Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výletodporúčaný výlet

Zarándoklat Regéc dicső fellegvárába

Peší výlet · Slanské vrchy· Otvorené
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A regéci vár
  / A regéci vár
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A regéci várba vezető szekérút kerékpárral is járható
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A regéci vár újjáépített palotaszárnya
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Kilátás a Gergely-hegy felé a regéci várból
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A várba vezető út mellett pihenő is rendelkezésre áll a fáradt ostromlóknak
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szoba a regéci vár visszaépített palotaszárnyában
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A regéci várhoz vezető úton
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Az újjáépített torony Regéc felől
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A regéci vár romjait a 2010-es években kezdték komolyan felújítani
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A ruszin település, Mogyoróska felett Regéc vára tónol
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Regéc vára alulról
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Rálátás Mogyoróskára és az Arka-patak szurdokára a regéci várból
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A regéci vár fogadóépülete
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Őszi panoráma a regéci várból kelet és dél, a hutai és baskói hegyek felé
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A regéci vár felújított palotaszárnyában
  Fotografia: Péter Farkas
 • / A regéci vár visszaépített palotaszárnya
  Fotografia: Péter Farkas
 • / Mogyoróska a regéci várból
  Fotografia: Péter Farkas
m 600 500 400 300 5 4 3 2 1 km Regéci vár
Rövid kirándulást teszünk a Tokaji-hegység legendás várába, mely egyben a központi rész legszebb, legteljesebb panorámáját kínálja. A Hernád völgyétől a Bodrog árteréig tart a kilátás, körben a vulkáni hegység összefüggő erdőkkel borított központi területe hullámzik. Maga a történelmi tény is megéri a látogatást, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem itt töltötte kora gyermekkorát. Az igényesen felújított várban érdekes kiállítást láthatunk Regéc középkori életéről és a hadviselés fejlődéséről.
Otvorené
Ľahká
Trasa 5,2 km
1:45 hod
250 m
221 m
639 m
378 m

Regéc fontos helyet foglal el a Hegyalja történelmében, ugyanis a hegység ölelésében trónoló várból igazgatták a környező vidéket. Zrínyi Ilona is ide vonult vissza a csecsemő Rákóczi Ferenccel a császáriak zaklatása elől. A vár már az Árpád-korban megépült, a környéket uraló Aba Amádé egyik levelét innen keltezte. Számos tulajdonosa után, a 17. század elején Eszterházy nádortól riválisa, I. Rákóczi György ostrommal szerezte meg. A 17. század végének vészterhes korában, a török és császári csapatok harapófogójában semmisült meg az erősség, amikor őrzői a kegyelem és javaik megtartásának fejében megnyitották kapuit a császári seregek előtt. Sajnos ez a vár értékei mellett az erődítmény vesztét is elhozta, hiszen egy év múlva, 1686-ban lerombolták. A fejedelemmé választott Rákóczi ittjártakor már csak romokat talált gyermekkori otthonából. A vár kápolnájából a harangot a faluba menekítették; azóta is a katolikus templomban szól. Amikor a 20. század elején Rodostóból hazaszállították a bujdosó fejedelem hamvait, ezt a harangot vitték át a kassai dómba, hogy üdvözölje egykori gazdáját.

Regéc várának alapját a lankákból kimagasló vulkáni kürtő megszilárdult, központi csatornája alkotja. A szarmata korú riolitszikla jól munkálható, így kitűnő pozíciója mellett alkalmas volt a vár alatti katakombák kifaragására. A Várhegyet övező, tágas hegyközi medence egy kaldera maradványa, amely a vulkanikus aktivitás végével keletkezett. Az így kialakult magaslati pozíció és a környező hegyek nyújtotta viszonylagos védettség kínált remek lehetőséget a fellegvár kiépítésére, mely fénykorában a tágabb térséget volt hivatott védelmezni. Stratégiai szerepét annak köszönhette, hogy a Tolcsva és az Arka-patak völgyén keresztül mind Tokaj-Hegyalja, mind az abaúji térség, azaz a Hernád völgye felé kapcsolattal rendelkezett.

Autorov tip

 • Érdemes több napot itt tölteni, és a hegység központi vidékeit is felfedezni. Ha felkapaszkodunk a regéci várba, és körbenézünk az összefüggő erdőkkel borított hegyvidéken, ez magától értetődik. Regécen több szálláshely közül is választhatunk. A további felfedezéshez érdemes Regécről az Országos Kéktúra K jelzését követni Makkoshotykáig vagy akár Sátoraljaújhelyig, így a hegység legjavát ismerhetjük meg. Regécről észak felé a központi vidékeken vezet keresztül a Rákóczi-túra P jelzése Telkibányára és Füzérre, így az Amadévár és a pálos kolostor erdő mélyén rejtőzködő romjait, valamint az ország legszebb fekvésű várát is felfűzhetjük egyetlen túrára.
 • Egy másik remek, hosszú távú gyaloglással összeköthetjük a hegység északi részének impozáns erődítéseit, Boldogkő, Regéc, Amádé és Füzér várát. Ehhez Boldogkőtől a K jelzésen gyalogolunk az Arka-patak szurdokán keresztül Mogyoróskára és a Regéci váron át Regécre, míg Regécről észak felé a Rákóczi-turistaút P jelzésén haladunk a hegység központi vidékekein át az Amadévár érintésével Füzérre. Így útba ejtjük a gönci pálos kolostor erdő mélyén rejtőzködő romjait, az aranygombos Telkibánya egykoron gazdag bányavárosát, illetve a kerámiáiról híres Hollóházát.
 • A regéci vár bejárására érdemes egy órát, de inkább kettőt számolni, hiszen a kiállítás és a toronyból kínálkozó kilátás megéri a rászánt időt; illetve ajánlott egyet szusszanni a vár bejáratánál található büfé panorámás teraszán.
Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2022-01-03
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Regéci Várhegy, 639 m
Najnižší bod
Mogyoróska, 378 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • Csapadékos időben óvatosan mozogjunk a regéci vár szikláin, mert a csúszós felszínen könnyen történhet baleset.

Tipy a rady

Regéc határában egy legelőt keresztezünk. A bekerített állatok békések, de a kutyákat nem szeretik, ezért jobb, ha erre a túrára négylábú kísérőnk nélkül indulunk útnak (vagy a villanypásztorral őrzött szakaszt észak felől kikerüljük).

Štart

Mogyoróska, szálló buszmegálló (378 m)
Súradnice:
DD
48.376272, 21.325676
DMS
48°22'34.6"N 21°19'32.4"E
UTM
34U 524116 5358173
what3words 
///bachelor.catching.deceits

ciel

Regéc, községháza buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • MogyoróskárólK jelzésen érünk a vár alá.
 • A regéci várba a KL jelzés vezet fel rövid, meredek kaptatóval.
 • Lefelé a Z kerékpáros jelzésen megyünk. 
 • A Várhegy tövénél a K jelzésen balra térve jutunk Regécre.

A túra részletes leírása:

Mogyoróskáról a Várhegyre

Mogyoróska központjából, a merészen égre törő Várhegy nyugati lankáiról indulunk el a K jelzésen. A vár innen mutatja legimpozánsabb képét: őrszemként uralja a falut és a környező vidéket. A települést eredetileg a várat kiszolgáló lakosság népesítette be, majd a török idők pusztítását követően, a 18. században ruszinok betelepítésével keltették életre. A falu központjában épült görögkatolikus templom ikonosztáza megéri a látogatást.

Az aszfaltos utcán felújított parasztházak és nyaralók között kapaszkodunk fölfelé. Egyre kevesebb az állandó lakos a településen, leginkább alföldi és határon túli családok pihennek itt, a hegység ölelésében. A régi kőházakat elhagyva még érintünk néhány újabban épült, fás kerttel körülvett nyaralót, de a magassággal mindinkább elvegyülünk a Tokaji-hegység rengetegében. A falu határától durva kövekkel felszórt, széles murvaúton folytatjuk, és hamarosan természetes erdőben járunk.

Egy kis rétnél feltűnik a valószerűtlenül közel és magasan trónoló vár, jobbra az eredeti sziklakiszögellés, míg balra az újjáépített öregtorony nyújtózik a fák lombkoronája fölé. Itt már fokozottan védett a hegyoldal; a réteken melegkedvelő lágyszárúak tenyésznek, míg az egyre öregebb, sűrű tölgyes innentől több tíz kilométeren keresztül összefüggő rengeteget alkot a központi területen Erdőbényéig és Tolcsváig. A vidék híresen jó gombatermőhely. A szokásos vadak mellett a farkas és a hiúz, sasok és sólymok is élnek a ritkán járt erdőségben.

A regéci várnál

A murvaút egy kis tisztás mellett halad el, melynek fedett esőbeállójában szusszanhatunk egyet a meredek várostrom előtt. A murvás szekérút ugyanis rövidesen megérkezik a nyeregbe, ahol átbukik a túloldali lankára. Itt indul balra a KL jelzés egy jól kijárt ösvényen, a meredek lejtőn. Egy utolsó lendülettel felkapaszkodunk az öreg tölgyek göcsörtös gyökerei között kanyargó csapáson, és csatlakozunk a Várhegyet kerülő kövesútba.

Akár az évszázadokon keresztül itt élő urak és szolganépük, a régi szekérúton érkezünk a vár falai alá, melyeket északról megkerülve a nyugati oldal gyilokjáróján közelítünk a kapuhoz. Jelenleg itt található a vár büféje is. Egy utolsó erőfeszítéssel felsétálunk az öregtorony lépcsőjén, hogy tetejéről elnyerjük méltó jutalmunkat, a vidékre nyíló legteljesebb panorámát, mely a hegység központi részén megadatik.

Nem véletlenül épült pont ide a vár: egy szűk szeletet látunk a Hernád és a Bodrog völgyéből is, bár ezek általában elvésznek a ködös távolban. A Tokaji-hegység központi területét azonban teljes egészében végigpásztázhatjuk. Nyugatra a Gergely-hegy hatalmas, lekerekedett kupolája uralja a tájat, ahogy a Hernád völgye és az előttünk elterülő regéci medence felett terpeszkedik. Tőle keletre vulkáni hegyek sorozata hullámzik csökkenő átlagmagassággal egészen a Bodrog árteréig. A keleti szegélyen a Sátoros-hegyek jellegzetesen csonka kúpjai törik meg az ellaposodó vulkáni hátak monotonitását. Hosszan húzódik a Tolcsva patak völgye, mely az üveggyártásról híres Háromhutát rejti. Tőlünk délre pedig megszámlálhatatlan csúcs és tető vész a párás látóhatárba, ezek sorát Mogyoróska felett a Magoska toronnyal ellátott piramisa zárja.

A vár egyébként egy igen érdekes hadtörténeti kiállításnak is helyet ad, ezt a hegység látványával betelve érdemes megtekinteni. A falmaradványok déli részére is ajánlott átnézni; innen hasonlóan megkapó kilátás nyílik, csak az újjáépített toronnyal koronázva. A vár rejtett zugaiba is betekintést nyerhetünk útközben.

Ereszkedés a faluba

Lefelé érdemes kihasználni a várba vezető szekérút nyújtotta viszonylagos kényelmet: a meredek ösvény helyett a lankás murvaúton kerüljük meg egy teljes fordulattal a Várhegyet, az irányt a Z kerékpáros jelzés mutatja. Az út parkolóként használt kiszélesedésénél balra, lefelé folytatjuk túránkat, immár a K jeleket kísérve. A jelzés párszáz méter után lekanyarodik egy kisebb útra, majd egy erdei ösvényre. Figyelmesen kövessük a jelzéseket, és ne hagyjuk, hogy megtévesszenek az autóval érkező tömegek!

A kis ösvény egy hosszú tisztásra ér, melynek aljában feltűnik Regéc hosszúra nyújtott, csíkszerű falucskája. Érdemes visszafelé is tekintgetni, mert a Várhegy a mogyoróskai látványhoz hasonlóan, impozáns arcát mutatja hegyi trónján. A gyümölcsfákkal szegélyezett ösvény a rét végénél csatlakozik egy szekérúthoz, átvágunk a legelőkön, és rövidesen Regécre jutunk. A falu központjában - nyitvatartási időben - érdemes felkeresni a vár látogatóközpontját, mely boltot és büfét is kínál.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Mogyoróskára és Regécre is igen ritkán járnak buszok, Novajidrány felől vagy Hidasnémeti irányából tudjuk tömegközlekedéssel megközelíteni az elzárt falvakat. A buszok egy része nem is megy be Mogyoróskára, csak a falu melletti elágazásnál állnak meg Regéc felé menet (ebben az esetben a túra kezdőpontjáig egy bő kilométert megtennünk az országúton Mogyoróska központjáig).

 • A túra kiindulópontja a Mogyoróska, szálló buszmegálló. 
 • A túra végén a Regéc, községháza buszmegállóból utazhatunk haza.

Prístup

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul, és a másik település buszmegállójához érkezik.

Parkovisko

 • Autóval érdemes a túra végpontjához menni Regécre, és egy előre kinézett busszal visszajutni a kezdőponthoz Mogyoróskára. Parkolni szinte bárhol tudunk a csendes kis faluban; a községháza előtt kiépített parkoló is van.

Súradnice

DD
48.376272, 21.325676
DMS
48°22'34.6"N 21°19'32.4"E
UTM
34U 524116 5358173
what3words 
///bachelor.catching.deceits
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Vybavenie


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
5,2 km
Trvanie
1:45 hod
Stúpanie
250 m
Klesanie
221 m
Najvyšší bod
639 m
Najnižší bod
378 m
Scénický Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Tajný tip Vrcholová trasa Lineárna trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp