Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet

Tókör Farkasgyepű mellékén

· 4 reviews · Peší výlet · Bakony-vidék · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • A Pisztrángos-tó
  / A Pisztrángos-tó
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei úton
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szénpajta tisztása
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton Németbányára
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Stégek a Pisztrángos-tó partján
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A farkasgyepűi kísérleti erdőben
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Németbánya központja
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pisztrángos-tóhoz közeledve
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pisztrángos-tó
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Holtfa a kísérleti erdőben
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pisztrángos-tó
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A farkasgyepűi kísérleti erdőben
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pisztrángos-tó
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nemzetiségi falumúzeum, az egykori iskola épülete (Farkasgyepű)
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Farkasgyepű felé
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Farkasgyepű
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 10 8 6 4 2 km
Farkasgyepű és Németbánya az Öreg-Bakony peremén fekvő falvak, szomszédságukban hatalmas dombsági erdőtáj terül el. A két falut összekötve rövid erdei körsétán látogatjuk meg a térség ékességét, a meder fölé hajló lomboktól hangulatos Pisztrángos-tavat.
Otvorené
Ľahká
10,1 km
2:55 hod
240 m
240 m

Bakonyerdő, avagy Bakonyer Wald - így emlegették régen, a modern földrajzi tájlehatárolások előtt a Dunántúli-középhegység egészét annak legterjedelmesebb tagja után. Az erdő megnevezés a Bakonyban az alacsony hegyvidéknek szól, melynek szellősen sorakozó, kupola formájú magaslatai és széles fennsíkjai általában nem keltik hegység benyomását. Az ember a fennsíkokon és medencékben vetette meg a lábát, a magasabb hátak és a meredekebb lejtők a természet birodalmaként őrződtek meg - persze mára teljesen átalakított formában.

A Bakony legmagasabb részének (Öreg- vagy Magas-Bakony) lábánál, dombvidéki erdőségben vezet körtúránk, melynek hangulatát leginkább a barátságos jelzővel írhatjuk le, amint a felkeresett érdekességeket is talán e szóval jellemezhetjük legpontosabban. Németbánya takaros házai után patakparti sétával látogatjuk meg a farkasgyepűi kísérleti erdő védett területét, melyen keresztül a Pisztrángos-tó dús lombozattal összebólintó tükréhez látogatunk. Végül sötét, buja rengetegen keresztül térünk vissza kiindulópontunkra, Farkasgyepűre.

Autorov tip

 • Vízvételezési lehetőség nincs a túrán Németbányán kívül, ezért nyáron készüljünk elegendő mennyiséggel!
 • A túra, bár gyerekekkel egy egész napot elvihet, családdal is bátran végigjárható. Nincsenek benne jelentős szintkülönbségek, ennek ellenére már nagyobb, túrázáshoz szokott gyerekekkel ajánljuk, mivel inkább csak sima erdei séta; mindössze a Németbánya utáni patakpart és a tó foglalhatja le jobban a kisebbeket.
 • Érdemes (és érdekes) meglátogatni a Roth Gyula-tanösvényt. A változatos erdő (főleg bükkös) 1926 óta a természetközeli erdőfelújítás kísérleti terepe. Ennek részleteit lásd az útleírásban!
 • A túra végén kellemes befejezőpont a farkasgyepűi Nimród vendéglő, amit a falu főutcáján találunk, kb. 4-5 perc sétára a túra végpontjától felfelé.
Profilový obrázok používateľa Áron Dömsödi
Autor
Áron Dömsödi
Aktualizované: 2020-09-25
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
418 m
Najnižší bod
319 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Pisztrángos-tó partján álló stégek elég ingatagok - gyerekeket, úszni nem tudókat ne engedjünk ki rájuk! Mielőtt bármelyikre rálépnénk, ellenőrizzük stabilitásukat! Szerencsésebb a túlparton megközelíteni a tavat, ott közvetlenül a víztükörig is lesétálhatunk.

Dalšie informácie/odkazy

štart

Farkasgyepű, posta buszmegálló (383 m)
Súradnice:
DD
47.203440, 17.631973
DMS
47°12'12.4"N 17°37'55.1"E
UTM
33T 699331 5231132
what3words 
///rummaging.cinemas.indices

ciel

Farkasgyepű, posta buszmegálló

Podrobný popis cesty

Itiner

 • Farkasgyepűről a K◼ jelzésen indulunk el keleti irányba (a falu közelebbi széle felé).
 • A K◼ jelzést kell követni egészen Németbányán át az Országos Kéktúra útvonalának csatlakozásáig.
 • Németbánya túloldalán jobbra fordulunk a K jelzésre, amit a Szénpajta tisztásáig követünk.
 • A Szénpajtától jobbra követjük a P+ jelzést a Pisztrángos-tóig.
 • A Pisztrángos-tótól a Z● jelzés mutatja az utat a Farkasgyepűre vezető műútig.
 • Túránk végpontjára a Z+ jelzés kísér vissza.

A túráról részletesen

Farkasok földjén

A túrát éppen a különös templom közeléből indítjuk: a masszív hatást keltő épület egyszerre hordoz gótikus és román stílusjegyeket, hasonlít katedrálisra és szimpla vidéki parókiára is. Farkasgyepű eredetileg kedvelt vadászterület volt (Mátyás király például előszeretettel hajtotta itt a helybéli vadakat). A hatalmas bakonyi rengeteg (Bakonyerdő, Bakonyer Wald) vadvilága jelentősen különbözött a maitól, nagy számban lakták például farkasok (igaz, a „nádi farkas", avagy aranysakál mára visszatért a területre), őket tüskés árok vagy sövény, a gyepű tartotta távol az emberek javaitól (innen a név). A kezdetekben (18. század) csárda, majd üvegfúvó üzem épülésével indult a falu története, melyet német telepesek népesítettek be. Központjában az egykori csárda szerepéhez hasonlóan a Nimród vendéglő „csapolja meg" az átmenő forgalmat, és persze kiváló befejezőpontja bármely környékbeli túrának.

A főút mentén indulunk el a K◼ jelzésen a falu közelebbi vége felé. A bal oldali házak sorát záró épület kerítése mentén vágunk neki az erdőnek - az őrzőkutyák izgatott csaholása közepette. Farkasgyepű a csaknem 400 méteres dombtető közelébe épült, míg a szomszédos Németbánya a völgy aljához tapadt. A turistaút fiataloson, majd szellősebb szálerdőn gázol át. Rövid emelkedés után lejtőn érkezünk meg következő állomásunkra.

Deutschhütten

Németbányát a 18. század közepén alapították, a közeli erdőségeket feldolgozó üveghutát pedig német telepesek működtették. A mértéktelen erdőirtás mindössze néhány évtized alatt az üzem bezárásához vezetett, ami addig évi kétszázezer darab terméket állított elő, melyekre a farkasgyepűi üvegfúvók tevékenysége is támaszkodott. A jégkorszaki szelek által a területen szétteregetett lösztakaró sovány megélhetést adott a földművelő lakosságnak - akiknek nagy része a 20. századi kitelepítések során elhagyta a községet (ezzel szellős beépítettségű falukép született). Még megfigyelhetünk itt néhány régi építésű, jellegzetes német házat. A telepesek eredetileg veranda nélküli, egyajtós épületeket húztak föl maguknak - ellenben a magyarokkal, akiknek minden szobája az udvarra nyílt, és ugyanebben az irányban kis tornácuk is volt. A németek lassacskán „rákaptak" a tornácra, melynek oszlopai között alacsony fal húzódott néhány nyílással - az 1957-es turistakalauz ezt egyedisége okán „bakonyi típusú" háznak nevezi. A természetközeli fekvés ma főként az üdülni vágyókat vonzza a helységbe, melyen először át kell vágnunk, majd a végénél jobbra kanyarodunk az Országos Kéktúra útvonalára.

A K jelzés a Jáger-rét szélén fut a sekély völgyben, majd a vendégházat elhagyva keresztezi a (részben a) régi kisvasút töltésén épült szállítóutat. Baloldalt széles fakihordó nyom kísér, a turistaösvény azonban a patakpartot követi. Egy tágas, pihenővel felszerelt tisztás, a Szénpajta neve a hegyvidék erdőségeit hasznosító, mára megszűnt szénégetés emlékét őrzi. A térképre tekintve felfedezhetjük az Érclyukak helynevet, mely szintén letűnt korok ipartevékenységére utal: az ország területén elsőként, a 18. században itt folyt bauxitbányászat; a kitermelt nyersanyagot Kislőd vashámorában az úrkúti mangánérccel vegyítve olvasztották meg.

Kísérleti erdő a lankák között

Elhagyjuk az Országos Kéktúra útvonalát, és az iharkúti (mára bezárt) bauxitbánya szállítóútjára lépve jobbra indulunk a P+ jelzésen. Rövid kaptató után, a kanyar előtt jobbra fordulunk, és ösvényen lépünk be a farkasgyepűi kísérleti erdő védett területére. Az 1920-as években Roth Gyula, nemzetközileg is elismert erdészprofesszor kezdte itt vizsgálni a természetszerű erdőfelújítási módokat, melyek lényege röviden, hogy a fakitermelés nem jár hatalmas tarvágásokkal. Helyette az erdő természetes folyamataihoz hasonlóan csak egyedenként vagy kisebb csoportonként vágnak lékeket, melyeknek aljára lejut a fény, ezzel megkezdődhet az új generáció fejlődése. Így, akár egy természetes állapotú rengetegben, különböző korú, méretű (és fajú) fák élnek egymás közvetlen közelében. (Persze ez nem igaz a kísérleti erdő egészére, annak egyes foltjaiban eltérő állományok élnek.) A védett erdőrészletben bőven akadnak 100 évesnél idősebb példányok, és folyamatos az ökoszisztéma megfigyelése is. A Roth Gyula-tanösvény információs táblái segítenek megismerkedni a területen folyó kutatásokkal és persze az élővilággal.

A Pisztrángos-tó

Hangulatos földút vezet az elegyes, többnyire zöld szőnyegű erdőben, végül hirtelen lehajló kanyarban közelítjük meg a Pisztrángos-tó partját. Az öles bükkfák lombfüggönye mögött már látszik a csillanó vízfelszín, melyen a ráhajló ágak falevelei úszkálnak békésen. A tavacskát 1973-ban duzzasztották a Bittva-patakon; nevével ellentétben pisztráng nem él benne. Különösen ősszel, a túlpartról nyújt varázslatos látványt, hiszen a dús lombozat színpompáját megduplázza a rezzenéstelen víztükör, mintha csak egy giccses, bazári festményt bámulnánk egy világvégi csárda falán. Persze a valóság sokkal elragadóbb, érdemes lemenni a partig - azonban az összeeszkábált, ingatag stégeken legyünk óvatosak, állapotuk többnyire nem valami bizalomgerjesztő! A turistaút átvezet a gáton; a gyerekeket inkább a laposabb túloldalon engedjük közel a tóhoz, hiszen itt egészen a vízpartig merészkedhetünk.

Búcsút intve a Pisztrángos-tónak, a P+ jelzés egy széles szállítóúton vezet tovább. Innen nemsokára egy alig észlelhető bevágásnál balra, derékszögben nekiugrik az emelkedőnek a Z● jelzés. Áthágunk egy alacsony háton, később egy árkot keresztezve kikapaszkodunk a Farkasgyepűre vezető erdei útra. Néhány kanyar, és már kint is vagyunk a főúton, melyen jobbfelé a Z+ jeleken érkezhetünk vissza a faluba.

Az eltűnt kisvasút

Részben a ma forgalmas országút mentén 1928-tól kisvasút szállította a fát, illetve a farkasgyepűi szanatórium épületének kőanyagát. Később a vonal a falu fűrészüzemének produktumát cipelte a városlődi vasútállomásra. 1952-ben összekötötték a két meglévő bakonyi kisvasutat, ezzel több mint 36 kilométeres hálózat jött létre. Bár a '60-as évek elején még személyforgalom indult, az évtized végére érvényesült, új közlekedéspolitikai koncepció a közúti szállítmányozás javára elkezdte felszámolni a vasúti kapacitásokat, ennek részeként 1976-ra a sínek eltűntek a bakonyi tájból.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A Farkasgyepű, posta buszmegállótól indul a túra, és ott is végződik.
 • A túra startpontja és egyben célja lehet Németbánya is, ez esetben a Németbánya, forduló buszmegállótól kell indulni.

prístup

 • A túra kezdő- és végpontja is a buszmegálló.

Parkovisko

 • Farkasgyepűn a templom mellett vagy a Nimród vendéglőnél találni parkolóhelyet.
 • Németbányán a központban, a Kossuth Lajos utca elején parkolhatunk.

Súradnice

DD
47.203440, 17.631973
DMS
47°12'12.4"N 17°37'55.1"E
UTM
33T 699331 5231132
what3words 
///rummaging.cinemas.indices
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • Bakony turistakalauz

Mapa doporučená autorom

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

5,0
(4)
Péter Mógor
2020-08-29 · Community
2020. augusztus 29., szombat 19:44:53
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:28
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:35
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:43
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:54
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:01
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:07
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:13
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:18
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:25
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:30
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
Péter Mógor
2020-08-29 · Community
2020. augusztus 29., szombat 19:44:53
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:28
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:35
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:43
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:45:54
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:01
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:07
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:13
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:18
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:25
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 19:46:30
Fotografia: Péter Mógor, Közösség
Szintia Kovács
2020-08-29 · Community
2020. augusztus 29., szombat 18:48:25
Fotografia: Szintia Kovács, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 18:48:40
Fotografia: Szintia Kovács, Közösség
2020. augusztus 29., szombat 18:48:51
Fotografia: Szintia Kovács, Közösség
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

2020. augusztus 29., szombat 19:44:53
2020. augusztus 29., szombat 19:45:28
2020. augusztus 29., szombat 19:45:35
2020. augusztus 29., szombat 19:45:43
+ 23

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
10,1 km
Trvanie
2:55hod
Stúpanie
240 m
Klesanie
240 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Etapová trasa Možnosť občerstvenia Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Botanické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp