Zdieľať
Pamätať
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet
Vložiť
Fitness
Peší výlet

Tatai-tókör: séta a vizek városában

Peší výlet · Pannonia · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Tatai vízi élet
  / Tatai vízi élet
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Öreg nyárfák az Által-ér mellett
  / Öreg nyárfák az Által-ér mellett
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Buja vízivilág az Öreg-tó várossal elentétes oldalán
  / Buja vízivilág az Öreg-tó várossal elentétes oldalán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A kálvária földtani feltárása
  / A kálvária földtani feltárása
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Forrásmészkő örvénylő rétegei a Kálvária-hegy tó felöli oldalán
  / Forrásmészkő örvénylő rétegei a Kálvária-hegy tó felöli oldalán
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Sárkányok az Öreg-tavon
  / Sárkányok az Öreg-tavon
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Által-ér Öreg-tavi torkolata
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyárfák nászruhában
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Áthatolhatatlan ártéri erdő
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tatai alkonyat
  Fotografia: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 1 2 3 4 5 6 7 Tourinform Iroda (Tata) Tatai Öreg-tó Tatai vár

Aki még nem járt Tatán, a vizek városában, és szereti a természetet, a vízivilágot és a kellemes sétákat a vízparton, annak egyszer meg kell kerülnie a Tatai Öreg-tavat, közben a tónak és környezetének minél több zugát, titkát felfedezve. De aki már megtette, annak is érdemes más-más időszakokban visszalátogatnia, mert az évszakok, a vízszint váltakozásaival mindig új arcát mutatja az idilli táj.

Otvorené
Ľahká
7,1 km
1:47 hod
83 m
83 m

Nemcsak Tatának, de egész Magyarországnak egyik legnagyobb értéke változatos vizivilága, a mélyben rejlő termálvizektől a tiszta forrásokon és lápi vizivilágon keresztül az ezüstösen csillámló nagy tavakig. Az Észak-dunántúli kisváros pedig nemcsak bővelkedik a vízi értékekben, hanem komolyan tesz is annak megőrzéséért és megmutatásáért. A vízimadarak védelmének jegyében Tatát az 1990-es években Ramsari Várossá avatták,  így számos intézkedéssel ösztönzi a helyieket e csodás életközösség fenntartására, a békés együttélésre. Kákalaki Akka és barátai pedig hálásak ezért a törődésért: minden évben ludak tízezrei vészelik át a hidegebb hónapot a tavon és a környéken, megörvendeztetve a helyieket és az idelátogatókat nyüzsgő vízi kavalkádjukkal, a város felett köröző csapataikkal.

De a város és az Öreg-tó környéke rengeteg egyéb látványosságot, érdekességet rejt, mind természeti környezetben, mind kulturális értékben, melyek bemutatására a helyiek számos tematikus túrát találtak ki, információs táblákon igazítva útba az érdeklődőket. Az Öreg-tó két ellentétes oldalán a tematikus séták nyomvonalán navigálhatunk, a vár melletti platánfánál pedig a kulturális, míg az üdülő sor elején lévő parkolóban a természeti látványosságokat bemutató tanösvények tábláját találjuk. A tartalmas leírásokkal kísért felfedező utak a város történelmébe, vízi világába, erdeibe vezetnek minket a városban fellelhető malmok, templomok, kastélyok érintésével a kőfejtők, tavak és források mentén.

Fedezzük fel ezt az izgalmas és látványos vidéket, ahol a természet és a történelem, a mai és egykori nagy személyiségek munkájának lenyomata találkozik a tatai Öreg-tó csillámló víztükre körül.

Autorov tip

 • Tata kétségkívül a vizek városa, legtöbb rendezvénye is a tóhoz kapcsolódik. Érdemes felkeresni valamelyik közösségi eseménye alatt, akár a nyári fesztiválokon, akár ősszel a nagy lehalászás vagy a híres tatai vadlúdsokadalom idején.
 • A város rengeteg kulturális attrakcióval várja a turistákat, ezért érdemes a kirándulásunkat kiegészítenünk a város kulturális értékeinek felfedezésével, kiállításokkal.
 • Az Öreg-tó mellett a közeli a Cseke-tó és a Fényes-forrás tanösvénye is legalább olyan látványos, mint a tókör. Érdemes meglátogatni mindkét vizes helyszínt.
 • Tata legszebb kilátásának és a Gerecse geológiai bemutatóhelyének ad helyet a közeli Kálvária-domb. Ha fogékonyak vagyunk a sziklák és a föld alatti csodák világára, a helyi szakemberek vezetett túrával bemutatják nekünk a föld alatti csodákat. Ám ha csak a felszínen maradunk is, a védett geológiai feltárás sziklavonulata, a dombtetőről, de méginkább a Fellner Jakab-kilátóból elénk táruló panoráma Tata szépségének új perspektíváját mutatja meg. Mindenképp célszerű megtennünk ezt a fél órás kitérőt a tóparti Esterházy-kastélytól a Fazekas utcán keresztül a Kálvária-domb tetejéig.
 • Kevés túrán vagyunk ennyire jól ellátva felfrissülési lehetőségekkel. A séta végén beülhetünk egy kávézóba, étterembe vagy cukrászdába, és élvezhetjük a kultúrkörnyezet adta lehetőségeket.
outdooractive.com User
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualizované: 2019-04-02

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
142 m
Najnižší bod
126 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A tó város felőli oldalánál kevesebb a fa és az árnyék, úgyhogy nyáron védekezzünk a káros sugarak ellen!

Vybavenie

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

štart

Tata, az Öreg-tó középső zsilipje (126 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.649582, 18.321018
UTM
34T 298816 5280831

ciel

Tata, az Öreg-tó középső zsilipje

Podrobný popis cesty

 Itiner:

 • A tatai Öreg-tavat egy tanösvény zöld alapon fehér levelekkel díszített jelzése kerüli meg, ezt kell követnünk a tó körüli széles murvaúton.

Leírás:

Célszerű módon a városközponthoz legközelebb kezdjük tókerülő túránkat, a tatai Öreg-tó leeresztő zsilipjénél, a vár keleti lábánál. A robosztus vízszintszabályozó műtárgyat a 18. század közepén építették, de a tó a várhoz tartozó vizesárokkal már a 14. században létezett. Az eredetileg halászati célból létesült mesterséges tó így valójában hazánk legrégebbi halastava. Manapság a nyári időszak után, a zsilip segítségével lassú apasztás révén méterekkel süllyesztik le a vízszintet, aminek hatására a halak a mélyebb zugok felé kényszerülnek, így könnyű zsákmányt jelentenek a kerítőhálós halászoknak. A tatai látványhalászatot az októberi hosszú hétvégén rendezik meg, életben tartva az ősi mesterséget.

Sétánkat a tó körül a zöld alapon fehér faág tanösvényjelzés kíséri, de úgyis szinte lehetetlen véletlenül letérni a tavat megkerülő széles murvaútról. A futók is előszeretettel használják ezt a bő 7 kilométeres utat, tehát elég csak a napi edzéseiket teljesítőket követnünk. Az Öreg-tó 200 hektárt meghaladó vízfelülete ugyanakkor a vizisportok szerelmeseinek igazi paradicsoma. A nyári időszakban rengeteg evezőst, vitorlást láthatunk a tavon, még olyan különlegességeket is, mint a sárkányhajó. Ha mi is kedvet kapunk, bérelhetünk kenut, kajakot a csónakházban, és túránkat kiegészítve testközelből is élvezhetjük a tó vizivilágát. Kevésbé bevállalósak részére sétahajójárat is üzemel a tavon a Szent János kikötő és az Építők parkja között.

A hajóállomást elhagyva elmaradnak mögöttünk a tóparti házak, és egyre természetesebb környezetben mozgunk. Az Öreg-tó vízfelülete kinyílik a tó nagyobbik, déli medencéjében, a túlpart bő kilométer távolságra van tőlünk. A víztömeg valódi méretei innen látszanak igazán. A kiindulópontunkat jelentő Öregvár is egyre kisebb lesz, ahogy megfogyatkoznak a parton sétáló emberek, és a város zaja hátramarad.

Égi vándorok menedéke

A tó városközponttól távoli, mégis még könnyen megközelíthető pontján építették fel a madármegfigyelő tornyot, ahonnan a legjobban láthatjuk be a tó felületét. Az téli időszakban, alacsony vízállásnál a tatai Öreg-tó vízimadarak tízezreinek telelőhelyként szolgál. Az eurázsiai tundrákról csapatosan érkeznek a vonuló vízimadarak a hidegebb idő beköszöntével. Néhány lúdra jeladót szerelve követték nyomon a vonulásuk irányát és ütemét, ami megdöbbentő részleteket tárt fel. Egyetlen nap leforgása alatt akár 1500 kilométer távot is repülhetnek ezek az égi vándorok. A nyugat-szibériai folyótorkolatoktól az Urál-hegység megkerülésével, számos országon átrepülve érkeznek hozzánk, a Kárpát-medence oltalmába.

A ludak telelésére jellemző, hogy az éjszakákat töltik a tavon, napközben a környező földeken legelnek, vagy a mocsarakban gyűjtenek táplálékot. Ennek megfelelően az alkonyati behúzás, de méginkább a pirkadati kirepülés során csodálhatjuk meg a tó és a város felett köröző csapatokat. A legjobb alkalom erre a november utolsó hétvégéjén megrendezett Tatai Vadlúdsokadalom, melynek során madarászok segítségével, előre felállított, nagy nagyítású távcsöveken keresztül szemlélhetjük a tavon gyülekező madarakat.

Ahogy a sétaút elhagyja a keleti part melletti szállodákat és az üdülőövezetet, a vizes területekre jellemző erdőbe lépünk. A szinte áthatolhatatlanul buja aljnövényzetű, cserjés ártéri erdőben a vizet kedvelő fűzfák és nyárfák tekintélyes egyedeit csodálhatjuk meg. Itt már némileg eltávolodunk a tó vízfelületétől, az ártéri nyárfásban igazi erdei hangulat válik uralkodóvá. A famatuzsálemek hatalmas törzsükkel oszlopként szegélyezik a sétautat, a bokrokon tenyésző liánok kulisszaként takarják az ártér belsejét. Ezek a sűrű erdők a város közelségének ellenére igen gazdag állatvilágnak adnak otthont, rókák, vaddisznók, borzok, szarvasok, egész erdei ökoszisztéma van jelen ebben a tavat délről szegélyező erdősávban.

A tópari nyárfák árnyékában

Túránk felénél elérkezünk a tó túloldalára, az Által-ér felett átívelő hídhoz, ahol lehetőségünk van besétálni a folyótorkolathoz. A folyó partján észak felé sétálva, az ösvényt övező telepített nyárfák árnyékában érkezünk a nádasokkal szegélyezett tópartra. Szemben a vár és a mellette csoportosuló épületek eltörpülő sziluettje, míg körülöttünk a tópartot eredetileg jellemző náddal, gyékénnyel benőtt vizivilága. Az ösvény jobb oldalán az Által-ér érkezik a tóba egy mesterséges mederben, míg a bal oldalon van az eredeti, öblökkel rendelkező torkolat, melyet az utóbbi időben állítottak helyre a múlt évszázadi tereprendezés és kotrás során feltöltött, gazos területből. A védett, mocsaras öböl a vizimadarak igazi otthona. Nyáron az itt fészkelő kócsagokat, gémeket, kárókatonákat, jégmadarakat láthatjuk táplálékszerzés közben.

A tókerülő ösvényre visszatérve folytatjuk utunkat az Által-ér völgyét elhagyva, ahol már tölgyek, égerek és telepített fenyők is megjelennek. Kellemes erdei sétánk visszaérkezik a tó partjához, és a tisztásokkal szaggatott vegyes erdőben hallhatóan újra közeledünk a városhoz. A tó a parti buja növényzet megritkításának köszönhetően itt-ott pallókon megközelíthető. A javuló vízminőségnek hála nagy melegben, a mesterségesen kialakított szabadstrandoknál akár csobbanhatunk is egyet a tó hűsítő vizében.

A városhoz közeledve az ösvény egy enyhe jobbkanyarja után balra kiemelkedik a partoldal, és a Kálvária-domb tövében haladunk el. A domboldalra számtalan ösvény fut fel, többségük a Kálvára utcára érkezik. A Kálvária-hegy érdekes geológiai összetettséget mutat. A tó felé kibillent rétegsor a város felöli oldalon a triász kőzeteknél kezdődik, míg a tó felé jura vörösmárvány után fiatal negyedkori édesvízi mészkőben végződik. Érdemes meglátogatni a védett földtani feltárás látványos mészkőfalait, ahol a geológuskertben kőzetkiállítással kísért vezetett túrán kerülhetünk közelebb az évmilliók hagyatékához.

A Kálvária-dombon remek kilátásban is gyönyörködhetünk a város felé magasodó Fellner Jakab-kilátóból. Az ösvényeken csak elég kalandosan tudjuk megközelíteni az alig pár száz méterre lévő Kálvária-dombot; érdemes a túra végénél, a vár előtti öreg platánfától visszakanyarodni a Fazekas utcán, és a hosszabb, de biztosabb útvonalon felkapaszkodni a lokális magaslatra.

A göcsörtös mészkőszikláktól Tata jelképéig

A Kálvária-domb tövénél a tóparton haladó ösvényt szegélyező sziklákra leszünk figyelmesek. A göcsörtös kőzetet közelebbről megvizsgálva feltűnnek a rétegesen kiváló, lyukakkal és üregekkel barázdált édesvízi mészkőre jellemző nyomok. A vizek városa ugyanis a környék egyik legnagyobb forrásrendszerének közelében épült. A Gerecsét és a Vértest elválasztó törésrendszer itt közel esik a regionális mélyponthoz, a Dunához, így a zömében karsztos képződményeket magában foglaló Dunántúli-középhegység felszín alatti vízrendszerének egyik fontos kiáramlási pontja a tatai árok.

Ennek a jelentős karsztvízutánpótlásnak köszönhető a terület vízgazdagsága, mellyel összefügg a tó körüli sziklák kialakulása. A mélyből feltörő karsztvizek ugyanis a hosszú út alatt a környező hegységek belsejében feloldott mészanyagot a földmélyi nyomás és széndioxid elillanásával a forrásoknál rakják le, mint már szükségtelen terhet. Érdekesség, hogy a tatabányai vízapasztó bányászati tevékenység során közel fél évszázadig szárazak voltak a mélyből feltörő források üregei, így lehetőség nyílt például a szomszédos Cseke-tó partján lévő forrásbarlangok száraz bejárására és vizsgálatára. Szerencsére a helyenként több mint száz méteres karsztvízsüllyesztés megszünésével a 2000-es évek után ismét jelentősen emelkedett a vízszint, közelítve az eredeti állapothoz, így ezek a különleges természeti képződmények újra élővé váltak.

A sziklák után, utunk vége felé ismét parkosított kultúrtájra érkezünk, ahogy az Esterházyak lovardaépületét megkerüljük. Az öreg vadgesztenye- és platánfasor visszavezet az Esterházy-kastélyhoz és a várhoz, a városi élet turisták zsivajával és kacsahápogással élénk légkörébe. A tekintélyes törzsátmérőjű öreg-tavi platán árnyékában belépünk a várárokkal körbevett középkori várba, mely Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király kedvelt nyaralókastélya volt, mára pedig Tata jelképe.

A vár túloldalán visszaérkezünk kiindulópontunkhoz, de érdemes egy kisebb kitérővel meglátogatni a vár és a kastély túloldalán fekvő tatai városközpontot is, ahol a Plébániatemplom előtti Kossuth téren, az ismeretterjesztő táblán kiválaszthatunk egy érdeklődésünknek megfelelő körsétát, és megtekinthetjük a város információs táblákkal ellátott emlékeit.

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Amennyiben busszal érkezünk, úgy a Tata, autóbusz állomáson kell leszállnunk, a Tatára érkező buszok végállomásánál.
 • Vonattal jóval messzebb érkezünk a tóhoz képest, mint busszal, de ha szeretnénk vonattal utazni, érdemes a Tata, Tóvároskert vasútállomáson leszállni, és útbaejteni a vadregényes angolparkkal körbevett Cseke-tavat is az Öreg-tó felé.

prístup

 • A Tata, autóbusz állomástól a Váralja úton érkezünk az Öreg-tó zsilipjéhez néhány perces sétával.
 • A Tata, tóvároskert vasútállomásról a Baji úton érünk az Öreg-tóhoz, viszont érdemes lekanyarodni az első lehetőségnél jobb kéz felé a Cseke-tó itányába, és megtekinteni a kevésbé közismert, de igen látványos angolparkot.

Parkovisko

 • Közvetlenül a tatai autóbusz állomás mellett hagyhatjuk az autónkat a bolt és a gyógyszertár előtti parkolóban.
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

Gerecse térkép (Cartographia), Tata várostérképe


Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
7,1 km
Čas
1:47 hod
Stúpanie
83 m
Klesanie
83 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou okružná trasa vyhliadky možnosť občerstvenia vhodné pre rodiny s deťmi kultúra / história geologické zaujímavosti faunistické zaujímavosti tajný tip bezbariérové vhodné pre kočíky zdravá klíma

Štatistika

: hod.
 km
 m
 m
Najvyšší bod
 m
Najnižší bod
 m
Zobraziť nadmorskú výšku Skryť nadmorskú výšku
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu