Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

WadkanZ Ultra Trail

Peší výlet · Budai-hegység
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Normafa kilátóhelye
  A Normafa kilátóhelye
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 100 100 80 60 40 20 km Hidegvölgyi négyévszakos pihenőház Kötők padja kilátóhely Tarnai-pihenő
A WadkanZ Instant Trail az egész Budai-hegységet behálózó instant túrasorozat 7 és 102 km közötti 12 pályával. Futva, túrázva és kirándulva is teljesíthetőek a távok. Az Ultra Trail a leghosszabb útvonal, amelyen a több mint 100 km-hez jelentős szint is párosul.
Ťažká
Trasa 100,6 km
33:45 hod
2 648 m
2 665 m
556 m
106 m

A WadkanZ Instant Trail pályáit bármelyik irányba, és a pálya bármelyik ellenőrzőpontjáról el lehet kezdeni. Leírásunkban a Normafát tekintjük starthelynek, ahonnan az óra járásával ellenkező irányba, észak felé indulunk.

Szintidő:

 • Futók: 23 óra 59 perc
 • Gyalogos: 33 óra 45 perc (Ebben a kategóriában van lehetőség akár a több nap alatti teljesítésre is, így az ultra pályákon meg lehet szállni a teljesítés alatt.)

Rajt/Cél: Normafa

Nevezés: A Wadknaz oldalán lehet nevezni a kiválasztott távra. 

Ellenőrzőpontok:

A teljesítést adott pontokon a mobiltelefon kamerájával beolvasott QR-kóddal igazolhatjuk, amelyhez a WadkanZ saját webalkalmazását kell használni. Az alkalmazást nem kell letölteni, hanem interneten keresztül, böngészőben jelenik meg. Ezért a teljesítéshez internetkapcsolattal és kamerával rendelkező telefon szükséges! A pontok megtalálását előre kiküldött videókkal és teljesítés közben megjelenített fényképpel is segítik a szervezők.

Nevezési díj:

Az ár a nevezések számától, résztvevők számától és a kért díjazástól is függ, ezért a pontos nevezési díjakért keresd fel ezt az oldalt (lap alja). 

Díjazás: Érem, éremtartó, fatérkép, dögcédula (futók), egyedi kitűző (túrázók)

Információ:

Profilový obrázok používateľa Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualizované: 2022-08-22
Obtiažnosť
Ťažká
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
556 m
Najnižší bod
106 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Typy trás

Zobraziť nadmorskú výšku

Zastávky na odpočinok

Hidegvölgyi négyévszakos pihenőház

Štart

Normafa (469 m)
Súradnice:
DD
47.503270, 18.967060
DMS
47°30'11.8"N 18°58'01.4"E
UTM
34T 346904 5263096
what3words 
///diamonds.claps.mistress

ciel

Normafa

Podrobný popis cesty

Részletes útleírás :

Normafa–Pesthidegkút

Indulás előtt érdemes pár métert az első kódot tartalmazó táblától jobbra menni, és lenézni Budapestre. Hajnali indulás esetén a város fölött felkelő nap különleges látvánnyal szolgál. De ez a túra nem Budapestről, hanem az erdőről szól. A start kód leolvasása után a Z jelzésen indulunk a János-hegy irányába, de pár száz méter múlva, ahol a Z jobbra lefordul, mi tovább megyünk egyenesen. Az Anna-réten levő Szent Anna-kápolnától jelzetlen ösvényeken mi is lefelé indulunk. Keresztezzük a Tündérhegyi utat, majd a Tündér-hegynél érjük el a Z▲ turistautat. A Tündérhegyi úton folytatjuk az utunkat, majd miután átmentünk a Libegő alatt, balra betérünk az erdőbe. Innentől már emelkedik az út, de az igazi kaptató akkor kezdődik, amikor a Z▲ jelzésen balra fordulunk. Innen szerpentines úton érjük el a Libegő felső állomását (ha nem sietünk, érdemes megnézni a panorámát a kilátópontról), majd becsatlakozik a Z▲ mellé a P jelzés is; így érünk fel egy lépcsőkkel támogatott úton a János-hegy tetejére az Erzsébet kilátóhoz. A kód beolvasása és a kilátó megkerülése után a P jelzésen folytatjuk az utat egészen a Szépjuhásznéig. A Gyermekvasút keresztezése után jobbra fordulunk egy jelzetlen útra. Ezen a S jelzésig megyünk, amin balra fordulunk, majd a Bátori-barlang érintése után érjük el a Nagy Hárs-hegy tetején a Kaán Károly-kilátót. A kilátóban mindenképp olvassuk le a kódot, de ha időnk engedi, érdemes fel is menni a kilátóba, ahonnan többek között a pálya következő jó pár kilométere is megnézhető. 

Jelzetlen úton indulunk tovább. Hamarosan ismét találkozunk a S jelzéssel, de pár méter után jobbra fordulunk egy jelzetlen útra, ezen indulunk el lefelé a Hárs-hegyről. Nemsokára elérjük a Hárs-hegyi körutat, amin jobbra fordulunk. Ezután a Hárs-hegyi (sí)futó utat követjük, amíg ismét el nem érjük a P jelzést, amin balra fordulunk, majd meredeken lefelé indulunk. Mielőtt elérnénk a Szép Juhászné utat, jobbra fordulunk a P+ jelzésre. A Nagykovácsi út keresztezése után érkezünk meg a Nagy-rétre. A rétet jobbról kerüljük, és a végén jelzetlen ösvényen indulunk el fölfelé. Hamarosan elérjük az Országos Kéktúra K jelzését, ezt követjük Hűvösvölgyig. Az aluljárón és a Hűvösvölgyi úton való átkelés után vízvételi lehetőség kínálkozik (sokáig az utolsó!), illetve nyitvatartási időben a lángososhoz is betérhetünk.

A kód beolvasását követően a S jelzésen haladunk tovább. Felkapaszkodunk a Nyéki-hegy oldalába, majd lefelé az ismeretlen katona sírja után érjük el a Határ-nyerget. Továbbra is a S jelzésen megyünk felfelé egészen az Újlaki-hegy tetejéig. Itt érdemes pár pillanatra megállni, és megcsodálni minden irányba a panorámát. A hegyről lefelé is a S jelzésen indulunk, de pár méter múlva jobbra fordulunk egy jelzetlen ösvényen, majd a K↺ jelzésen jobbra fordulva érjük el a Hármashatár-hegyet. Itt a K jelzésre váltunk, amin hamarosan elérjük a Guckler Károly-kilátót, ahol a következő beolvasandó kód is vár. A kód beolvasása és a kilátás megcsodálása után a K jelzésen megyünk tovább, elhaladunk a Hangár előtt, majd a Vihar-hegyen keresztül érjük el a Virágos-nyerget. Továbbra is a K jelzésen haladunk, újabb ismeretlen katona sírja mellett megyünk el, majd a miután a Z jelzés is csatlakozik a K-hez, a következő bal kanyarban jobbra fordulunk egy jelzetlen gerincútra, ami keresztülvisz minket a Tök-hegyen. Lefelé újabb kilátópont mellett haladunk el, ahonnan remek kilátás nyílik a Kevélyek irányába. Nemsokára elérjük a S▲jelzést, amin egyenesen haladunk tovább. (Igazi kilátópont-vadászók kinézhetnek a jobbra pár méterre levő Szarvas-hegyre is.) Hamarosan balról becsatlakozik a Pesthidegkúti kálvária, az utolsó stációk mellett elhaladva érünk fel a Kálvária-hegyre, ahol kód és kilátás is vár ránk.

Pesthidegkút–Páty

Lefelé egy technikás jelzetlen ösvényen haladunk, amíg el nem érjük a S jelzést. Innentől ezen megyünk továbbra is lefelé a Paprikás-patak völgyébe. A völgyön végighaladva többször is hidakon kelünk át a patak fölött, elmegyünk a vízesés mellett. Hamarosan elérjük Solymárt, ahol a benzinkúton energiautánpótláshoz juthatunk. Továbbra is a S jelzésen haladunk egészen addig, amíg a Kerek-hegy oldalában a S élesen jobbra fordul. Itt mi egyenesen megyünk tovább jelzetlen úton, amin hamarosan elérjük Nagykovácsi határában az OKT-t, ezen balra fordulunk. Pár méter után jobbra pár méter kitérőt teszünk a következő kódhoz.

Utunkat a K jelzésen folytatjuk. Pár kilométer után jobbra letérünk egy jelzetlen ösvényre. Itt elkel a GPS track segítsége, hogy megtaláljuk a megfelelő utat Remeteszőlősre, ahova a Sas utcán érkezünk le. A nagy gesztenyefánál jobbra fordulunk, átkelünk a hídon, leolvassuk a kódot, majd a Nagykovácsi úton átkelve a szemben induló P+ jelzésen megyünk fel a Vöröspocsolyás hátra. A P+ végén jobbra fordulunk a korábbról már ismert P jelzésre. Ezen megyünk egészen a P▲ jelzésig, amira balra fordulunk. Egészen a K+ jelzésig követjük, amin jobbra fordulunk, és elérjük a Z▲ jelzést. A jelzéssel akár barátságot is körhetünk, mert kisebb megszakítással egészen Biatorbágyig ezen fogunk menni. A Z▲ balra fordul, majd nemsokára balra letér, de mi egyenesen megyünk tovább, és a jelzett út kanyarát levágva érünk fel a Nagy-Kopasz tetején található Csergezán Pál-kilátóhoz. Ez a pálya (és a Budai-hegység) legmagasabb pontja. Ha felmegyünk a kilátó tetejére, szinte az egész pálya belátható. A kód leolvasása után (előfordulhat, hogy egy kicsit menni kell, mire lesz térerő) a Z▲ jelzésen megyünk le a Nagy-Kopaszról, és érjük el következő pontunkat az Erzsébet büfénél. (Lefelé a Tarnai-pihenőnél érdemes megállni pár pillanatra a kilátás miatt.)

Páty–Törökbálint

Továbbra is a Z▲ jelzést követjük. Pár kilométer után jobbról a Szent Jakab út (El Camino) Budapestről induló útvonala csatlakozik be. Rövid közös szakasz után Pátyra érkezve a Camino kagyló jelzését követve érkezünk el a Cukorborsó étteremhez. A kód leolvasása (esetleg egy jó főzelék elfogyasztása) után a Z◼ jelzésen megyünk tovább, amin hamarosan vissza i sérkezünk a Z▲-re. Egy változatos, kissé hullámzó, de nagyon jól futható úton haladunk Biatorbágy felé. A Főkút-forrásból finom friss vízhez is juthatunk. A Z▲ jelzés a biatorbágyi vasútállomáson ér véget. Mi átmegyünk a vasútállomás alatt, és megyünk tovább egyenesen a P+ jelzésen. Leérkezve a Pátyi úthoz átkelünk a Füzes-patakon, és a parkon keresztül folytatjuk utunkat. A park végében, a biatorbágyi viadukt alatt újabb vízvételi lehetőség és beolvasandó kód vár. 

A lépcsőkön felkapaszkodunk a viaduktra, és át is kelünk rajta. Egyenesen megyünk tovább, az út végén jobbra a Fülemüle utcán érünk le a S jelzésre, amin balra fordulunk. Ha nem lenne elég vizünk, nemsokára jobbra letérhetünk a Madárka-forráshoz (régi P●  jelzésen). A S jelzésen egy meredekebb mászás után érünk fel a Kő-hegyre, ahol a Kaptárkövek tetejéről nyílik pazar kilátás. Egy újabb emelkedő után a S kiér az erdőből, és mi hamarosan jobbra fordulunk felfelé az Iharos-hegyre, amelynek tetején az egyik bunkernél találjuk a következő kódot

Innen továbbra is jelzetlen úton megyünk tovább. Jobbra tartunk, és meredek lejtő közben érjük el a P jelzést. Ezen megyünk tovább egészen a Százlépcsőig. Útközben a Madárszirtről elénk tárul a Biai-tó, de egész Etyekig ellátni. Lemegyünk a Százlépcsőn, és az ösvényt követve az alsómajori parkolónál találjuk a következő kódot

Balra fordulva hamarosan ismét elérjük a P jelzést. Ezen megyünk egyenesen tovább a Híd romig. Itt továbbra is egyenesen megyünk tovább a P+ jelzésen. Pár kilométer után a P+ véget ér, de mi tovább haladunk egyenesen a P jelzésen. Egy nyílt részen a P jelzés lefelé indul Sóskútra, de mi balra fordulva jelzetlen úton folytatjuk utunkat Érd irányába. A következő szakaszon elég sok nyílt rész lesz, ahol árnyékot keveset fogunk találni, erre készüljünk. Nemsokára egy romos épületnél találjuk a következő kódot.

A leolvasása után pár métert megyünk visszafelé, majd jobbra fordulva folytatjuk utunkat. Továbbra is jobbra tartva megyünk a mezőkön át, amíg el nem érjük a régi honvédségi utat. Innentől rövid ideig aszfaltúton vezet az utunk. Elhaladunk egy kék nyomóskút mellett, érdemes kihasználni. Nemsokára átmegyünk az M0-ás autóút alatt, és elérjük a következő kódot Törökbálinton a sportközpontnál lévő buszmegállónál.

A kód beolvasása után jobbra megyünk tovább a Kinizsi Pál utcán. Átmegyünk az M7-es alatt, majd jobbra fordulunk a Dózsa György utcára. Itt érjük el a törökbálinti P jelzést, amit követünk a Csalogány utcán keresztül. Az utca vége előtt jobbra betérünk az erdőbe, és nemsokára a jelzést elhagyva egyenesen felmegyünk a József-hegyre. A csúcs után nem sokkal ismét elérjük a P jelzést, ezt követjük (egy rövid levágástól eltekintve) a P◼ jelzésig, amin balra fordulunk, és hamarosan ismét elérjük Törökbálintot. Próbáljuk a megfelelő Templom utcákat követni (errefelé minden utca erre a névre hallgat), amelynek a végén egy erdei ösvényt találunk, mely elvezet a Szűz Mária bemutatása templomhoz, ahol a következő kódunk is van.

Innen a Z+ jelzésen egy rövid, de annál meredekebb kaptató következik, aminek a végén ismét elérjük a nemrég elhagyott P jelzést, amin balra fordulva pár száz méter múlva el is érjük az Anna-hegyi kilátót, ahol máris leolvashatjuk a következő kódot.

Innen a Gyöngyvirág majd az Anna utcán megyünk lefelé. A Margaréta utcán érünk le a Diósdi útra, ahol jobbra kell fordulni. Legyünk óvatosak, mert viszonylag nagy forgalmú út. Mielőtt átmennénk az M0-ás alatt, enyhén balra fordulunk, és felkapaszkodunk a Tétényi-fennsíkra. Nemsokára elérjük a kör legdélebbi pontját, ahol élesen balra fordulunk, és a fennsíkon folytatjuk utunkat. Hamarosan a sorompónál újabb kódot találunk.

Törökbálint–Normafa

Innen a Fecske utcán megyünk tovább. Az utca végén jobbra fordulunk, majd a Fennsík utcán ismét elhagyjuk a lakott területet, és a fennsíkon folytatjuk utunkat. Ezen a szakaszon előfordulhat, hogy megkergetnek az út szélén legelésző birkák, de bántani eddig még sose bántottak senkit... Miután keresztezzük a Kamaraerdei utat, és szemben már szinte karnyújtásnyi távolságban van a víztorony, balra fordulunk a Z↺ jelzésű útra. Hamarosan elérjük a ZT utat, amin egyenesen megyünk tovább.  Ezen érünk le egy rétre, ahol jobbra fordulunk a Z jelzésen, és felkapaszkodunk Budapest legdélebbi dombjára, a Vadász-hegyre. Itt egy régi acéltoronynál találjuk a következő kódot.

A Z jelzésen folytatjuk az utunkat a Z+-ig, amin balra fordulva végigmegyünk a Fülőke utcán. Az utca végén átkelünk a villamos síneken, és a Kő-ér hídjánál máris újabb kódot találunk.

Innentől hosszú aszfaltos szakasz következik. A Kőérberki úton elmegyünk a Budaörsi repülőtér mellett, keresztezzük az Egér utat, átmegyünk az M1/M7 bevezető alatt, majd a Lépés utcán elindulunk felfelé Gazdagrétre. A Mária út jelzését követve érjük el a gazdagréti Szent Angyalok-templomot. Ezután balra fordulunk, elmegyünk a Gazdagréti útra, amit a Szentháromság-szoborig követünk. Itt az út balra fordul, de mi jobbra fordulunk a P◼ jelzésen (Ördögormi út). Az utca végén ismét erdei övényen kapaszkodhatunk fel a Rupp-hegyre. Az út szélén táblák ismertetik a hely nevezetességeit. A P▲jelzést elérve balra fordulunk, és hamarosan felérünk a csúcsra, ahol egy zászlótartónak használt határkő tövében találjuk a következő kódot.

A kilátás megcsodálása és a kód leolvasása után a P▲ jelzésen visszamegyünk a P◼-ig, és azon folytatjuk utunkat. Az Ördögormi lejtőről egy jobb kanyarral meredeken felfelé indulunk. A kanyarban levő nyomós kutat érdemes kihasználni, legközelebb Makkosmárián lesz vízvételi lehetőség. A Frankhegyi étteremnél hosszabb időre búcsút mondunk az aszfaltnak, és hamarosan az emelkedőnek is. A P◼-et a S↺ jelzésig követjük, amin balra fordulunk, és a Piktortégla üregek mellett megyünk lefelé egészen a P-ig, amin egyenesen megyünk tovább. A P hamarosan balra fordul, de mi továbbra is egyenesen megyünk a P+ jelzést követve. Ezen érünk ki a Farkas-hegy kopár tetejére, ahol körpanoráma és a Vitorlázórepülő emlékműnél a következő kód vár.

Lefelé is a P+ jelzést követjük, ám ahol a P+ balra lefordul, mi egyenesen megyünk tovább, amíg a S+ nem keresztezi az utat. Itt kétszer jobbra fordulva a S+-et követjük a Csalogány utcán át. Az utca végén végleges búcsút mondunk az aszfaltnak, és a kerítés mellett balra fordulunk. A kis parkoló után egyenesen megyünk tovább. Nemsokára keresztezzük a S jelzést, de itt is egyenesen megyünk tovább. Kanyargós erdei ösvényen kerüljük meg a Ló-hegyet, majd ismét elérjük a S jelzést. Innentől már ezen folytatjuk utunkat. Jobbra a Csíki-hegyek, balra alattunk Budaörs (fényei, ha éjszaka van). Egy éles balkanyarban elérjük a S▲ jelzést, amin jobbra fordulunk, és felmegyünk a Huszonnégyökrös-hegyre. Ennek a kódnak is elég jó kilátás jutott.

A S▲ jelzésen visszaereszkedünk a S jelzésig, amin visszafelé indulunk, de pár méter után balra fordulunk. Kezdetben keskeny ösvényen ereszkedünk, majd elérünk egy szekérutat, amin hamarosan felfelé vesszük az utunkat. A Sorrentónál ismét elérjük a S jelzést. Csak pár métert megyünk rajta, majd jobbra fordulunk, és egy gerincúton érjük el a Sinka Lajos-emléktáblát.

A kód leolvasása után is a gerincutat követjük. Ha világosban járunk erre, jobbra a budaörsi kopárok felé gyönyörködhetünk a kilátásban. Az út végén balra fordulunk egy szélesebb útra. Ezen haladunk, amíg ismételten nem keresztezzük a S jelzést. Mi egyenesen megyünk tovább a Meteor turistaúton. A lejtő alján az út balra fordul, de mi jobbra tartva hamarosan elérjük a P jelzést, és ezen indulunk Makkosmária felé. A templom melletti nyomóskútnál felfrissülhetünk kicsit az utolsó emelkedőre.

A kód beolvasása után a Z+ jelzésű úton indulunk felfelé Normafa irányába. Hamarosan keresztezzük jó barátunkat, a S jelzést. A Z+ nemsokára enyhén jobbra fordul, mi viszont tovább megyünk egyenesen a Mária úton. Nemsokára a Csacsi-réten utoljára érintjük a jelzést. Mi tovább megyünk egyenesen, és a Három katona sírja után nemsokára ismét elérjük a Z+ jelzést, amit egész Normafáig követünk.

A célkód leolvasása után érdemes pár lépést balra sétálni, és lenézni a városra onnan, ahonnan jó pár órája indulás előtt tettük. Ugyanaz a hely, ugyanaz a Budapest, de biztosak vagyunk benne, hogy egy egész más látvány, egy egész más érzés fogad száz kilométer megtétele után.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

 • A Széll Kálmán térről induló 21 és 21A jelű BKK buszokkal utazhatunk ide, Normafa megállónál szálljunk le.

Prístup

 • Az útvonal a buszmegállótól és a parkolótól is néhány 10 méterre, a Síház mögötti részről indul.

Parkovisko

 • A Normafán kiépített parkoló található. Figyelem! 2021 júniusától hétvégén és munkaszüneti napon 8:00 és 20:00 óra között parkolási díjat kell fizetni (440 Ft/óra).

Súradnice

DD
47.503270, 18.967060
DMS
47°30'11.8"N 18°58'01.4"E
UTM
34T 346904 5263096
what3words 
///diamonds.claps.mistress
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

A teljesítéshez internetkapcsolattal és kamerával rendelkező telefon szükséges! 

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
100,6 km
Trvanie
33:45 hod
Stúpanie
2 648 m
Klesanie
2 665 m
Najvyšší bod
556 m
Najnižší bod
106 m
Okružná trasa Scénický

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 14 waypointy
 • 14 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp