Zdieľať
Záložka
Vytlačiť
GPX
KML
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Vložiť
Fitness
Peší výlet

Szombathely zöld szíve: a Csónakázó-tó és a Parkerdő

Peší výlet · Alpokalja · Otvorené
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Csónakázó-tó, Szombathely - A sziget és az új híd
  / Csónakázó-tó, Szombathely - A sziget és az új híd
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Emlékmű és domb
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / A Parkerdő bejárata
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Parkerdei részlet
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Szombathely panorámája az Emlékmű-dombról
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Úton, útfélen a Parkerdő felé
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Parkerdei részlet
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Parkerdei részlet
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Emelkedők is adódnak
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Közeledő célpontok
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Az oladi temető, háttérben a Kőszegi-hegységgel
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
 • / Oladi és séi házak - a háttérben a Kőszegi-hegység
  Fotografia: Kálmán Gombos, Együttműködő szervezetek
m 500 400 300 200 10 8 6 4 2 km Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

A túrán Szombathely legszebb, zöldövezeti részébe nyerünk bepillantást. A Csónakázó-tó, az Emlékmű-domb és a Parkerdő tökéletes helyszín a  kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez a városhoz közel, mégis a természetben. Számos program és látnivaló akad ezen a környéken gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – és még éhen-szomjan sem fogunk maradni.

Otvorené
Ľahká
11,8 km
3:15 hod
143 m
141 m

Szombathely Olad nevű nyugati városrészét, illetve annak környékét (és a város zöldövezeti részét) ismerhetjük meg, barangolhatjuk be ezen a könnyed túrán. Az egyszerűen megközelíthető, sok szolgáltatást nyújtó központtól indulva a Horgász-, majd a Csónakázó-tó partján sétálva gyönyörködhetünk a kilátásban. Az Emlékmű-dombról még ennél is szélesebb, kitűnő panoráma nyílik a városra, majd remek ösvényen jutunk ki a Parkerdő bejáratához. Itt büfé, játszótér és szalonnasütő is fogad.

A Szombathelyi Parkerdő rengeteg ösvénye és romantikus sétaútja közül mi ezúttal a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra egy rövid szakaszát járhatjuk végig. Hullámzó terepen, pompás erdők között élvezhetjük a csendet és a jó levegőt. Oladra érkezve némi szintemelkedést követően a kilátó épülete fogad. Innen a túra kiindulópontjához könnyed ereszkedéssel juthatunk. Némi pihenő és felfrissülés után vétek lenne kihagyni a közeli skanzent és a Kalandvárost; mindkettő kitűnő program kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Autorov tip

 • Kiemelten ajánlott látnivaló - a túra előtt vagy után - a Vasi Múzeumfalu. A skanzen április 2. és október 31. között látogatható.
 • Gyerekes családoknak remek kikapcsolódást ajánl a kiindulóponttól kb. 400 méterre található Kalandváros, ami március 15-től október 31-ig tart nyitva.
 • Az Árkádia és a Csónakázó-tó környékén számos kitűnő étterem, kávézó, cukrászda és fagyizó található.
 • A Csónakázó-tó megér egy körülsétálást is, de a szigetet semmiképpen ne hagyjuk ki! A Deck bisztró-kávézó egyben a csónakház is: itt bérelhetők a népszerű vízibiciklik.
 • A Parkerdei büfénél játszótér, pihenőhelyek, szalonnasütők is várják a természetbe vágyókat. A helyszín autóval is megközelíthető, tehát lehet akár ez is a túra kezdő- és végpontja.
outdooractive.com User
Autor
Kálmán Gombos
Aktualizované: 2019-06-20

Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
Parkerdő, esőház, 286 m
Najnižší bod
Csónakázó-tó, 213 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Dalšie informácie/odkazy

štart

Szombathely, Árkádia Bevásárlóközpont buszmegálló (215 m)
Súradnice:
Zemepisný
47.239385, 16.594773
UTM
33T 620699 5233000

ciel

Szombathely, Árkádia Bevásárlóközpont buszmegálló

Podrobný popis cesty

 Itiner:

 • A bevásárlóközponttól a S jelzésen indulunk déli irányba, ami egy fahíd után átvezet a két tó között, majd kivisz az Árpád utcára.
 • Az utca végénél a parkolón áthaladva az Emlékmű-domb aljához érkezünk. Innen indul a K◼ jelzés a Parkerdei büféig; itt átvágunk a kis téren, és a (balról érkező) K jelzésre térünk át.
 • A K jelzés végigvisz a Parkerdőn, majd a lakott részre érkezve is kísér tovább (Orgona utca).
 • Az Oladi temetőt elérve határozott jobbos visz fel a Márton Áron utcába; felérkezés után is maradunk a K jelzés vonalán, ami balra kanyarodik (Dr. Pálos Károly utca).
 • A két antennatoronyhoz érkezve (a közben jobbról betársuló Z jelzéssel együtt) balra térünk; kis ligetes ösvény vezet az Oladi kilátóhoz.
 • Leereszkedünk a lépcsőn, és a Kilátó szomjoltónál jobbra kanyarodunk a Z jelzésen maradva.
 • 200 méterrel ez után hármas elágazás jön. Itt elköszönünk a Z jelzéstől, és balra térünk a Kenderesi utcába.
 • Balról feltűnik az Árkádia bevásárlóközpont, ahova egy kis gyaloghídon jutunk.

A túráról részletesen:

Tavak között

A Sportliget melletti kis utcán indulunk, majd a keskeny fahídon átkelünk az Arany-patak felett. Jobbra tekintve a skanzen oldala látható, amit a Horgász-tó követ. Ennek végénél kis parkolón vágunk át, hogy aztán a széles kilátást nyújtó Csónakázó-tó partjához ereszkedjünk le. A kavicsos ösvényen sétálókkal és futókkal találkozhatunk, miközben elhagyjuk a Tóvendéglő épületét. Ivókutat és vizes játszóteret is találunk a tó partján maradva.  Jobbra, kb. 200 méterre találjuk a Vasi Múzeumfalu (Skanzen) főbejáratát - érdemes most, vagy a túra végén meglátogatni. Eredeti, a falvakból gondosan ide áttelepített épületeit 1973-ban nyitották meg a közönség előtt. Vas megye minden tájegységét képviselik a lakóházak, gazdasági épületek, műhelyek, sőt kápolna is. Területén őshonos állatfajtákat tartanak, kerti-, gyógynövényeket és szőlőt termesztenek. Gyakran kézműves programokat is szerveznek ide, sőt évente többször kirakodóvásár helyszínéül szolgál.

Emlékmű és domb

A Csónakázó-tavat elhagyva az Árpád utcán át jutunk ki az Emlékmű-domb aljához. Közben szemben a Claudius szálló és Városi Sportuszoda impozáns épületeit láthatjuk, majd feltűnik az Ezredévi park is. Innen indul ugyan a K◼ jelzés, de a dombtetőig érdemesebb a kanyargó gyalogutat választani. Felérkezve az 1969-ben épített Felszabadulás emlékművet láthatjuk a kor mementójaként. Felavatása 1970. április 4-re, a „felszabadulás” napjára esett. Tervezője Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök, aki a városban számos más középületet is alkotott (kórházi épületek, üzemek és gyárak, városrész-központ, stb.). Az emlékmű a rendszerváltásig, 1989-ig a város címerének központi motívuma is volt - akkor lekerült onnan, és kis híján a helyéről is. Sorsáról a mai napig nem sikerült végleges döntést hozni, elbontása nagyon költséges lenne. Sajnos az előtte álló terület hasznosítása sem oldódott még meg, pedig a térről visszatekintve pompás látvány tárul elénk az előttünk nyújtózó városra. Ha télen, havas időben jövünk, hóágyúzott szánkópályaként hasznosul a domb.

Folyamatos, de nagyon könnyű emelkedés következik ez után is. Gyalogos ösvényünk a Jégpince utat kíséri - előbb a közelében, később eltávolodva attól, egy erdősávban haladunk. Nagyon kellemes, romantikus szakasz ez: kis hidakkal, kanyargó sétaúttal, sok-sok madárral. Igazán kár lenne az aszfaltutat koptatni - ráadásul veszélyes is. Nemsokára megérkezünk a K◼ jelzés másik végpontjához, a Parkerdei büféhez. Itt frissíthetünk, pihenhetünk egyet; a helyszínen szalonnasütő helyet, egy 2019-ben felújított játszóteret, tornaligetet, parkolót és az Országos Kéktúra egyik igazolópontját is megtaláljuk. 

Parkos erdő

A nagy fakapu alatt a Szombathelyi Parkerdőbe jutunk, ahol esőház, padok és szalonnasütő, majd zegzugos ösvények, futó- és sétautak fogadják az ide látogatót. Szerencsére a K jelzés könnyen követhető (a piros futóösvénnyel gyakran együtt halad). Egy több kilométeres, hosszú jobbos ívet teszünk meg enyhe emelkedőkön és lejtőkön hullámozva. Több helyen padokat, esőházakat is találunk. Szintén itt vezet a Cinege Tanösvény, amelynek öt állomásán információs táblák mutatják be közkedvelt énekesmadaraink életét. A Parkerdő vadállománya is gazdag; a város közelségének dacára nagy eséllyel találkozhatunk őzekkel. Gombaszezonban ideális időjárás esetén több fajtából válogathatunk a korsarunkba. Olad közelébe érkezve megpillanthatjuk a régi sípálya vonalát is, mielőtt kibukkannánk az erdőből (ennek helyén ma már csak villanyvezetékek utalnak a hajdani nyomokra).

Az Orgona utca, majd a Márton Áron és a Dr. Pálos Károly utca vezet az oladi domb tetejéhez. Az antennák után a fák között felbukkan a kilátó sziluettje is. Az oladi „Rózsadombon” 1936-ban átadott épületet sajnos túlnőtték a fák, és az utóbbi években el is hanyagolták; az onnan való ereszkedés viszont ad némi panorámát Sé és a Kőszegi-hegység felé. A domb aljánál található Kilátó Szomjoltó egysége után hamarosan a Skanzen hátsó sarkához érkezünk. Innen a kis hídon át mindössze pár percnyire van a kiindulópont , ahol étterem, cukrászda, fagyizó, kávézó, vagy akár bowlingozás és pizzázás várhat ránk. Frissülés után pedig a közeli Skanzen és a Kalandváros nyújthat további kikapcsolódást és élményeket.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A távolsági buszról, illetve hétköznaponként az 5 és 30Y, hétvégén a 35 jelzésű helyijáratos buszokról a Szombathely, Árkádia Bevásárló Központ nevű megállóban kell leszállni. 
 • Szombathely vasútállomásáról a fenti helyijáratra szállva érkezhetünk ebbe a megállóba. 

prístup

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul.

Parkovisko

 • A körtúra kiindulópontja könnyen megközelíthető személygépkocsival is a Dolgozók útján.
 • A kiindulópont bevásárlóközpontnál tágas, ingyenes parkoló áll rendelkezésre. 
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Mapa doporučená autorom

A Kőszegi-hegység turistatérképe

Vybavenie

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Otázky a odpovede

Spýtajte sa prvú otázku

Máš otázku týkajúcu sa tohto obsahu? Tu je správne miesto, kde sa môžeš opýtať.


Recenzie

Napíš svoju prvé hodnotenie

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Stav
Otvorené
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
11,8 km
Trvanie
3:15hod
Stúpanie
143 m
Klesanie
141 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Možnosť občerstvenia Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Botanické zaujímavosti Faunistické zaujímavosti Zdravé podnebie

Štatistika

 • 2D 3D
 • Obsah
 • Nový bod
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
: hod.
 km
 m
 m
 m
 m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu