Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Vybrať jazyk
Naplánovať výlet Skopíruj trasu
Peší výlet odporúčaný výlet

Sportos kirándulás kerekesszékkel a pilisi Teve-sziklánál

Peší výlet · Dunazug-hegyvidék
Zodpovedný za tento obsah
Együttműködő szervezetek Overený partner  Výber prieskumníkov 
 • Pilisborosjenőről nyílt terepen haladunk a Teve-szikla felé
  / Pilisborosjenőről nyílt terepen haladunk a Teve-szikla felé
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Elhaladunk a Nagy-Kevély lábánál lévő levendulamező mellett
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Kőzúzalékos, de jól járható a Pilisborojenőről kivezető út
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Jobbról a Nagy-Kevély, előttünk a Teve-sziklát rejtő erdő
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / A Teve-szikla, és mögötte a pazar panoráma
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Teve-szikla
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Egy kicsit belekóstolunk a Kéktúra hangulatos útszakaszába a Teve-szikla után
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Az "Egri vár" irányába tartó meredély, ahonnan kerekesszékkel nincs tovább
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Kerekesszékkel is meg tudjuk közelíteni a Teve-sziklát
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Az egykori bányában jól megfigyelhetőek a földtörténeti rétegek
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / A Teve szikla aljából a Pilisborosjenőre visszavezető turistaútba torkolló bekötőút
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / A túra befejező szakaszán, Pilisborosjenő felé
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Alacsonypadlós autóbuszokkal is érkezhetünk Pilisborosjenőre
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
 • / Pilisborosjejnő határában akadálymentesen parkolhatunk
  Fotografia: Együttműködő szervezetek
m 280 260 240 220 200 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
Aktív kikapcsolódás és meghitt táj felemelő panorámával: ez várja a Pilisborosjenőről a Teve-sziklához kirándulókat. Budapest agglomerációjától kőhajításnyira, sűrű tömegközlekedési lehetőséggel nyílik alkalmuk a természetkedvelő kerekesszékeseknek egy nem túl hosszú, de tartalmas és sportos erdei kirándulásra.
Ťažká
Trasa 4,2 km
2:00 hod
94 m
94 m

A Pilis délkeleti részéről, a bájos Pilisborosjenő zsákfaluból indul erdei túránk, mely az Egri vár díszleteinek irányába, Csobánka felé követi a mészkő útját. A sziklák eróziójából újra cementálódott erdei út a pilisi erdőkre olyannyira jellemző lankáival, nagy ívű tájaival és csipkézett szikláival, barlangszerű képződményeivel, visszafogott bokros, erdős ligeteivel és mészkedvelő tölgyesekkel, sziklagyepes foltjaival kínál tartalmas alternatívát a kirándulóknak.

Közepesen meredek és sík útszakaszok váltják egymást, jobb oldalunkon először a Nagy-Kevély hosszan elnyúló lábánál, később a Kis-Kevély irányába kapaszkodunk fel a Magas-erdő fái közt. Túránk csúcspontja és fő látnivalója a kis fantáziával és megfelelő szögből valóban tevére emlékeztető kétágú szirt, amelynek közelében egy kőfejtő tár fel izgalmas földtani képződményeket.

Az Egri vár mása, mint célpont akadálymentesen nem közelíthető meg a terep meredeksége és a felszín töredezettsége miatt, ezért túránk nyomvonala egy hurokban végződő oda-vissza erdei kirándulásra korlátozódik.

Autorov tip

 • A túra kizárólag sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérővel és rutinos mozgássérült személynek ajánlott! A terepviszonyok, a meredekség, az útfelület minősége, a helyenként erodálódott mészköves felszín, a vízátfolyás-marások szükségszerűvé teszik a segítséget, helyenként a háttal való ereszkedést (a hátsó kerék mérete lehetővé teszi az elakadás-mentességet, viszont összetett, egységes mozgást kíván a kerekesszékestől és kísérőjétől.)
 • A túra kivitelezése kórházi kerekesszékkel NEM ajánlott, az aktív széken is lehetőség szerint nagyobb átmérőjű első kerekek kívánatosak a kőzúzalékos terepszakaszokon való haladáshoz (nagyban megkönnyíti a túrát a nagykerekes adapterrel ellátott kerekesszék!).
 • Az útvonalon nagy, akkumulátoros kerekesszékkel való túrázás borulásveszély miatt nem ajánlott!
 • Legyen nálunk esőkabát, napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó.
 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.
 • Legyen nálunk elegendő folyadék, mert útközben nincs vízvételi lehetőség!
 • A faluközpontban étterem (nem akadálymentes) és élelmiszerbolt (nem akadálymentes) is található. Tanácsos hideg élelmiszert vinni az útra, de a túra hosszából adódóan ez nem szükségszerű. A parkolóban működik a Jenői Faló büfé, ha nyitva van, akár meleg ételt is kaphatunk itt.
 • Akadálymentes mosdót nem találtunk, az ez irányú szükségletekkel és megoldásokkal is számolni kell.

 

Obtiažnosť
Ťažká
Vytrvalosť
Zážitok
Krajina
Najvyšší bod
289 m
Najnižší bod
221 m
Odporúčané ročné obdobie
jan
feb
mar
apr
máj
jún
júl
aug
sep
okt
nov
dec

Bezpečnostné opatrenia

 • A túra kizárólag sportos, jó fizikai állapotban lévő kísérővel és rutinos mozgássérült személynek ajánlott!

Tipy a rady

štart

Pilisborosjenő, parkoló (Jenői Faló büfé) (221 m)
Súradnice:
DD
47.609371, 18.989693
DMS
47°36'33.7"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348914 5274842
what3words 
///value.sailors.pictures

ciel

Pilisborosjenő, parkoló (Jenői Faló büfé)

Podrobný popis cesty

Itiner :

 • A parkolótól a kék kerékpáros jelzést kövessük. 
 • Balról megérkezik mellénk a Kéktúra K jelzése, majd ahol az elkanyarodik jobbra, mi még továbbmegyünk a kerékpáros jelzésen nagyjából 400 métert.
 • Visszafordulunk, és immár a K jelzést követjük a Teve-szikláig és a kőfejtőig.
 • Visszatérünk a kerékpáros jelzésre, amelyen jöttünk, és ugyanazon az úton érünk vissza Pilisborosjenőre.

A túra részletes leírása:

Levendulamező és Kevélyek mentén 

Ha tömegközlekedéssel érkezünk, az autóbuszmegálló fordulójából kiindulva a Fő út meredek, szerpentines aszfaltburkolatán haladunk pár száz métert, mely ellaposodva egy több ágú, mészkőzúzalékos útban folytatódik. A túra gyakorlatilag innen indul, ahol parkolót és időszakosan nyitva tartó büfét is találunk. Az útvonalra jellemző tájékozódási támpont, hogy fölfelé haladva mindig a jobb oldali ágat kövessük a 2-3 alkalommal  „Y” alakban szétágazó turistaúton.

Az első kilométeren enyhe dőlésszögű, helyenként mészkő-hordalékos, víz-átfolyásokkal tagolt, de többnyire szilárd mezei úton haladunk. Jobbra tőlünk, a Nagy-Kevély lábánál 2016 óta egy látványos levendula ültetvény színesíti a környezetet, ahol virágzás idején szedd magad-akciókat is szerveznek. Ha szeretnénk erre az időszakra időzíteni túránkat, válasszuk a nyár elejét, közepét. Az úttól balra szép, természetes mező terül el, a háttérben a Hármashatár-hegy sziluettjével.

Ezt követően az első „Y” jobb oldalát választva kezdődik a Pilis déli, napsütötte oldalaira oly jellemző cser-tölgyesek enyhén vízhiányos erdeje, ahol széles, enyhe dőlésszögű, ritkás erdő fogad bennünket, jobb oldalt sűrűbb szövetű meredéllyel szegélyezve. Néhány száz métert követően kiszélesedő erdei, füves tisztás hívogat. Amennyiben szeretnénk lerövidíteni a kirándulást, itt ajánlott balra fordulni, és a sztyeppés-füves terepen keresztül fokozatosan fölkapaszkodni a Teve-szikla tetejére, ahonnan lenyűgöző, széles kilátás nyílik a Pilis nyugati kúpjaira és a környező településekre.

Amennyiben azonban az ábrázolt útvonalon továbbhaladunk, a füves térséget elhagyva immár erdőben, jól járható, széles erdei úton megyünk, miközben a fák koronája alagutat képez felettünk, így csapadékos idő után is jól járható marad. Néhány száz métert haladva elérünk túránk visszafordító pontjához. Egy újabb Y-elégazásban az út bal ága meredeken lefele visz az Egri vár másának romjaihoz, amit 1968-ban építették fel, mint a Gárdonyi Géza regényéből készült, Várkonyi Zoltán által rendezett Egri csillagok című film díszletét. Habár az út felülete megfelelő lenne az akadálymentes közlekedéshez, a hosszan tartó meredeksége nem teszi lehetővé a kerekesszékes közlekedést. Még segítővel sem ajánlott!

Az út jobb oldali ága hasonlóképp meredeken fölfelé vezető, köves-vályús erdei ösvény, amely szintén nem akadálymentes! Így nagyjából azután, hogy az Országos Kéktúra K jelzése jobbra kanyarodik, még kicsit előre tudunk menni, de utána forduljunk vissza.

A Pilis panorámás állata, a Teve-szikla

A szép, lankás, enyhén lejtő erdei úton elérjük az immáron jobb kézre eső tisztást, amelynek pereméhez felkapaszkodva elénk tárul a csodálatos, szinte 180 fokos panoráma a Teve-szikla melletti kőfejtő tetejéről. Balról jobbra a Vendel-hegy kúpja tövében a Pilisborosjenői bányatelep rajzolódik ki, a háttérben Solymár, Pilisszentiván és Pilisvörösvár sziluettje húzódik, jobbra Pilisszántó és Pilisszentkereszt előterében a Fehér-hegy, a Jenői-torony, a Solymári-fal és a Kerekes-hegy látható, a távolban pedig a Csobánka körüli hegyek kúpjai.

Előttünk néhány tíz méterre a csodálatosan lukacsos Teve-sziklát láthatjuk madárperspektívából. A sziklacsoport legmagasabb, kettős ágú szirtje bizonyos perspektívából valóban a névadó állatra emlékeztet. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban ahol korábban hévizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban emelkedett ki lassacskán környezetéből, fantáziánkra bízva, hogy éppen mit látunk bele. Persze a kőbányászat is rásegített a kimagasodásra: a porló dolomitot fejtették itt, ennek nyomai a sziklafalban látható mesterséges üregek.

A túránk csúcspontjához tartozik, hogy a kilátást adó szirt mentén visszafele haladva, egy meglehetősen meredek, de kísérő segítségével megoldható lejtőn a kedves léptékével hangulatos, árnyas pihenőt kínáló vadregényes sziklák alá kanyarodhatunk. Sajnos ez a meredély is véges kerekesszékes közlekedés szempontjából, gyakorlatilag a későbbiekben hosszan elnyúló meredek ösvény szintén az Egri vár másához vezet.

Visszakapaszkodva e rövid, nem több, mint 200 méteres útszakaszon becsatlakozunk a fölfelé jövő útvonalunkba (kék kerékpáros jelzés), és visszacsordogálunk a kiindulóponthoz, ahol, ha szerencsénk van, nyitva találjuk a büfét is.

A túra a kisebb kitérőkkel és pihenőkkel együtt 3-4 óra alatt kényelmesen bejárható.

Poznámka


všetky záznamy na chránených územiach

Verejná doprava

Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou

 • Alacsonypadlós autóbuszok indulnak Budapest Árpád híd buszpályaudvarról félóránként Pilisborosjenőre, egészen a késő esti órákig. A Volánbusszal a 

  Pilisborosjenő, autóbusz-forduló megállóig utazzunk.

Prístup

 • Túránk a buszmegállóból vagy a parkolóból indul. A buszmegállótól a parkolóig a Fő, majd Prokászka O. utcán kell menni 350 métert.

Parkovisko

 • Amennyiben autóval érkezünk, a  Pilisborosjenői buszfordulótól továbbmenve, a település határában, a Prohászka O. és a Mindszenty utca találkozásánál (a büfé és az óvóda mellett) találunk nem kiépített, de akadálymentesen használható parkolót.

Súradnice

DD
47.609371, 18.989693
DMS
47°36'33.7"N 18°59'22.9"E
UTM
34T 348914 5274842
what3words 
///value.sailors.pictures
Príjazd vlakom, autom, pešo alebo na bicykli

Odporúčania pre túto oblasť:

ukázať viac

Vybavenie

 • Nem árt, ha van nálunk pót gumibelső és megfelelő pumpa.

Otázky a odpovede

Opýtať sa prvú otázku

Chcel/a by si sa opýtať autora otázku?


Recenzie

Napíš prvú recenziu

Buď prvý, kto napíše recenziu a pomôže ostatným.


Fotografie iných


Obtiažnosť
Ťažká
Trasa
4,2 km
Trvanie
2:00 hod
Stúpanie
94 m
Klesanie
94 m
Ľahko dostupné mestskou hromadnou dopravou Okružná trasa Bohatý na prírodné krásy Geologické zaujímavosti

Štatistika

 • Obsah
 • Zobraziť obrázky Skryť obrázky
Funkcie
2D 3D
Mapy a chodníky
Trvanie : hod.
Trasa  km
Stúpanie  m
Klesanie  m
Najvyšší bod  m
Najnižší bod  m
Pohybom šípok k sebe umožníte zmenu výrezu
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp