Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Szép kilátás: A budai Sas-út

· 14 recenzie · Peší výlet · Dunazug-hegyvidék
Zodpovedný za tento obsah
Magyar Természetjáró Szövetség Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Sas-hegy
  Sas-hegy
  Fotografia: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 8 6 4 2 km Gyermekvasút (Széchenyi-hegy állomás) Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest) Ördög-orom Sas-hegyi kilátóterasz
Kevesen ismerik ezt az útvonalat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt még bunker és labirintus is.
Ľahká
Trasa 8,9 km
2:33 hod
191 m
522 m
462 m
129 m
A budai Sas-út egy kényelmes, 2,5 órás (plusz 1 óra Sas-hegy kör) túra főként lefelé egy 9 kilométer hosszú nyomvonalon. Inkább relaxációs jellegű, semmint megerőltető menet, és a gyerekek sem unatkoznak közben, ha épp a család szeretne kirándulni egyet. Edzésnek felfelé is megtehető, akkor elég a Márton Áron tértől indulni. Nyilván sokakat érdekelne az Ördög-orom labirintusa is, de az manapság sajnos nem bejárható.

Autorov tip

 • Ha a Sas-hegyet is betervezzük az útba, akkor november 30-ig kell megjárni a túrát, a Látogatóközpont ugyanis télire bezár.
 • Érzékletes élménybeszámoló a Szépkilátás blogon olvasható.
Profilový obrázok používateľa Gábor Tenczer
Autor
Gábor Tenczer
Aktualizované: 2019-11-14
Obtiažnosť
Ľahká
Technika
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
462 m
Najnižší bod
129 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A Farkasvölgyi víznyelőnél legyünk óvatosak! Hat méter mély, és aki belepottyan, egyedül nem tud kimászni belőle.

Tipy a rady

Štart

Budapest, Széchenyi-hegy, Fogaskerekű végállomás (460 m)
Súradnice:
DD
47.495114, 18.979181
DMS
47°29'42.4"N 18°58'45.1"E
UTM
34T 347793 5262166
what3words 

ciel

Budapest, BAH-csomópont

Podrobný popis cesty

Itiner

 • A Fogaskerekű Széchenyi-hegyi végállomásától a Z jelzésen induljunk el délnyugat felé!
 • A Gyermekvasút végállomását elérve térjünk balra a Z▲jelzésre! Ezt kell követnünk egészen az Ördög-orom aljáig, a Zsigmondy Vilmos utca tetejéig.
 • Itt elhagyjuk a turistajelzéseket, és utcákon folytatjuk. A Márton Áron téren balra fordulunk az Érdi útra, majd a nagy bal kanyar után jobbra, a Görbe utcára. Ennek a végétől az Antónia utcán és lépcsőn haladunk tovább.
 • A Fátra téren átsétálva  a Meredek utcán, majd a Tájék utcán megyünk, amelyen elérjük a Sas-hegyi Látogatóközpontot.
 • A Sas-hegy vezetett bejárását követően visszatérünk a bejárathoz, és újra a Tájék utcán indulunk el, ezúttal visszafelé. A Korompai utcán jobbra térve átvágunk a Meredek utcára, és lefelé sétálunk rajta.
 • Ez a Hegyalja útba torkollik, amelyen lefelé elérjük a BAH-csomópontot.

A túra részletes leírása

A kezdést a felső pontról, a Széchenyi-hegyről javaslom, nem azért, mert így könnyebb az útvonal, hanem mert így végig a szemünk előtt van a panoráma. A Fogaskerekű végállomásától 200 méter séta a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a Z▲ jelű turistaút elindul.

Az ösvény a tévéadó kerítése mellett kanyarog el, kivülről jól meg lehet nézni az 1975-ben épült, 192 méter magas adótornyot. A hegyhátról szerpentinszerűen ereszkedünk le a Széchenyi-lejtő hajtűkanyarjait követő turistaúton, és az egyik kanyar után kis épületbe botlunk. Az Úti Madonna Kápolna eredeti épületét a tábla szerint (az akkoriban nem messze lakó) Berger János teológus professzor építtette az 1880-as években. A 2. világháború után leromlott állapotú kápolnát 1998-ban építették újjá korabeli dokumentumok alapján.

Mintegy 150 méterrel a kápolna után az út melletti susnyásban rejtőzik a Budai-hegység egyetlen jó állapotú víznyelő barlangja, a Farkasvölgyi víznyelő. A víznyelőt 1998-ban a cserkész sziklamászók tisztították ki. A 6 méter mély üreget ajánlott fokozott óvatossággal megközelíteni, mert aki véletlenül belepottyan, segítség nélkül nem tud kimászni belőle.

Kicsit lejjebb elérjük a Farkas-völgy felső részének vizesárkát, amely fölött egy kis hídon lehet átkelni. A völgyben egykor állítólag farkasok éltek, erről kapta a nevét, de egy másik verzió szerint ez nem igaz, a keresztelőt a régen itt tenyésző farkasalma ihlette. Eddig tart a lejtő, innentől majdnem szintben lehet haladni az Ördög-oromig. Rövid ideig gyéren lakott, lepusztult nyaralóépületekkel tarkított, melankolikus hangulatú területen visz az út, de a Nőszirom utca végében induló ösvény rögtön egy szép kilátóponttal nyit.

Budapest meghatározó sziklaképződményén

Az Ördög-orom a vonatkozó szakirodalom szerint Budapest egyik leglátványosabb és legmeghatározóbb sziklaképződménye, mégis kevesen ismerik. Többszáz méteren át húzódó panorámagerincének legmagasabb pontja a 317 m magas Ördögszószék, ami azért is tűnik meredeknek, mert egy felhagyott köszörűkő-bánya fölött áll.

A túrázót végig korlát védi az orom mentén húzódó szakadékba szédüléstől. Lent a völgy aljában halad az Edvi Illés út, ahonnan a kőbánya, valamint a dolomittömb gyomrában található mesterséges óvóhelylabirintus megközelíthető. A labirintust valószínűleg a német csapatok vájták ki a II. világháborúban. Sokáig nyitva volt, végül a kilencvenes években zárták le.

Az Ördög-orom csupasz sziklakibúvásokkal ékesített dolomittömbjének gerincéről jól látható a Sas-hegy, távolabb pedig a Gellért-hegy. Sajnos, mint a helyi tájékoztató táblán írják, a természetvédelmi terület környékét nem kerülték el az építkezési hullámok: a felépült kertes házak szinte teljes mértékben izolálták az ormot a Budai Tájvédelmi Körzet erdőitől. Az itt élő állatokat zajártalom idegesíti, tájidegen növényfajok szabadultak ki a kertekből, számottevő az illegális hulladéklerakás, a látogatók szemetelése, és a kijelölt ösvényen túli részeket letapossák.

Az orom végéből erős lejtőn csorgunk le a Zsigmondy Vilmos utcába, amely a Z▲ a Márton Áron térre, a Farkasréti temető bejáratához vezet. A jelzett turistaútnak itt vége, akinek elég a túrából, szépen haza is villamosozhat akár.

Utcatúra a hüllő nagyhatalomhoz

Nem úgy mi. Tovább megyünk a temető kerítése mellett, majd az Antónia lépcsőn lelépdelünk Budapest egyik legszebb fekvésű terére, a nevéhez méltó Fátra térre. Innen már csak egy rövid séta a Sas-hegyi Látogatóközpont felső, a Tájék utca végében található kapuja.

Tudni kell, hogy a Sas-hegy november 30-án minden évben bezár, és a nyitásra várni kell tavaszig. Akkor sem bóklászhatunk kedvünkre a természetvédelmi terület ösvényein, ha körbe akarjuk járni a hegyet, ez ugyanis csak vezetett túra keretében lehetséges (500 forint fejenkénti belépőért cserébe).

Mielőtt felháborodnánk ezen, érdemes felidézni: a Sas-hegy húsz éve még teljesen nyitott volt, a környékbeliek kvázi kutyasétáltatóként kezelték. Az ide kirándulók nyomán eltűntek az állatok, kikoptak a ritka növények. A pusztulást látva kezdték el szigorúbban védeni a területet, felújították, kerítést kapott. Azóta a vegetáció visszatért, csakúgy, mint az állatok többsége.

A Sas-hegy ma már hüllő nagyhatalomnak számít a fővárosban, többféle gyík, siklók lakják. Kicsit fordult a kocka, az 1 méter 30 centisre is megnövő haragos siklók, vagy a nem sokkal kisebb rézsiklók ki-kiszöknek, néha alapos frászt hozva a környező lakosságra: egy rézsikló egyszer például egy hölgy teraszának korlátjára fonódva talált ideális napozóhelyet magának.

A tanösvény végigjárását a központi kilátóval kezdjük, majd dél felé indulva következik a kör. Az út legszebb része a keleti hegyoldalban húzódó sziklás szakasz a Beethoven-sziklával, amit állítólag régen azért neveztek el így, mert az egyik látogató a panorámán elalélva azt mondta: ez olyan szép, mint Beethoven muzsikája!

A sziklától nem messze egy zömök betonmonstrum sötét ablaka ásít a bokrok között. A kiváló stratégiai pontokkal rendelkező Sas-hegyet sem kímélte a világháború, bunkert építettek ide, amely máig használatban van. Igaz, nem a katonák, hanem a tudósok használják, itt található ugyanis az MTA egyik szeizmológiai állomása. Ha Japánban földrengés van, itt állítólag már hét perc múlva tudnak róla.

A körülbelül egy órás körséta után könnyed ereszkedés a Meredek utcán és a Hegyalja úton a BAH-csomópont, ahonnan szinte bármerre gyorsan haza lehet jutni tömegközlekedéssel.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • A starthoz legközelebb eső megállóhely a Fogaskerekű Széchenyi-hegyi Gyermekvasút nevű végállomása.

Prístup

 • A Fogaskerekű végállomásától 200 méter séta a Z jelzésen a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a Z▲ jelű turistaút elindul.

Parkovisko

 • Parkolóhelyeket a Fogaskerekű végállomásának közelében korlátozott számban találunk

Súradnice

DD
47.495114, 18.979181
DMS
47°29'42.4"N 18°58'45.1"E
UTM
34T 347793 5262166
what3words 
///restrict.revives.familiar
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Zárt cipő, bakancs, esőkabát ajánlott. Ha van, akkor látcsövet is érdemes vinni. A navigáláshoz Természetjáró app.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

4,3
(14)
Tímea László
2022-05-29 · Community
A kilátás gyönyörű, de a házak közötti menetelés kevésbé élvezhető.
Zobraziť viac
Kedy si absolvoval/a tento výlet? 2022-05-28
Ádám Popp
2022-03-12 · Community
Nem szeretek télen túrázni, ezért a szezon számomra tavasszal kezdődik. Első, bemelegito túrának kiváló volt. Különösen tetszett az Apáca rét és az onnan nyíló kilátás. Kezdő túrázóknak is ajánlom, eltévedni se nagyon lehet, de azértaz Antónia lépcső engem is megviccelt. Egyetlen hátránya, hogy az útvonal több, mint fele sajnos betonon, házak között megy. Akit ez zavar, nyugdotan lerövidítheti az útvonalat akár már a Márton Áron téren is.
Zobraziť viac
Ďalšie recenzie

Fotografie iných

+ 20

hodnotenie
Obtiažnosť
Ľahká
Trasa
8,9 km
Trvanie
2:33 hod
Stúpanie
191 m
Klesanie
522 m
Najvyšší bod
462 m
Najnižší bod
129 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Scénický K dispozícii sú zastávky na občerstvenie Vhodné pre rodiny s deťmi Kultúrna a historická hodnota Geologické zaujímavosti Botanické zaujímavosti Flóra a fauna Výstup/zostup lanovkou Zdravé podnebie Lineárna trasa

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
 • 4 waypointy
 • 4 waypointy
Trasa  km
Trvanie : hod.
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp