Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výletodporúčaný výlet

Tevelesen a Pilisben

· 25 recenzie · Peší výlet · Pilis-hegység· Otvorené
LogoMTSZ - együttműködő szervezetek
Zodpovedný za tento obsah
MTSZ - együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Az egri vár mása kiváló helyszíne egy családi kirándulásnak
  / Az egri vár mása kiváló helyszíne egy családi kirándulásnak
  Fotografia: Nógrádi Attila, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Elindulás Budapest környékének egyik legjobb családi kirándulására
  Fotografia: Nógrádi Attila, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Kevélyhegyi levendulamező
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Teve-szikla
  Fotografia: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Teve-szikla a kőfejtővel
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mesterséges kőfülke és természetes kőteve
  Fotografia: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a vár felé a Teve-sziklától
  Fotografia: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Az egri vár mása a levegőből
  Fotografia: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a vár!
  Fotografia: Nógrádi Attila, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Útban vissza a parkolóhoz
  Fotografia: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A túra családi voltát a Pilisborosjenő határában álló játszótér is meghatározza
  Fotografia: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 250 200 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Az egri vár mása Teve-szikla
Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát. Lehet sokat mászni, van természetes homokozó, és akár várjátékokat is szervezhetünk. A célban pedig meleg étel vár minket.
Otvorené
Ľahká
Trasa 3,2 km
2:00 hod
88 m
88 m
271 m
213 m
Pilisborosjenő határában van egy népszerű túrabázis, ahonnan több, gyermekszemmel is élvezetes túrát tehetünk. A legjobb, de mindenesetre a legkönnyebb ezek közül a Pilis tevéjének és egy rejtélyes vár történetének a felfedezése. Lehet mászni, van dolomithomokozó, egy kis előkészülettel akár várjátékokat is szervezhetünk a gyerekeknek, tavasz végén pedig még levendulát is szedhetünk. Visszaérve a parkolóba friss bográcsétel vár ránk, legalábbis hétvégén. Az esetleges feles energiákat egy kellemes játszótéren vezethetjük le. A szikla nem egészen 1 km-re van a parkolótól, míg az egész kör 3,2 km – a főváros környékének egyik legjobb családi túrája!  

Autorov tip

 • A helyszín valóban népszerű, ezért egy szép tavaszi vagy őszi hétvégén érdemes viszonylag korán megérkezni a falu szélén található parkolóba.
 • Azon túl, hogy könnyű körtúráról van szó, sok, gyermekszemnek érdekes látványossággal, családbarát a bemutatott útvonal azért is, mert a célban könnyen és gyorsan ehetünk a Jenői FALÓ Büfében. A nyitvatartásról azonban feltétlenül érdeklődjünk az interneten (Google térképen és Facebookon egyaránt megtalálható a büfé).
 • Sok család babakocsival vág neki a távnak. Nagykerekű babakocsival egyáltalán nem kivitelezhetetlen a feladat, de azért jó szívvel inkább a Teve-szikláig javasolható a babakocsis menet.
 • A túrán sok a nyílt terep, ezért nagy hőségben gyerekekkel nem ajánljuk!  
Profilový obrázok používateľa MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualizované: 2020-11-18
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
271 m
Najnižší bod
213 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Tipy a rady

Štart

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca (233 m)
Súradnice:
DD
47.610540, 18.986862
DMS
47°36'37.9"N 18°59'12.7"E
UTM
34T 348704 5274978
what3words 
///groups.berated.digit

ciel

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca

Podrobný popis cesty

Itiner:

 • Jenői FALÓ Büfétől a széles földúton, a K kerékpáros jelzést követve indulunk meg Csobánka felé
 • 500 métert követően térjünk le balra egy jelzetlen, de széles földútra
 • Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, amin eddig is jöttünk (míg a K balra letér)
 • Kb. 200 méter múlva érjük el a Teve-sziklát
 • A sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy megérkeztünk oda, kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához
 • A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésre
 • Jobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

A túra részletes leírása

Ha a gyerekek első bakancsos lépteit tervezzük és szervezzük, egy sor dologra kell ügyelnünk, már ha mi is élvezni akarjuk a túrát. Legyen gyerektársaság, legyen gyermekszemmel érdekes attrakció, legyen mese és játék a túrába szőve, legyen egyszerű étkezni a túra után, ne legyen túl meredek az ösvény, s nem baj az sem, ha egy játszótér is található akár az indulásnál, akár menet közben. A fentieket figyelembe véve a pilisi Teveles az egyik legjobb túra a főváros környékén.

Túra levendulamezővel a háttérben

A parkolóból kiszállva fölöttünk magasodik a Nagy-Kevély sasbérce, s megindulva a széles földúton a K kerékpár jelzést követve Csobánka felé, lényegében tartva azt az irányt, ahogy autóval jöttünk eddig, rögtön jobbra meg is látjuk az első látványosságot - feltéve, ha jókor érkezünk. A látványos Kevélyhegyi levendulamező 2016 óta díszíti a falu határát: a lilába boruló hegyoldal a Nagy-Kevély impozáns csúcsával a háttérben valóban megkapó látvány. Virágzáskor (késő tavasszal, kora nyáron) szedd magad akció keretében mi is vihetünk haza pár csokorral, kiváló program a túra lezárására!

Mielőtt az erdőt elérnénk, térjünk balra a derékszögben nyíló széles, de jelzetlen földútra. Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, míg a K jelzés balra letér. (Egyébként akkor sincs gond, ha a faluból kivezető széles útról nem fordulunk le balra a szikla irányába. Ebben az esetben haladjunk tovább, kb. 200 métert követően, egy szép feszületet jobb kéz felől elhagyván szemből becsatlakozik az országos K jelzés. Ezen élesen balra visszakanyarodva egy minimális kerülővel ugyanoda jutunk.)

Dolomithomokozó a Teve-szikla aljában

A bizonyos szögből valóban tevére emlékeztető szikla geológiájáról és az egykori bányában megfigyelhető földtörténeti rétegekről információs tábla tájékoztat. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban, ahol kovás, forróvizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban, itt éppen teve formát magára öltve, kipreparálódott. Elvileg a sziklára is fel lehet kapaszkodni, de gyerekekkel ezt csak szülői felügyelet mellett tegyük, akkor is fokozott óvatossággal! Vagy inkább ne! A szikla alatt is bőven találunk ugyanis mókát: az egykori bányában (pl. az információs tábla mögött) biztonságosabban lehet mászni, de a sziklafalak tövében található dolomit porral való játék az igazi. Amit régen az asszonyok súrolópornak használták, az a gyerekeknek kiváló homokozó. És a bánya aljában van egy hatalmas és nagyon látványos sziklaüreg is!

Egy különös vár története

Ha kijátszottuk magunkat, akkor a sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy eddig is haladtunk, és kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához. Ezt a különös „romot" 1968-ban építették fel Pilisborosjenő határában, mint az egyik legismertebb magyar film díszletét (Gárdonyi Géza regényéből Nemeskürthy István forgatókönyve alapján Várkonyi Zoltán forgatta itt az Egri csillagok című film egy részét). Igazi kőből épült, hiszen emberek másztak fel rá a forgatás során. Azért itt húzták fel, mert a valódi várat körbenőtte a város, ezért forgatni ott nehéz lett volna, másrészt Budapest közelében volt, és szét lehetett lőni. Nem utolsó sorban pedig a közeli katonai bázisról jó sok statisztát lehetett verbuválni.

A forgatás 40. évfordulójára a vár környékét a pilisborosjenői önkormányzat rendbe hozatta. Persze ne keressük itt a komplett erődítményt, a fa elemek már rég megadták magukat az időnek, cserébe a megmaradt falak kiváló terepet nyújtanak egy gyerekcsatának (különösen, ha előre készülünk például jelmezekkel). Vagy akár egy hosszabb pikniknek.

Maradjon energia a visszaútra!

De azért a gyerekfárasztással óvatosan, még vissza is kell jutnunk a parkolóba. Cserébe a Jenői FALÓ Büfében viszonylag gyorsan ehetünk egy meleg bográcsételt. Ez és az ott található játszótér (illetve a levendulamező, ha virágzáskor járjuk a túrát) kellő csali lesz remélhetőleg, hogy visszainduljunk. A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésreJobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Busszal érkezve Pilisborosjenő autóbusz-fordulónál szálljunk le, ahova Budapest Árpád hídtól járnak a buszok.

Prístup

 • A buszfordulóból a Dózsa György úton felfele elindulva 350 m-re találjuk a Jenői FALÓ Büfét és a játszóteret, ahonnan a túra indul.

Parkovisko

 • A túra kiindulópontján, a Jenői FALÓ Büfé környékén a Prohászka Ottokár utcában a KRESZ szabályai szerint lehet parkolni.

Súradnice

DD
47.610540, 18.986862
DMS
47°36'37.9"N 18°59'12.7"E
UTM
34T 348704 5274978
what3words 
///groups.berated.digit
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Kniha doporučená autorom

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

Mapa doporučená autorom

 • A Pilis térkép
 • Budai-hegység térkép

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,8
(25)
Zoltan K
2021-10-31 · Community
Könnyű túra, kisgyermekes családoknak kiváló lehetőség hogy eltöltsenek egy gyönyörűszép napos hétvégét kinn a szabadban. A gyermekek imádni fogják, sok kis hely van amit felfedezhetnek. Budapesthez közel található ez a hely, az Egri vár másolatában még fegyveres bemutatókat is szoktak szervezni amit magunk is kipróbálhatunk.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2021-10-30
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Fotografia: Zoltan K, Community
Levente Csóka
2021-06-11 · Community
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2020-06-11
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 79

Stav
Otvorené
hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
3,2 km
Trvanie
2:00 hod
Stúpanie
88 m
Klesanie
88 m
Najvyšší bod
271 m
Najnižší bod
213 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Tajný tip Zdravé podnebie

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp