakony turizmusában betöltött szerepe tovább növekedett. Méltán nevezik a települést a Bakony fővárosának.

Parkerdőn át Borzavárra

Zirc főterét a Deák Ferenc utcán vezető K jelzésen hagyjuk magunk mögött. A település széléig a borzavári műút mentén gyalogolunk, ahol elérjük a Pintér-hegyi-parkerdő kezdetét jelentő fakaput. A rendezett területen a pihenőhelyek, a játszótér és a tornapálya mellett 17 állomásos tanösvényt is kiépítettek, amelyen geológiai, erdészeti, botanikai és állattani bemutatóhelyeket találunk. Lépcsőn fellépkedve, tölggyel és gyertyánnal kevert szép, árnyas bükkösbe jutunk. Egy elágazásban tábla mutatja az irányt a felhagyott zirci márványbánya udvara felé. Innen tehetünk rövid kitérőt a Fiatalító-forráshoz is, ahol, ha ifjabbak nem is leszünk, de a jóízű, hideg forrásvíz üdítően oltja szomjunkat. Sarjerdő szellős, napfényes területe után újra a sűrűbe lépünk, és a Pintér-hegy nyugati oldalában vágunk át. Helyenként fenyőfák alatt talpalunk, majd a Pintér-árok vízmosása mentén ereszkedőbe váltunk.

Már füves-bokros útszakaszon járunk, amikor szemben feltűnnek Borzavár házai. Továbbereszkedve az országút felé hagyományos mesterség emlékeit láthatjuk, amikor felhagyott mészégető kemencék földbe süllyesztett maradványai mellett megyünk el. Ősi foglalkozás volt a Bakony falvainak karsztos határában a mész- és szénégetés; egykoron tavasztól őszig nem hunytak ki a kemencék és a boksák. Régi majorsági épület mellett sétálunk el, majd Borzavár főutcáján keresztül átballagunk a bájos településen. Az almafákkal szegélyezett úton presszót és vegyesboltot is érintünk, valamint hagyományos stílusú házakat is megszemlélhetünk. A templom mellett letérünk az országútról, és emelkedő ösvényen kilépünk a falu épületei közül, hogy rövidesen keskeny aszfaltúton jussunk fel a Templom-domb lapos tetejére. A szelíd kiemelkedés oldalában fejtették a múltban a rózsaszínes borzavári mészkövet, amely számos környékbeli település épületit díszíti.

Szépalmapuszta felé

Kényelmesen járható füves-bokros fennsíkra érkezünk, ahonnan feltárul a vidék látványa. Visszatekintve a templom tornya emelkedik a cserjék fölé, menetirányunkban pedig a Kőris-hegy vonulata húzódik, amelyet beazonosíthatunk a legmagasabb pont hatalmas lokátorgömbjéről. Szántók és kaszálók mellett kellemes sétatempóban battyogva villanyvezetéket keresztezünk, betonoszlopainak tövében ráfordulunk a szépalmapusztai műútra. Elkerített legelők nyílt térsége és a Zsidó-erdő sűrűjének széle között, idilli útvonalon kanyargunk, miközben dél felé a Papod csúcsának irányába kapunk kilátást. Egy helyen a jelzett út a tölgyesbe hatol, hogy rövidesen újra visszatérjen az aszfaltra. Balkanyarral fordulunk a Szépalmapusztára vezető öreg fasorba, ahol egyúttal a S jelzésre váltunk. Szépen gondozott területen, karámok és istállók mellett bandukolunk a nagy múltú majorság központja felé. A S jelzés, amin most járunk, nevezetes útvonal a Bakonyban, ugyanis a Porva-Csesznek vasútállomástól Herendig tartó 51 km-es túrát Dornyay Béla emlékútnak hívják. Elnevezése a híres tanárhoz, kutatóhoz kapcsolódik, aki – egyéb munkái mellett – több túra- és útikalauzt is írt, köztük a Bakonyról és a Balaton-felvidékről. Ezek a két világháború közötti munkái máig népszerűek.

Az Árpád-kor óta művelt hegyi telepen az Esterházy család létesített ménesgazdaságot a 18. században, majd későbbi birtokosa a 20. század elején arborétumot alapított. Az 1990-es években külföldi tulajdonos vette meg a Szépalmapusztát, felújítva a leromlott épületeket és környezetüket. Ma hotel és étterem is működik a ménesbirtokon, a lovak mellett marhákat is tartanak, a tájhasználat pedig példaértékű.

Sorompót kerülünk meg, majd az aszfaltról jobbra letérve látogatást tehetünk az arborétum ösvényein. A természetvédelmi terület besorolású fásparkban egzotikus fajok között sétálunk; kiemelkedő a többféle fenyő és cédrusállomány. A békés hangulatú sétányok mentén pihenőpadokon ülhetünk le, de felmászhatunk egy kilátóba is felülről megszemlélni a lombokat, valamint megnézhetjük a régi grófi sírkertet. A szálloda épülete melletti irányítótáblánál a P◼ jelzésre kanyarodunk, utána a fűzfákkal is szegélyezett kis tó mellett haladunk el. Érintünk még néhány gazdasági és lakóépületet, végül a focipálya szélénél a Kőris-hegy tömbjére nyíló kilátással búcsúzunk Szépalmapusztától.

Eresztvény és mamutfenyő

Elhagyva a szélső legelőket, füves nyiladékban a Hajmás-hegy nyugati felét elfoglaló Generál-erdő csertölgyei között újra a természetbe jutunk. Rövidesen egy magaslesen megjelenő P+ jelzés balra, másik pásztába terel, amelynek hangulatos ösvényén a Hajmás- és a Kis-Som-hegy közti nyeregig sétálunk. Korábbi nagyméretű tarvágás utáni alacsony sarjerdő felett kilátást kapunk további útvonalunkra, a Pálihálás felé vezető völgyre. Régi szóval eresztvénynek hívták a letermelés után felcseperedő fiatalost, később az ilyen erdőrészt tilalmas vagy tilos névvel is illették, utalva arra, hogy egyelőre óvott területről van szó. Eddigi viszonylag lapos útvonalunk innen ereszkedőbe fordul, miközben a hegyoldal bozótosában a Szilas-árokba süllyedünk, ahonnan murvás szállítóúton megyünk tovább. Idős tölgyek és magas fenyőfák is feltűnnek széles utunk mellett, míg a Kis-Holomány-tető lejtője tarvágás utáni csenevész állapotát mutatja. Rövid emelkedő után szemben rálátunk a Pálihálás feletti legelőkre, az út következő kanyarjában egy széles nyiladék füves pásztája (térképen: I. nyiladék) ágazik ki balra. Bár a turistaút a murvaúton vezet tovább, mégis érdemes itt letérnünk, ugyanis egy nagy mamutfenyőt nézhetünk meg egész közelről. Az óriás kimagasodik a körülötte álló lombhullató erdőből, könnyen észrevesszük a füves sáv határán. Ültetése Szépalmausztához kapcsolódik.

Pálihálás és Tündérmajor

A nyiladék aljában aszfaltútra lépünk, amin balra fordulva a Porva községhez tartozó Páliháláspuszta (Pálihálás) területére érkezünk. A kicsiny puszta neve állattartásra utal. A Pál személynévvel összetételt alkotó hálás egy érdekes földrajzi köznév, amely a pásztorszállást és a mellé épített akolt, a jószág éjszakázóhelyét jelenti. A vízmű kerítése mellett elfordulva pár perc alatt át is érünk a mindössze tucatnyi házból álló településrészen. A következő csaknem másfél kilométeren a műút szélén koptatjuk lábbelink talpát, továbbra is a P+ jelzések irányításával. A Csárda-völgyi-patak menti út a vízfolyás széles völgyében, kétoldali legelők és szántók között vezet. Éles kanyarral kerüljük a Kis-Borzavári-hegy kiemelkedését, majd az úttal párhuzamos lucfenyves foltja után jobbra letérünk az aszfaltról.

Emelkedőbe váltva a Kő-kúti-erdő meseszép bükkösében kapaszkodunk fel Tündérmajor dűlőihez. Az erdőből kilépve a kisgépes repülőtér füves pályája, majd egy tavacska mellett elmenve sétálunk be a Zirchez tartozó kicsiny telepre. Tündérmajor ősidők óta lakott hely - ezt tanúsítják az itt előkerült bronzkori leletek, a majorságot pedig Esterházy-birtokként alapították a 18. században. A nemesi kastély és a gazdasági épületek ma is állnak, ahogyan felújított formában az egykori cselédlakások szintén megvannak. A csúcsos harangtoronnyal ékesített kápolna után a főút aszfaltját tapossuk, majd a Mária-kegyhely után jobbra, földútra térít jelzésünk. Elhagyjuk a szépen renovált egykori szeszgyár épületét, és egy régi farmépület sarkától legelők, szántók mellett túrázunk tovább. Hidroglóbusz kiemelkedő fémgömbje navigál a Csengő-tető oldalában egy erdőfoltba, ahol újabb míves kegyhely bújik meg a fák között.

Vissza Zircre

Nyílt, füves-bokros terepen kezdünk ereszkedni a Zirc feletti domboldalban. Jobbra a Mária-út jelzésén egyperces kitérővel a tetőn álló feszülethez látogathatunk. A kis kőhalomra 2009-ben emelt Engesztelő kereszt tövéből jó a rálátás a Zirci-medencére és környékre. Előttünk középen az apátság épületegyüttese és Zirc házai állnak, a szántókon túl Nagyesztergárt látni. A horizontot a Vértes vonulata és a Tési-fennsík pereme zárja. Jobbra Olaszfalu épületei, tovább az Eplény melletti Ámos-hegy magasodik. Bal kéz felé a Pintér-hegy erdős oldala emelkedik. A P+ jelzésre visszatérve hamarosan Zirc szélső házaihoz érkezünk. Innen a kisváros utcáin kanyarogva jutunk vissza a Rákóczi térre.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Zirc, Rákóczi tér megállóban szálljunk le a távolsági autóbuszról!
 • A vonattal Zirc vasútállomásig utazzunk!

Prístup

 • Túránk kiindulópontja a Rákóczi tér északi oldalából induló Deák Ferenc utca K jelzésű turistaútja.
 • Ha vonattal érkezünk, az állomás előtt induljunk balra a 82-es főút mentén, aztán jobbra a Köztársaság úton a Z jelzésre forduljunk, ami a kezdőponthoz vezet.

Parkovisko

 • A Rákóczi tér tágabb környékén találunk parkolóhelyet.
 • Letehetjük a járművet a Pintér-hegyi parkerdő bejáratánál is.

Súradnice

DD
47.263566, 17.871662
DMS
47°15'48.8"N 17°52'18.0"E
UTM
33T 717236 5238454
what3words 
///ridge.shuffle.gashes
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Bakony turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,3
(6)
István Ferenczi
2021-10-20 · Community
Számomra egy alap túra, melyet egyszer végigjár az ember és kész. Pár helyen a szép kilátás, és a bükkös, illetve az őszi hangulat dobta fel, ezért adok rá 4 csillagot, de 5-öt semmiképp sem.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-10-18
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Fotografia: István Ferenczi, Community
Dóra Farkas
2021-05-06 · Community
Alapvetően egy könnyű túrának értékelném. Nem a leglátványosabb elemeit mutatja meg a Bakonynak, ettől függetlenül vannak benne igazán mesés túrarészek (pl. arborétum és környéke). Néhány esetben nehéz megtalálni a jelzéseket.
Zobraziť viac
Virág Fülöp
2021-04-25 · Community
Kellemes túra, szép környezetben! :)
Zobraziť viac
2021. április 25., vasárnap 21:53:55
Fotografia: Virág Fülöp, Közösség
2021. április 25., vasárnap 21:54:13
Fotografia: Virág Fülöp, Közösség
2021. április 25., vasárnap 21:54:28
Fotografia: Virág Fülöp, Közösség
2021. április 25., vasárnap 21:54:45
Fotografia: Virág Fülöp, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 28

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Stredná
Trasa
18,9 km
Trvanie
5:35 hod
Stúpanie
514 m
Klesanie
514 m
Najvyšší bod
540 m
Najnižší bod
378 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Flóra a fauna Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 11 waypointy
 • 11 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp