Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet

Túra a Papod kilátópontjára

· 3 reviews · Peší výlet · Bakonyi kismedencék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Alkonyat Hárskút felett
  / Alkonyat Hárskút felett
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Borzás-hegyre
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bakonyi erdőkön túl a Somló-hegy bazaltvulkánja
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vitéz Bertalan Árpádról elnevezett kilátó a Papod tetején
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Papod vegyes erdeje, háttérben a Magas-Bakony
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Papod a Borzás-hegy tetejének irtásáról
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Borzás-hegyi cseppkőbarlang bejárata a sziklaeresz alatt
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dél-Bakonyon túl (jobbra a Kab-hegy) a Balaton-felvidéki tanúhegyek
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 7 6 5 4 3 2 1 km
Bár a Bakony nem a panorámáiról híres, a Papod-hegy kilátójából a hegyvidék legteljesebb látképe tárul elénk. Az Öreg-Bakonytól a Tési-fennsíkig, a Balaton aligai medencéjétől a Balaton-felvidéki tanúhegyekig és a Somló-hegyig széles panorámát kínál a szimbolikusan 1956 cm magasra épített kilátó. Útközben megnézünk egy érdekes barlangot is az öreg gyertyános-tölgyesben, hogy a rövid túrán teljes legyen a kép a Bakonyról.
Otvorené
Ľahká
7,8 km
1:50 hod
247 m
247 m

A Papod 644 méteres csúcsa a Magas- vagy Öreg-Bakonyon kívül a legmagasabb a hegységben. Helyzetének köszönhetően a Bakony és a Balaton-felvidék jelentős részét láthatjuk a tetejéről. A panoráma kiteljesítéséhez a területet kezelő erdészet egy közel 20 méter magas kilátót épített a csúcsra 2013-ban.

A kilátót vitéz Bertalan Árpádról nevezték el, aki a magyar honvédségnél megszervezte az ejtőernyős vadász fegyvernemet. A II. világháborúban megalakult ejtőernyős honvédek feladata az ellenség zaklatása, a meglepetésszerű támadás volt. 1941 tavaszán bevetésre indulva a Veszprém-Jutaspusztáról felszállni készülő parancsnoki gép megbillent, lezuhant és kigyulladt a benne lévő 22 honvéddel, köztük vitéz Bertalan Árpáddal, akik hősi halált haltak. A hegy tetején, a kilátó mellett találjuk még Flóznik Ervin repülő főhadnagy emlékművét, aki a Papodon zuhant le légi harc során 1945 januárjában. A Papod Veszprém felé eső lába egyébként jelenleg is katonai gyakorlótér.

Autorov tip

 • Mivel a túra legfőbb látványossága a kilátóból elénk táruló panoráma, érdemes tiszta időben felkeresni a helyet. Erre legjobb időpont a szeles, csapadékosabb idő utáni hidegfont, amikor kitisztul a légkör, és a legtisztább a látkép a hegytetőről.
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát egy irányba bejárni, és a P jelzésen továbbmenni Eplényig - vagy esetleg onnan indulni. Így látunk a legtöbbet a tájból, miközben összefüggő erdős hegyvidéken túrázunk közel 10 kilométeren keresztül.
 • Ha Hárskúton járunk, érdemes benézni a temetőbe, és eltöprengeni a falu múltján.
Profilový obrázok používateľa Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2020-09-25
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Papod, 644 m
Najnižší bod
505 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Lókúti út extrémen mélyre kimosott padkája fokozottan balesetveszélyes. Ne csak autóval, hanem gyalog is fokozottan figyeljünk!

štart

Hárskút, fordulóhely buszmegálló (504 m)
Súradnice:
DD
47.188690, 17.816779
DMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
what3words 
///violins.premonition.foil

ciel

Hárskút, fordulóhely buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • Végig a P jelzésen haladunk át a Borzás-hegy tömbjén keresztül fel a Papodra, majd vissza ugyanazon az útvonalon.

Leírás:

Hárskút és a Borzás-hegy

A Dunántúl és a Bakony legmagasabban fekvő faluja, Hárskút (német nevén Lindenbrunn) egyik buszmegállójából indulunk. A vidéket német és szlovák telepesekkel népesítették be újra a 18. században a török dúlás és elnéptelenedés után. Bajorország nyugati területeiről és a Rajna vidékének túlnépesedett részeiről érkeztek a Bakony német ajkú lakói; jellegzetes hangzású nevük még mindig fellelhető a falu temetőjében.

A falu feletti nyereg bakonyi viszonylatban már önmagában magasan van, így innen rálátunk a környező tájra, a szemközt húzódó Öreg-Bakonyra. Ez a szigetszerű hátakkal az erdős dombvidék felé magasodó rész kőzettanilag ugyanúgy a hegység egészét meghatározó vastag triász korú dolomittesthez tartozik; feltehetően itt jobban érvényesültek a hegységet magasba emelő tektonikus hatások.

A Borzás-hegy lekerekedett hátára irtások között haladva visz fel a P jelzés. Sajnos ez a lehangoló kép szerte a hegységben meghatározó, a történelem nagy fairtásai után ismét az erdőt alapanyagnak tekintő korszakát éli a vidék. A Bakony nagy rengetegei tűnnek el, válnak hamuvá az ajkai erőműben. A fakivágás egyedüli előnye, hogy a kilátást alig takarja az újulat a hegy csúcsán. A túloldalon leereszkedve viszont már beérkezünk a hegység déli részeire jellemző tölgyesbe.

Végig a gerincen

Folytatjuk utunkat a gerincen, mely egy nyeregbe érkezik. Néhol fel-felbukkan pár bükkfa, mely a Bakonyra jellemző, szubatlanti klíma hatására itt alacsonyabb magasságban is megtelepszik. Az út mentén láthatunk pár matuzsálemi méreteket elérő, öreg göcsörtös bükköt és tölgyet, amik hagyásfaként vagy magfaként maradtak hátra a régebbi erdőirtások túlélőiként.

Az elmúlt századokban jellemzően tűntek el a környék erdői az üveggyártásnál és textiliparban használt hamuzsír előállításához. A kálium-karbonátot a tiszta fahamuból állították elő a hamu kilúgozásával, majd kifőzésével, a lúg elpárologtatásával és a tiszta kálium-karbonát kiszárításával. A közeli ajkai üveggyár nagy felvevője volt a terméknek, de a 18. században ez volt Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke, mivel Nyugat-Európában már nem léteztek nagy, összefüggő erdőségek a faigényes előállításhoz.

A környék vegyes erdeit tölgyek, bükkök, gyertyánok és kőrisek alkotják fő tömegében, de utunk során többször ültetett feketefenyvessel találkozunk. Bár a jégkorszaki tundrai klíma után a nyírek és fenyvesek érkeztek először meg a területre, ezek mára elvétve fordulnak csak elő természetes elterjedésben hazánkban. A hidegebb bükkös, sziklás oldalakban egy pompás ritkaság, a cifra vagy medvefül kankalin nyílik tavasz derekán. Ez az apró, sárga, labdás virágzatban nyíló jégkorszaki reliktumfaj igazi kuriózum a Papod környékén. A Vértes, Bakony és Keszthelyi-hegység területén fordul elő egyedül hazánkban, ritkasága miatt fokozottan védett.

Fel a Papodra

Utunk a hegytető felé ültetett feketefenyves erdőben, az utolsó szakaszon némileg meredekebbé váló erdőgazdasági úton halad. Egy elágazásnál balra tartva sziklás felszínen kapaszkodunk a hegytető felé. A Papod tetejének megenyhülő laposán bokros erdővel körülvett tisztás fogad, melyet meghatároz a csúcson felállított, közel 20 méter magas, faszerkezetű kilátó.

A Magas-Bakony néhány 650 méter feletti csúcsán kívül a Papod a legmagasabb hegy a Bakonyban, ráadásul a Veszprémhez legközelebbi. A város fölé magasodó tömegével az egyik legnépszerűbb turistacélpont a környéken. Az építmény tetejéről jól kivehető a megyeszékhely, Veszprém. Mögötte a Balaton kis szelete csillog, és a túloldali Kőröshegyi-völgyhíd pillérei is kivehetők tiszta időben. A Bakony hullámos, településekkel szaggatott erdőségét láthatjuk magunk körül. Hárskút és Lókút házai és rétjei meghatározó eleme a kilátásnak, míg az északi dombok mögött Zirc apátsági templomának dupla tornya is felfedezhető az erdős, lapos hátak között. Ami igazán érdekessé teszi a kilátást azonban, hogy a Balaton-felvidék és a Kisalföld bazaltvulkánjai is feltűnnek a látóhatáron. A Kab-hegy jellegzetes pajzs alakját átdöfő átjátszó adótornyától balra lapos tetőkkel a Szent György-hegy, a Csobánc és a Badacsony látszik, míg Hárskút mögött a Somló-hegy kúpos platója kandikál ki a Bakony erdei mögül.

Túránkat folytathatjuk Eplény felé a P jelzésen, ami közel 9 kilométeren kanyarog tovább az erdős vidéken, vagy visszamehetünk az eddig megismertetett útvonalon Hárskút felé. Ez a legrövidebb és legpraktikusabb megoldás.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A túra kezdőpontjához legközelebb a Hárskút, fordulóhely buszmegálló esik, ahova Veszprémből, Herendről és Márkóról érkeznek járatok.

prístup

 • A buszmegállóból a P jelzésen induljunk északkeleti irányba a Rákóczi utcán, ami 1,1 km után a túra kezdőpontjára, a Borzás-hegy és a Kőris-hegy közötti nyeregbe ér.

Parkovisko

 • A túra kiindulópontjánál kialakított parkolóban tudjuk letenni az autónkat a nyereg feletti bekötőút mellett.

Súradnice

DD
47.188690, 17.816779
DMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
what3words 
///violins.premonition.foil
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(3)
Róbert Bauman
2020-09-05 · Community
Gyönyörű 360° panoráma kilátás tárul elénk a kilátóból. Kicsit fárasztó lehet idősebb korosztálynak hegyről le hegyről fel útnak köszönhetően, de egyszer mindképp érdemes meglátogatni.
Zobraziť viac
Uzavretá 2020-09-05
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert - 2020.09.05
Fotografia: Róbert Bauman, Community
Adél Göltl
2020-04-09 · Community
Nagyon szuper túra. Néhány részén van emelkedő. A barlang is nagyon jó, érdemes megnézni. De csodás egyik hegyről másikra átmenni. Csodás messziről látni kilátót, hogy nah odáig kell mennünk.😃 Mi gyerekkel voltunk egy 4 és egy 7 evéssel. Ők is élvezték.
Zobraziť viac
2020. április 9., csütörtök 23:01:17
Fotografia: Adél Göltl, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:01:37
Fotografia: Adél Göltl, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:01:50
Fotografia: Adél Göltl, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:02:13
Fotografia: Adél Göltl, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:02:43
Fotografia: Adél Göltl, Közösség
2020. április 9., csütörtök 23:03:02
Fotografia: Adél Göltl, Közösség
Nóra Noszkó
2020-03-28 · Community
Március 27.
Fotografia: Nóra Noszkó, Közösség

Fotografie iných

Bauman Róbert - 2020.09.05
Bauman Róbert - 2020.09.05
Bauman Róbert - 2020.09.05
Bauman Róbert - 2020.09.05
+ 13

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
7,8 km
Trvanie
1:50hod
Stúpanie
247 m
Klesanie
247 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Vhodné pre rodiny s deťmi Geologické zaujímavosti Vrcholová trasa Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp